ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ελεγχθεί η διαταγή για τις διώξεις

Η εκδήλωση κατά της βίας στο Ολυμπιακό Στάδιο, αντί να επαινεθεί από την πολιτεία, δημιουργεί εύλογη πικρία, τονίζει η Ενωση

Να ελεγχθεί για τη συνταγματικότητά της η διαταγή άσκησης πειθαρχικών διώξεων σε βάρος των συνδικαλιστών που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία κατά της βίας στο Ολυμπιακό Στάδιο, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - Ρόζενμποργκ, ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θορυβημένο από τις κινητοποιήσεις των αστυνομικών, βρήκε, απ' ό,τι φαίνεται, τη χρυσή ευκαιρία για να ανοίξει το φάκελο των διώξεων των ενοχλητικών φωνών μέσα στην Αστυνομία.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Αττικής, ΕΔΕ γίνεται ήδη για τον πρόεδρο του σωματείου Ι. Μακρή,τον γενικό γραμματέα Π. Σπηλιόπουλο και τα μέλη του ΔΣ Α. Μαγουλά και Α. Δαλκαφούκη,ενώ ανάλογη ΕΔΕ γίνεται και για τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδη και τον γγ Γ. Παπατσίμπα.Η ΕΔΕ έχει ως σκοπό, όπως κοινοποιήθηκε στους αστυνομικούς, να εντοπίσει τις ευθύνες τους, οι οποίοι θεωρούνται πρωταίτιοι στη διαμαρτυρία που έγινε στο ΟΑΚΑ.

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η διαμαρτυρία έγινε σε έναν εργασιακό γι' αυτούς χώρο, μέσα στον οποίο έχουν το δικαίωμα να εκδηλώσουν οποιαδήποτε συνδικαλιστική ενέργεια. "Η ενέργεια αυτή, τονίζουν, δεν καταχράστηκε τίποτα και είναι μέσα στα όρια προσδιορισμού του χαρακτήρα της ΕΛ.ΑΣ. και απόρροια αυτής είναι η ανάδειξη των κοινωνικών ευαισθησιών του προσωπικού της Αστυνομίας, η οποία είναι προέκταση της ελληνικής κοινωνίας. Η εκδήλωση κατά της βίας στα γήπεδα χειροκροτήθηκε από όλους τους φιλάθλους - μάρτυς αδιάψευστος η τηλεόραση - και απέσπασε κολακευτικά σχόλια διεθνώς, με συνέπεια, όχι μόνο να μην πληγεί το κύρος της Αστυνομίας, αλλά να τονιστεί ο ρόλος μας ως αστυνομικών και Ελλήνων πολιτών".

Οι αστυνομικοί σημειώνουν, επίσης, ότι το κύρος της χώρας δεν αμαυρώθηκε από την εκδήλωση κατά της βίας, αλλά από τα τρομερά επεισόδια που είχαν γίνει λίγες μέρες νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο. "Η όποια διαταγή για δίωξη κατά θεσμοθετημένων προσώπων και δη του προεδρείου μιας πρωτοβάθμιας ένωσης 7.000 μελών, για τις ενέργειές τους, που ίσως κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα έπρεπε να είχαν ενισχυθεί και επαινεθεί από την επίσημη πολιτεία, πέραν του ότι δημιουργεί εύλογη πικρία, θα έπρεπε ίσως επιπλέον να εξεταστεί και να ελεγχθεί και για τη συνταγματικότητά της".

Στο μεταξύ, η ΠΟΑΣΥ συγκαλεί την Τρίτη στην Αθήνα έκτακτη σύσκεψη όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, με αντικείμενο την πορεία των κινητοποιήσεών τους και τη διαφαινόμενη "σύγκρουση" με το υπουργείο για την ελεύθερη άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Ηδη, έχει ενημερωθεί το προεδρείο της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Συνδικάτων, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα των διώξεων να φτάσει και στην Ευρωβουλή.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Επισπεύδουν το θάνατο των τοξικομανών

Αναπέμφθηκε και δε συζητήθηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για την απελευθέρωση των ναρκωτικών

Την πρόταση ευρωβουλευτών προς το Συμβούλιο να αναθεωρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ του 1961, 1971, 1988, με στόχο "την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών για την αποποινικοποίηση της χρήσης παράνομων ναρκωτικών, τη ρύθμιση του εμπορίου και της παραγωγής κάνναβης και παραγώγων προϊόντων, καθώς και τη χορήγηση μεθαδόνης και ηρωίνης κατόπιν ιατρικής συνταγής", καταγγέλλει με αγανάκτηση το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΕΣΥΝ σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι πειραματισμοί έχουν εφαρμοστεί από διάφορες χώρες και έχουν αποτύχει. "Τίποτα δεν προσφέρουν στην καταπολέμηση του εμπορίου. Διατηρούν την εξάρτηση. Περιθωριοποιούν τα άτομα. Επισπεύδουν το θάνατο των τοξικομανών. Πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των εξαρτημένων χρηστών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προτάσεις για σκληρά ναρκωτικάΣτο μεταξύ, χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συζήτηση περί απελευθέρωσης των ναρκωτικών ουσιών, υπερψηφίστηκε η πρόταση Βρετανού ευρωβουλευτή για αναπομπή της.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα βασικές διατάξεις της έκθεσης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων που συντάχθηκε με εισήγηση της Χ. Ντ' Ανκόνα.

Το κέντρο βάρους της πρότασης - σύστασης που υπέβαλε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην Ολομέλεια, συγκεντρώνεται στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και τη χορήγηση ναρκωτικών με ιατρική συνταγή. Μεταξύ των συστάσεων, που περιέχει η πρόταση, είναι και οι εξής:

  • "Φρονεί ότι με βάση το άρθρο 129 του σχεδίου της Συνθήκης του Αμστερνταμ πρέπει στο μέλλον να υπάρξει η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων, βάσει των οποίων θα χορηγούνται σκληρά ναρκωτικά με ιατρική συνταγή και τον αναγκαίο έλεγχο".
  • "Ζητεί όπως το Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά τον προσεχή Ιούνη, να ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης των διεθνών συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών του 1961, 1971 και 1988, με στόχο την επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών για την αποποινικοποίηση της χρήσης παράνομων ναρκωτικών, τη ρύθμιση του εμπορίου και της παραγωγής κάνναβης και παραγώγων προϊόντων, προκειμένου να επιτραπεί η κατόπιν ιατρικής συνταγής χορήγηση μεθαδόνης και ηρωίνης
".

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Οι ηλικιωμένοι, ο ξενώνας και η ... ευαισθησία

Μια επιστολή της δημάρχου Φ. Σακελλαρίδου προς το "Ρ" και η απάντηση της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας"

Τη διαμαρτυρία της για το ρεπορτάζ του "Ρ" στις 8 Γενάρη 1998, με τίτλο "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν", εκφράζει, με επιστολή της, η δήμαρχος Ζωγράφου Φωτεινή Σακελλαρίδου.

Στην επιστολή της, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

Είναι δικαίωμά σας να αναπαράγετε οποιαδήποτε ανακοίνωση της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου". Ομως, πιστεύω ότι μια ιστορική εφημερίδα, όπως ο "Ριζοσπάστης", που θέλει να σέβεται την αλήθεια και τους αναγνώστες της, οφείλει - κατά τη γνώμη μου - να μην υποκύπτει σε μικροκομματικές λογικές, όπως αυτές που εκπέμπονται από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να σας ενημερώσω ότι τα δύο ΚΑΠΗ του Δήμου Ζωγράφου, με περισσότερα από 2.000 μέλη, θα συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και θα παραμένουν πρότυπα, όπως έχουν χαρακτηριστεί. Δίπλα σε μοναχικούς ηλικιωμένους, που χρειάζονται μόνιμη και σταθερή φροντίδα.

Οπως αντιλαμβάνεστε, με τη δημιουργία του ξενώνα, όχι μόνο δε "σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν" ούτε "αρπάζουμε τις συντάξεις των γερόντων", όπως συκοφαντικά ισχυρίζεστε. Απλά, υλοποιούμε πολιτικές και προγράμματα, κοινωνικής φροντίδας και προστασίας για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, που έχουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της πόλης μας.

Η απάντηση της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας"

Ανταπαντώντας στην επιστολή της δημάρχου Ζωγράφου, η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου", με ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

Η πραγματικότητα της κοινωνικής ζωής στη συνοικία μας, πεισματικά και επίμονα, ανατρέπει τους αστήρικτους εξάλλου ισχυρισμούς της κ. δημάρχου για το έργο και την πρακτική της δημοτικής διοίκησης. Εμείς απλώς διατυπώνουμε με τη μορφή ερωτημάτων ορισμένα κραυγαλέα ζητήματα από τη δράση της δημοτικής αρχής.

1. Η λαϊκή απαίτηση για βελτίωση - αναβάθμιση της παρεχόμενης προστασίας - φροντίδας συμβαδίζει με τη σχεδιαζόμενη ανταποδοτική επιβάρυνση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας στο περιβόητο "δημοτικό" γηροκομείο;

2. Η ανταποδοτικότητα ταιριάζει με τη φροντίδα και την κοινωνική πολιτική; Οι 120.000 δραχμές μηνιαία, που αναφέρονται στην εισήγηση για το "δημοτικό" γηροκομείο, δε συνιστούν ανταποδοτική υφαρπαγή του πενιχρού εισοδήματος των υπερήλικων συμπολιτών μας;

3. Η σχεδιαζόμενη λειτουργία του περιβόητου "δημοτικού" γηροκομείου σε πλήρη ανταποδοτική βάση δεν είναι απάνθρωπη; Δεν είναι τερατώδης;

4. Τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην πρόνοια προς τους υπερήλικες είναι προοδευτική αντίληψη και πρακτική; Η "τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών" είναι κοινωνικό πρόσωπο και κοινωνική ευαισθησία;

5. Σεβασμός στα περήφανα γηρατειά είναι η επιβολή του χαρατσιού των 10.000 δραχμών ετησίως για τα προγράμματα άθλησης στα ΚΑΠΗ;

6. Πρότυπος λειτουργία των ΚΑΠΗ είναι όταν η μισθοδοσία και οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες τους καλύπτουν το 90% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού τους;

7. Εχει υπόψιν της η κ. δήμαρχος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της συνοικίας μας έχει μηνιαία σύνταξη των 80 έως 160 χιλιάδων δραχμών;

8. Τέλος, αλήθεια, τι έγινε η προεκλογική υπόσχεση του 1990 για δημιουργία 3ου ΚΑΠΗ στου Ζωγράφου;

Αν, λοιπόν, όλα τα παραπάνω ζητήματα δε συνιστούν πολιτική κοινωνικού αποκλεισμού και δεν παραπέμπουν σε ανάλγητες κοινωνικά μεθοδολογίες, τότε οι λέξεις στην "εκσυγχρονιστική" διάλεκτο έχασαν την επαφή τους με την κοινωνική πραγματικότητα. Οσον αφορά τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς της επιστολής της κ. δημάρχου, δεν αφορούν εμάς.

ΚΗΔΕΙΑ

λ9

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΡΟΚΟ

Καπετάν - Λογγιώτη - ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 16.1.98 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Γ Νεκροταφείου, οδ. Θηβών.

Η σύζυγος: Αθηνά

Τα παιδιά: Σπύρος και Ευτυχία

Τα εγγόνια: Νικόλας, Ανδρέας

Τα αδέλφια: Ελένη, Χρήστος και Ευανθία, Θωμάς και Ευτυχία, Μέλπω, Βαγγέλης και Μαρία

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς

Κηδεύεται σήμερα η Μαργ. Σταυριανού

Κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 16 Γενάρη στην Αμαλιάδα (Ναός Παναγίας Μαραθιάς) η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Μαργαρίτα Δ. Σταυριανού.

Στα χρόνια της Κατοχής πήρε δραστήρια μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Αργότερα δούλεψε σε πολλές εφημερίδες υπάλληλος στα λογιστήρια.

Στη μνήμη της ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει 20.000 δραχμές για το ΚΚΕ.

ΕΛΤΑ
Επιλέγεται ο σύμβουλος ανάπτυξης

Μετά από αλλεπάλληλες δυστοκίες δύο χρόνων, επιλέγεται τελικά ο σύμβουλος ανάπτυξης στα ΕΛΤΑ, ο οποίος θα αναλάβει και την υλοποίηση του προγράμματος "Ταχυδρομεία", ύψους 21 δισεκατομμυρίων από 35 δισ. που είχαν αρχικά εγκριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών χτες, μετά και την τεχνική αξιολόγηση των τριών ενδιαφερόμενων οίκων, δίνει το προβάδισμα στα βρετανικά ταχυδρομεία που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με την εταιρία συμβούλων ΕΜΙ.

Η θητεία του συμβούλου ανάπτυξης θα είναι διετής και η αμοιβή του ανέρχεται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο δραχμές, ενώ η πρόσληψή του ήταν όρος τόσο για το ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης από το Β' ΚΠΣ, αλλά και μοχλός ελέγχου του Οργανισμού από τα κοινοτικά όργανα, που σπρώχνουν όλο και περισσότερο την ταχυδρομική αγορά στο δρόμο της απελευθέρωσης και την παράδοση όλο και περισσότερων υπηρεσιών του δημόσιου ταχυδρομείου στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου.

Πάντως, η μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική, που δεν προχωράει στην κάλυψη των ελλειμμάτων του Οργανισμού, αλλά και το Επιχειρησιακό Σχέδιο της PLANET, δεν εξασφαλίζουν φτηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες για το κοινό, οδηγούν τα ΕΛΤΑ στο περιθώριο και δίνουν πεδίο δράσης στις ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρίες.

Παράταση θητείας των επιθεωρητών

Μέχρι το τέλος Μαρτίου παρατάθηκε η θητεία των επιθεωρητών όλων των δικαστικών περιφερειών της χώρας με χτεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Με τη νέα διαδικασία άσκησης της επιθεώρησης των δικαστηρίων, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης αντικαταστάθηκε από Τριμελές Συμβούλιο Επιθεώρησης, το οποίο θα εποπτεύει τους επιθεωρητές των έξι περιφερειών της χώρας. Το Τριμελές Συμβούλιο Επιθεώρησης αποτελείται από τους αρεοπαγίτες Κ. Λυμπερόπουλο, Ι. Τέτοκα και Κ. Παπαλάκη.

Νεκρός από ναρκωτικά

Αλλος ένας χρήστης ναρκωτικών άφησε χτες την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στην περιοχή Κορυτσά Ασπροπύργου. Πρόκειται για τον 45χρονο Αναστάσιο Π. Στεφανίδη, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκε από την κουνιάδα του νεκρός στην κουζίνα του σπιτιού. Δίπλα του βρέθηκαν τα σύνεργα του θανάτου. Από την Αστυνομία αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ