Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δημοτικό χρήμα σε άχρηστα μηχανήματα

"Ξέχασε" ότι τα είχε απορρίψει ως προϊόντα απάτης και τώρα θα τα χρυσοπληρώσει για να τα... πετάξει.

Αχρηστα μηχανήματα είναι υποχρεωμένος να αγοράσει ο Δήμος Αθηναίων μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που αθώωσε τον προμηθευτή τους από την κατηγορία της απόπειρας απάτης, καθώς ο δήμος δεν παρέστη στο δικαστήριο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1991, όταν διενεργήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια βραχιονοφόρων οχημάτων. Δύο χρόνια αργότερα, η Επιτροπή Παραλαβής του δήμου διαπιστώνει ότι τα μηχανήματα που ετοιμάζεται να παραλάβει είναι παραποιημένα με ψεύτικες πινακίδες και δε διαθέτουν τα μοτέρ και τις κλίμακες που προβλέπονταν από τη σύμβαση, αλλά διαφορετικά, τα οποία θεωρεί ακατάλληλα. Η παραλαβή σταματά, διενεργείται ΕΔΕ από την οποία διαπιστώνεται η απάτη και κινείται διαδικασία ποινικής δίωξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν, διαπιστώνονται και κινήσεις δημοτικών παραγόντων που δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του δήμου, αλλά αυτά του ιδιώτη.

Η νέα δημοτική αρχή βρίσκει τα οχήματα ακινητοποιημένα στις εγκαταστάσεις του δήμου στην Ιερά Οδό και ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων το Γενάρη του '95, όπου ενημερώνεται για την απάτη, εμφανίζεται να λέει για τον ιδιώτη και τα μηχανήματα "να τα πάρει και να φύγει". Οπως αποδείχτηκε τελικά στο δικαστήριο, ο δήμος δεν έδειξε την αποφασιστικότητά του, παρά μόνο στα λόγια.

Η πρώτη δίκη είχε οριστεί για το Γενάρη του '97, αλλά αναβλήθηκε όπως και οι επόμενες τέσσερις, το Μάρτη, το Μάη, τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη '97. Ο δικηγόρος του Δήμου Αθηναίων παρέστη σε όλες. Στην τελευταία όμως δίκη που έγινε πρόσφατα, αν και ήταν κρίσιμη - το Μάρτη φέτος το αδίκημα παραγράφεται - ο δήμος δε φρόντισε να είναι στο δικαστήριο και ο προμηθευτής αθωώθηκε.

Ετσι τώρα, μετά από 5 χρόνια, ο δήμος πρέπει να παραλάβει πέντε παλιάς πλέον τεχνολογίας οχήματα, τα οποία είχαν κριθεί από τις υπηρεσίες του ως προϊόντα απάτης, ακατάλληλα και παραποιημένα. Την τελευταία πενταετία άλλωστε βρίσκονταν ακινητοποιημένα σε υπαίθριο χώρο, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν υπάλληλοι του δήμου, να έχουν αχρηστευτεί. Να σημειώσουμε στο μεταξύ ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν ο δήμος προμηθεύτηκε άλλα οχήματα για να καλύψει τις ανάγκες του. Παρ' όλα αυτά ο δήμος πρέπει τώρα να πληρώσει και αυτά που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, καταβάλλοντας ενδεχομένως στον προμηθευτή, πέρα από το κόστος των μηχανημάτων, τόκους και αποζημιώσεις για τη... ζημιά που του προκάλεσαν!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λήξη προθεσμίας (2008-12-30 00:00:00.0)
H EYΠ έχει «βαλιτσάκι» για την παρακολούθηση των κινητών (2006-04-01 00:00:00.0)
Εικόνα διάλυσης (2004-02-14 00:00:00.0)
Παράνομες αγοραπωλησίες μετοχών (2000-04-05 00:00:00.0)
Απάτη σε προμήθειες (1997-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ