Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Σείστηκε η Μυτιλήνη
  • Σύσσωμος ο λαός συμμετείχε στο χτεσινό συλλαλητήριο για τα προβλήματα της αγροτιάς και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών
  • Κλειστοί δήμοι - κοινότητες και τα καταστήματα, 24ωρη απεργία των οικοδόμων, στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων
  • Συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας, αποκλεισμός της ΑΤΕ και των εξόδων της Μυτιλήνης
  • Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ, εξέφρασε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑ που την επισκέφτηκε

Με την ομόθυμη συμμετοχή όλου του λεσβιακού λαού πραγματοποιήθηκε χτες το παλλεσβιακό συλλαλητήριο στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Η άρνηση και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, όπως και των άλλων αγροτών, και να δώσει λύσεις σ' αυτά, πυροδότησαν την αγανάκτηση των αγροτών και όλου του λεσβιακού λαού, αφού η οικονομία του νησιού εξαρτάται από το λάδι.

Στο συλλαλητήριο, εκτός από τους αγρότες, πήραν μέρος οι οικοδόμοι του νησιού,οι οποίοι είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία, οι άνεργοι, οι καταστηματάρχες, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Κλειστοί έμειναν επίσης οι δήμοι και οι κοινότητες του νησιού.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σταύρος Σκοπελίτης,ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε τις προτάσεις της σύσκεψης των προέδρων των Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων που είχε συγκληθεί νωρίτερα. Οι προτάσεις αυτές, για κατάληψη της Νομαρχίας, αποκλεισμό της Αγροτικής Τράπεζας και κλείσιμο των εξόδων της πόλης προς Καλλονή και Μανταμάδο έγιναν δεκτές από τους συγκεντρωμένους με χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατά ομάδες προχώρησαν στις καταλήψεις. Οι έξοδοι της πόλης και η ΑΤΕ παρέμειναν αποκλεισμένοι ως τις 3 το μεσημέρι. Η Νομαρχία τελεί ακόμη και σήμερα Πέμπτη υπό κατάληψη, καθώς ο αγωνιζόμενος λαός της Μυτιλήνης περιμένει να επιστρέψει από την Αθήνα η επιτροπή που στάλθηκε για να συναντήσει τα κόμματα της Βουλής. Αποκλεισμένοι παραμένουν και όλοι οι δρόμοι γύρω από τη Νομαρχία. Σήμερα, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της ΣΕΑ, η οποία θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Κατά τη χτεσινή συγκέντρωση, διαβάστηκαν πλήθος ψηφισμάτων από φορείς που εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο μόνος βουλευτής του νομού που έδειξε ενδιαφέρον και συμπαράσταση προς τον αγωνιζόμενο λαό της Λέσβου.

ΚΚΕ: Αμέριστη συμπαράσταση

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών και γενικότερα του λαού της Λέσβου εξέφρασε χτες η ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα,στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του νησιού, που την επισκέφτηκε χτες στη Βουλή.

Οι αγρότες και οι αιρετοί της Λέσβου, που ήρθαν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας συμπαράσταση στα αιτήματά τους ώστε να προλάβουν την ερήμωση και την καταστροφή του νησιού τους, μετέφεραν στην Αλ. Παπαρήγα την κατάσταση που επικρατεί με το λάδι και την εξευτελιστική τιμή του, την ώρα που τα σούπερ μάρκετ φτάνουν να το πωλούν 1.000 με 1.100 δραχμές παραπάνω απ' την τιμή που το αγοράζουν απ' τον αγρότη.

Μετέφεραν ακόμα τις αποφάσεις και το ψήφισμα του παλλεσβιακού συλλαλητηρίου, που έγινε χτες το πρωί για το λάδι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την άμεση ανάγκη της απόδοσης εισοδηματικής ενίσχυσης των 300 δραχμών ανά κιλό που έχει παράγει ο κάθε παραγωγός την προηγούμενη παραγωγική περίοδο. Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών, υπογραμμίζοντας ειδικά για την ενίσχυση ότι είναι η αυτονόητη άμεση λύση για να προλάβουν οι αγρότες την καταστροφή και η κυβέρνηση πρέπει να την ικανοποιήσει. Ωστόσο, σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, τα προβλήματα τιμής και διάθεσης του λαδιού είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν. Το κύριο πρόβλημα είναι ποιες είναι οι επιλογές απ' την πλευρά της κυβέρνησης και φυσικά της ΕΕ. Δεν υπάρχει προγραμματισμός ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας, δεν υπάρχει προγραμματισμός ενίσχυσης της συνεταιριστικής παραγωγής, ούτε εκσυγχρονισμός της. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γι' αυτά. Και στην περίπτωση της Λέσβου, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δοκιμάζεται και η πολιτική της κυβέρνησης για τα νησιά του Αιγαίου, τους ακρίτες, τους "φρουρούς του Αιγαίου". Αυτών των ανθρώπων τα νησιά οδηγεί σε ερήμωση και το ζήτημα δεν είναι να ζουν οι άνθρωποι εκεί πεινασμένοι και φτωχοί, αλλά να απολαμβάνουν αυτά που αξίζουν.

Στη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή του νησιού παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και ο Αντ. Σκυλλάκος, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ψήφισμα με τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές Ν. Γκατζής και Στρ. Κόρακας,ενώ ακόμη εξελισσόταν η συνάντηση.

Η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που εκπροσωπούσαν οι Στ. Σκοπελίτης,Δ. Ζαφειρίου,Α. Γιατζιτζόγλου,Εμμ. Κατσάνης, αλλά και ο πρόεδρος Γ. Κατσικάτσος και μέλη της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αθήνας, πραγματοποίησαν στη συνέχεια συναντήσεις στη Βουλή και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Ανακοίνωση της ΝΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται:

ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ χαιρετίζει το δεύτερο σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγαλειώδες συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών και του λαού του νησιού μας στη Μυτιλήνη. Η μαζική συμμετοχή σ' αυτό επιβεβαιώνει ότι το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και ότι κανένας δεν μπορεί να είναι αδιάφορος γιατί είναι πρόβλημα ζωής για το νησί μας.

Φτάσαμε εδώ σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν για το λάδι, αλλά και τα άλλα αγροτικά προϊόντα η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θεωρούμε πέρα ως πέρα δίκαια τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας.

Η ΝΕ Λέσβου με όλες τις δυνάμεις συμμετέχει σ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης της αγροτιάς και της Λέσβου. Καλεί τα μέλη και τα στελέχη της, τους οπαδούς και φίλους της και σ' αυτήν την κινητοποίηση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικό «παρών» (2001-12-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-07 00:00:00.0)
Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 6 του Απρίλη (1998-04-03 00:00:00.0)
Φουντώνει η αγανάκτηση (1998-01-11 00:00:00.0)
Στο δρόμο για λάδι και πορτοκάλια (1997-12-19 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη (1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ