Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο δρόμο για λάδι και πορτοκάλια

Μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αρτας και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

Αγωνιστικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αρτας και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Στην Αρτα εκατοντάδες πορτοκαλοπαραγωγοί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην πλατεία νομαρχίας και διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Στο χώρο συγκέντρωσης των πορτοκαλοπαραγωγών, έφτασαν με πορεία εργάτες και μαθητές και όλοι μαζί βροντοφώναξαν το σύνθημα: "Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς". Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ακούστηκαν δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί η άσχημη κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε φέτος στα εσπεριδοειδή, τόσο στους αγρότες όσο και στην οικονομία του νομού. Κλείνοντας τις ομιλίες ο Νίκος Γιαννούλης πρόεδρος της ΟΑΣ Αρτας αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στο τέλος του συλλαλητηρίου οι συγκεντρωμένοι έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα τους και επέδωσαν το ψήφισμά τους στον νομάρχη, ώστε να διαβιβαστεί αρμοδίως στο υπουργείο Γεωργίας. Τα κύρια αιτήματα που θέτουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί είναι: Αμεση παρέμβαση του κράτους για τη μαζική, και σε ικανοποιητικές τιμές, απορρόφηση της παραγωγής εσπεριδοειδών. Διασφάλιση μιας ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα εσπεριδοειδή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα λογικό κέρδος. Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των μεσαζόντων, εμπόρων και χυμοποιών, που με διάφορους τρόπους καταληστεύουν τους παραγωγούς. Την άμεση λειτουργία των εργοστασίων χυμοποίησης με τις περσινές τιμές συν το αυξημένο κόστος και τον πληθωρισμό.

Στη Λέσβο

Στη Μυτιλήνη, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, πραγματοποίησαν χτεςμαχητικό - διεκδικητικό συλλαλητήριο, απαιτώντας να μπει τέρμα στην κλοπή του εισοδήματός τους και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της τιμής στο λάδι και της ελαιοκαλλιέργειας. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Σαπφούς κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Λέσβου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ελαιοπαραγωγών του νησιού. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στο λάδι με την κατακόρυφη πτώση της τιμής και τη μείωση της επιδότησης κατά 1/3, εξαιτίας του προστίμου συνυπευθυνότητας που επέβαλε η ΕΕ και κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που ετοιμάζονται να λάβουν νέα ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας.

Στη συνέχεια οι αγρότες της Λέσβου ενώθηκαν με τους αγωνιζόμενους εργατοϋπάλληλους του νησιού και πορεύτηκαν μαζί στο υπουργείο Αιγαίου, όπου και έδωσαν το ψήφισμά τους. Τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου είναι: Προστασία της τιμής παραγωγού με την καθιέρωση τιμής ασφαλείας, καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης για τη στήριξη του παραγωγού ίση με 300 δραχμές το κιλό, πάταξη της αισχροκέρδειας και της νοθείας στο λάδι και να μπουν φραγμοί στις αθρόες εισαγωγές. Επίσης, στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση του πλαφόν που βάζει η ΕΕ και να γίνεται η καταβολή της επιδότησης με βάση την παραγωγή και όχι με βάση το δέντρο, όπως προτείνει η Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ