Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Κινητοποίηση των απολυμένων

Συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πορεία προς τον ΟΠΠΕΘ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της "ΠΠ" στα αρχαιολογικά έργα, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων που τους κοινοποίησε ο Οργανισμός παραμονές του νέου έτους. Οι εργαζόμενοι συνάντησαν τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγ. Βενιζέλο, ο οποίος απέφυγε να δεσμευτεί ότι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ΥΠΠΟ.

"Σαράντα εργαζόμενοι θα δουλέψουν στα ΠΕΠ με νεφελώδεις συμβάσεις, ενώ οι υπόλοιποι - όπως αοριστολογώντας είπε ο υπουργός - "θα προσληφθούν" με το καθεστώς των ωρομισθίων. Κρίνουμε ότι δεν είναι επαρκείς οι λύσεις που δίνει το υπουργείο, καθώς ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στις αρχαιολογικές υπηρεσίες συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων, με τρόπο ώστε να συνεχίζεται και η ιδιότυπη ομηρία των εργαζομένων", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων στο ΥΠΠΟ, Μπ. Παπαϊωάννου.

"Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και ενωμένοι να αντιτάξουν τη δική τους πρόταση, που είναι η απασχόληση των συμβασιούχων κλπ. του ΥΠΠΟ σε μόνιμες θέσεις εργασίας, αφού καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες",λέει ο Βασίλης Μάτζιος,μέλος του ΔΣ του συλλόγου και τονίζει "οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν την επίθεση που γίνεται σε βάρος του πολιτισμού,με προσωπική ευθύνη του Ευάγ. Βενιζέλου, και να εμποδίσουν το πέρασμα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ σε νομική μορφή ΑΕ και την παράδοση του πολιτισμού στους εργολάβους".

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι εργαζόμενοι σε γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σειρά κινητοποιήσεις, αφού προηγούμενα επικοινωνήσουν με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Να σημειώσουμε ότι πριν συναντηθεί με τους εργαζόμενους, ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να διευκρινίσει τα σχέδια για τους νέους "θεσμούς" που δημιουργεί, τη λειτουργία τους και στελέχωσή τους.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα στεγάζεται στο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ (η ανακατασκευή του κτιρίου δεν έχει αρχίσει) και πρόεδρός του θα είναι ο Δημ. Φατούρος. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα έχει υπό τη σκέπη του το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου πρόεδρος θα είναι ο Ζυλ Ντασσέν.

Το ΚΘΒΕ θα έχει την κυριότητα του "Βασιλικού", του "Θεάτρου Δάσους", του θεάτρου "Νταμάρι", το δικαίωμα χρήσης του θεάτρου της ΕΜΣ και της "Αυλαίας". Προσεχώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα γίνει αλλαγή στη σύνθεση του ΔΣ του ΚΘΒΕ.

Το Λογοτεχνικό Αρχείο θα λειτουργεί σε διατηρητέο της Ανω Πόλης, ενώ με απόφαση των εποπτευόντων υπουργών θα καθοριστεί η χρήση των υπόλοιπων διατηρητέων κτιρίων του ΟΠΠΕ.

Ελπίζεται να ενταχθεί η ΥΦΑΝΕΤ και η ολοκλήρωση των εργασιών στη Μονή Λαζαριστών στο Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (!), ενώ για πολλά έργα του ΟΠΠΕ θα συνταχθεί ΠΕΠ, με τις αναθεωρήσεις του Δεύτερου Πακέτου. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει άγνωστο το μέλλον αυτών των έργων.

Να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι νέοι "θεσμοί" θα δημιουργηθούν ως ΑΕ. Δηλαδή όπως ήταν ο σκανδαλοποιός ΟΠΠΕ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καταργούνται» τα ΔΗΠΕΘΕ; (2015-02-28 00:00:00.0)
Εκπέμπει ...«SOS» (2011-11-12 00:00:00.0)
Μεγαλοστομίες και χορηγοί (2007-02-24 00:00:00.0)
Πάλι «αξιοποιούν» ...το «Ακροπόλ» (2005-09-17 00:00:00.0)
"Θέατρο παραλόγου" (1997-10-02 00:00:00.0)
Τοπίο στην ...ομίχλη (1997-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ