ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Σείστηκε η Μυτιλήνη
  • Σύσσωμος ο λαός συμμετείχε στο χτεσινό συλλαλητήριο για τα προβλήματα της αγροτιάς και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών
  • Κλειστοί δήμοι - κοινότητες και τα καταστήματα, 24ωρη απεργία των οικοδόμων, στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων
  • Συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας, αποκλεισμός της ΑΤΕ και των εξόδων της Μυτιλήνης
  • Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ, εξέφρασε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑ που την επισκέφτηκε

Με την ομόθυμη συμμετοχή όλου του λεσβιακού λαού πραγματοποιήθηκε χτες το παλλεσβιακό συλλαλητήριο στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Η άρνηση και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, όπως και των άλλων αγροτών, και να δώσει λύσεις σ' αυτά, πυροδότησαν την αγανάκτηση των αγροτών και όλου του λεσβιακού λαού, αφού η οικονομία του νησιού εξαρτάται από το λάδι.

Στο συλλαλητήριο, εκτός από τους αγρότες, πήραν μέρος οι οικοδόμοι του νησιού,οι οποίοι είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία, οι άνεργοι, οι καταστηματάρχες, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Κλειστοί έμειναν επίσης οι δήμοι και οι κοινότητες του νησιού.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σταύρος Σκοπελίτης,ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε τις προτάσεις της σύσκεψης των προέδρων των Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων που είχε συγκληθεί νωρίτερα. Οι προτάσεις αυτές, για κατάληψη της Νομαρχίας, αποκλεισμό της Αγροτικής Τράπεζας και κλείσιμο των εξόδων της πόλης προς Καλλονή και Μανταμάδο έγιναν δεκτές από τους συγκεντρωμένους με χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατά ομάδες προχώρησαν στις καταλήψεις. Οι έξοδοι της πόλης και η ΑΤΕ παρέμειναν αποκλεισμένοι ως τις 3 το μεσημέρι. Η Νομαρχία τελεί ακόμη και σήμερα Πέμπτη υπό κατάληψη, καθώς ο αγωνιζόμενος λαός της Μυτιλήνης περιμένει να επιστρέψει από την Αθήνα η επιτροπή που στάλθηκε για να συναντήσει τα κόμματα της Βουλής. Αποκλεισμένοι παραμένουν και όλοι οι δρόμοι γύρω από τη Νομαρχία. Σήμερα, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της ΣΕΑ, η οποία θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Κατά τη χτεσινή συγκέντρωση, διαβάστηκαν πλήθος ψηφισμάτων από φορείς που εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο μόνος βουλευτής του νομού που έδειξε ενδιαφέρον και συμπαράσταση προς τον αγωνιζόμενο λαό της Λέσβου.

ΚΚΕ: Αμέριστη συμπαράσταση

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών και γενικότερα του λαού της Λέσβου εξέφρασε χτες η ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα,στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του νησιού, που την επισκέφτηκε χτες στη Βουλή.

Οι αγρότες και οι αιρετοί της Λέσβου, που ήρθαν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας συμπαράσταση στα αιτήματά τους ώστε να προλάβουν την ερήμωση και την καταστροφή του νησιού τους, μετέφεραν στην Αλ. Παπαρήγα την κατάσταση που επικρατεί με το λάδι και την εξευτελιστική τιμή του, την ώρα που τα σούπερ μάρκετ φτάνουν να το πωλούν 1.000 με 1.100 δραχμές παραπάνω απ' την τιμή που το αγοράζουν απ' τον αγρότη.

Μετέφεραν ακόμα τις αποφάσεις και το ψήφισμα του παλλεσβιακού συλλαλητηρίου, που έγινε χτες το πρωί για το λάδι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την άμεση ανάγκη της απόδοσης εισοδηματικής ενίσχυσης των 300 δραχμών ανά κιλό που έχει παράγει ο κάθε παραγωγός την προηγούμενη παραγωγική περίοδο. Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών, υπογραμμίζοντας ειδικά για την ενίσχυση ότι είναι η αυτονόητη άμεση λύση για να προλάβουν οι αγρότες την καταστροφή και η κυβέρνηση πρέπει να την ικανοποιήσει. Ωστόσο, σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, τα προβλήματα τιμής και διάθεσης του λαδιού είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν. Το κύριο πρόβλημα είναι ποιες είναι οι επιλογές απ' την πλευρά της κυβέρνησης και φυσικά της ΕΕ. Δεν υπάρχει προγραμματισμός ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας, δεν υπάρχει προγραμματισμός ενίσχυσης της συνεταιριστικής παραγωγής, ούτε εκσυγχρονισμός της. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γι' αυτά. Και στην περίπτωση της Λέσβου, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δοκιμάζεται και η πολιτική της κυβέρνησης για τα νησιά του Αιγαίου, τους ακρίτες, τους "φρουρούς του Αιγαίου". Αυτών των ανθρώπων τα νησιά οδηγεί σε ερήμωση και το ζήτημα δεν είναι να ζουν οι άνθρωποι εκεί πεινασμένοι και φτωχοί, αλλά να απολαμβάνουν αυτά που αξίζουν.

Στη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή του νησιού παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και ο Αντ. Σκυλλάκος, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ψήφισμα με τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές Ν. Γκατζής και Στρ. Κόρακας,ενώ ακόμη εξελισσόταν η συνάντηση.

Η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που εκπροσωπούσαν οι Στ. Σκοπελίτης,Δ. Ζαφειρίου,Α. Γιατζιτζόγλου,Εμμ. Κατσάνης, αλλά και ο πρόεδρος Γ. Κατσικάτσος και μέλη της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αθήνας, πραγματοποίησαν στη συνέχεια συναντήσεις στη Βουλή και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Ανακοίνωση της ΝΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται:

ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ χαιρετίζει το δεύτερο σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγαλειώδες συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών και του λαού του νησιού μας στη Μυτιλήνη. Η μαζική συμμετοχή σ' αυτό επιβεβαιώνει ότι το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και ότι κανένας δεν μπορεί να είναι αδιάφορος γιατί είναι πρόβλημα ζωής για το νησί μας.

Φτάσαμε εδώ σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν για το λάδι, αλλά και τα άλλα αγροτικά προϊόντα η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θεωρούμε πέρα ως πέρα δίκαια τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας.

Η ΝΕ Λέσβου με όλες τις δυνάμεις συμμετέχει σ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης της αγροτιάς και της Λέσβου. Καλεί τα μέλη και τα στελέχη της, τους οπαδούς και φίλους της και σ' αυτήν την κινητοποίηση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους".

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών, οι οποίοι σχεδιάζουν τη δράση τους στο επόμενο διάστημα. Κάθε Συντονιστική Επιτροπή επεξεργάζεται εκείνες τις μορφές που θεωρεί πιο πρόσφορες για την επιτυχία των στόχων της. Ωστόσο, κοινό σημείο όλων είναι η απόφασή τους να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.

Στην Αιγιάλεια η Συντονιστική Επιτροπή διοργανώνει Παναιγιάλειο Συλλαλητήριο την Παρασκευή, 20 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν μαζικοί φορείς της περιοχής (Εργατικό Κέντρο Αιγίου, Δήμος Αιγίου, Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σύλλογος Εμποροεισαγωγέων, Σύλλογος Βενζινοπωλών, Σωματείο Εργαζομένων στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου, Σύλλογος Λογιστών, αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, ΠΕΑΕΑ, ΟΓΕ και άλλοι φορείς) ενώ τα καταστήματα του Αιγίου θα παραμείνουν κλειστά. Στη συνέχεια, την Τετάρτη 25 Φλεβάρη, μέρα που θα διεξαχθεί η δίκη 22 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια.

Μεσσηνία

Μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή αγροτών της Μεσσηνίας.Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της νομαρχίας στην Καλαμάτα, την οποία απέκλεισαν για τρεις ώρες με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Αποφασισμένοι να εντείνουν τη δράση τους οι αγρότες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ετσι η ΣΕ θα συνεδριάσει το Σάββατο 21 Φλεβάρη, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας για συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή εργαζομένων και αγροτών. Παράλληλα, η ΣΕ σχεδιάζει τη μαζική μεταφορά αγροτών στην παναγροτική συγκέντρωση στο Κιλελέρ στις 15 Μάρτη.

Αρκαδία
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αρκαδίας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ανακοίνωσε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο 12 π.μ. στο 24ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης.Λακωνία

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λακωνίας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Γεωργίας, πραγματοποιεί Παλλακωνικό συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Φλεβάρη στη Μονεμβασιά. Θα γίνει προσυγκέντρωση αγροτών στη 1.30 μ.μ. στο χωριό Συκιά και στη συνέχεια οι αγρότες με τα μηχανήματά τους θα πορευτούν προς τη Μονεμβασιά.

Ζάκυνθος

Η Συντονιστική Επιτροπή αγροτών της Ζακύνθου διοργανώνει Πανζακυνθινό συλλαλητήριο την Παρασκευή 20 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στη Νομαρχία με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ζακύνθου, του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Ζακύνθου και της ΠΕΑΕΑ.

Ιωάννινα

Στο δρόμο του αγώνα βγήκαν χτες το πρωί και οι αγρότες των Ιωαννίνων. Οι παραγωγοί του νομού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο Βουνοπλαγιάς, στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Εκεί οι αγρότες πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων θα πραγματοποιηθεί παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές στήριξης του συλλαλητηρίου, μια στην κεντρική Κέρκυρα και δύο στη νότια, οι οποίες πραγματοποιούν περιοδείες με το ΔΣ της ΟΑΣ στα χωριά, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση.

Προκαλεί και περιφρονεί την αγροτιά ο Κ. Σημίτης

Ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ότι η αποχώρηση από την εθνική οδό δείχνει πως τα αιτήματά τους δεν τα ασπάζεται η πλειοψηφία των αγροτών!

Ιδιαίτερα προκλητικός και έντονα περιφρονητικός εμφανίστηκε απέναντι στους αγρότες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα.

Ο πρωθυπουργός, αφού αρνήθηκε να συναντήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες και καθοδήγησε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας, έφτασε στο σημείο να πει ότι η αποχώρηση από την εθνική οδό δείχνει πως τα αιτήματά τους δεν τα ασπάζεται η τεράστια πλειοψηφία των αγροτών! Επίσης ισχυρίστηκε ότι φάνηκε πως και οι ίδιοι οι αγρότες κατάλαβαν ότι τα αιτήματά τους είναι υπερβολικά και έτσι δεν μπορούσαν να επιμένουν στην υλοποίησή τους.

Αναφερόμενος στο αγροτικό πρόβλημα, είπε ότι δεν είναι θέμα επιπλέον επιδοτήσεων ή μη εφαρμογής κάποιων οδηγιών της ΕΕ, αλλά είναι θέμα διαρθρωτικών αλλαγών. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα υπέρ των αγροτών και ανέφερε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται με τις ρυθμίσεις για τους νέους αγρότες. Για την επιστροφή του φόρου καυσίμων είπε πως ζήτησε από τους "συνδικαλιστικούς φορείς" τη γνώμη τους για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες θα πάρουν την επιστροφή, επιτιθέμενος παράλληλα στους αγρότες που ήταν στους δρόμους λέγοντας ότι ήθελαν επιστροφή χωρίς έλεγχο, κάτι που θα οδηγούσε σε γενίκευση της λαθρεμπορίας.

Σχετικά με τη ρύθμιση χρεών προς την ΑΤΕ, είπε ότι η τράπεζα εξωδίκως προχωράει όπου αυτό είναι λογικό να υπάρξει, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους ζητούσαν επιτόκιο που ήταν χαμηλότερο και από αυτό με το οποίο η τράπεζα δανειζόταν χρήματα. Κατά τα άλλα, επανέλαβε τις άνευ αντικειμένου λέξεις περί ζωντανής υπαίθρου που θέλει η κυβέρνηση και είπε ότι η επιδιωκόμενη συρρίκνωση της αγροτιάς είναι "ψευδείς εντυπώσεις". Τόνισε ότι το 1960 οι αγρότες ήταν το 60% του πληθυσμού, σήμερα έφτασε στο 17%, κάτι που όπως ισχυρίστηκε αποτελεί μία εξέλιξη που οφείλεται στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, επιδιώκει τον κοινωνικό εμφύλιο και κατηγόρησε και τη ΝΔ για τον παρασκηνιακό της ρόλο στο θέμα της εξέλιξης των κινητοποιήσεων.

Αμετανόητος στον αυταρχισμό ο Γιαννόπουλος

Δηλώσεις μετανοίας ζήτησε για άλλη μια φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,από τους αγωνιζόμενους αγρότες, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της παύσης των ποινικών διώξεων.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό "για θέματα Δικαιοσύνης", με ύφος επικυρίαρχου που απευθύνεται σε υποτελείς του, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζήτησε από τους αγρότες να πάψουν να αγωνίζονται και να του υποσχεθούν πως δε θα υποπέσουν... στο αδίκημα να ξαναβγούν στους δρόμους. "Τους είπα, πέστε ότι κάνατε λάθος, πέστε ότι δε θα το ξανακάνετε, πέστε ότι θα σεβαστούμε το νόμο που αφορά την κυκλοφορία των πολιτών, των αγαθών, ότι δε θα ξανακόψουμε την Ελλάδα στη μέση, ότι δε θα κάνουμε κατάληψη των οδοστρωμάτων", είπε, ενώ συνέχισε με περισσή υποκρισία και φαρισαϊσμό: "Πώς να πείσω το Κοινοβουλευτικό Σώμα να ψηφίσουν την παραγραφή, όταν αυτοί δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις;".

Πρέπει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχουν ταχθεί υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων.

ΣΑΜΟΣ
Μέτωπο στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία

"Νεκρώνει" τη Δευτέρα κάθε δραστηριότητα στο νησί

"Το ποτήρι ξεχείλισε" στη Σάμο, από τους σχολαστικούς και επίμονους ελέγχους της ΣΔΟΕ, που έχει κάνει το νησί άνω κάτω σε μια περίοδο οικονομικής καχεξίας και οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι άνεργοι του εργοστασίου της πρώην "Πειραϊκής -Πατραϊκής" και όλοι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά.

Ηδη εκπρόσωποι 25 συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων του νησιού έχουν εκλέξει Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη από τις 6 το πρωί σταματά κάθε οικονομική - εργασιακή λειτουργία στη Σάμο.Εμποροι, επαγγελματίες και εργαζόμενοι από τη Σάμο, το Καρλόβασι, το Πυθαγόρειο, αγρότες από όλα τα χωριά θα συγκεντρωθούν στις 6.30 π.μ. μπροστά στο κτίριο της ΔΟΥ Σάμου, την οποία και θα αποκλείσουν.

Στις 11 π.μ. της ίδιας μέρας θα κατευθυνθούν στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου θα γίνει το πανσαμιακό συλλαλητήριο και στη συνέχεια πορεία στη νομαρχία Σάμου.

Αναμένεται καθολική συμμετοχή του σαμιώτικου λαού, καθώς έχει επιτευχθεί μια πρωτοφανής, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ενότητα.

Τα αιτήματα της 24ωρης Πανσαμιώτικης Απεργίας Διαμαρτυρίας είναι:

  • Αναπτυξιακά κίνητρα για όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς τομείς του νομού Σάμου.
  • Δημιουργία ζωτικών θέσεων εργασίας.
  • Τροποποίηση φορολογικού συστήματος προς όφελος των μικρομεσαίων και όλων των εργαζομένων.
  • "Οχι" στη φορομπηχτική πολιτική ελέγχων.
  • Στήριξη και όχι εξόντωση των αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Ανθρώπινες συντάξεις στους επαγγελματίες.
  • Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων μικρών επιχειρήσεων.
  • Αναβάθμιση νοσοκομειακής - ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.
  • Αναβάθμιση συγκοινωνιών του νομού.
  • Εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Τέλος, απαιτούν από την κυβέρνηση να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η στρατηγική ανάπτυξης του νομού και υπογραμμίζουν: "Δεν αντέχουμε άλλο την αδιαφορία του κράτους, την αβεβαιότητα, το δρόμο χωρίς όραμα και προοπτική. Εχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε και να ξέρουμε τι μας ξημερώνει".

ΚΡΗΤΗ
Αποκλείουν σήμερα το λιμάνι της Σούδας

Στον 24ωρο αποκλεισμό του λιμανιού της Σούδας προχωρούν σήμερα οι αγρότες του Νομού Χανίων, με απόφαση της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής. Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο χώρο έξω από τη Δημοτική Αγορά των Χανίων και θα κάνουν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το λιμάνι της Σούδας, όπου και θα προχωρήσουν αμέσως στον αποκλεισμό του.

Η εκστρατεία ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου συνεχίστηκε μέχρι και χτες, προκειμένου οι αγρότες να ανταποκριθούν μαζικά στο κάλεσμα της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής και να καταγγείλουν για άλλη μια φορά την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν από κοινού κυβέρνηση και Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, στο γνώριμο δρόμο του αυταρχισμού και της προσπάθειας τρομοκράτησης των αγροτών, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων κάλεσε τα μέλη της Παγχανιώτικης Επιτροπής για να τους κάνει προειδοποιητικές "συστάσεις".Ο αγώνας όμως συνεχίζεται και απ' τους αγρότες του Νομού Ηρακλείου, που αύριο Παρασκευή θα αποκλείσουν επ' αόριστον το Νομαρχιακό Κατάστημα. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Πανηρακλειώτικης Επιτροπής δήλωσαν ότι η κινητοποίηση αυτή θα είναι η πρώτη μιας σειράς κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική αφανισμού των ελαιοπαραγωγών και γενικότερα των μικρομεσαίων αγροτών. Κατήγγειλαν επίσης τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, για τις προσπάθειές του να εμφανίσει σαν προνομιούχα την τάξη των αγροτών και επισήμαναν ότι τα αντιαγροτικά παιχνίδια της κυβέρνησης στηρίζει, με την τακτική της μέχρι σήμερα, η νόθα και ελεγχόμενη, από το ΠΑΣΟΚ, ΟΑΣ του νομού.

Το ψήφισμα

"Εμείς που συμμετέχουμε σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο για το λάδι, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής και των Προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων και των Συνεταιρισμών.

Απαιτούμε:

Να παρθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα που θα στηρίζουν το εισόδημά μας και θα μας δίνουν τη δυνατότητα να επιβιώσουμε σ' αυτόν τον τόπο.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

- Να δοθεί η εισοδηματική ενίσχυση των 300 δραχμών ανά κιλό λάδι, που είχε παράγει ο κάθε παραγωγός την προηγούμενη παραγωγική περίοδο.

- Να καθοριστεί τιμή ασφάλειας 1.000 δραχμών για τον άσο, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να προστατεύει τον παραγωγό από την καταλήστευση που γίνεται.

- Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην αισχροκέρδεια και να χτυπηθεί η νοθεία του λαδιού.

- Να παρθούν μέτρα ενάντια στην αθρόα εισαγωγή λαδιού από άλλες χώρες που χτυπούν τις τιμές και υποβαθμίζουν την ποιότητα των δικών μας λαδιών.

- Να καταργηθεί το πλαφόν στην παραγωγή και να δίνεται η επιδότηση με βάση την παραγωγή και όχι με το "δέντρο" και

- Να γίνεται η συγκέντρωση στις αρχές της παραγωγικής περιόδου και με τιμές που να ικανοποιούν τον παραγωγό.

Επίσης απαιτούμε:

- Τη χρηματοδότηση της ΕΛΣΑ και την αποκατάσταση των ζημιών που έπαθε από τις πρόσφατες πλημμύρες.

- Την άτοκη για ένα χρόνο αναστολή καταβολής των δανείων των ελαιοπαραγωγών μας προς την ΑΤΕ και

- Την αναστολή πληρωμών των οφειλών προς το Δημόσιο Ταμείο.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και εξουσιοδοτούμε τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την επίδοση του παρόντος ψηφίσματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ