Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Το Μάρτη το νομοσχέδιο

Στα μέσα του Μάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ). Αυτό ανακοίνωσε χτες, σε διήμερο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για το "Πρόγραμμα στελεχών Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης", ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας.

Ο ίδιος είπε πως το νομοσχέδιο, που ήδη προωθείται, προβλέπει τη θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τη ΝΑ και την απόδοση σ' αυτή μέρος του ΦΠΑ - που δεν προσδιόρισε ως προς το ποσοστό. Παράλληλα, έκανε λόγο για ξεχωριστή επιδότηση νομικών προσώπων των Νομαρχιών, όπως τα νοσοκομεία, χωρίς όμως να προσδιορίσει το σχετικό ποσοστό και τους αποδέκτες του. Πάντως, η "οικονομική αυτοτέλεια" που επικαλέστηκε ως ζητούμενο και αποτέλεσμα του νομοσχεδίου ο Λ. Παπαδήμας, είναι σε πλήρη συνάρτηση με την προωθούμενη κυβερνητική αντίληψη και πολιτική σχετικά με το πως πρέπει να λειτουργήσει τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, η εφαρμογή, δηλαδή, του τρίπτυχου ιδιωτικοποιήσεις - ανταποδοτικότητα - πρόσθετη φορολογία.

Κατά τα άλλα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αφού εξήρε τον "Καποδίστρια", ζήτησε ακόμα περισσότερη δουλιά για την υλοποίησή του. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τα 600 στελέχη που έχουν επιλεγεί (από Νομαρχίες και Περιφέρειες) να καταγράψουν την κατάσταση των δήμων και κοινοτήτων σε επίπεδο εγκαταστάσεων, δικτύων και υποδομών, να συμβάλλουν. Οπως είπε, οι προτάσεις των στελεχών για τα έργα που έχει ανάγκη κάθε περιοχή, θα κατατεθούν μέχρι τις 20 του Μάρτη στις Περιφέρειες και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα έργα που θα επιλεγούν θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπεται στον "Καποδίστρια". Προτεραιότητα - όπως είπε ο υφυπουργός - έχουν έργα διακοινοτικής σημασίας, όπως οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, κτιριακή υποδομή, γεωτρήσεις και άλλα. Να σημειώσουμε πως το εν λόγω πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια (1998 - 2002) που μπορεί να παραταθεί σε επτά χρόνια και ανακατανέμει στην ουσία τούς ήδη υπάρχοντες υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρους.

Επίσης, ο Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάρτισης, 14μηνης εκπαίδευσης, για 2.500 άνεργους επιστήμονες - οι οποίοι θα στελεχώσουν τους νέους δήμους - σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ