Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΤΑΦΗ
"Απαντα τα πεζά"

Πολλοί γιατροί έχουν ασχοληθεί με τη Λογοτεχνία. Ανθρωπιστικό το επάγγελμά τους και τ' ανθρώπινα παθήματα τους έδιναν πολλές αφορμές για δημιουργία. Ο σφυγμός της καρδιάς γινόταν ο ρυθμιστής του έργου τους. Σ' αυτό το μέτρο ταίριαξε τα γραφτά του κι ο γιατρός Γιάννης Μουτάφης από τη Χίο. Μετά το θάνατό του η γυναίκα του Καίτη Κάπου - Μουτάφη συγκέντρωσε όλο τον πνευματικό μόχθο του και ήδη έχει τυπωθεί ο Πρώτος τόμος με "Απαντα τα ποιητικά" του, και τώρα κυκλοφορεί ο Δεύτερος με "Απαντα τα πεζά", εκδομένα κι ανέκδοτα.

Περιλαμβάνουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, διηγήματα - κοινωνικά τα περισσότερα, αλλά πειραματίστηκε και σε ονειρικά, επιστημονικής φαντασίας, ακόμη και αστυνομικά - διαλέξεις, σκέψεις του.

Μια σειρά από αυτοτελή διηγήματα, έχοντας τον ίδιο πρωταγωνιστή - καθαρά αυτοβιογραφικά, από τον εμφύλιο, όπου ο Γιάννης Μουτάφης υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός του Υγειονομικού - φαίνεται ότι αποτελούσαν μέρος ενός ημιτελούς μυθιστορήματος. Ο συγγραφέας βρισκόταν στο άλλο στρατόπεδο, αντίπαλος των ανταρτών, αλλά ο ανθρωπισμός και τα φιλειρηνικά του αισθήματα τον οδηγούσαν να σέβεται τους ομοαίματους αδελφούς, όσο κι αν ήταν εκ πεποιθήσεως αντίθετος προς την ιδεολογία μας.

Λιτή, απλή η γραφή του, διανθισμένη με αρκετό, καμιά φορά, χιούμορ, "συμβάλλει σημαντικά στην αποκάλυψη μιας ψυχής", όπως αναφέρει ενδεικτικά στον πρόλογο του βιβλίου ο Μ. Γ. Μερακλής.Ο τόμος περιέχει και ένα μικρό σχόλιο του Ματθαίου Μουντέ.Οι δυο τόμοι όμως ήταν "καρποί μιας υποδειγματικής συζυγικής αφοσίωσης και αγάπης". (Εκδόσεις "Δωδώνη",1996)Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ