Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Κανένας κανονισμός για τον έλεγχο των κτιρίων!

Εξαγγελίες "στα τυφλά", αποτελούν όλες αυτές που έχουμε ακούσει κατά καιρούς από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες περί ελέγχων των παλιών κτιρίων και της θωράκισής τους, ώστε να αντέχουν σε επικείμενο σεισμό, καθώς και περί σχεδίων για αντισεισμική ασφάλιση των οικοδομών.

Αυτό αποδείχτηκε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε η Διοίκηση του "Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας" (ΤΕΕ) και κατά την οποία επισημάνθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε το τεχνικό, ούτε το οικονομικό, ούτε το νομικό πλαίσιο, ούτε οι σχετικοί κανονισμοί, με βάση τα οποία θα επιβάλλεται ο έλεγχος και η θωράκιση σε όλα τα παλιά κτίρια.

Στη θέσπιση όλων αυτών των κανόνων αποσκοπεί μελέτη που ανέθεσε το ΤΕΕ σε 19 Ομάδες Εργασίας, στις οποίες μετέχουν 70 εξειδικευμένοι επιστήμονες και θα απασχοληθούν για διάστημα 6 έως 14 μηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο όλου του εγχειρήματος τον καθηγητής του "Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου" Θ. Τάσιο.

Το κόστος της μελέτης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας,ανέρχεται σε 300 - 400 εκατομμύρια δρχ. και δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλιστεί από πηγές του ίδιου του ΤΕΕ, αλλά και φορείς του δημοσίου.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και της μελετητικής ομάδας, ο έλεγχος και η θωράκιση των παλιών κτιρίων είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, με τεράστιο κόστος και θα χρειαστεί, για να ολοκληρωθεί, διάστημα 30 τουλάχιστον χρόνων. Είναι ενδεικτικό, τονίστηκε, ότι η Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μετά τους σεισμούς που την έπληξαν, χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια, για να εξετάσει μόνο τα κτίρια των σχολείων.

Προτεραιότητες

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα: Από τα παλιά κτίρια που χτίστηκαν πριν το 1955,πριν, δηλαδή, την εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού και τα οποία αποτελούν το 1/3 του κτιριακού δυναμικού της χώρας. Από τα κτίρια συνάθροισης κοινού (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες), τα αυθαίρετα κτίρια, τα κτίρια στα οποία δεν έγιναν επισκευές βλαβών που προκλήθηκαν από παλιότερους σεισμούς, τα κτίρια των περιοχών, οι οποίες με το νέο κανονισμό πέρασαν σε ζώνες μεγαλύτερης αντισεισμικότητας. Επίσης, τα κτίρια με ακραίες περιπτώσεις τρωτότητας, λόγω κακής δομητικής μορφολογίας (π. χ. πιλοτές, πλάκες χωρίς δοκούς κλπ.).

Κατά το ΤΕΕ, το σύνθετο αυτό έργο επιβάλλεται να αποφασιστεί αμέσως και να τεθεί σε υλοποίηση από τα συναρμόδια υπουργεία. Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι σήμερα η εθνική οικονομία υφίσταται σταθερή "αιμορραγία", που υπερβαίνει τα 100 δισ. δρχ. το χρόνο για ζημιές σε κτίρια από σεισμούς. Στο βαθμό που ένα ανάλογο κεφάλαιο διατεθεί για την πρόληψη (αντί για αποκατάσταση ζημιών) είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλιστεί ο πληθυσμός από μελλοντικούς πιθανούς κινδύνους. Τέλος, να αναφέρουμε ότι ειδική ομάδα των επιστημόνων θα εξετάσει κατά πόσον μπορεί να παίξει ρόλο ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας και οι τράπεζες στη διαδικασία αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ