Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Τώρα θα προχωρήσουμε ταχύτατα

Πρωθυπουργικές οδηγίες και εντολές για επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και σάρωσης των εργατικών κατακτήσεων

"Να προχωρήσουν ταχύτατα" οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, ζήτησε χτες από τους αρμόδιους υπουργούς ο πρωθυπουργός, δίνοντας έτσι το σύνθημα της έναρξης της γενικευμένης επίθεσης για την ολοκληρωτική παράδοση των κρίσιμων οικονομικών τομέων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι πρωθυπουργικές οδηγίες δόθηκαν στα πλαίσια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και όπου, εκτός από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,Μεταφορών Τ. Μαντέλης,καθώς και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας και ο υπεύθυνος του Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος.

Αφού ξεμπέρδεψαν με την τροπολογία, με την οποία επιβάλλεται η δικτατορία στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ - ώστε να παραδώσουν στα καινούρια αφεντικά "πειθαρχημένο" και φθηνό προσωπικό - προχωρούν τώρα εσπευσμένα:

  • στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα
  • στην επίσπευση των διαδικασιών "εξυγίανσης" των ζημιογόνων
  • στην προώθηση των "ευέλικτων" μορφών εργασίας, τις οποίες παρουσιάζουν ως "αναγκαίες για την προσαρμογή της οικονομίας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον". Ενδεικτικό είναι ότι στην εκτενή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για μέτρα προστασίας των εργαζομένων των ιδιωτικοποιημένων πλέον ΔΕΚΟ, που θα εκδιωχθούν ωςυπεράριθμοι από τα νέα αφεντικά.

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση είναι διανθισμένη με ευγενείς εκφράσεις περί "εξυγίανσης", αύξησης της παραγωγικότητας, βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών!

Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, θα αναλάβει τον αυξημένο ρόλο... να εκλαϊκεύσει την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αν και η εμπειρία των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο κομματικός μηχανισμός χρησιμοποιείται σαν κυματοθραύστης των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα το πρωθυπουργικό γραφείο, απροκάλυπτα ο πρωθυπουργός φέρεται να υποστηρίζει την άποψη ότι "ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των ΔΕΚΟ αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την προσαρμογή της οικονομίας μας στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, η οποία στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον που βιώνουμε λειτουργεί με βάση την αρχή της ευελιξίας".

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την πολιτική εκποίησης των κερδοφόρων, υπό δημόσιο έλεγχο, μονάδων, κάνει λόγο για οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ του Δημοσίου, με τη στενή έννοια, και των ΔΕΚΟ, οι οποίες, ως Ανώνυμες Εταιρίες "δεν μπορούν να επιβιώσουν παρά μόνο αν λειτουργήσουν με αμιγή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".

Η ανακοίνωση αναφέρει εκ νέου τις 10 ΔΕΚΟ, οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν τη διετία 1998 - 1999 μέσω της διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις: Διώρυγα της Κορίνθου, ΔΕΘ, ΚΕΔ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΘ, ΟΥΘ, ΟΔΙΕ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΑΒ, ΕΒΟ), για τις οποίες αποφασίστηκε η λήψη μίας σειράς μέτρων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας, μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού και εξέταση της δυνατότητας μετατάξεων, αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για λήψη δανείων, περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ