Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο στρατηγός και οι γυναίκες του

Η καλύτερη σημερινή - αυριανή - ταινία προβάλλεται τέτοια αψυχολόγητη ώρα που μοιάζει περιττό σχεδόν να την αναφέρουμε. Ομως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πρόκειται για την ταινία "Ο στρατηγός" των Μπάστερ Κίτον και Κλάιντ Μπρούκμαν, που θα παρουσιαστεί από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 04.30! Είναι ένα έργο που θεωρείται ακόμη και σήμερα, εβδομήντα έξι χρόνια αργότερα, ένα κλασικό, σπάνιο αριστούργημα. Ενας σιδηροδρομικός, κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου της Αμερικής, διεισδύει στο εχθρικό έδαφος για να πάρει πίσω την αγαπημένη του ατμομηχανή που έκλεψαν οι κατάσκοποι του αντίπαλου στρατοπέδου. Με τον Μπάστερ Κίτον σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Η Πόλη των γυναικών" του Φεντερίκο Φελίνι. Ο Φελίνι σκηνοθετεί τις έμμονες ιδέες του, ιδέες που από μικρός "έχτισε" για το γυναικείο φύλο. Ο ηλικιωμένος τότε σκηνοθέτης - η ταινία γυρίστηκε στα 1983 - εικονογραφεί τα γυναικεία πρόσωπα με την αφέλεια, την περιέργεια και την άγνοια ενός παιδιού. Είναι οι μνήμες του, άλλοτε ερωτικές και άλλοτε εφιαλτικές, είναι οι "οίκοι ανοχής", είναι τα μεγάλα, πληθωρικά και ογκώδη σώματα που τον παρασύρουν σε τρομερές φαντασιώσεις. Είναι το δημιούργημα ενός φαλλοκράτη, όπως το χαρακτήρισαν πολλοί; Ισως και να είναι. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι η "Χώρα των γυναικών" μοιάζει με μια επίσκεψη στο παρελθόν, μια περιήγηση ενός άνδρα στο χώρο της παιδικής του ηλικίας. Σ' ένα χώρο και σ' έναν τόπο όπου όλα μοιάζουν να έχουν μεγάλη σημασία, μια σημασία εντελώς διαφορετική από την πραγματική. Υπάρχουν μεγάλοι που ποτέ δεν ωριμάζουν στον ερωτικό τομέα. Και ο "μεγάλος" Φελίνι, μεγάλος πια, διατήρησε την ερωτική παιδικότητά του. Με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Από το MEGA στις 21.05 "Αγρυπνος στο Σιάτλ" της Νόρα Εφρον.

Μια δημοσιογράφος από τη Βαλτιμόρη συγκινείται από το ραδιοφωνικό μήνυμα ενός μικρού αγοριού και αποφασίζει να γνωρίσει το χήρο πατέρα του, που μένει στο Σιάτλ. Ολες οι αντικειμενικές συνθήκες είναι εναντίον τους και όμως μια εσωτερική δύναμη τους ωθεί να συναντηθούν. Η σκηνοθέτις, ενώ πιστεύει στη δύναμη του πεπρωμένου, κάνει ό,τι μπορεί για να μην το δείξει. Κρύβει καλά τη θεωρία της πίσω από τα άγχη, τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των σημερινών Αμερικανών, αποφεύγοντας έτσι κάθε μελό νότα που θα κατέστρεφε το αποτέλεσμα. Με τον Τομ Χανκ.

Από το SEVEN X στις 23.00 "Πιο δυνατός κι από τον διάβολο" του Τζον Χιούστον. Τυχοδιώκτες απ' όλα τα μέρη της Γης βρίσκονται σε ένα κρατίδιο κάπου στην Αφρική, με σκοπό να αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή μια περιοχή με κοιτάσματα ουρανίου. Με τους Χόμφρεϊ Μπόγκαρντ, Τζίνα Λολομπρίντζιτα, Πίτερ Λόρε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ