ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αμείωτος ο αγώνας κατά της χούντας

ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Την αποφασιστικότητά του να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της χούντας του δικτάτορα Αλ Μπασίρ, εξέφρασε χτες, σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας της"Σουδανικής Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας", Σασάτι Μανσούρ, ένα μόλις 24ωρο μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην περιοχή Νασίρ και το θάνατο αρκετών κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του Σουδάν, Αλ Σουμπέιρ Μοχάμεντ Σαλέχ.

"Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ειρηνευτική διευθέτηση ούτε στο νότιο, ούτε στο βόρειο, ούτε στο ανατολικό, ούτε στο δυτικό Σουδάν... Η επιλογή του ένοπλου αγώνα υπαγορεύτηκε από το κυβερνών Εθνικό Ισλαμικό Μέτωπο, που εξακολουθεί να αρνείται όλες τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, που αποσκοπούν στην ειρηνευτική διευθέτηση της παρούσας κρίσης στο Σουδάν και να τεθεί τέρμα στο λουτρό αίματος", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται πως η πτώση του κυβερνητικού αεροσκάφους οφείλεται στο γεγονός ότι "ερρίφθη από τον απελευθερωτικό στρατό του λαού του Σουδάν, ο οποίος αποτελεί τμήμα του σουδανικού ΕΘνικού Δημοκρατικού Φόρουμ"...

Τηλεγράφημα του ΑΠΕ υποστηρίζει ότι οι αντάρτες του "Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν" (SPLA) απέσυραν προηγούμενη ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με την οποία κατέρριψαν το αεροπλάνο μέσα στο οποίο βρισκόταν και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Σουδάν, αντιστράτηγος Αλ Ζουμπεϊρ Μοχάμεντ Σαλέχ. Ο Τζον Λουκ, εκπρόσωπος στο Ναϊρόμπι του SPLA, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι οι αντάρτες δε διατηρούν δυνάμεις στην περιοχή Νασίρ, στο νότιο Σουδάν όπου έπεσε το αεροπλάνο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κρίσιμη η κατάσταση του πληθυσμού μετά το σεισμό

ΡΟΥΣΤΑΚ.- Αρχισε τελικά να φθάνει η βοήθεια στον απομακρυσμένο βορρά του Αφγανιστάν, όπου 30.000 άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι απειλούνται, εκτός από το χιόνι και το κρύο, και από λιμοκτονία μετά τους σεισμούς της προηγούμενης βδομάδας.

Η βοήθεια, πρακτικά, δεν έφθανε καν στην περιοχή, όπου δύο μεγάλοι σεισμοί ισοπέδωσαν 28 χωριά, προκαλώντας το θάνατο 4.500 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.

Οι 20 τόνοι τροφίμων και εφοδίων που έφθασαν σ' ένα σχολείο στο Ρουστάκ που χρησιμοποιείται ως κατάλυμα για 1.500 πρόσφυγες προφανώς δεν αρκούν, αλλά η ελαφρά βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε την προσγείωση αεροσκαφών του ΟΗΕ και του διεθνούς "Ερυθρού Σταυρού", για πρώτη φορά από την προηγούμενη Δευτέρα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στην αφγανική επαρχία Τακάρ βρίσκονται σε "απελπισμένη ανάγκη" καταλυμάτων, κουβερτών και τροφίμων.

Σε μια κωμικοτραγική παρατήρηση, η απεσταλμένη του CNN στην περιοχή σημείωσε ότι οι δημοσιογράφοι "υπερβαίνουν κατ' αριθμό τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων" στο πεδίο της καταστροφής.

Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση ενός ποσού 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα διατεθεί κυρίως για την ανέγερση στρατοπέδων προσφύγων. "Χρειαζόμαστε τα χρήματα το γρηγορότερο δυνατόν", σημείωναν αξιωματούχοι του οργανισμού.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της συμμαχίας της αντιπολίτευσης η οποία έχει τον έλεγχο της περιοχής, δεν προβάλλουν εμπόδια στη διέλευση των ανθρωπιστικών καραβανιών, αλλά, από την άλλη πλευρά, αρνούνται και να δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Προσχήματα τρομοκρατίας του λαού

ΤΙΡΑΝΑ.-

Σε χθεσινή ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου από την αλβανική πρωτεύουσα σημειώνεται ότι "δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε επεισόδια βίας κάθε μήνα στην Αλβανία, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης εξέγερσης που βύθισε τη χώρα στο χάος και προκάλεσε τον θάνατο 2.000 ανθρώπων σε διάστημα τριών μηνών". Δίνοντας μάλλον εγκληματική χροιά στην εξέγερση και υποβαθμίζοντας τον ουσιαστικό της χαρακτήρα, ο συντάκτης του κειμένου λύνει το πρόβλημα της αναζήτησης των αιτίων της.

"Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη", φέρεται στο ίδιο κείμενο να δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νεριτάν Τσέκα, ο οποίος αποκαλύπτει ότι "τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μήνα και πολλές πόλεις αποτελούν το θέατρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντιπάλων συμμοριών". Πρόκειται βέβαια για τη δράση μεμονωμένων εγκληματιών και όχι μαζικά εξεγερμένων, αλλά στο κείμενο κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές.

Σαφές πάντως γίνεται ότι η ανασυγκρότηση της Αστυνομίας πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Και σημειώνεται πως η "βραδύτητα που παρατηρείται στην προσπάθεια των αρχών να συγκεντρώσουν τα όπλα που είχαν κλαπεί από αποθήκες του στρατού στη διάρκεια της εξέγερσης" δημιουργεί ανησυχίες...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Η ακρίβεια "πυροδοτεί" και νέες ταραχές

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Οργισμένα πλήθη χιλιάδων Ινδονήσιων κατέκλυσαν χτες, και πάλι, τους δρόμους τριών πόλεων της Δυτικής Ιάβας πυρπολώντας καταστήματα Κινέζων και αυτοκίνητα και λεηλατώντας εκκλησίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις βασικών ειδών.

Τα επεισόδια βίας συνεχίστηκαν στην πόλη Τζατιβάνγκι, νοτιοανατολικά της Τζακάρτα, αλλά και στις πόλεις Παμανουκάν και Λοζάρι.

Η αστυνομία δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο στην πόλη αυτή, αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια βίας στις πόλεις αυτές αλλά και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ιάβας καθώς και σε πολλά νησιά της ανατολικής Ινδονησίας. Οι Κινέζοι, που ελέγχουν ως επί το πλείστον το εμπόριο στη χώρα, αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν πάντως φόβους ότι οι ταραχές θα κλιμακωθούν λόγω των ανατιμήσεων.

Μετά από τις εκρήξεις βίας στις περιφερειακές περιοχές της Ινδονησίας, οι αστυνομικές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην Τζακάρτα για την αποτροπή πιθανής επέκτασης των επεισοδίων. Κάτι που ενδέχεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τον ερχόμενο μήνα, οπότε αναμένεται η επανεκλογή του Προέδρου Σουχάρτο για έβδομη συνεχή θητεία από τη Λαϊκή Συμβουλευτική Συνέλευση.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Αλβανός στο στόχαστρο ενόπλων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Νέο θανατηφόρο κρούσμα βίας χτες στο Κόσσοβο. Ενας 36χρονος Αλβανός ταχυδρόμος σκοτώθηκε από αγνώστους.

Το θύμα δέχτηκε επίθεση στην περιοχή Ντρένιτσα, όπου απ' τις αρχές του χρόνου έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά ένοπλης δράσης από την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσόβου". Σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων του 36χρονου Αλβανού, το θύμα είχε δεχτεί απειλές τα προηγούμενα δύο χρόνια.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Προελαύνουν οι δυτικοαφρικανικές "ειρηνευτικές" δυνάμεις

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, έχουν από νωρίς χτες το πρωί οι δυτικοαφρικανικές "ειρηνευτικές" δυνάμεις. Ετσι, λίγα 24ωρα μετά τις συγκρούσεις τους με τους άνδρες του πραξικοπηματία Τζόνι Πολ Κορόμα, ο διοικητής της υπό νιγηριανή διοίκηση Δυτικοαφρικανικής Ειρηνευτικής Δύναμης ECOMOG, στρατηγός Τίμοθι Σέλπιντι, ανακοίνωσε ότι δύο ελικόπτερα που μετέφεραν αξιωματούχους της στρατιωτικής χούντας της Σιέρα Λεόνε αναγκάστηκαν να προσγειωθούν και οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν καιανακρίνονται.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ECOMOG ελέγχει το 95% της πρωτεύουσας Σιέρα Λεόνε, αλλά πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται από τις δυτικές περιοχές της πόλης, όπου δυνάμεις της χούντας έχουν σχηματίσει θύλακες αντίστασης, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έχουν πυρποληθεί σπίτια.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι εξαιτίας των συγκρούσεων, εκατοντάδες πτώματα βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους της Φριτάουν, ενώ χιλιάδες πολίτες της Σιέρα Λεόνε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Γουινέα.

Από τη διανομή της βοήθειας

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες διώξεις κατά του Χαντέπ

ΑΓΚΥΡΑ.- Αφορμή για τη νέα δικαστική - αστυνομική δίωξη κατά του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (Χαντέπ) υπήρξε ένα ...ημερολόγιο που εξέδωσε για το 1998. Μετά την προχτεσινή σύλληψη εννέα υψηλόβαθμων στελεχών του, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, Μουράτ Μποζλάκ, οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη ολόκληρης της ηγεσίας του μοναδικού νόμιμου τουρκικού φιλοκουρδικού κόμματος, του HADEP, όπως δήλωσαν στο Ρόιτερ κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

"Θα τους συλλάβουμε όλους για παράνομες δραστηριότητες", είπε ο Ταλάτ Σαλκ, εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας. Ο Σαλκ αρνήθηκε να αποκαλύψει τις ακριβείς κατηγορίες εναντίον των 57 μελών της ηγεσίας του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

"Το ημερολόγιο (...) προτρέπει σε αυτονομιστική δράση (...και) είναι ένα από τα στοιχεία του εγκλήματος", υποστήριξε ο Σαλκ.

Ο δικηγόρος του κόμματος, Γιουσούφ Αλατάς, απέρριψε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία, με στόχο την αμαύρωση της εικόνας του.

"Ο πραγματικός σκοπός είναι να παρουσιαστεί το κόμμα ως εγκληματική οργάνωση", υπογράμμισε ο Αλατάς.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Πολιτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι ... σε κύκλωμα παιδεραστίας

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-

Κύκλωμα παιδικής πορνείας, με την εμπλοκή στρατιωτικών, πολιτικών και γνωστών επιχειρηματικών στελεχών της Ταϊλάνδης, κατήγγειλαν χτες οχτώ έφηβοι που απελευθερώθηκαν πριν λίγες μέρες από αστυνομικούς, όταν εντοπίστηκαν έγκλειστοι σε πορνείο της Μπανγκόγκ.

Την παραπάνω είδηση έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Μόντρι Σινθαγουιτσάι, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Προστασίας του Παιδιού, που δήλωσε ότι οι διασωθέντες έφηβοι, ηλικίας από 12 έως 16 χρόνων, έδωσαν στοιχεία για τον αρχηγό του κυκλώματος, αλλά και τη συμμετοχή σ' αυτό γνωστών προσωπικοτήτων της χώρας, μεταξύ των οποίων στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι ανήλικοι μάρτυρες κατονόμασαν κάποιον Βιβάτ Τζιρακασικόρν, ο οποίος τους εξώθησε σε αναγκαστική πορνεία. Πράγματι, ο Βιβάτ συνελήφθη από τους αστυνομικούς, χωρίς ο ίδιος ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να αρνηθεί τις κατηγορίες.

Μπορεί η περιπέτεια για τα οχτώ αγόρια να έχει προς το παρόν, τρόπον τινά, λήξει, όχι όμως και το μαρτύριο χιλιάδων άλλων παιδιών, που παραμένουν εγκλωβισμένα στη μηχανή της τοπικής "βιομηχανίας" πορνείας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ