Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σοβαρές καταγγελίες για το Πολιτιστικό Κέντρο

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" και υποψήφιος δήμαρχος, Στέλιος Ορφανός, αποκάλυψε χτες πώς 6 δισ. δρχ. οδεύουν προς το ταμείο του Λαμπράκη

Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του δημάρχου Κώστα Ασλάνη και της παράταξης που εκπροσωπεί, προχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" (ΑΚΔΗ), Στέλιος Ορφανός.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Στ. Ορφανός χαρακτήρισε την υπόθεση του Πολιτιστικού Κέντρου, που προγραμματίζεται στην πόλη, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο στο Δήμο Ηρακλείου.

Κι ενώ η υπόθεση, όπως τόνισε, βρίσκεται στις παραμονές ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΚΗ), προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων, βάσει της μελέτης, "οι καταγγελίες από τους μελετητές του ΠΚΗ, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, από δημοτικούς συμβούλους, εφημερίδες κλπ. για αδιαφάνεια, παραλείψεις, παρατυπίες και παρανομίες σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για στημένη διαδικασία".

"Ετσι κι αλλιώς, είπε ο Στ. Ορφανός, οι πολιτικές ευθύνες του δημάρχου και ορισμένων συνεργατών του είναι τεράστιες. Σε καμιά καταγγελία ο δήμαρχος δεν έχει απαντήσει ευθέως, αλλά με υπεκφυγές, που εντείνουν τις ανησυχίες. Συνηθίζει όταν δέχεται κριτική να απαντά, "δε θέλετε το καλό της πόλης" ή "υπονομεύετε τα έργα" ή "να βιαστούμε μη χάσομε τη χρηματοδότηση". Το ερώτημα όμως είναι: ποιες πολιτικές σκοπιμότητες και ποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η διαδικασία; Ποιοι βλέπουν το ΠΚΗ σαν ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των δημοτών;"

Αναφερόμενος στη διαδικασία του διαγωνισμού, ο Στ. Ορφανός δήλωσε μεταξύ άλλων: Πραγματικά από τις αρχικά επτά ενδιαφερόμενες, μόνο δύο εταιρίες υπέβαλαν προσφορές. Γνώστες των πραγμάτων μιλούν και πάλι για ειδικές σχέσεις των δύο εταιριών με το συγκρότημα Λαμπράκη (βλέπε Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Η επιτροπή του διαγωνισμού προτείνει ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού λόγω μη ικανοποιητικού αποτελέσματος για το δήμο. Ομως ακάθεκτη η ΔΕΠΤΑΗ και - σε τελευταία ανάλυση - ο δήμαρχος επικυρώνουν το διαγωνισμό.Συγκροτείται επιτροπή για την αξιολόγηση των προσφορών. Νέες παρατυπίες σημειώνονται με τον αποκλεισμό ειδικών επιστημόνων από τη σύνθεσή της.

Η κατάληξη του διαγωνισμού είναι πια φανερή από την όλη μεθόδευση: Το συγκρότημα Λαμπράκη, που από χρόνια είχε ενδιαφερθεί για το ΠΚΗ, θα αναλάβει, μάλλον, τελικά, και την κατασκευή του. Αυτό δείχνει η ανάμειξή του σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού.

"Αποδεικνύεται, καταγγέλλει ο υποψήφιος δήμαρχος της ΑΚΔΗ, ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου, Κώστας Ασλάνης, βιάζεται να βγει άμεσα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ως εξαργύρωση των υποχρεώσεών του στο συγκρότημα Λαμπράκη, προκειμένου να εξασφαλίσει το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ".

Τέλος, η "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου" απαιτεί: Να ακυρωθεί άμεσα όλη η μέχρις εδώ αδιαφανής διαδικασία του διαγωνισμού του ΠΚΗ. Να συσταθεί άμεσα Επιτροπή παρακολούθησης του έργου, αντιπροσωπευτική από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και να ανασυγκροτηθεί η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ. Να αξιοποιηθούν οι μελετητές για την ολοκλήρωση των μελετών και κατά την κατασκευή του έργου. Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος - όταν φτάσει η νέα διαδικασία σ' αυτό το σημείο - στη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ