ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Τώρα θα προχωρήσουμε ταχύτατα

Πρωθυπουργικές οδηγίες και εντολές για επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και σάρωσης των εργατικών κατακτήσεων

"Να προχωρήσουν ταχύτατα" οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, ζήτησε χτες από τους αρμόδιους υπουργούς ο πρωθυπουργός, δίνοντας έτσι το σύνθημα της έναρξης της γενικευμένης επίθεσης για την ολοκληρωτική παράδοση των κρίσιμων οικονομικών τομέων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι πρωθυπουργικές οδηγίες δόθηκαν στα πλαίσια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και όπου, εκτός από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,Μεταφορών Τ. Μαντέλης,καθώς και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας και ο υπεύθυνος του Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος.

Αφού ξεμπέρδεψαν με την τροπολογία, με την οποία επιβάλλεται η δικτατορία στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ - ώστε να παραδώσουν στα καινούρια αφεντικά "πειθαρχημένο" και φθηνό προσωπικό - προχωρούν τώρα εσπευσμένα:

  • στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα
  • στην επίσπευση των διαδικασιών "εξυγίανσης" των ζημιογόνων
  • στην προώθηση των "ευέλικτων" μορφών εργασίας, τις οποίες παρουσιάζουν ως "αναγκαίες για την προσαρμογή της οικονομίας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον". Ενδεικτικό είναι ότι στην εκτενή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για μέτρα προστασίας των εργαζομένων των ιδιωτικοποιημένων πλέον ΔΕΚΟ, που θα εκδιωχθούν ωςυπεράριθμοι από τα νέα αφεντικά.

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση είναι διανθισμένη με ευγενείς εκφράσεις περί "εξυγίανσης", αύξησης της παραγωγικότητας, βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών!

Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, θα αναλάβει τον αυξημένο ρόλο... να εκλαϊκεύσει την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αν και η εμπειρία των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο κομματικός μηχανισμός χρησιμοποιείται σαν κυματοθραύστης των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα το πρωθυπουργικό γραφείο, απροκάλυπτα ο πρωθυπουργός φέρεται να υποστηρίζει την άποψη ότι "ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των ΔΕΚΟ αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την προσαρμογή της οικονομίας μας στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, η οποία στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον που βιώνουμε λειτουργεί με βάση την αρχή της ευελιξίας".

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την πολιτική εκποίησης των κερδοφόρων, υπό δημόσιο έλεγχο, μονάδων, κάνει λόγο για οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ του Δημοσίου, με τη στενή έννοια, και των ΔΕΚΟ, οι οποίες, ως Ανώνυμες Εταιρίες "δεν μπορούν να επιβιώσουν παρά μόνο αν λειτουργήσουν με αμιγή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".

Η ανακοίνωση αναφέρει εκ νέου τις 10 ΔΕΚΟ, οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν τη διετία 1998 - 1999 μέσω της διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις: Διώρυγα της Κορίνθου, ΔΕΘ, ΚΕΔ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΘ, ΟΥΘ, ΟΔΙΕ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΑΒ, ΕΒΟ), για τις οποίες αποφασίστηκε η λήψη μίας σειράς μέτρων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας, μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού και εξέταση της δυνατότητας μετατάξεων, αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για λήψη δανείων, περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Προκλητικό τελεσίγραφο στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής"

Προκλητικό τελεσίγραφο ότι, αν δεν αποδεχτούν τα νέα σε βάρος τους μέτρα, θα τα επιβάλει με νόμο, απευθύνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"!

Αγνοώντας τις καθολικές αντιδράσεις των εργαζομένων της ΟΑ, στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών προανήγγειλε προκλητικά ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα, που έχει προαποφασίσει η κυβέρνηση ερήμην των εργαζομένων (μείωση προσωπικού, αύξηση ωρών απασχόλησης, καθιέρωση εποχικού προσωπικού, ελαστικό ωράριο κλπ.), θα επιβληθούν με νόμο, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προειλημμένες αποφάσεις συρρίκνωσης του εθνικού αερομεταφορέα και εκποίησης ζωτικών τομέων του στους ιδιώτες.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΟΑ (ΟΣΠΑ), καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και διοίκηση προαποφάσισαν τη λήψη μέτρων ερήμην των εργαζομένων και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι "δεν πρόκειται να γίνουν παθητικοί δέκτες αποφάσεων, που στόχο έχουν τη συρρίκνωση της εθνικού αερομεταφορέα".

Η Ενωση Ιπταμένων Αεροσυνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δυσφημίσει τους εργαζόμενους στην ΟΑ, πιστεύοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα προχωρήσει ευκολότερα στα σχέδια συρρίκνωσης και εκποίησης ζωτικών τομέων του εθνικού αερομεταφορέα. "Η εταιρία και οι εργαζόμενοι σ' αυτή γίνονται για μια ακόμα φορά εξιλαστήρια θύματα, για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων", καταλήγει η ΕΙΣΦ.

Μελέτες του ΕΚΚΕ για κοινωνικά προβλήματα

Εφτά μελέτες - έρευνες, για διάφορα προβλήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε πρόσφατα η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του ΕΚΚΕ, έκανε ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων και παράλληλα σκιαγράφησε προοπτικές του Κέντρου για το μέλλον.

Οι 7 μελέτες - έρευνες που εκδόθηκαν από το ΕΚΚΕ, οι οποίες εντάσσονται στις ενέργειες του προγράμματος "Ανοιχτές θύρες" και δίνουν τη δυνατότητα γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών διαφόρων επιστημόνων στο ευρύ κοινό, είναι οι ακόλουθες:

1. "Εξουσία, εργασία και μνήμη σε τρία χωριά της Ηπείρου - η τοπική δυναμική της επιβίωσης", των Στάθη Δαμιανάκου - Ε. Ζακόπουλου - Χ. Κασίμη και Β. Νιτσιάκου.

2. "Συγγένεια και οικιακή οργάνωση", της Ρωξάνης Καυτατζόγλου.

3. "Κοινωνικο - οικονομικές ανισότητες στον τομέα της στέγασης. Μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας", της Αναστασίας Κουβέλη.

4. "Δημογραφικές διαστάσεις της διανομής του εισοδήματος" του Δ. Μπαλούρδου.

5. "Ελεύθερος χρόνος των νέων - Ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες" του Γιάννη Μυριζάκη.

6. "Εργασία με σχέσεις αλληλεγγύης οικογενειακού τύπου. Η οικογένεια ως μονάδα εργασίας του λαού στην Παλαιά Διαθήκη" του Π. Σινόπουλου.

7. "Κοινωνικο - οικονομικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της γονιμότητας στην Ελλάδα" των Χ. Συμεωνίδου, Β. Δουλγέρη, Χ. Καππή, Μ. Μαγδαληνού, Λ. Μαράτου - Αλιπράντη, Δ. Μπαλούρδου, Π. Παππά και Μ. Σαμαρτζή.

ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Λίστα με 79 παραβάτες στη διακίνηση - χρήση πετρελαίου

Κατάλογο με μερικές δεκάδες επιχειρήσεις, που ενέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε διαφορετικού είδους παραβάσεις λαθρεμπορίας ή φοροδιαφυγής στον τομέα πετρελαιοειδών (παράνομη χρήση ή παράνομη διακίνηση) έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τους ελέγχους που έκαναν το Γενάρη του 1998 οι υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε εταιρίες του κλάδου πετρελαιοειδών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε: Πρώτον, 27 επιχειρήσεις ενέχονται για παράνομη χρήση 1.450.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.Δεύτερον, 52 επιχειρήσεις για διάφορες φορολογικές παραβάσεις (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων) για 1.393.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Μεταξύ των επιχειρήσεων, που βρέθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ότι ενέχονται για λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης 1.448.907 λίτρων,είναι:

  • Το "Παπαστράτειο" ή Εθνικό Κλ. Κολυμβητήριο Πειραιά (894.588 λίτρα).
  • Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ASTY ΑΕ, που έχει και το LEDRA MARRIOT στη Λεωφ. Συγγρού (47.000 λίτρα) και ASTIR ΑΞ ΕΕ που έχει το ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΑΣ Βουλιαγμένης (45.000 λίτρα).

Επίσης, μεταξύ των επιχειρήσεων που ενέχονται σε διάφορες φορολογικές παραβάσεις στη διακίνηση 1.392.717 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης, οι μεγαλύτερες περιπτώσεις αφορούν τους:

  • Κατσαρό Δημήτριο, Χαλκίδα (141.940 λίτρα).
  • Παρασκευόπουλο Αθανάσιο, Ορεστιάδα (121.918 λίτρα).
  • Γεωργιάδη Ευστράτιο, Αλμυρός (120.271 λίτρα) κλπ.

Η δημοσιοποίηση του χτεσινού καταλόγου με τα ονόματα επιχειρήσεων και ιδιωτών που βρέθηκαν να ενέχονται σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Η δημοσιοποίηση των καταλόγων με φοροπαραβάτες, φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους, δεν πείθει για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, να θίξει τα ιερά και όσια των μεγαλοφοροφυγάδων και μεγαλολαθρεμπόρων. Και δεν πείθει, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έδωσε στη δημοσιότητα και τους σχετικούς καταλόγους που να δείχνουν αν και ποιες επιχειρήσεις πλήρωσαν τα πρόστιμα και τις άλλες κυρώσεις για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ.

Υποπτες κινήσεις

Προχτές, η μετοχή του ΟΤΕ "έκλεισε" στις 5.950 δραχμές. Χτες, πριν αρχίσει η συνεδρίαση στην οδό Σοφοκλέους, υπήρχαν εντολές για αγορές μετοχών του ΟΤΕ στις 5.900 και για πωλήσεις στην τιμή των... 5.800 δραχμών.

Μήπως υπάρχει κάποιος να μας εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από την... επιθυμία κάποιων να πουλήσουν μια μετοχή που κινείται ανοδικά σε αισθητά χαμηλότερη τιμή από αυτή που μπορούν να εξασφαλίσουν;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ