Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
"Θέατρο παραλόγου"

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους. "Κόλπα" από πολιτικούς "ημετέρους"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας,έξω από το κτίριο της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", πραγματοποίησαν χτες οι 185 εργαζόμενοι του Οργανισμού στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, που παραμένουν απλήρωτοι για τρίτο συνεχή μήνα.Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα γραφεία της "ΠΠ". Οταν ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε στον ΟΠΠΕ οι εργαζόμενοι φώναξαν "είμαστε απλήρωτοι",ενώ προηγούμενα ξεδίπλωσαν, απέναντι από το κτίριο, ένα μεγάλο πανό που έγραφε: "Τις ατασθαλίες της Πολιτιστικής δε θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοί της".Σημειώνουμε ότι σήμερα το πρωί και ο Σύλλογος Εκτάκτων του ΥΠΠΟ, που εργάζονται στις αρχαιολογικές υπηρεσίες θα πραγματοποιήσει τρίωρο αποκλεισμό των εισόδων του κτιρίου της "ΠΠ".

Στο μεταξύ, τα μέλη των διοικήσεων των τριών Συλλόγων των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, καλούνται σε απολογία στο Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία της ανάρτησης πανό στη "Ροτόντα".Το "έγκλημα" των εργαζομένων στις αρχαιολογικές υπηρεσίες είναι ότι με την επιγραφή που είχαν αναρτήσει πέρσι ζητούσαν "Η Ροτόντα να παραμείνει μνημείο Πολιτισμού". Κι ενώ αρχικά η Εισαγγελία έστειλε το σχετικό φάκελο στο ΥΠΠΟ, αυτό το ξανάστειλε σε εισαγγελέα, για να παραγγελθεί σε πταισματοδίκη η διενέργεια ανάκρισης για να βρεθούν οι "ένοχοι" (!)

Να σημειώσουμε όμως κι ένα άλλο γεγονός: Μέλη της διοίκησης του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (δημιούργημα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης) με προχθεσινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη διήμερη διάσκεψη με θέμα "Εργασία και Πολιτισμός - ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και η συμμετοχή των εργαζομένων", που άρχισε προχτές στο αμφιθέατρο του ΕΚΘ και διοργανώνεται από το ΜΑΚΙΝΕ. Τα δύο μέλη της διοίκησης, οι Θ. Κυριακίδης και Παύλος Αρβανιτίδης σημειώνουν σχετικά με την εκδήλωση τα παρακάτω:

"Πότε συζητήθηκε η εισήγηση, η μελέτη στα όργανα του ΕΚΘ τη στιγμή που καλούνται στην εκδήλωση τα Σωματεία - μέλη του; Η επεξεργασία της πρότασης ποτέ δε συζητήθηκε, ούτε στο ΜΑΚΙΝΕ. Πότε, επίσης, συζητήθηκε στα όργανα του ΕΚΘ η εμπειρία από τις "Πολιτιστικές Πρωτεύουσες" και από την ως τώρα δράση του ΟΠΠΕ; Μήπως στο γνωστό ιδιωτικό γραφείο μελετών, με το οποίο το ΜΑΚΙΝΕ έχει συνεργασία;"

"Με βάση τα παραπάνω που δεν αποτελούν οργανωτικές παραλείψεις, αλλά ζητήματα ουσίας, είναι καθαρό ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΘ και του ΜΑΚΙΝΕ έχουν στόχο να εμφανίσουν μια εκδήλωση ανάδειξης της κυρίαρχης αντίληψης για τον Πολιτισμό και την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", τη στιγμή μάλιστα που όλη η χώρα βοά για τα "έργα και ημέρες" του περιβόητου Οργανισμού".

Και οι Θ. Κυριακίδης και Π. Αρβανιτίδης καταλήγουν: "Στόχος της εκδήλωσης είναι να εξασφαλίσουν τη διάθεση κονδυλίων από τον ΟΠΠΕ και να περάσουν στους εργαζόμενους το πολιτιστικό πρότυπο της βιτρίνας, των μάνατζερ και των χορηγών. Είναι ευνόητο ότι εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτές τις μεθοδεύσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ