ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πανέτοιμοι για τις 2 του Φλεβάρη

Σήμερα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των αγώνων στα Τρίκαλα, αύριο συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Καρδίτσας - Λαμίας

Οσο πλησιάζει η μέρα της κλιμάκωσης του αγώνα - στις 2 του Φλεβάρη, όταν τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τις εθνικές οδούς και η πάλη της αγροτιάς θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο - όλο και περισσότερα τρακτέρ συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής τρακτέρ βγήκαν και σ' άλλα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ στον κάμπο της Καρδίτσας έχουν αναβιώσει τα "μπλόκα" της "Βιοκαρπέτ", με διάφορες λαϊκές εκδηλώσεις.

Κι ενώ η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο και συζήτησε την πορεία και την προοπτική των κινητοποιήσεων - περιμένει την απάντηση του πρωθυπουργού για τη συνάντηση που έχει ζητήσει, όπου θα του θέσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, οι αγρότες δηλώνουν πανέτοιμοι κι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τη δικαίωσή τους.

Σήμερα, έξω από τα δικαστήρια των Τρικάλων,όπου δικάζονται αγρότες του νομού για τη συμμετοχή τους σε παλιότερη κινητοποίηση, πραγματοποιείται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων. Αύριο, αγρότες της Καρδίτσας, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, θ' αποκλείσουν, συμβολικά, τον εθνικό δρόμο Καρδίτσας - Λαμίας, στο ύψος του Νέου Μοναστηριού.

Συγκεντρώσεις, βεβαίως, γίνονται καθημερινά στα χωριά των νομών της περιοχής, όπου στελέχη των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα ενημερώνουν και συζητούν με τους αγρότες για την πορεία και την προοπτική των κινητοποιήσεων και καλούν τους άλλους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους και τους συνταξιούχους, να συμπαραταχτούν με την αγροτιά στον κοινό αγώνα εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Στελέχη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα περιοδεύουν, όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, μιλούν σε μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις, καλώντας την αγροτιά να συντονίσει την πάλη της για να δώσει ένα ακόμα βροντερό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης προς την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Παράλληλα, σήμερα, πραγματοποιείται στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών του νομού σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς της περιοχής, ενώ συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι περιοδείες σε διάφορες περιοχές του νομού μετά την απόφαση που πάρθηκε - την προηγούμενη βδομάδα - από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Καρδίτσας.

Στην προμετωπίδα των αιτημάτων του νέου αγροτικού ξεσηκωμού, που αναμένεται να συγκλονίσει πάλι ολόκληρη την Ελλάδα, είναι να μην αποδεχτεί η κυβέρνηση και να μην εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000" της ΕΕ, που επιβάλλει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Ταυτόχρονα, οι αγρότες θα προβάλουν τα άλλα, παλιά και νέα, αιτήματα του αγροτικού κόσμου, όπως η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αντιμετώπιση της τοκογλυφίας της ΑΤΕ και η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, το σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγώνων κ.ά.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δυναμικό "παρών"

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε Αιγιάλεια, Κορινθία, Μεσσηνία και Ηλεία

Αποφασισμένοι να δώσουν τη δική τους απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική είναι οι αγρότες της Αιγιάλειας, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει τη Δευτέρα 2 του Φλεβάρη,στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας Αιγίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της περιοχής. Ενα συλλαλητήριο που το θεωρούν απαρχή νέων δυναμικών αγώνων, σε συντονισμό με τους αγρότες όλης της χώρας.Τα προβλήματα παραγωγών εσπεριδοειδών και λαδιού, των σταφιδοπαραγωγών, καθώς και των κτηνοτρόφων της περιοχής, καθημερινά πολλαπλασιάζονται και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά τη λύση τους. Την ίδια στιγμή οι φιλοκυβερνητικοί "αγροτοπατέρες" προσπαθούν να εκτονώσουν την παλλαϊκή αγανάκτηση με συσκέψεις σαν αυτή που έγινε πρόσφατα στην ΠΑΣΕΓΕΣ για το λάδι και τα λεμόνια, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας - "φάντασμα" (της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Αιγιάλειας), ο οποίος υποτίθεται πως εκπροσώπησε την Παναιγιάλεια Ενωση. Στην "εποικοδομητική" αυτή σύναξη βγήκε υπόμνημα, που λέει ότι για τα δεινά των αγροτών φταίνε οι... καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι "αγροτοπατέρες" προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες να συμμετάσχουν σε "κινητοποιήσεις" εκτόνωσης της λαϊκής οργής. Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία τούς γυρνά την πλάτη και στοιχίζεται γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της Αιγιάλειας.

Στη Μεσσηνία

Αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν στην πλατιά σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στο χωριό Χανδρινός της επαρχίας Πυλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες χωριά της Μεσσηνίας.Στη σύσκεψη αυτή εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση των αγροτών και κυρίως των ελαιοπαραγωγών και σταφιδοπαραγωγών, που ετοιμάζονται να κατεβάσουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους στις 5 του Φλεβάρη και να τα παρατάξουν στη θέση Ριζόμυλος κοντά στη Μεσσήνη.Με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση του αγώνα θα συνεδριάσει αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που εκλέχτηκε στη σύσκεψη της Κυριακής, ενώ στο διάστημα μέχρι τις 5 του Φλεβάρη θα γίνουν περιοδείες, συνελεύσεις και άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες στα χωριά.

Στην Κόρινθο

Τα εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα, η σταφίδα που χτυπιέται και το λάδι που πουλιέται μισοτιμής έχουν ξεσηκώσει τους αγρότες της Κορινθίας.Σε συγκέντρωση που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η Ενωση Αγροτικών Συλλόγων Ξυλοκάστρου στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις. Ομως, οι εκπρόσωποι της ΓΕΣΑΣΕ Τ. Πεβερέτος,της ΠΑΣΕΓΕΣ Δ. Μπιτσάκος και της ΣΥΔΑΣΕ Γ. Παναγιωτόπουλος προσπάθησαν να πείσουν τους αγρότες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο εκτόνωσης που διοργανώνουν στις 30 του Γενάρη. Ηπλειοψηφία ωστόσο των αγροτών τούς γύρισε την πλάτη και αποφάσισε να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο της 2 του Φλεβάρη. Επίσης, συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή στα χωριά της Νεμέας και αποφασίστηκε συλλαλητήριο στις 2/2.

Στον Πύργο

Αποφασισμένοι να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα είναι οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, καλαμποκιού και οπωροκηπευτικών της Ηλείας.Τις τελευταίες μέρες αγρότες περιοδεύουν σε χωριά της Νότιας, Κεντρικής και Δυτικής Ηλείας καλώντας τους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν στις 2 Φλεβάρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βγήκαν στους δρόμους τα τρακτέρ

Αισιόδοξα είναι όλα τα μηνύματα που έρχονται από τις δυτικές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης και του Λαγκαδά, για τις επερχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.Το τριήμερο που πέρασε δεκάδες αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ και περιόδευσαν στα χωριά, καλώντας τους συναδέλφους τους να δώσουν μαζικό αποφασιστικό "παρών" στον αγώνα, που θα αρχίσει στις 2 Φλεβάρη με την πρώτη έξοδο των τρακτέρ και των άλλων αγροτικών μηχανημάτων στις εθνικές οδούς. Ολα τα μηνύματα συνηγορούν στην απόφαση των αγροτών να στήσουν τις δικές τους κατά τόπους Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και να αφήσουν στο μοναχικό δρόμο που επέλεξαν τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Παρά τις προσπάθειες των "αγροτοπατέρων" να καπελώσουν και να εκτονώσουν τη διάθεση για μαζικές, συντονισμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν με πρωτότυπες μαζικές εξορμήσεις στα χωριά την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων τους στην κινητοποίηση της επόμενης Δευτέρας. Παράλληλα, συντονίζουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους αγρότες της Ημαθίας, του Εβρου και των άλλων περιοχών της χώρας.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Γιώργος Ρίσκος,μέλος της ΣΕΑ Κυμίνων, ξεκαθάρισε ότι οι ΣΕΑ δημιουργήθηκαν κάτω από την ανάγκη να δώσουν προοπτική και διάρκεια στον αγώνα τους, σε αντίθεση με τις μεθοδεύσεις των δύο Ομοσπονδιών, που καλούν την ίδια μέρα σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να αποσπάσουν "αγωνιστικά άλλοθι".

Η αυθόρμητη συμμετοχή περισσότερων των 70 αγροτών με τα τρακτέρ τους στην εξόρμηση στα χωριά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, "έτσι για να ζεσταθούν τα μηχανήματα", όπως λέει ο Γ. Ρίσκος, είναι ένα δείγμα τηςμαζικότητας που αναμένεται. "Οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι. Αν αυτή η αγανάκτηση εκφραστεί και με τη συμμετοχή τους, τότε η κινητοποίηση στις 2 του Φλεβάρη θα είναι πρωτόγνωρη".

Αντίστοιχη ήταν και η συμμετοχή των αγροτών στις εξορμήσεις της ΣΕΑ στην περιοχή του Λαγκαδά. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής και της Βόρειας Χαλκιδικής, πέρα από την έξοδό τους στις 2 του Φλεβάρη στην εθνική οδό, προγραμματίζουν για τη βδομάδα που διανύουμε τρεις συγκεντρώσεις.Αύριο στον Ευαγγελισμό και στο Κλαμωτό,όπου θα μιλήσει μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, και την Πέμπτη στο Στίβο.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφάσεις για μαχητικές κινητοποιήσεις

Σε κατάσταση αγωνιστικού συναγερμού βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου,της Αιτωλοακαρνανίας και της Κεφαλονιάς και ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μαχητικές κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες μέρες.

Αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν ήδη στην Αρτα και με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Με βάση τις αποφάσεις της ΟΑΣ Αρτας το πρωί της Παρασκευής στις 10.30 πμ, οι αγρότες του νομού θα παρατάξουν τα αγροτικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους φορτωμένα με πορτοκάλια, δεξιά και αριστερά των δρόμων, στη Φιλοθέη και το Κομπότι.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σε ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά μέρος στο συλλαλητήριο "γιατί η αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και των Αθηνών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες". "Η αγροτιά, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, δεν αντέχει άλλο αυτή την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Εχουμε και εμείς δικαίωμα να ζήσουμε ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια στον τόπο μας".

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αρτας βρίσκονται φέτος μπρος σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο, εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων της ΓΚΑΤΤ και των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά. Στα επιτραπέζια πορτοκάλια έχει πουληθεί μετά βίας μόλις το 1/10 της παραγωγής, με τιμή μέχρι 10 δραχμές το κιλό και στα χυμοποιήσιμα οι βιομήχανοι δίνουν τιμή 3 δραχμές το κιλό!

Αιτωλοακαρνανία

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα "αγροτοδικεία" που στήνει η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο Πέμπτη 29 Γενάρη και ώρα 9 το πρωί οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου. Την ίδια ώρα οδηγούνται στο δικαστήριο 12 αγρότες του νομού με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη του 1996.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας για να αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση και μορφή του αγώνα.

Κεφαλονιά

Στην Κεφαλλονιά, επίσης, οι αγρότες ξεκινούν τον αγώνα τους την ερχόμενη Τρίτη 3 του Φλεβάρη. Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νησιού, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με τα αγροτικά μηχανήματα στις 10 το πρωί, στο Ληξούρι, στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο,καταδικάζοντας έτσι την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και διεκδικώντας λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια οι αγρότες του νησιού με τα αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα θα πορευτούν στο Αργοστόλι και θα αποκλείσουν τη Νομαρχία.

Κλέβουν και κοροϊδεύουν τους καπνοπαραγωγούς

Σύσκεψη αποπροσανατολισμού χτες στο υπουργείο Γεωργίας

Σύσκεψη αποπροσανατολισμού των καπνοπαραγωγών της χώρας, και ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών της Πιερίας έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με προφανή σκοπό να κατευναστεί η αγανάκτησή τους από τα τερτίπια των καπνεμπόρων και τα προβλήματα που δημιουργούν τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και να αποτραπούν αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις.

Εκτός από τα "φέσια" των εταιριών ΑΤΙC και Πετρίδου, που χρωστάνε σε καπνοπαραγωγούς για τη σοδειά του 1996, οι καπνέμποροι επιχειρούν, για άλλη μια φορά φέτος, να καταστρατηγήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν για την παραγωγή του 1997 και να δώσουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Χαρακτηριστικό είναι πάλι φέτος το παράδειγμα της Πιερίας για τα καπνά ποικιλίας "Κατερίνη". Οι καπνέμποροι επιχειρούν να τα πάρουν μισοτιμής, δίνοντας τιμές και ποιοτικές συνθέσεις κατά πολύ μειωμένες (περίπου 100 - 150 δραχμές λιγότερο και άσχετες με τις πραγματικές ποιότητες των ελληνικών καπνών).

Την ασυδοσία των εμπόρων ευνοεί η ανοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και "Καπνικής", που ενώ από τη μία καταγγέλλουν το γεγονός αυτό, από την άλλη περιορίζονται σε συσκέψεις και... ενημέρωση των αγροτών. Αυτό φάνηκε και από τη χτεσινή σύσκεψη, όπου δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών. Το αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο της χτεσινής σύσκεψης φάνηκε από τις τοποθετήσεις όλων (πλην των παραβρισκόμενων καπνοπαραγωγών) με χαρακτηριστική αυτή του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ που τόνισε με νόημα: "Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι να κατέβουμε στου δρόμους... ".

Ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, χαρακτήρισε μεν τους καπνέμπορους "αφερέγγυους" και "κερδοσκόπους", αλλά επί της ουσίας δεν είπε τίποτα. Είπε μόνο ότι θα λειτουργήσει... η επιτροπή επιβολής διοικητικών κυρώσεων, πράγμα που είχε ξαναπεί πέρσι τον Μάη, ενώ στο θέμα της αλλοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καπνών, ο πρόεδρος του Οργανισμού Καπνού κάλεσε τους καπνοπαραγωγούς να κάνουν ενστάσεις! Οσο για το θέμα της πληρωμής των καπνοπαραγωγών από τους Χαρδαλιά - Πετρίδου, ο υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε απλώς τους δύο παραπάνω "ξοφλημένους" χωρίς να διευκρινίσει τίποτα για το πώς και πότε θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Κινδυνεύει με "λουκέτο" η Ενωση Λιβαδειάς

Σήμερα η τελική σύσκεψη, πριν την έξοδο των τρακτέρ

Σε αγωνιστικό πυρετό βρίσκονται οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Λιβαδειάς, γεγονός που διαπιστώνουν τα κλιμάκια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά τις περιοδείες τους στα χωριά. Σήμερα, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδειάς θα γίνει η τελική σύσκεψη των αγροτών πριν την έξοδό τους στα μπλόκα του αγώνα.

Εξάλλου, σε χτεσινή επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Π. Μπακόλα,και στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Γκικόπουλος,μέλος του Γραφείου της ΝΕ και νομαρχιακός σύμβουλος, στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς, αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα της Ενωσης, η οποία κινδυνεύει να κλείσει λόγω των χρεών της στην Αγροτική Τράπεζα και να απολυθούν οι 105 εργαζόμενοί της.

Η Ενωση είναι χρεωμένη με 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές στην ΑΤΕ, ενώ με τις "ρυθμίσεις Τζουμάκα" ρυθμίστηκαν μόνο 585 εκατομμύρια δραχμές χωρίς τους τόκους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι να κάνουν πριν δύο μήνες επίσχεση εργασίας, ενώ έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. Ταυτόχρονα, το σωματείο έχει αποδεχτεί 25 "οικειοθελείς αποχωρήσεις" στα πλαίσια της μελέτης "βιωσιμότητας", που θα εκπονήσει η Ενωση με την ΑΤΕ και στην οποία προβλέπεται και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ενωσης.

Η αντιπροσωπεία της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων στην ΕΓΣ Λιβαδειάς, της επιβίωσης και της ανάπτυξης της Ενωσης σε όφελος των συμφερόντων των αγροτών, που μαζί με τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις τους και τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις μπορούν ν' αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Γι' αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αναδείξουν το πρόβλημα και τις αιτίες του, καταδεικνύοντας τους υπεύθυνους για την κατάντια της συνεταιριστικής οργάνωσης, και σε συνεργασία με το αγροτικό κίνημα να αγωνιστούν για τη δημιουργία μετώπου κατά της αντισυνεταιριστικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, για την προάσπιση των συμφερόντων και των αγροτών.

"Ξύπνησαν" οι διασπαστές

"Σφήνα" στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς επιχειρεί να μπει η νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, ανακοινώνοντας χτες κινητοποιήσεις - "μαϊμού" για τις 30 του Γενάρη, μόνο για τις περιοχές που παράγουν εσπεριδοειδή και λάδι.

Η ξεπουλημένη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα μαζί με τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΥΔΑΣΕ και με τον υπουργό Γεωργίας, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα εσπεριδοειδή και το λάδι και στο πλαίσιο της διασπαστικής τακτικής που έχουν χαράξει τα κυβερνητικά επιτελεία, έσπευσε χτες να ανακοινώσει ότι "αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή οι αγρότες προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις (με αποκλεισμούς δρόμων κλπ.) για τις 30 Ιανουαρίου σε αρκετούς νομούς (Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αρτα, Αγρίνιο, Χανιά κ. α.)" και ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των παραγωγών αυτών.

Ομως, όπως και πέρσι που επιχείρησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο, θα πάρουν και φέτος την αποστομωτική απάντηση της αγροτιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ