ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η απάντηση στα Τέμπη
  • Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους απάντησαν στην άτεγκτη στάση της κυβέρνησης οι Θεσσαλοί αγρότες
  • Χιλιάδες τρακτέρ από τα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ", της οδού Βόλου και του Συκουρίου "στρατοπέδευσαν" στα Τέμπη

Με κλιμάκωση του αγώνα τους απάντησαν οι αγρότες της Θεσσαλίας στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Από χτες το βράδυ χιλιάδες τρακτέρ έχουν "στρατοπεδεύσει" στα διόδια των Τεμπών.

Ξεκίνησαν στη 1.45 μετά το μεσημέρι από τα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ", της οδού Βόλου και του Συκουρίου και μετά από μία συγκλονιστική πορεία με επικεφαλής τα μέλη της ΠΑΣΕ, μήκους 25 χιλιομέτρων περίπου, τα πρώτα τρακτέρ έφτασαν στα Τέμπη στις 4.15 το απόγευμα και τα τελευταία δύο περίπου ώρες αργότερα.

Πριν ξεκινήσουν τα τρακτέρ είχαν προηγηθεί μαζικές συνελεύσεις αγροτών στα μπλόκα, όπου έγινε ενημέρωση από τα μέλη της ΠΑΣΕ για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, και οι "φρουροί" αποφάσισαν την κλιμάκωση της πάλης με πορεία και μεγάλο μπλόκο στα Τέμπη.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνεδρίασε και κάνοντας πράξη την απόφαση των μπλόκων, έδωσε το σύνθημα για πορεία προς τα Τέμπη. Στο μεταξύ οι αγρότες στα μπλόκα του Βελεστίνου και του Αλμυρού έκλεισαν για μία ώρα την Εθνική οδό, από τις 4 - 5 το απόγευμα, και σήμερα συντονίζονται με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στα Τέμπη.

Η χτεσινή άμεση και δυναμική απάντηση της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Θεσσαλίας στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, δείχνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή της.

Το γεγονός ότι οι αγρότες έχοντας εμπιστοσύνη στην ΠΑΣΕ με χιλιάδες τρακτέρ - μαζικά και πειθαρχημένα - έφτασαν στα Τέμπη, αναδεικνύει τις αυταπάτες που έχουν όσοι από την κυβέρνηση, αλλά και από τα άλλα κόμματα, πίστευαν και ήλπιζαν πώς ο αγώνας θα εκφυλιστεί και κάποιοι θα λιποψυχούσαν στο δρόμο.

Τώρα η κυβέρνηση καλείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού που συγκλονίζει όχι μόνο τη Θεσσαλία αλλά ολόκληρη τη χώρα. Αν δεν το κάνει, θα βρεθεί μπροστά στην ογκούμενη αντίδραση ολόκληρου του αγροτικού κόσμου. Η έκταση και η ένταση του αγροτικού ξεσηκωμού αποδεικνύει ότι το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας αντιτίθεται και αντιπαλεύει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Οι αγρότες δίνουν τη μάχη για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους. Γνωρίζουν, βέβαια, ότι ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής θα είναι μακρόχρονος. Αλλά είναι αποφασισμένοι να τον τραβήξουν. Μαζί τους έχουν τους άλλους εργαζόμενους, ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αύριο Κυριακή θα επισκεφτούν το μπλόκο των Τεμπών χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές από τη Θεσσαλία, την Αθήνα και όλη τη χώρα.

Πορεία προς τη νίκη

Ωρα 4.15 χτες το απόγευμα.Τα πρώτα τρακτέρ της φάλαγγας, στην κεφαλή της οποίας βρίσκονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,φτάνουν στα Τέμπη.Κι όμως. Από το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", σε μια απόσταση 25 χιλιόμετρα περίπου, τρακτέρ τώρα ξεκινούν! Ενα τεράστιο "φίδι" κινείται επί της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Αργά, με τα φώτα αναμμένα. Με τραγούδια που ακούγονται από τα μεγάφωνα. Με κορναρίσματα. Μια πορεία ατέλειωτη, σε τρακτέρ και σε χρόνο.

Ωρα 1.45 μετά το μεσημέρι.Πρώτοι ξεκινούν οι Τρικαλινοί αγρότες, από το μπλόκο της οδού Βόλου,μ' επικεφαλής τον Σπύρο Τσιοτινό.Ακολουθούν οι Φαρσαλινοί και μετά οι Λαρισαίοι από το μπλόκο του Συκουρίου.Κι ύστερα οι Καρδιτσιώτες από το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ".

Ωρα 6.30, απόγευμα.Νύχτωσε κι ακόμα να φτάσουν όλα τα τρακτέρ στα Τέμπη. Και πού να χωρέσουν όλα εκεί; Χιλιάδες. Μερικά περνούν τα διόδια.

Μια διαδρομή που διήρκεσε πέντε και πλέον ώρες, με τρακτέρ να κινούνται στην Εθνική οδό. Για να δείξουν τη δύναμή τους. Για να διαδηλώσουν το δίκιο τους. Για ν' απαντήσουν με ένα υπεύθυνο και θαρραλέο "ΝΑΙ" στο προκλητικό κι ανεύθυνο "ΟΧΙ" της κυβέρνησης. Μια διαδρομή κλιμάκωσης της πάλης τους. Το έχουν δηλώσει. Είχαν προειδοποιήσει. Αν δεν τους πήραν στα σοβαρά, "κακό του κεφαλιού τους". Αν νομίζουν πως θα υποχωρήσουν, γελιούνται. Αν σκέφτονται να τους τρομοκρατήσουν, θα την πάθουν.

Το τεράστιο κομβόι στην Εθνική οδό δε σταμάτησε χτες. Εφτασε στον προορισμό του. Πώς να σταματήσει; Ποιοι μπορούν να σταματήσουν το πάθος του αγώνα. Ποιοι έχουν το ανάστημα να σταματήσουν το δίκιο της οργής και την οργή του δίκιου;

Δώδεκα μέρες.Στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ", της Βόλου, του Συκουρίου, κι από χτες στα Τέμπη. Εκεί στη "μέση" της Ελλάδας. Για να γίνουν τώρα τα Τέμπη ο πομπός των μηνυμάτων του αγώνα. Για να γίνουν ο νέος χώρος λαϊκής συμπαράστασης στην πάλη της αγροτιάς. Το νέο σημείο αναφοράς της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.

Εβλεπες τα χιλιάδες τρακτέρ να κινούνται στην Εθνική οδό και καταλάβαινες ότι η αγροτιά μας δε θα σκύψει το κεφάλι. Ακουγες τη βουή και τα κορναρίσματα κι αντιλαμβανόσουν πως τούτοι οι αγωνιστές δεν ξέρουν να προσκυνάνε. Αγνάντευες από τα διόδια των Τεμπών τις τριπλές σειρές των ατέλειωτων τρακτέρ να έχουν στρατοπεδεύσει και συνειδητοποιούσες πως δεν μπορεί παρά αυτή η μάχη να φέρει αποτελέσματα. Μιλούσες με τους ξωμάχους κι ένιωθες τη φλόγα του αγώνα να σε κυριεύει.

Πέντε ώρες χτες πορεία με τα τρακτέρ στην Εθνική οδό. Τι είναι πέντε ώρες μπροστά στον ατέλειωτο χρόνο της δουλιάς στο χωράφι, της αναμονής να μεγαλώσουν τα φυτά, της αγωνίας τι θα σοδέψουν, της προσμονής πότε θα πληρωθούν. Τι είναι πέντε ώρες μπροστά στο άγχος για το άδηλο μέλλον των παιδιών τους, στο αγκομαχητό των γονιών τους να ζήσουν με τα ψίχουλα της σύνταξης, στη γλυκιά ελπίδα να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους; Κι, όμως, αυτές οι πέντε ώρες πορείας είναι πάρα πολύ σημαντικές. Είναι πορεία στην επιβίωση, στην αξιοπρέπεια, στη λεβεντιά, στον αγώνα, στο μέλλον.

Από σήμερα η Ελλάδα στήνει το αυτί της ν' ακούει τη φωνή των Τεμπών. Σήμερα, η κυβέρνηση δέχτηκε την πρώτη ήττα της στη νέα αναμέτρηση με τη μαχόμενη αγροτιά. Θ' ακολουθήσουν κι άλλες. Και τώρα. Και μετά. Ο αγώνας των αγροτών θα είναι σκληρός, πολύμορφος, μακροχρόνιος και τελικά νικηφόρος.

Οι "φρουροί των μπλόκων" έδωσαν την εντολή

Ψυχραιμία,σύνεση,πειθαρχία και αποφασιστικότητα ζήτησαν από τους αγρότες τα μέλη της ΠΑΣΕ, στις ανοιχτές συνελεύσεις, που έγιναν χτες το πρωί στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ", της οδού Βόλου και του Συκουρίου.

Τα μέλη της ΠΑΣΕ, μετά από το ναυάγιο που είχε η προχτεσινή συνάντησή τους με κυβερνητικό κλιμάκιο, τόνισαν απ' την αρχή της ενημέρωσής τους πως "αυτό που πρέπει τώρα πια να κάνουν οι αγρότες συντονισμένα είναι ένα βήμα μπροστά, δίνοντας έτσι απάντηση στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης".Λίγο αργότερα από κοινού με τους αγρότες αποφασίστηκε ως νέος τόπος των αγώνων τα Τέμπη, όπου λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκαν τα τρακτέρ και των τριών μπλόκων.

Στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", τα συναισθήματα που επικρατούσαν χτες ήταν ανάμεικτα. Απ' τη μια, οργή και αγανάκτηση για τη στάση της κυβέρνησης και την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, και, από την άλλη, προβληματισμός για τον τρόπο που πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας.

Πριν ξεκινήσει η ανοιχτή συνέλευση, τα μέλη της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Καρδίτσας συνεδρίασαν σχεδόν για μια ώρα στο κατάλυμα του χωριού Ιτέα. Αμέσως μετά, ο Βαγγέλης Μπούτας,μιλώντας στους αγρότες της Καρδίτσας, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει, αφού είναι πλέον ολοφάνερο πως ο αντίπαλος των ξωμάχων του κάμπου είναι η αντιαγροτική πολιτική αυτής της κυβέρνησης. "Οταν πηγαίναμε στη συνάντηση, δεν είχαμε καμιά αμφιβολία, καμιά ψευδαίσθηση ότι θα δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας, ασχέτως αν υπάρχουν αιτήματα τα οποία μπορούν εύκολα να ικανοποιηθούν. Επρεπε, όμως, να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο",είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια - και αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στη στάση των υπουργών κατά την προχτεσινή συνάντηση - ζήτησε "αναδιάταξη των δυνάμεών μας", εξέφρασε την εκτίμηση πως τα τρακτέρ πρέπει να μεταφερθούν στα Τέμπη και "όλοι ισότιμα να συμμετέχουν σ' αυτόν τον αγώνα, αφού όλοι τα ίδια προβλήματα έχουμε".

Στο άκουσμα της πρότασης για μεταφορά των τρακτέρ στα Τέμπη, οι αγρότες απάντησαν με συνθήματα: "Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας", "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε". Μαζί με τους αγρότες - χτες στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" - τις φωνές τους ένωσαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ματαράγκας, αλλά και οι σπουδαστές των ΤΕΙ Καρδίτσας. "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Αγρότη θυμήσου, οι μαθητές μαζί σου" και "Εργάτες, αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", ήταν μερικά μόνο απ' τα συνθήματα, που ακούγονταν καθόλη τη διάρκεια της συνέλευσης.

Στην ανοιχτή συνέλευση της "Βιοκαρπέτ", μίλησαν επίσης τα μέλη της ΠΑΣΕ, Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Τσέλιος. "Εμείς πήγαμε στην Αθήνα με τη διάθεση να βρούμε λύση, δυστυχώς βρήκαμε άρνηση. Γι' αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε", είπε ο Β. Αναγνωστόπουλος. "Η κυβέρνηση μετά και απ' αυτή τη συνάντηση έδειξε το πρόσωπό της, απέδειξε πως είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων", επισήμανε ο Δ. Τσέλιος.

Παρόμοιο κλίμα επικράτησε και στις δύο άλλες ανοιχτές συνελεύσεις που έγιναν στην οδό Βόλου και στο Συκούριο. Τους αγρότες των Τρικάλων ενημέρωσαν τα μέλη της ΠΑΣΕ Σπύρος Τσιοτινός και Θανάσης Τσαλόπουλος,ενώ τους αγρότες της Λάρισας οι Γιώργος Νταφούλης,Γιάννης Παττάκης και Θανάσης Νασίκας,επίσης μέλη της ΠΑΣΕ.

"Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε αποφασισμένοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας",είπε ο Σπ. Τσιοτινός, ενώ ο Γ. Παττάκης επισήμανε πως οι αγρότες ξέρουν να αγωνίζονται κι αυτό θα το αποδείξουν για μια ακόμα φορά. "Είναι κοινή απόφαση όλων των αγροτών της χώρας να σπάσουμε στα μπλόκα την κυβερνητική αδιαλλαξία",είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, τέλος, πως χτες το πρωί τα μπλόκα των αγροτών επισκέφτηκαν ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης και ο Αλέκος Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ. Μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς προκλητικά τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δρόμων, θέση που έχει εκφράσει άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Μια τεράστια φάλαγγα σχεδόν 25 χιλιομέτρων "ξεδιπλώθηκε" χτες το απόγευμα

Χιλιάδες τρακτέρ "στρατοπέδευσαν" στα Τέμπη

Μαζικότατες ήταν οι χτεσινές συνελεύσεις στα μπλόκα

ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
"Δε φεύγουμε απ' τους δρόμους"

Δε φεύγουν από τους δρόμους οι αγρότες της Φθιώτιδας, αν η κυβέρνηση δε δώσει λύση στα προβλήματά τους. Αυτή τους την απόφαση διατράνωσαν για άλλη μια φορά χτες στις συνελεύσεις τους οι "φρουροί των μπλόκων" και έγινε απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών.

Οι αγρότες του Δομοκού παραμένουν σταθερά στο Δρούγο και χτες αποφάσισαν συντονισμό των βημάτων τους με την Πανθεσσαλική Επιτροπή. Το ίδιο αποφάσισε και η Συντονιστική Αγροτών της Αμφίκλειας που παραμένουν παραταγμένοι. Στην Ανθήλη,οι αγρότες απέκλεισαν και χτες για μια ώρα την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ και νέο μπλόκο αγροτών έκανε την εμφάνισή του στη Ροδίτσα (πιο πάνω από την Ανθήλη).

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στη Βοιωτία,ιδιαίτερα στην επαρχία Λιβαδειάς.Σήμερα, οι αγρότες στο μπλόκο της διασταύρωσης Υψηλάντη,στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λιβαδειάς, θα περιορίσουν την κίνηση των οχημάτων χωρίς να αποκλείσουν το δρόμο και θα μοιράζουν ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους.

Στον Ορχομενό,τα τρακτέρ κλείνουν δεύτερη βδομάδα στην πλατεία, ανά πάσα στιγμή έτοιμα να βάλουν μπρος για τη διασταύρωση.

Σε Κάστρο,Ρωμέικο και Πυρί Θηβών η κατάσταση παραμένει σταθερή και οι αγρότες στο "πόστο" τους.

Στο μεταξύ, την επόμενη βδομάδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας διοργανώνει ευρεία σύσκεψη αγροτών της περιοχής Θηβών για να σχεδιάσουν τη δράση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ