ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
"... του λαού υπόθεση είναι η παιδεία"

Εχοντας στο πλάι γονείς και καθηγητές επέστρεψαν στον Σημίτη το "ποδήλατό του", ζήτησαν 15% για την παιδεία, μόρφωση και δουλιά για όλους, έκαναν καθαρό πως συνεχίζουν την πάλη για την ανατροπή του νόμου 2525/97. Μαζική και δυναμική η χτεσινή πορεία στην Αθήνα. Συνεχίζουν σήμερα στις γειτονιές. Επόμενο "ραντεβού" στις 25 Φλεβάρη

Με μεγαλειώδη, δυναμική και μαχητική πορεία, οι μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά απάντησαν χτες για μια ακόμη φορά στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Χιλιάδες μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού τους για τη διήμερη κινητοποίηση, απόδειξη ότι οι αγωνιστικές φωνές δεν μπορούν να φιμωθούν ακόμα και όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να "φρενάρει" τις αντιστάσεις των μαθητών, ποινικοποιώντας τον αγώνα τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μαθητές νυχτερινών σχολείων με απόφαση του Συντονιστικού τους.

Από νωρίς χτες το πρωί οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Το κέντρο της Αθήνας και πάλι τραντάχτηκε από τη δύναμη και τη ζωντάνια των μαθητών, που δήλωναν ότι οι προσπάθειες υποταγής και χειραγώγησής τους δε θα περάσουν και ότι θα αγωνιστούν με όλο το λαϊκό κίνημα και με συντονισμένα και οργανωμένα βήματα θα ανατρέψουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο στην πράξη.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία έφταναν και οι τελευταίοι μαθητές, τους οποίους υποδέχονταν οι συμμαθητές τους με συνθήματα, τραγούδια και χειροκροτήματα.

Εκ μέρους των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά χαιρέτισε τους μαθητές ο Λ. Ριτζάκης,ο οποίος κατήγγειλε κρούσματα αυταρχισμού από διευθυντές σχολείων που δεν επέτρεψαν στους μαθητές να κάνουν τις γενικές συνελεύσεις τους, για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στη διήμερη κινητοποίηση, αλλά δεν επέτρεψαν και στους γονείς να επισκεφτούν σχολεία και να ενημερώσουν τους μαθητές.

"Η κυβέρνηση θέλει τη νεολαία υποταγμένη, μισοκαταρτισμένη χωρίς δικαιώματα", τόνισε χαιρετίζοντας τους μαθητές και ο Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία "δεν ταιριάζει με τα όνειρα, τα ιδανικά, τα οράματά μας για αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η 25η Φλεβάρη θα είναι μόνο η αρχή. Ολοι μαζί για ριζικές αλλαγές στην παιδεία".

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΟΛΜΕ και ο Γρ. Καλομοίρης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Η πορεία

Τα συνθήματα "Μαθητές, καθηγητές ενωμένοι νικητές",και "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος",δόνησαν την ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια των χαιρετισμών.

Λίγο μετά τις 11.30 η πορεία των μαθητών άρχισε να ξεδιπλώνεται από την Πανεπιστημίου για την Ομόνοια, με κατεύθυνση τη Βουλή μέσω της Σταδίου. Στην κεφαλή της πορείας ένα ποδήλατο, με την επιγραφή "Σημίτη πάρε πίσω το ποδήλατό σου", αφού οι μαθητές δεν αρκούνται σε "ποδήλατα", αλλά σε αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη όπως βιβλία, σχολεία, καθηγητές.

"Είμαστε νέοι μα δε μασάμε, αυτό το νόμο δεν ακολουθάμε, όλη η Ελλάδα είναι στο δρόμο, θα καταργήσουμε εμείς αυτό το νόμο",τραγουδούσαν οι μαθητές, δηλώνοντας ότι θα αντισταθούν και δε θα σκύψουν το κεφάλι στις επιδιώξεις της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

"Πάρτε μέρος όλοι στην πορεία, του λαού υπόθεση είναι η παιδεία", καλούσαν οι μαθητές τους περαστικούς, για να απαιτήσουν όλοι μαζί "15% για την παιδεία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", και σχολείο δημοκρατικό και "όχι θερμοκήπιο για μαθητές - φυτά".

"Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάναν πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς". Συνθήματα χιλιοειπωμένα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρα, αντηχούσαν στους δρόμους. "Πού 'ναι τα βιβλία, πού 'ναι τα σχολεία", ρωτούσαν οι μαθητές τους"αρμόδιους" θυμίζοντάς τους ότι "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται".

Το "ποτάμι" των μαθητών φτάνει στη Βουλή, όπου τους περιμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Η Β. Σοφίας γεμίζει από νιάτα, φωνές και όνειρα. Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των μαθητών ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του εκθέσουν τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας, να του επιστρέψουν το "δώρο" του, το ποδήλατο και να του πουν ότι αυτό που έχουν ανάγκη είναι να εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στη ζωή, στο μέλλον. Για μια ακόμη φορά οι μαθητές "εισέπραξαν" φτηνές δικαιολογίες και κανείς δεν τους "καταδέχτηκε" για να συζητήσουν. Γεγονός που οδήγησε τους μαθητές να υποσχεθούν με τη σειρά τους ότι τώρα τίποτα δεν τους σταματά και ότι θα κερδίσουν τη μόρφωσή τους αγωνιστικά.

Νέο ραντεβού

Χτες το βράδυ, επίσης, μαθητές νυχτερινών σχολείων μαζί με τους συμμαθητές τους από τα ημερήσια, γονείς και εκπαιδευτικούς απέκλεισαν συμβολικά δρόμους μπροστά από τα σχολεία τους. Σήμερα συνεχίζεται η διήμερη κινητοποίηση των μαθητών με τοπικές κινητοποιήσεις ανά δήμο και ενημερωτικές συσκέψεις με τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και εργαζόμενους. Αύριο Σάββατο, στις 12 μ.μ. αντιπροσωπείες μαθητών από όλη τη χώρα θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό για συντονισμό της παραπέρα δράσης τους.

Σ' αυτή τη φάση οι κινητοποιήσεις των μαθητών θα κορυφωθούν στις 25 Φλεβάρη, όπου και θα ενώσουν τις φωνές τους μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχουν ανακοινώσει οι δύο διδασκαλικές ομοσπονδίες. Η προσυγκέντρωση των μαθητών είναι στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Η τρομοκρατία δεν πέρασε

Ο αυταρχισμός δεν απέδωσε καρπούς στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες μαθητές από 19 Λύκεια και Γυμνάσια, κρατώντας πανό και πικέτες, ξεχύθηκαν χτες στο κέντρο της πόλης και πραγματοποίησαν σαρανταπεντάλεπτη καθιστική διαμαρτυρία, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο που θέτει ολοένα και περισσότερα εμπόδια στη μόρφωσή τους.

"Θέλουμε δουλιά και όχι δουλεία, θέλουμε σχολεία και όχι κοροϊδία" αντέταξαν οι μαθητές στις "προειδοποιήσεις" των διευθυντών των σχολείων τους. Φτάνοντας με πορεία στο ΥΜΑΘ ένωσαν τις φωνές τους και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, φωνάζοντας: "Αρσένη - Σημίτη ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά", "Σεισμός, σεισμός πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος", "Στα σχολεία δεν πιάνουν οι απειλές, κάτω τα χέρια από τους μαθητές" και απαίτησαν "Θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", "15% τώρα στην παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία".

Δεκαεννιά Λύκεια της πόλης τελούν υπό κατάληψη, ενώ πολλά ήταν και τα Λύκεια που απείχαν από τα μαθήματά τους. Μεταξύ αυτών το 1ο Γυμνάσιο Φωκά, 1ο και 2ο ΤΕΛ Σταυρούπολης, το Αθλητικό και το ΓΕΛ Δενδροποτάμου, 3ο Γυμνάσιο Συκεών, 2ο και 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 1ο και 2ο ΓΕΛ Συκεών, ΓΕΛ Μετεώρων, ΤΕΛ Κουφαλίων, 10ο, 11ο ΤΕΛ Ευκλείδη 1ο και 2ο ΤΕΛ Ευόσμου, 1ο ΓΕΛ Α. Τούμπας και 1ο ΓΕΛ Κ. Τούμπας.

Μάθημα τρομοκρατίας

Μακρύς είναι και ο κατάλογος των σχολείων που είχαν δηλώσει συμμετοχή, αλλά τελικά οι διευθυντές "αποφάσισαν" να τους πάνε εκδρομή, διαλέγοντας έτσι έναν πλάγιο δρόμο για να μην κατέβουν οι μαθητές στο συλλαλητήριο. Προσπάθεια για αποσυντονισμό των προειδοποιητικών κινητοποιήσεων κατέβαλε στο 1ο ΤΕΛ Σταυρούπολης η καθηγήτρια και πρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ, κ. Β. Κίρκου, η οποία διακήρυττε στους μαθητές ότι "δεν υπάρχει μέτωπο παιδείας". Στο 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς δράση ανέλαβαν ορισμένοι "αγανακτισμένοι" γονείς και η διοίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που φώναξαν την Αστυνομία και ζήτησαν να "κρατήσει" τα ονόματα των μαθητών που θέλησαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης "πήρε τα απουσιολόγια στο σπίτι του" και "ενημέρωσε" τους μαθητές ότι το μάθημα θα γίνει στο διπλανό κτίριο στην απογευματινή βάρδια και όσοι δεν το παρακολουθήσουν, θα λάβουν τις "ανάλογες ποινές".

Οι μαθητές πάντως συνεχίζουν και σήμερα. Τα συντονιστικά των σχολείων θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις με φορείς της πόλης και μαθητικούς συλλόγους στις αίθουσες του 2ου ΓΕΛ Συκεών, του 1ου ΤΕΛ Ευόσμου και του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς στις 6μμ αντίστοιχα και στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του 11ου ΤΕΛ Ευκλείδη.

  • Κινητοποιήσεις όμως είχαμε και στις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου του Πολυγύρου πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Κατάληψη των σχολικών συγκροτημάτων, παρά την έντονη τρομοκρατία που παρατηρήθηκε, είχαμε στην Αλεξανδρούπολη από το Πολυκλαδικό και το Τεχνικό Λύκειο.

Στην Κομοτηνή συμμετέχουν στην προειδοποιητική κινητοποίηση το 2ο και 3ο ΓΕΛ, το Πολυκλαδικό, καθώς και το ΤΕΛ της πόλης.

Στην Καβάλα οι μαθητές απέδειξαν ότι οι πρακτικές εκφοβισμού δεν τους πτοούν, ενώ καταγγέλλουν τον επιστάτη του 5ου ΓΕΛ, ο οποίος τους απειλούσε, μοιράζοντας σχετικό έντυπο υλικό (!!!). Σε κατάληψη βρίσκονται το 3ο και 5ο ΓΕΛ, καθώς επίσης και το ΤΕΛ της πόλης.

Συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα

Το κάλεσμα των συντονιστικών μαθητών για διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση βρήκε ανταπόκριση στους μαθητές σε πολλές γωνιές της χώρας, που πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήρια, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι μαθητές βγαίνουν σήμερα στους δρόμους και πραγματοποιούν συσκέψεις με φορείς των γονιών, εργαζόμενους, καθηγητές.

Στη Θεσσαλία

Χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρισας, του Βόλου και της Καρδίτσας διαδήλωσαν στους δρόμους των πόλεων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Από δεκάδες σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη, και από άλλα που λειτουργούν, ξεκίνησαν πορείες μαθητών που έφτασαν στις νομαρχίες.

Στη Λάρισα οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου, την οποία και "πλημμύρισαν" με νεανικό ενθουσιασμό και το πάθος του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση. Μετά τη συγκέντρωση, όπου χαιρέτισε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία Λάρισας. Μαζικό και δυναμικό ήταν και το μαθητικό συλλαλητήριο στο Βόλο.Διαδήλωση μαθητών έγινε και στη Σκόπελο.

Και στην Καρδίτσα η συγκέντρωση και η πορεία των μαθητών προς τη Νομαρχία διακρινόταν για τη μεγάλη συμμετοχή και το δυναμισμό τους. Οι Καρδιτσιώτες μαθητές έδωσαν ραντεβού σήμερα στα μπλόκα της Εθνικής οδού, για να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Μαζική συγκέντρωση μαθητών έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα και στη συνέχεια έγινε πορεία μέχρι τη Νομαρχία Εύβοιας, όπου οι μαθητές έκαναν συμβολική κατάληψη του δρόμου. Πιέσεις και εκβιαστικά διλήμματα για "απουσίες" και "μη πραγματοποίηση 5ήμερων εκδρομών" που τέθηκαν σε μαθητές από ορισμένους "θερμόαιμους" διευθυντές σχολείων και η γενικότερη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας, λειτούργησαν ανασταλτικά σε ορισμένα σχολεία. Τη μεθόδευση αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ και η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Χαλκίδας". Συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν και οι ΠΚΣ του ΤΕΙ Χαλκίδας.
  • Στη Λάρυμνα,οι μαθητές έκαναν χτες συγκέντρωση και πορεία, ενώ σήμερα θα έχουν συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.
  • Την αντίδρασή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο εξέφρασαν χτες στο Ηράκλειο δεκάδες μαθητές που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο νομαρχιακό κατάστημα και συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας. Το συλλαλητήριο των μαθητών στήριξε η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου και ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών του νομού.
  • Στα Γιάννενα,μαθητές μαζί με φοιτητές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στη Νομαρχία. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών έχουν ήδη εκφράσει τα Σωματεία Οικοδόμων, Συνταξιούχων και Μετάλλου, καθώς και το ΔΣ του συλλόγου της Φοιτητικής Εστίας Δουρούτης. Σήμερα, οι μαθητές καλούν τους φορείς της πόλης σε σύσκεψη για την παιδεία στο κλασικό λύκειο.
  • Στην Κέρκυρα,οι μαθητές συναντήθηκαν στα ΓΕΛ και έκαναν χτες δυναμική πορεία στη Νομαρχία, ενώ σήμερα έχουν προγραμματίσει σύσκεψη στο 1ο ΤΕΛ με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.
  • Στη Ζάκυνθο,όπου σε κατάληψη βρίσκονται το ΕΠΛ, ΤΕΛ, Μουσικό Γυμνάσιο, Αθλητικό Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.
  • Στην Κεφαλονιά,οι μαθητές πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία.
  • Στην Καλαμάτα,σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο και 2ο ΤΕΛ, στα οποία, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε χτες "περιοδεία", απειλώντας τους μαθητές.
  • Κλειστά είναι από χτες όλα τα γυμνάσια και λύκεια στο Μεσολόγγι,στο πλαίσιο της διήμερης πανελλαδικής προειδοποιητικής κατάληψης, ενώ σήμερα το πρωί οι μαθητές διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πόλη.
  • Στο Δίστομο,οι μαθητές πραγματοποιούν σήμερα σύσκεψη για την παιδεία στο γενικό Λύκειο της πόλης.
  • Στην Κάλυμνο,όλα τα λύκεια τελούν υπό κατάληψη, ενώ σήμερα το πρωί οι μαθητές του νησιού πραγματοποιούν πορεία.
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών στη Χίο,όπου από την περασμένη Τετάρτη βρίσκονται σε κατάληψη το 3ο ΓΕΛ Χίου, τα δύο ΤΕΛ Βροντάδων και Χίου, το Ναυτικό Λύκειο Καρδαμύλων, 1ο, 2ο, 3ο Γυμνάσιο Καρδαμύλων, το Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κάμπου.
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενας δρόμος υπάρχει

Οι ΠΚΣ καταδικάζουν τα σχέδια για εξειδίκευση στις μεταπτυχιακές σπουδές και "γενική γνώση" στις προπτυχιακές και καλούν το φοιτητικό κίνημα να απαντήσει

"Ενας δρόμος υπάρχει. Η αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος και η συμπαράταξή του με το λαϊκό κίνημα για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική".

Με τη διαπίστωση αυτή οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν, με προκήρυξή τους, τους φοιτητές, να αναπτύξουν τον αγώνα τους, με αφορμή και τη νέα εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για εξειδίκευση μόνο μέσα στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των ΠΚΣ είναι η παρακάτω:

"Το ότι η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει σε εξαγγελίες με το ρυθμό της καταιγίδας, είναι κάτι που όλοι έχουν καταλάβει. Από το καλοκαίρι το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει πολλαπλά (φαινομενικά αποσπασματικά) μέτρα για την παιδεία. Στόχος τους είναι να προλάβουν την αντίδραση του λαού, να επιβάλλουν τη λογική του τετελεσμένου, να οδηγήσουν στη λογική του "ο γέγονε, γέγονε". Ετσι, στις 9/2/98 ο υπουργός Παιδείας εκτόξευσε άλλη μια απειλή απέναντι στους φοιτητές και τον ελληνικό λαό, ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: "Προοπτικές των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρώπη". Ανοιξε ταυτόχρονα τα χαρτιά του στο ζήτημα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.

Τι μας είπε; Οτι "οι προπτυχιακές σπουδές σημαίνουν κυρίως τη γενική γνώση, την πρόσβαση του πολίτη στην επιστήμη και στις εξελίξεις, οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν αργότερα το φοιτητή σε μια εμβάθυνση και εξειδίκευση".

Τι εννοεί; Οτι η μεγάλη μάζα των φοιτητών δε θα μπορεί να εμβαθύνει στο αντικείμενο που σπουδάζει, ότι η ανάγκη όλοι οι φοιτητές να αποκτάνε ολόπλευρη μόρφωση μεταφέρεται εκτός προπτυχιακών σπουδών, εννοεί πολύ απλά ότι μόνο μια ελίτ φοιτητών - οι μεταπτυχιακοί - θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμα ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές πρέπει να διασυνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς, ότι πρέπει να συνεργάζονται τα Πανεπιστήμια με το χώρο της παραγωγής.

Τι εννοεί; Οτι αυτή η ελίτ των μεταπτυχιακών φοιτητών θα παίρνει εκείνες τις γνώσεις που θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ηδη μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών λειτουργούν σε πολλά ΑΕΙ υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής πρεσβείας. Ηδη η "Interamerican" χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά στο Πάντειο, η "Ιntracom" στο ΕΜΠ.

Συγχρόνως ο Αρσένης μάς είπε ότι όλα αυτά "ελπίζει" να γίνουν νόμος του κράτους, άρα να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό το έργο όμως, το έχουμε ξαναδεί, μόνο που τώρα είναι σαν φάρσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από αυτούς που δε δέχονται τους φοιτητές στο υπουργείο, που ποινικοποιούν τους αγώνες των φοιτητών κλπ.

Η πολιτική τους έφτασε στα όρια και για να τους συγκρατήσουμε, ένας δρόμος υπάρχει. Η αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος και η συμπαράταξή του με το λαϊκό κίνημα για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αυτός ο αγώνας θα 'ναι μακρόχρονος, δύσκολος αλλά είναι και ο μόνος νικηφόρος", καταλήγει η ανακοίνωση.

"Οι μαθητές θα βγουν νικητές"

Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

"Το γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συμμετοχή των μαθητών όλης της χώρας που πήραν μέρος στη διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση που ξεκίνησε σήμερα με τις μαζικές πορείες μαθητών σε όλη την Ελλάδα.

Με τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα, με μαζικά συλλαλητήρια σε 20 πόλεις της Ελλάδας, μαθητές και μαθήτριες βγήκαν ξανά δυναμικά στους δρόμους, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα για την εκπαίδευση που πετά τους μαθητές από το λύκειο, κλείνει τα ΤΕΛ, στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, μετατρέπει τα σχολεία σε παραμάγαζο των φροντιστηρίων.

Η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης συναντά την οργή της νεολαίας.

Αυτή η πολιτική που χτυπά με την ίδια ένταση εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους, δε νομιμοποιείται από τους νέους.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, στηρίζονται σε ένα μαθητικό κίνημα που αποκτά νέα ποιοτικά στοιχεία στη δράση του, συντονίζεται σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και συνεχίζει έναν πολύμορφο αγώνα από τον οποίο οι μαθητές θα βγουν νικητές.

Οι συντονισμένες προσπάθειες κυβέρνησης, διευθυντών, "αγανακτισμένων γονιών", ακόμη και αστυνομίας, να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια, έπεσαν στο κενό. Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση είναι υπόλογη στη συνείδηση δεκάδων χιλιάδων μαθητών που βγήκαν στους δρόμους.

Το αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών όλης της Ελλάδας μαζί με τους καθηγητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, ανανεώνεται καθημερινά με πορείες, καταλήψεις, αποκλεισμούς, με αγωνιστικές συναντήσεις στα μπλόκα.

Τα Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ στα σχολεία, να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τη δράση τους, με νέα ορμή και αποφασιστικότητα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός μαχητικού μετώπου παιδείας".

ΑΡΤΑ
Εδρασαν οι "αγανακτισμένοι"

Δυναμική πορεία προς τη Νομαρχία πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μαθητές και στην Αρτα.Με συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής οι μαθητές πορεύτηκαν προς τη Νομαρχία όπου και επέδωσαν ψήφισμα στον νομάρχη. Και στην Αρτα, όμως, δεν έλειψαν τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας προς τους μαθητές τόσο από τους διευθυντές σχολείων όσο και από "αγανακτισμένους γονείς".

Συγκεκριμένα, "αγανακτισμένοι γονείς", ξυλοκόπησαν τον πρόεδρο του 15μελούς του 4ου Γυμνασίου που τελεί υπό κατάληψη, ενώ στο 3ο Λύκειο της πόλης έληξε η κατάληψη με την επέμβαση εισαγγελέα και πυροσβεστικής, που είχε καλέσει ο διευθυντής του σχολείου. Στο 1ο Λύκειο, ο διευθυντής μάζεψε τους μαθητές στο προαύλιο, τους εκβίασε με αποβολές σε περίπτωση που θα κάνουν κατάληψη, ενώ στη συνέχεια σπρώχνοντάς τους προσπάθησε να τους βάλει στην τάξη. Το Συντονιστικό των μαθητών με ανακοίνωσή του τονίζει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν πτοούν την αγωνιστικότητα και τη θέλησή τους για πάλη. Σημειώνουν δε ότι οι μαθητές έχουν κατανοήσει πως δε θα βρουν λύση στα αδιέξοδά τους χωρίς συντονισμό, ενωτικό, μαζικό αγώνα.

"Θα συνεχίσουμε ακούραστοι"

Με ανακοίνωσή του, το ΝΣ της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των μαθητών, που απλώνεται μαζικά σε όλη την Ελλάδα και τονίζει: "θα συνεχίσουμε ακούραστοι τις προσπάθειες μας για την οικοδόμηση του Μετώπου Παιδείας από μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, γονείς, εργαζόμενους. Αυτή είναι η μοναδική απάντηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που μας στερεί στοιχειώδη μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ