ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Βανδαλισμοί με δημοτική σφραγίδα

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για τις καταστροφές στα αρχαία, στους λόφους Νυμφών και Φιλοπάππου, ζήτησε χτες ο Λεων. Αυδής

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των λόφων των Νυμφών και Φιλοπάππου από την αυθαιρεσία του Δήμου Αθηναίων, ζητεί ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος, Λεων. Αυδής,μετά την αδιαφορία της διοίκησης του δήμου να απαντήσει στις καταγγελίες του και να προχωρήσει στην αποκατάσταση των καταστροφών που έχει προκαλέσει.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" είχε θέσει το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης αρχαιολογικών χώρων και των παρανομιών του Δήμου Αθηναίων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης του Δεκέμβρη '97, όμως τότε δε δόθηκε απάντηση από τη δημοτική αρχή και ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια άρσης της κατάληψης και αποκατάστασης των καταστροφών. Ο Λεων. Αυδής είχε συγκεκριμένα καταγγείλει ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει στον βορειοανατολικό αυχένα του Λόφου των Νυμφών, κοντά στο Ναό της Αγίας Μαρίνας, μαρμάρινη στήλη προς τιμήν του στρατηγού Γ. Γρίβα.Η στήλη τοποθετήθηκε πάνω σε αρχαία λαξεύματα και πρόσφατα περιφράχτηκε με κάγκελα που στερεώθηκαν με τσιμέντο στα αρχαία λαξεύματα αφού ανοίχτηκαν τρύπες.

Επιπλέον το προσφυγικό προσκύνημα που είχε κατασκευαστεί στις παρυφές του Λόφου Φιλοπάππου, μετατράπηκε σταδιακά σε Ναό της Μεταμόρφωσης. Ο Δήμος Αθηναίων, αφού αρχικά με δικά του συνεργεία (και προφανώς με κόστος των δημοτών) συνέβαλε στη διαμόρφωση αυλής και στην κατασκευή άλλων οικοδομικών έργων, ήδη τον Ιούλιο του '97 πάλι με δικά του συνεργεία και με κόστος των δημοτών εγκατέστησε τρίλοβο μεταλλικό κωδωνοστάσιο με θύρες, αποκλείοντας έτσι και την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

"Μετά από όλα αυτά", τόνισε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", "είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και δε δικαιούται να τον διαθέτει ούτε ο δήμος ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Εκφράζουμε εξάλλου, επισήμανε, την απορία μας πώς οι αρμόδιες διωκτικές αρχές που πριν από λίγο καιρό έσπευσαν να διατάξουν τη σύλληψη μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, επειδή ξεδίπλωσαν πανό κοντά στην Ακρόπολη, ανέχονται τους βανδαλισμούς του Δήμου Αθηναίων και των υπεύθυνων του Ναού της Μεταμόρφωσης"...

"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Στους αγώνες των ίδιων των κοινοτήτων η απάντηση

Την εκτίμηση του ΚΚΕ πως ο "Καποδίστριας", που προβλέπει τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων, εξυπηρετεί την προώθηση των γενικότερων κυβερνητικών επιδιώξεων, με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) σ' έναν φορομπηχτικό μηχανισμό, μετέφερε στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Προστασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΠΤΑ), το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής,σε μεταξύ τους χτεσινή συνάντηση.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο αγώνας για να μην περάσει στη συνείδηση του λαού ο "Καποδίστριας" πρέπει να συνεχιστεί. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σπ. Χαλβατζής, τόνισε πως το ΚΚΕ θα στηρίξει την ΠΕΠΤΑ στην προσφυγή που πρόκειται να καταθέσει, στα τέλη περίπου του μήνα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά της αντισυνταγματικότητας του νόμου "για τη συγκρότηση της πρωτοβάθμιας ΤΑ" και στον αγώνα κατά των διώξεων κοινοταρχών, που αντέδρασαν με καταλήψεις δρόμων στα κυβερνητικά σχέδια. Από την πλευρά τους, τα μέλη του προεδρείου της ΕΠΤΑ αναφέρθηκαν στη συνέπεια με την οποία το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα στήριξε τον αγώνα τους κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε: "Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση. Εκφράσαμε την άποψή μας ότι ο αγώνας κατά του "Καποδίστρια" δε στέκεται μόνο σε επιμέρους διαδικασίες συνενώσεων, αλλά στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, που επιδιώκει να διαλύσει τις κοινότητες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις, οι αγώνες που έχουν γίνει, οι αγώνες που έρχονται και που θα συμβάλουν στο να μην περάσει στη συνείδηση του λαού ο νέος νόμος, θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να σταλεί ένα πολλαπλό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική επιλογή του "Καποδίστρια". Οι δυνάμεις που το ΚΚΕ θα στηρίξει στις εκλογές θα έχουν στον προσανατολισμό τους και τον αγώνα ενάντια στον "Καποδίστρια", αλλά και στον "Καποδίστρια 2" που ετοιμάζεται. Εκτιμούμε πως η μορφή δράσης από δω και πέρα, πρέπει να στηριχτεί στις κοινότητες. Ο συντονισμός σε επίπεδο κοινοτήτων μπορεί να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, να αντιπαλέψει τις κυβερνητικές λογικές και την κυριαρχούσα αντίληψη στην ΚΕΔΚΕ".

ΤΡΙΚΑΛΑ
Ο Στέφανος Παιδής, υποψήφιος της ΔΑΕ

Ανακηρύχτηκε ομόφωνα σε συγκέντρωση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Ενότητας"

Ο Στέφανος Παιδής,ανακηρύχτηκε ομόφωνα υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων, σε συγκέντρωση της δημοτικής κίνησης "Δημοτική Αγωνιστική Ενότητα" (ΔΑΕ), που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου της πόλης.

Πριν την ανακήρυξη, τον απολογισμό της δημοτικής παράταξης στο διάστημα που πέρασε, παρουσίασε ο Αλ. Νταούλας,μέλος της Γραμματείας της ΔΑΕ, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η παράταξη εκπροσωπούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο από έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Στ. Παιδή, κατάφερε να περάσει τα μηνύματά της για μια διαφορετική Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ενδιαφέρεται και θ' αγωνίζεται για τη λύση των προβλημάτων των δημοτών. Μετά την ανακήρυξή του σε υποψήφιο δήμαρχο, ο Στ. Παιδής παρουσίασε τις προγραμματικές αρχές της δημοτικής κίνησης, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΑΕ θ' αγωνιστεί για:

- Την ανάπτυξη της αυτοτέλειας της ΤΑ.

- Την ενδυνάμωση των στοιχείων αιρετότητας.

- Τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της.

- Την ανάπτυξη του αγωνιστικού, διεκδικητικού χαρακτήρα για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, των δημοτών.

Αναφερόμενος στις θέσεις της ΔΑΕ για τα οικονομικά της ΤΑ, επεσήμανε:

"Στα πλαίσια του σημερινού άδικου φορολογικού συστήματος δεν μπορούμε να μιλάμε για διαχείριση επιμέρους φορολογιών από την ΤΑ, διότι μπορεί να εκληφθεί ως συναίνεση στην πρόσθετη φορολογία. Βεβαίως, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, δεν έχουμε αντίρρηση η ΤΑ να διαχειρίζεται επιμέρους φορολογίες, πάντοτε, όμως, με κοινωνικά κριτήρια".

Σχετικά με τον "Καποδίστρια", τόνισε ότι πάντοτε η κεντρική εξουσία προσδιόριζε με νόμους και κατευθύνσεις το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να κινείται. Με τον νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις - συνέχισε - προσπαθεί να ελέγξει ακόμα περισσότερο τον θεσμό και να χρησιμοποιήσει την ΤΑ ώστε να περνά πιο αποτελεσματικά την πολιτική της.

Παρουσιάζοντας τους τομείς που η ΔΑΕ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος, ανέφερε τα θέματα λειτουργίας της πόλης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το σχέδιο πόλης, τη ζώνη οικιστικού ελέγχου, ζητήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, ηχορύπανσης, Ληθαίου ποταμού, ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.

Ιδιαίτερη ευαισθησία έχει η ΔΑΕ για κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, ναρκωτικά, περίθαλψη, κοινωνική αλληλεγγύη) για τη λύση των οποίων θα ζητεί την κινητοποίηση των δημοτών και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Στ. Παιδής υπογράμμισε ότι η ΔΑΕ θα έχει επαφές με άλλους χώρους και δημοτικές παρατάξεις και θα επιδιώξει συνεργασίες με πρόσωπα που θα αποδεχτούν την πλατφόρμα της. Τέλος ανήγγειλε εξόρμηση της παράταξης στις συνοικίες και τις γειτονιές της πόλης, προκειμένου να συζητήσει με τους δημότες τις θέσεις του προγράμματος και τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Να μη θεωρηθεί νομολογία

Την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου και την άσκηση αναίρεσης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Εφετείου Λάρισας, που αθώωσε τον κοινοτάρχη, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει πιστοποιητικά για πολιτικό γάμο, ζήτησε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος, Λεων. Αυδής,μιλώντας στον "902 Αριστερά στα FM".

Η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας με την οποία αθωώθηκε κοινοτάρχης, που αρνήθηκε να δώσει πιστοποιητικά σε πολίτες για να κάνουν πολιτικό γάμο, σημείωσε συγκεκριμένα ο Λ. Αυδής, "πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα και έντονα τους νομικούς κύκλους".

"Το σκεπτικό του Εφετείου, υπογράμμισε, ήταν ότι ο κοινοτάρχης δεν είχε σκοπό να τους προκαλέσει βλάβη μη χορηγώντας τους τα πιστοποιητικά... Ομως τι άλλη βλάβη χρειάζεται, όταν με την άρνησή του αυτή γνωρίζει, ξέρει και θέλει να στερηθούν οι πολίτες ενός δικαιώματός τους, το οποίο μάλιστα συνδέεται με την ελευθερία του φρονήματος".

"Πιστεύω, κατέληξε ο Λ. Αυδής, ότι πρέπει να αντιδράσει έντονα ο Δικηγορικός Σύλλογος και να ζητήσει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης, ώστε να μην αποτελέσει νομολογία".

Να υπενθυμίσουμε ότι το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, παρακάμπτοντας την ελεύθερη θρησκευτική συνείδηση των "θυμάτων" του κοινοτάρχη Βερδικούσιας Θ. Καφφέ,τον αθώωσε με το σκεπτικό ότι η στάση του οφειλόταν στη θρησκευτική του συνείδηση. Οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι που δεν έλαβαν τα πιστοποιητικά που ζήτησαν για να παντρευτούν με πολιτικό γάμο είχαν μηνύσει τον κοινοτάρχη για παράβαση καθήκοντος προς την υπηρεσία και ως έχοντα στόχο να βλάψει το κράτος και τους πολίτες.

Το χρυσό μετάλλιο Αξίας στον Αντ. Σαμαράκη

Το χρυσό μετάλλιο Αξίας της πόλεως των Αθηνών θα επιδώσει στον Αντώνη Σαμαράκη,ο Δήμος Αθηναίων, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τιμήσει το έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου ανθρωπιστή συγγραφέα, την πολύτιμη προσφορά του στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ