Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κρίσιμη η κατάσταση του πληθυσμού μετά το σεισμό

ΡΟΥΣΤΑΚ.- Αρχισε τελικά να φθάνει η βοήθεια στον απομακρυσμένο βορρά του Αφγανιστάν, όπου 30.000 άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι απειλούνται, εκτός από το χιόνι και το κρύο, και από λιμοκτονία μετά τους σεισμούς της προηγούμενης βδομάδας.

Η βοήθεια, πρακτικά, δεν έφθανε καν στην περιοχή, όπου δύο μεγάλοι σεισμοί ισοπέδωσαν 28 χωριά, προκαλώντας το θάνατο 4.500 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.

Οι 20 τόνοι τροφίμων και εφοδίων που έφθασαν σ' ένα σχολείο στο Ρουστάκ που χρησιμοποιείται ως κατάλυμα για 1.500 πρόσφυγες προφανώς δεν αρκούν, αλλά η ελαφρά βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε την προσγείωση αεροσκαφών του ΟΗΕ και του διεθνούς "Ερυθρού Σταυρού", για πρώτη φορά από την προηγούμενη Δευτέρα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στην αφγανική επαρχία Τακάρ βρίσκονται σε "απελπισμένη ανάγκη" καταλυμάτων, κουβερτών και τροφίμων.

Σε μια κωμικοτραγική παρατήρηση, η απεσταλμένη του CNN στην περιοχή σημείωσε ότι οι δημοσιογράφοι "υπερβαίνουν κατ' αριθμό τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων" στο πεδίο της καταστροφής.

Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση ενός ποσού 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα διατεθεί κυρίως για την ανέγερση στρατοπέδων προσφύγων. "Χρειαζόμαστε τα χρήματα το γρηγορότερο δυνατόν", σημείωναν αξιωματούχοι του οργανισμού.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της συμμαχίας της αντιπολίτευσης η οποία έχει τον έλεγχο της περιοχής, δεν προβάλλουν εμπόδια στη διέλευση των ανθρωπιστικών καραβανιών, αλλά, από την άλλη πλευρά, αρνούνται και να δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ