ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσκλητήριο συντονισμού και αγώνα

Σε σύσκεψη καλούν, τη Δευτέρα το απόγευμα, συνδικάτα της Αθήνας

Σύσκεψη, με θέμα "συντονισμός και πρόγραμμα κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας",διοργανώνουν από κοινού την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 μμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων, Ηλεκτρολόγων και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Αθήνας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός του 1998 χαρακτηρίστηκε από όλους τους εργαζόμενους ως ο πιο αντιλαϊκός των τελευταίων χρόνων. Οι βιομήχανοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν παραπέρα το εργατικό εισόδημα και να μας αφαιρέσουν ό,τι με αγώνες έχουμε κατακτήσει. Με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ανεργία χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση για επιδότηση της εργοδοσίας με 118 δισεκατομμύρια δραχμές, όπως πρόσφατα εξάγγειλε ο υπουργός Εργασίας.

"Μπροστά σ' αυτήν την οργανωμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων από τους βιομηχάνους και την κυβέρνηση - σημειώνεται στην ανακοίνωση - η πλειοψηφία των ανωτέρων συνδικαλιστικών οργάνων αρνείται το δρόμο των συντονισμένων αγώνων, αρνείται να έρθει σε ρήξη με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, προσπαθεί να μετατρέψει τα συνδικαλιστικά όργανα σε συνεταίρο της κυβέρνησης για την υλοποίηση των αντεργατικών τους επιλογών. Η τακτική αυτή είναι απαράδεκτη, την καταγγέλλουμε σαν εγκληματική σε βάρος των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Τα σωματεία μας προσπαθούν να οργανώσουν τους εργαζόμενους, να αντιδράσουν απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, να υπερασπίσουν με τους αγώνες τους τα δικαιώματά τους και τις κατακτήσεις τους, να διεκδικήσουν μισθούς και μεροκάματα, που να τους επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση, να διεκδικήσουν ουσιαστικά δικαιώματα για τους ανέργους".

ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Την Τετάρτη τα νεότερα...

Συνάντηση χτες στο υπουργείο Εργασίας, όπου το σωματείο ανέργων έθεσε αιτήματα για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, αλλά και πρόβαλε τις θέσεις του για την αναζωογόνηση της περιοχής

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να δοθούν οι απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας στα ζωτικής σημασίας αιτήματα των ανέργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έθεσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις Βορειοκεντρικής Εύβοιας,στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Μπρακατσούλια, κατά τη συνάντηση που είχαν, έπειτα από παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το σωματείο έπειτα από τη συνάντηση, ο πρόεδρός του Γ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι τα αιτήματα που προβάλλονται για άμεση ικανοποίηση, είναι: Το σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας των ανέργων. Ειδική ρύθμιση για την περιοχή στο θέμα του ταμείου ανεργίας και από 125 ένσημα που προβλέπονται, να μειωθούν στα 60. Να επιδοτούνται οι νέοι άνεργοι με το 80% του Ημερομίσθιου του Ανειδίκευτου Εργάτη και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 200.000 δραχμών σε κάθε άνεργο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Γ. Τσουκαλάς καυτηρίασε την πολιτική των κυβερνήσεων που καταδικάζουν μια περιοχή με τεράστια αποθέματα ορυκτού πλούτου, στον οικονομικό μαραζασμό. Ασκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση για την πώληση "αντί πινακίου φακής" των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη στο Κ. Βαρβούτη, ο οποίος απασχολεί αυτή τη στιγμή 200 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλους 200 με δίμηνες συμβάσεις.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Τσουκαλάς ανέφερε και τις προτάσεις των Εργαζομένων και Ανέργων για μια ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής. Το πρώτο που πρέπει να γίνει - τόνισε - είναι η δημιουργία Εθνικού Ενιαίου Φορέα Λευκολίθου, που να περιλαμβάνει τα μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη και Παπαστρατή - Μποδοσάκη - Πόρτολου και Δημοτικών Μεταλλείων Λίμνης. Επίσης έθεσε ως βασική προτεραιότητα το άνοιγμα του Παπαστρατή που θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας.

Την Κυριακή θα γίνει γενική συνέλευση του σωματείου για να ενημερωθούν τα μέλη του και να καθοριστεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνταξιούχοι

Αρνητική ήταν η απάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα βασικά αιτήματα που έθεσε κατά τη χτεσινή συνάντηση η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων. Αναβλήθηκε και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Απογοητευτική η πρώτη γεύση, δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΣΕΙΚΑ - ΟΚΑ Τ. Μαυροδόγλου

Με άδεια χέρια έφυγαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας από τη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή, ενώ αναβλήθηκε για τις... αρχές Μάρτη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να "ροκανίσει" το χρόνο. Κατηγορηματική υπήρξε η άρνηση της κυβερνητικής πλευράς απέναντι στα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων, τα πάντα παραπέμφθηκαν στον... "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, ενώ δε δόθηκε απάντηση ούτε καν για τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν φέτος.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι "θέμα επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, για λόγους οικονομικούς, αντ' αυτής επελέγη το ΕΚΑΣ"! Επίσης ότι "το ασφαλιστικό κουβεντιάζεται στον κοινωνικό διάλογο και όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες, θα γίνουν μετά το τέλος του διαλόγου". Για τις αυξήσεις που θα ισχύσουν, παρέπεμψε τις απαντήσεις στο τέλος των συναντήσεων... και μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι με τη λίστα στα φάρμακα, απ' την οποία εξαιρούνται μια σειρά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, δε δημιουργείται πρόβλημα στην ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Ι. Πασχαλίδης,υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ισχυρίστηκε ότι στο επίκεντρο της κυβέρνησης είναι η "κοινωνική φροντίδα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη" (!) και αποκαλυπτικά συμπλήρωσε ότι "γι' αυτό το ΕΚΑΣ, που βελτιώθηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησής του, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η πολιτική για το φάρμακο, το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι"!

Ο Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, δήλωσε: "Η πρώτη γεύση απ' τις απαντήσεις του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη, που δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, είναι απογοητευτική. Απέρριψε μια σειρά κύρια και βασικά μας αιτήματα, που γι' αυτά παλεύουμε. Αυτή είναι η κατάσταση και φεύγουμε απογοητευμένοι. Θα εκτιμήσουμε την παραπέρα πορεία μας. Πιστεύω ότι κύρια είναι ο αγώνας, που αυτός μπορεί να πιέσει και να υποχρεώσει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα".

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο γ. γραμματέας Πρόνοιας Π. Αποσκίτης.

Συνέλευση στη "Χαλυβουργική"

Την παραπέρα αγωνιστική τους πορεία θα αποφασίσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη "Χαλυβουργική", που πραγματοποιούν στις 11 το πρωί γενική συνέλευση,μετά την άρνηση της εταιρίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους!

Σε ανακοίνωση του σωματείου, τονίζεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στη "Χαλυβουργική" εργάζονται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλαγές στις ειδικότητές τους, με χαμηλούς μισθούς και μεροκάματα. Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν από την εταιρία είναι προσλήψεις ορισμένου χρόνου και μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε μισθωτούς αιχμαλώτους.

Βάρος στην υγιεινή και ασφάλεια

Αμεσος στόχος η πολύμορφη ενίσχυση της δράσης της Ομοσπονδίας σ' αυτό τον τομέα, τονίστηκε χτες σε ημερίδα της ΠΟΕΜ

Η δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΠΟΕΜ θα πρέπει να είναι ένας από τους άμεσους στόχους της, όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δ. Τσιουμπρής,χτες σε ημερίδα της ΠΟΕΜ για την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο του Μετάλλου.

Η πνευμονοκονίαση, ο καρκίνος του πνεύμονα, η βαρηκοϊα, διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και διάφορες δερματίτιδες, είναι μερικές από τις συχνότερες επαγγελματικές ασθένειες που εκδηλώνονται στον κλάδο του Μετάλλου, όπως επίσης σημείωσε ο ομιλητής.

Για την "υγιεινή και υγεία στους εργαζόμενους στη μεταλλοβιομηχανία", μίλησε ο γιατρός εργασίας Γ. Παπαναγιώτου,στη "μεθοδολογία εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου" αναφέρθηκε ο γιατρός εργασίας Σ. Δρίβας,για την "ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου" μίλησε ο Χ. Χατζής.Για το θεσμό των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, μίλησε ο τεχνικός ασφάλειας Μ. Παπαδόπουλος.

Εισηγήσεις έγιναν επίσης από τον Γ. Σταυρόπουλο,από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ και τον Δ. Πολίτη,ενώ την ημερίδα "άνοιξε" ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ, Γ. Κοντάκης.

Ψηφίζουν οι οικοδόμοι της Λάρισας

Σε μαζική συμμετοχή και ενίσχυση της ταξικής πορείας του συνδικάτου, καλεί η ΔΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Αρχίζουν αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, 18 του μήνα, οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας,όπου θα συμμετάσχουν τέσσερις συνδυασμοί, η ΔΑΣ, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΣΚ και η ΑΚΟ.

Η ΔΑΣ καλεί τους οικοδόμους της Λάρισας να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες, έτσι ώστε "όλοι μαζί να φτιάξουμε τα στραβά και να εξαλείψουμε τις αδυναμίες".

Συνεχίζοντας, η διακήρυξη αναφέρεται στις επιπτώσεις της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και τονίζει: "Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει αυτή την επέλαση είναι η οργανωμένη δύναμη της εργατικής τάξης".

Η ΔΑΣ, στη διακήρυξή της, επισημαίνει την ανάγκη το Συνδικάτο να πορευτεί "στο δρόμο της ανάπτυξης των αγώνων, της διαμόρφωσης ταξικών, επαναστατικών συνειδήσεων, να παίξει πρωτοπόρο ρόλο που θα συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις στην ανάπτυξη μετώπου πάλης των εργαζομένων, για ένα γερό, ρωμαλέο κίνημα, που θα συγκρούεται με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου και θα δίνει ουσιαστική διέξοδο".

Η ΔΑΣ, τέλος, καλεί τους οικοδόμους να συνεχίσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν: Μέτρα για την κατοικία. Κατασκευή των μεγάλων έργων. Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Κατάργηση του άρθρου 26 του Νόμου 2520 που απαλλάσσει τους νέους αγρότες κατά 50% από την ασφάλιση για νέες κατοικίες. Επαναφορά της κατώτερης σύνταξης στα 20 ΗΑΕ. 7ωρο - 35ωρο με πλήρεις αποδοχές και νομοθετική οριοθέτηση του 5ήμερου Δευτέρα - Παρασκευή. Ουσιαστική νομιμοποίηση των ξένων εργατών και αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στους εργολάβους - κατασκευαστές, που χρησιμοποιούν ξένους εργάτες σε συνθήκες "μαύρης" εργασίας κ.ά.

Από την τελευταία συγκέντρωση των συνταξιούχων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ