Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Χάνεται ένας ακόμη ελεύθερος χώρος;

Η καθυστέρηση της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησηςχαρακτηρισμού οικοπέδου 4.500 τετραγωνικών μέτρων, στο Ε Διαμέρισμα Πειραιά, ως χώρου πρασίνου και αναψυχής, δημιουργεί τον κίνδυνο οικοδόμησής του.

Πρόκειται για το οικόπεδο όπου υπήρχε το εργοστάσιο "Κούπα". Από το 1988 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου. Τελικά μόλις στις 12 Γενάρη του 1998 είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και όπως βεβαιώνουν οι υπηρεσίες του δήμου, τα απαραίτητα για τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έγγραφα υπήρχαν στο γραφείο του δημάρχου Στ. Λογοθέτη,που όμως τα έστειλε στις 15 Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ξεκίνησε τις διαδικασίες κατεδάφισης της μάντρας και κάποιων τμημάτων του εργοστασίου, ώστε να διαμορφωθεί για χρήση σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΜΕΤΡΟ. Οι υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άδεια οικοδόμησης ή αλλαγής της χρήσης του χώρου, ούτε και άδεια κατεδάφισης. Να σημειωθεί ότι εφόσον δεν υπάρχει άδεια οικοδόμησης ή αλλαγής της χρήσης, σε συνδυασμό με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του χαρακτηρισμού του χώρου, τότε οποιαδήποτε εργασία είναι παράνομη. Οταν όμως προχτές το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Σώματος Ε. Χρυσάφης αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Κώστα Τζατζάνη για λήψη απόφασης, που να απαγορεύει στην Πολεοδομία την έκδοση άδειας οικοδόμησης. Ο Ε. Χρυσάφης είπε ότι ο δήμαρχος θα δώσει αναλυτικές εξηγήσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο μεταξύ δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα.

Να σημειωθεί ότι από ανάλογες ελλείψεις είχε χαθεί χώρος 25 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή, αν και υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Διαμερισματικού Συμβουλίου χαρακτηρισμού της "Μάντρας του Ρούτου" ως χώρου πρασίνου. Τελικά το χώρο αγόρασε ο Παπαστράτος και τώρα τον χρησιμοποιεί για αποθήκες. "Επισημαίνουμε στον κ. Λαλιώτη ότι το πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ αξίζει να αξιοποιηθεί για τέτοιου είδους απαλλοτριώσεις", τόνισε στο "Ρ" ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Παναγιώτης Σαλπέας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η άγρια εκμετάλλευση κάθε κοινόχρηστου χώρου, όπως πεζοδρόμια και πλατείες, που η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αυξήσει με οποιοδήποτε τρόπο τα έσοδά της τον δίνει σε ιδιώτες για χρήση των καταστημάτων τους. Πρόσφατο παράδειγμα η κατάληψη ενός ακόμα τμήματος της πλατείας Κοραή από τραπεζοκαθίσματα. Ετσι, στην πράξη οι πεζοί στον Πειραιά έχουν τεθεί υπό διωγμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ