Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πνέουν τα λοίσθια τα ελληνικά σχολεία

Τη συρρίκνωση των σχολικών μονάδων με τη δραστική μείωση του προσωπικού τους, που οδηγεί στο σταδιακό κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν αποσπασμένοι στα ελληνόγλωσσα σχολεία, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Βάδης - Βυρτεμβέργης, το υπουργείο Παιδείας είτε από "εκσυγχρονιστική" διάθεση, είτε θέλοντας να αποδείξει ότι στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό έχει πολιτική, προσπαθεί να αποδείξει πως θέλει να αναβαθμίσει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ στην ουσία θέλει να εκχωρήσει την ευθύνη της λειτουργίας των ελληνόγλωσσων σχολείων στη γερμανική πλευρά.

"Με το πρόσχημα της αντικατάστασης μιας αποτυχημένης μορφής σχολείων και τη δημιουργία καλύτερων, η ελληνική πολιτεία σχεδιάζει να καταργήσει τη μορφή των ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων της Γερμανίας, προωθώντας μια μορφή δίγλωσσου ιδιωτικού σχολείου, που δεν την αποδέχεται ο ελληνισμός. Η προτεινόμενη μορφή όσον αφορά το κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης είναι τελείως ανεδαφική και ανέφικτη", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης για το ελληνόγλωσσο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας. Χωρίς εκπαιδευτικούς συμβούλους (με την ελληνική εκπαίδευση ουσιαστικά ακέφαλη), χωρίς τη στοιχειώδη στήριξη του κράτους, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, με πανάρχαια και ακατάλληλα βιβλία, με προγράμματα που έχουν προ καιρού ξεπεραστεί, οι εκπαιδευτικοί παλεύουν μόνοι να περισώσουν την εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης στη Γερμανία.

"Ετσι βλέπουμε σχολεία να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, αίθουσες διδασκαλίας που με κόπο παραχωρούνται από τους Γερμανούς να χάνονται, εκπαιδευτικοί να μετακινούνται χωρίς συντονισμό και προγραμματισμό και ένα σωρό άλλα που συνθέτουν μια εικόνα διάλυσης. Το πού οδηγεί αυτή η κατάσταση είναι φανερό. Τα σχολεία, έτσι όπως θέλει το υπουργείο Παιδείας να καταντήσουν, θα κλείσουν από μόνα τους και οι γονείς θα στραφούν, πού αλλού, σε ιδιωτικά", σημειώνεται.

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί προτείνουν να ενταχθεί η ελληνική γλώσσα για 10 ώρες στο πρωινό πρόγραμμα των γερμανικών σχολείων, σ' όλα τα επίπεδά τους, τα τμήματα μητρικής γλώσσας να αναβαθμιστούν και να λειτουργήσουν με νέο πρόγραμμα, νέα βιβλία, και σοβαρή παιδαγωγική υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ