Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιοκαπηλία Α' βαθμού

Ανεκτίμητος νεολιθικός θησαυρός, αξίας δισεκατομμυρίων

Ενα μοναδικό θησαυρό χρυσών αντικειμένων, κατάσχεσε η Ασφάλεια τη Δευτέρα, ακριβώς λίγο πριν την πώλησή τους και την έξοδό τους στο εξωτερικό.Οπως ανακοίνωσε χτες ο διοικητής Θ. Παπαφίλης,η Αστυνομία έστησε ενέδρα στους αρχαιοκάπηλους Παναγιώτη Ευαγγέλου και Ανδρέα Μπιτάρ και διαπραγματεύτηκε την "αγορά" των αρχαίων αντικειμένων με αστυνομικό, που εμφανίστηκε σ' αυτούς ως "συλλέκτης". Οι αρχαιοκάπηλοι ζητούσαν στην αρχή 1 δισ. δραχμές, αλλά στη συνέχεια συμφώνησαν να παραδώσουν το θησαυρό αντί του ποσού των 500 εκατ. δρχ. Η σύλληψή τους έγινε στην είσοδο του ξενοδοχείου "Αστέρας" στη Βουλιαγμένη, λίγο πριν απομακρυνθούν με μια πολυτελέστατη BMW. Ο Ευαγγέλου ισχυρίζεται, όπως συνήθως όλοι οι αρχαιοκάπηλοι, ότι "τα αρχαία αντικείμενα αποτελούσαν οικογενειακό κειμήλιο", το οποίο "είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια από τη θεία του, η οποία πέθανε προ 20ετίας".

Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αικατερίνη Δημακοπούλου,είδε τα αντικείμενα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρονολογούνται στην τελευταία φάση της Νεολιθικής Εποχής στην Ελλάδα, δηλαδή στην 5η και 4η χιλιετία π. Χ..Φαίνεται ότι είναι γνήσια και η άποψη αυτή ενισχύεται από τεχνικές λεπτομέρειες και τη λείανση της επιφάνειάς τους.

Τα χρυσά κοσμήματα (54 συνολικά) υπερβαίνουν το σύνολο των χρυσών κοσμημάτων Νεολιθικής Εποχής που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα.Οπως δήλωσε η Αικ. Δημακοπούλου, "ίσως προέρχονται από τάφους, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελούσαν ήδη από την αρχαιότητα ένα θησαυρό - ένα σύνολο δηλαδή πολύτιμων αντικειμένων - όπως οι θησαυροί της Τροίας, οι οποίοι όμως είναι 1.000 με 2.000 χρόνια νεότεροι".

Τα περισσότερα από τα κοσμήματα σύμφωνα με την αναφορά είναι δακτυλιόσχημα περίαπτα,που σε μέγεθος κυμαίνονται από μικροσκοπικά έως ευμεγέθη. Ενα, από παχύ έλασμα, είναι μοναδικό ως προς το μέγεθός του, σχεδόν τριπλάσιο από τα μέχρι σήμερα γνωστά στον ελλαδικό χώρο (ύφος 15,5 εκ., διάμετρος 12 εκ.). Ο τύπος αυτός κοσμημάτων είναι γνωστός από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και τα Βαλκάνια.

Ο θησαυρός περιλαμβάνει κι άλλα περίαπτα: Ενα σε σχήμα κλαδιού και ένα που καταλήγει σε διπλό δακτύλιο, δακτυλιόσχημα κοσμήματα με αποφύσεις, επικαλύμματα, ένα ταινιόσχημα έλασμα, χρυσές κυλινδρικές και δακτυλιόσχημες χάντρες κ. ά. Οπως λέει η αρχαιολόγος, "όλοι αυτοί οι τύποι κοσμημάτων έχουν βρεθεί σε διάφορες νεολιθικές θέσεις στην Ελλάδα (Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κυκλάδες), αλλά και σε τάφους του προϊστορικού οικισμού της Βάρνας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας".

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι "τα ευρήματα θα εκτεθούν το συντομότερο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο" και ότι "η στενή συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης στον τομέα της Προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αποδίδει καρπούς".

Και με αυτά που ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν, τι γίνεται;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ