ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράδειγμα προς μίμηση

Ανακοινώσεις Κομματικών Οργανώσεων

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Νίκου Καλούδη και στέλνει τα θερμά συλλυπητήρια των κομμουνιστών του νομού στην οικογένειά του. Στην ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας, τονίζεται ανάμεσα στα άλλα:

"Ο σύντροφος Νίκος, επί σειρά ετών βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό, με το ήθος, τη συντροφικότητα και την κομματική συνέπεια που διέκρινε όλη τη δράση του, αποτέλεσε παράδειγμα για πάρα πολλά χρόνια για όλους τους κομμουνιστές της Μαγνησίας και ιδιαίτερα τους νέους, που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να δουλέψουν μαζί του. Μεγάλη, επίσης, ήταν και η εκτίμηση που κατάκτησε όλο το διάστημα που βρέθηκε και δούλεψε στη Μαγνησία από τους κατοίκους της. Τρανή απόδειξη όλων αυτών ήταν και η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Κόμμα και στο πρόσωπό του οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, που τον τίμησαν με την ψήφο τους και τον εξέλεξαν βουλευτή Μαγνησίας για δύο τετραετίες. Οι κομμουνιστές της Μαγνησίας δίνουν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και αγωνιστικότητα την πλούσια δράση του σ. Νίκου Καλούδη".

  • Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, απ' όπου καταγόταν ο Ν. Καλούδης και στην οποία τονίζεται:

"Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Χιώτη πρωτοπόρου ναυτεργάτη κομμουνιστή και σημαίνοντος στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Καλούδη. Ο θάνατός του γεμίζει οδύνη όλη την Οργάνωση της Χίου, την οποία πολλές φορές επισκέφθηκε δίνοντας πάντα τις πολύτιμες συμβουλές του, βοηθώντας τη ν' αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις. Ο Ν. Καλούδης σ' όλη του τη ζωή πάλεψε σκληρά ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στους πολιτικούς του εκπροσώπους και τους ξένους ιμπεριαλιστές προστάτες, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και όλης της εργατικής τάξης. Αναδείχτηκε σ' ένα από τα κορυφαία στελέχη της περήφανης ΟΕΝΟ, επικεφαλής του κλιμακίου της στη Ν. Υόρκη, από τους βασικούς οργανωτές του εθνικοαπελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα. Γι' αυτή του τη δράση φυλακίστηκε, διώχτηκε, συγκρούστηκε με το κράτος των ντόπιων και ξένων αφεντικών".

Ως βουλευτής του ΚΚΕ, είχε ιδιαίτερη σχέση με τη γενέτειρά του, τη Χίο, για την οποία προώθησε μια σειρά Επερωτήσεων του Κόμματος, που αφορούσαν προβλήματα του νησιού. Η Κομματική Οργάνωση Χίου τιμάει τη μνήμη του συντρόφου Ν. Καλούδη με την ένταση των αγώνων για τα δίκια του λαού της Χίου, για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία πάλεψε. Τα συλλυπητήριά της εκφράζει και η ΚΟΒ Καρδαμύλων Χίου του ΚΚΕ.

  • Η Αχτίδα ΔΕΚΟ του ΚΚΕ,εκ μέρους όλων των κομματικών οργανώσεων, όλων των κομματικών μελών της Αχτίδας, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή, τόσο αγαπημένου συντρόφου Νίκου Καλούδη, που τα τελευταία χρόνια είχαμε την τύχη να είναι στη δύναμη μιας από τις οργανώσεις μας, στον ΟΤΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Αχτίδα ΔΕΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει ακόμα:

"Για την τεράστια αγωνιστική του προσφορά για τα λαϊκά συμφέροντα για τα δίκια της εργατικής τάξης, για τα κομμουνιστικά ιδανικά και το ΚΚΕ, ήταν και θα παραμείνει ζωντανό παράδειγμα για μας.

Στα δύσκολα χρόνια της τελευταίας διάσπασης, στην προσπάθειά μας, μετά, για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων της Αχτίδας μας και, σήμερα, στην προσπάθεια για το άπλωμα της δράσης μας, μας δίδασκε, όχι με μεγάλες αναλύσεις και πολλά λόγια, αλλά με την αταλάντευτη στάση του, με τη βαθιά του πίστη στην Επαναστατική Θεωρία μας, στην εργατική τάξη, στο λαό και το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Μας δίδασκε με το προσωπικό του παράδειγμα ότι ο κομμουνιστής πρέπει να αντέχει στα δύσκολα, να μην το βάζει κάτω, να μην απογοητεύεται, να έχει επιμονή και υπομονή, συνείδηση των δυσκολιών του αγώνα. Μας δίδασκε τι σημαίνει κομμουνιστική συνέπεια και στα πιο απλά ζητήματα και καθήκοντα. Σπάνια έλειψε από γενική συνέλευση της ΚΟΒ του ΟΤΕ όπου ανήκε, και μόνο λόγω ανωτέρας βίας (αρρώστια ή άλλη κομματική δουλιά). Οπως σε όλες τις προηγούμενες, έτσι και στην τελευταία μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, βγήκε πάλι πρώτος στην Αχτίδα μας και εκτός συναγωνισμού.

Μας είχε κατακτήσει με την καλοσύνη, την ευγένεια, την απλότητα και τη σεμνότητά του. Για όλα αυτά και για άλλα πολλά είμαστε τυχεροί και περήφανοι ταυτόχρονα, που είχαμε στη δύναμή μας έναν τέτοιο σύντροφο. Θα μας λείψει πάρα πολύ η γλυκιά του μορφή. Η Αχτίδα ΔΕΚΟ - Τραπεζών, τα μέλη και στελέχη της, θα τιμήσουν τη μνήμη του ακριβού μας συντρόφου Νίκου Καλούδη με το δυνάμωμα των προσπαθειών μας, για την προώθηση της πολιτικής του ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του Μετώπου, για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική".

Συλλυπητήρια πολιτικών παραγόντων

Πλήθος είναι τα συλλυπητήρια που έφθασαν χτες προς την οικογένεια του Ν. Καλούδη και προς την ΚΕ του ΚΚΕ από παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή Νίκου Καλούδη.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με τηλεγράφημά του προς την οικογένεια του Ν. Καλούδη, εκφράζει "θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του αγαπημένου σας, με τον οποίο επί σειρά ετών συνυπήρξα βουλευτής και μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω την ευπρέπεια, το ήθος και την αγάπη του προς το λαό και τη χώρα".
  • Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια "για την απώλεια του εκλεκτού πολιτικού και κοινοβουλευτικού ανδρός Νίκου Καλούδη, ο οποίος ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία του τόπου, των εργαζομένων και των ιδανικών της Ειρήνης και της Δημοκρατίας", εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, με τηλεγράφημά του στην ΚΕ του ΚΚΕ και την οικογένεια του εκλιπόντος.
  • Για το θάνατο του Ν. Καλούδη, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στάλθηκε προς την ΚΕ του ΚΚΕ επιστολή, στην οποία αναφέρεται:

"Αγαπητοί σύντροφοι. Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συντρόφου Νίκου Καλούδη. Ο Ν. Καλούδης ήταν γνήσιο τέκνο της ελληνικής εργατικής τάξης, που τον ανέδειξε σε υψηλά καθοδηγητικά πόστα στις γραμμές του ΚΚΕ. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και εγώ προσωπικά απευθύνουμε σε σας θερμά συλλυπητήρια μαζί με την παράκληση να διαβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας και προς την οικογένεια του σ. Καλούδη.

Συντροφικά, Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ"

  • Ο Κώστας και η Μαρίκα Μητσοτάκη, σε σχετικό τηλεγράφημά τους, αναφέρουν: "Για το θάνατο του αγαπητού Νίκου, παρακαλώ δεχτείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια".
  • Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας απέστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του εκλιπόντος:

"Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του μεγάλου αγωνιστή Νίκου Καλούδη. Οι αγώνες του αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε προοδευτικό άνθρωπο".

  • Ο Θεόδωρος Κατριβάνος, πρόεδρος της ΕΔΑ και τέως υπουργός, σε τηλεγράφημά του, τονίζει: "Δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήρια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ και εμού προσωπικά για το θάνατο του Νίκου Καλούδη. Ο Ν. Καλούδης υπήρξε ένας αδιαπραγμάτευτος σεμνός κομμουνιστής και συνεπής δημοκράτης. Ο θάνατός του θα ορφανέψει το χώρο της Αριστεράς".
  • "Δεχθείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του αδιαπραγμάτευτου και ασυμβίβαστου αγωνιστή της Δημοκρατίας Νίκου Καλούδη", αναφέρει στο δικό του τηλεγράφημα προς την ΚΕ του ΚΚΕ ο Μπάμπης Παπαγιαλιάς.
Φωτεινό παράδειγμα

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων

Ως "φωτεινό παράδειγμα, στους αγώνες του κλάδου μας και της εργατικής τάξης για κοινωνική πρόοδο, έχει καταγραφεί ο σύντροφος Νίκος Καλούδης στο μυαλό και την καρδιά των μηχανικών και γενικότερα των ναυτεργατών", τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΜΕΝ) για το θάνατο του Ν. Καλούδη. Και η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ καταλήγει: "Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για το θάνατο του συντρόφου Νίκου Καλούδη, πρωτοπόρου παλαίμαχου ναυτεργάτη που αναδείχτηκε ηγετική φυσιογνωμία μέσα από σκληρούς συνδικαλιστικούς και πολιτικούς ταξικούς αγώνες για τα συμφέροντα των ναυτεργατών και γενικότερα της εργατικής τάξης".

  • Με τηλεγράφημα προς την ΚΕ του ΚΚΕ - που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δ. Γκλαβά και το ΓΓ της, Μ. Μαθιουδάκη - η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει "θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Ν. Καλούδη διακεκριμένου στελέχους του ΚΚΕ, σεμνού ανθρώπου και φλογερού αγωνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στις ιδέες του σοσιαλισμού".
  • Το Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Ν. Καλούδη. Αντί για στεφάνι προσφέρει 10.000 δραχμές στην ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80χρονα του Κόμματος.
  • Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης παραρτήματος Χίου της ΠΕΑΕΑ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Ν. Καλούδη. Επίσης, συλλυπητήρια εκφράζει το ΔΣ της ΟΣΠΑ με τηλεγράφημά του που υπογράφεται από τον πρόεδρο Μιχάλη Πέρρο και το ΓΓ του, Χρήστο Νίκου.
  • Συλλυπητήρια εκφράζουν ακόμα οι: Χάρης Παπαμάργαρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ο ΓΓ της ΕΣΗΕΑ Γεώργιος Λεονταρίτης,ο Νομάρχης Μαγνησίας Π. Σκοτινιώτης και ο Ανδρέας Βαλαχής, πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.
Η μεγάλη προσφορά των ναυτεργατών

Γράφει ο Νίκος Καλούδης για την ηρωική δράση της ΟΕΝΟ και των ναυτεργατών, στο πλευρό του ΔΣΕ:

"Τη δουλιά, για τη στρατολόγηση ναυτεργατών και την αποστολή τους στο ΔΣΕ, την είχαμε αρχίσει, πριν πάρουμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Είχαμε κάνει αποστολές, ξέραμε τα προβλήματα που χρειαζόταν να λύσουμε, διαθέταμε μια μικρή υποδομή στη Νέα Υόρκη και σ' άλλα λιμάνια, που παρουσιάζανε ναυτιλιακή κίνηση.

Πέρα απ' αυτά, γινόταν πολιτική και ιδεολογική δουλιά προς αυτή την κατεύθυνση, με τα μέσα που διαθέταμε. Το καινούριο ήταν η απόφαση του ΠΓ του Κόμματος, που καθόριζε το καθήκον της Κομματικής Οργάνωσης των ναυτεργατών και η απροκάλυπτη επίθεση των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, μέσα στο 1949, έπρεπε να στρατολογηθούν 1.500 ναυτεργάτες και οι μισοί απ' αυτούς, να βρίσκονται στην Ελεύθερη Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 1949. Τα στενά χρονικά περιθώρια πολλαπλασιάζανε τις δυσκολίες.

Από το 1948, οι μεταναστευτικές και άλλες καταδιωκτικές αρχές σκλήρυναν τα μέτρα ενάντια στους ναυτεργάτες και τα ηγετικά στελέχη της ΟΕΝΟ. Η συνεργασία τους με την ελληνική Ασφάλεια και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας έγινε πιο στενή. Το 1949, το κύμα των διώξεων από τις αμερικανικές αρχές είχε δυναμώσει. Τα κρατητήρια στο "Νησί των Ξένων" συνέχεια "φιλοξενούσαν" δεκάδες ναυτεργάτες. Στα ελληνικά καράβια, που προσεγγίζανε λιμάνια των ΕΠΑ, είχε γίνει συνηθισμένο φαινόμενο η απαγόρευση να πατήσουν το πόδι τους στη στεριά και η προσπάθεια να τους απελάσουν στην Ελλάδα του 1949. Ανάλογες συνθήκες αντιμετωπίζαμε στα πιο πολλά λιμάνια των άλλων χωρών του "Ελεύθερου κόσμου".

Αυτά ήταν τα πλην. Υπήρχαν, όμως, και τα θετικά, που δεν ήταν λίγα: Μια Κομματική Οργάνωση, με πολλές εκατοντάδες μέλη και μ' ένα μεγάλο κύκλο φίλων κι οπαδών του Κόμματος, που τους χαρακτήριζε η πίστη, η αγωνιστικότητα και η διάθεση για προσφορά στο Κόμμα. Σ' όλα, σχεδόν, τα καράβια λειτουργούσαν επιτροπές του πληρώματος. Είχαμε μέλη του Κόμματος και επιρροές στους αξιωματικούς. Λειτουργούσαν τμήματα της ΟΕΝΟ σε πολλά από τα λιμάνια όπου προσεγγίζανε ελληνικά καράβια κι ένα σημαντικό αριθμό "κινητών αντιπροσώπων".

Στηριγμένοι σ' αυτές τις δυνάμεις, μπορούσαμε σε μεγάλο βαθμό να ξεπερνούμε τις δυσκολίες και ν' ανταποκριθούμε στο καθήκον, που μας έβαζε το Κόμμα.

Δεν πέσαμε πολύ έξω. Σε λίγους μήνες στρατολογήθηκαν και στάλθηκαν πολλές εκατοντάδες. Δε φτάσανε, βέβαια, όλοι στο μέτωπο, γιατί μεσολάβησε η υποχώρηση του ΔΣΕ. Εκτιμήθηκε, όμως, η προσφορά όσων ναυτεργατών έφθασαν και πολέμησαν, πριν την υποχώρηση. Σε σχετικό σχόλιο του ραδιοφωνικού σταθμού "Ελεύθερη Ελλάδα" είχαν αναφερθεί τότε τα εξής: "Λένε πως οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα. Δεν ξέρω τι εννοούν με τη λέξη "πατρίδα", απ' την απέναντι μεριά του χαρακώματος ή μάλλον ξέρω πολύ καλά. Αλίμονο, αν είχαν - ειδικότερα οι ναυτεργάτες - την ίδια πατρίδα με τ' αφεντικά τους, τους εφοπλιστές. Τότες, δε θα προλάβαιναν να την αλλάζουν κάθε τόσο, όπως αλλάζουν οι Εμπειρίκοι και Κουλουκουντήδες σύμφωνα με τους δείχτες της διεθνούς ναυλαγοράς, τη σημαία πάνω στ' άλμπουρα των καραβιών τους.

Οι ναυτεργάτες αυτοί έχουν πατρίδα. Εχουν μια πατρίδα και δεν την αλλάζουν με τίποτε στον κόσμο. Ερχονται από την άκρη του κόσμου και δέστε τι κάμνουν για να την υπερασπίσουν: Ο παραπάνω μαχητής, λέει το αιτιολογικό της ονομασίας του ναυτεργάτη σε αξιωματικό του ΔΣΕ, προτάθηκε στη μάχη του Χάρου για το μεταλλείο ανδρείας. Λαϊκός τύπος, αγνός προλετάριος, με άφθαστη ψυχραιμία, θάρρος, αποφασιστικότητα και περιφρόνηση στο θάνατο, στις σκληρές φονικές μάχες στο ύψωμα Χάρος, μόνος του κατασκεύασε ένα πολυβολείο και με το αυτόματο απέκρουε τις λυσσασμένες επιθέσεις του εχθρού, προκαλώντας το θαυμασμό και την εκτίμηση των συναγωνιστών του. Μόνος του, επίσης, κατασκεύασε και δεύτερο πολυβολείο, ζήτησε και δεύτερο αυτόματο και πηγαίνοντας, μια στο ένα μια στο δεύτερο πολυβολείο, πολεμούσε σαν λιοντάρι, ματώνοντας τον εχθρό, σκορπώντας τη σύγχυση, τον πανικό και τον θάνατο στις γραμμές του.

Από τη Βόρεια Θάλασσα ως το Σουέζ και από το Αμστερνταμ ως το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, αυτή την πατρίδα κρατάνε ορθή σαν φλόγα, ανοιχτή σαν πληγή μέσα στην προλεταριακή τους καρδιά. Κι όσοι μπορούνε τη φτάνουνε κι έρχονται, σκίζοντας ολόκληρους ωκεανούς, για να την υπερασπίσουν, με τα ίδια τους τα μπράτσα, παράδειγμα και μάθημα"".

Υ. Γ. Το σημείωμα είναι αφιερωμένο στους ηρωικούς αγώνες των ναυτεργατών και ιδιαίτερα σε όλους όσοι πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς, της κοινωνικής προκοπής και της δικαιοσύνης, αλλά και σε όλους όσοι συνεχίζουν και μέχρι σήμερα να βαστάνε τις σύγχρονες Θερμοπύλες, παρόντες στους κοινωνικούς αγώνες των ναυτεργατών και του λαού μας.

Τρεις άνδρες στο κατάρτι!

Βρισκόμαστε στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, στα τέλη Οκτώβρη του 1948. Οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζονται να συλλάβουν τρεις Ελληνες ναυτεργάτες και να τους απελάσουν στο καθεστώς της Αθήνας. Οι πληροφορίες φθάνουν στην παράνομη Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ και συγκαλείται αμέσως συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής. Στη διάρκεια της συζήτησης και καθώς ανταλλάσσονται διάφορες γνώμες, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής, ένας σύντροφος προτείνει, να ρωτήσουν και τους ναυτεργάτες, που βρίσκονται έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης. Γίνεται δεκτό και η συζήτηση γενικεύεται, με τη συμμετοχή και των υπολοίπων ναυτεργατών. Εκεί "έπεσε" η πρόταση, να αξιοποιηθεί, ως μορφή αντίστασης, η αναρρίχηση και η παραμονή στο κατάρτι του πλοίου. Η πρόταση γίνεται δεκτή και αμέσως αρχίζουν να καταστρώνονται τα σχέδια προετοιμασίας του εγχειρήματος.

Τρεις άνδρες αναρριχήθηκαν στο κατάρτι του καραβιού τους, στις δύο η ώρα το πρωί, την 1η Νοέμβρη και από τη στενή τους θέση, πενήντα πόδια πάνω από το κατάστρωμα, αψηφώντας τον καπετάνιο, τη λιμενική αστυνομία και τους ανώτερους υπαλλήλους Μετανάστευσης των ΗΠΑ. Αυτό έγινε στο φορτηγό πλοίο "Aristokratis", στη Βαλτιμόρη. Για 84 ώρες έμειναν οι τρεις πάνω στο κατάρτι, παρά τον άνεμο, τη βροχή και το κρύο...

Γιατί ήταν εκεί πάνω;

Είχαν αρνηθεί να υπογράψουν ένα συμβόλαιο, που μείωνε τους μισθούς του πληρώματος σε 27 σεντς την ώρα. Ο καπετάνιος τούς απειλούσε με απέλαση και κάλεσε τις μεταναστευτικές αρχές. Μ' αυτό το κάλεσμα, οι τρεις άνδρες, πάνω στην απελπισία τους, σκαρφάλωσαν στην κορυφή του καταρτιού. Γιατί;

Διότι, για το κάθε μέλος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Ελλήνων Ναυτικών, που απελαύνονταν στην Ελλάδα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην Αθήνα εκ των προτέρων, τους είχε καταδικάσει σε θάνατο.

Είκοσι πέντε ναυτεργάτες βρίσκονται τώρα στο Νησί Ελις. Δέκα βρίσκονται στη φυλακή στον Καναδά. Το κυνήγι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Οι αστυνομικοί σ' όλες τις χώρες του Σχεδίου "Μάρσαλ" συνεργάζονται στο κυνήγι αυτό. Η τεράστια αστυνομική δύναμη της κυβέρνησης των ΗΠΑ χρησιμοποιείται για να επιβάλουν τη μείωση των μισθών στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες!

Οι Μεταναστευτικές Αρχές των ΗΠΑ κρατάνε τη μαύρη λίστα των Ελλήνων εφοπλιστών, για να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργάτες, δηλαδή εργάτες μιας ξένης χώρας!

Η ιστορία αυτή διέρρευσε. Οι συνδικαλιστές των ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα υποστήριξης. Οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης έστειλαν δώρα. Αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ υπεράσπισαν τους τρεις, ως πολιτικούς κρατούμενους των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή της 4ης Νοέμβρη, οι Μεταναστευτικές Αρχές των ΗΠΑ, έστειλαν τον καπετάνιο, για να πει στους άνδρες ότι δε θα τους απελάσουν! Η επαγρύπνηση των 84 ωρών σταμάτησε!

Προσφορές στη μνήμη του
  • Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή Νίκου Καλούδη, στελέχους του ΚΚΕ και αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο του συντρόφου μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αν. Αμπελόκηπων 10.000 δρχ.

Ο Νίκος Καλούδης, για πάνω από μισό αιώνα, αψηφώντας θυσίες, αγωνίες και κινδύνους, αφιέρωσε τη ζωή του στην εργατική τάξη και το Κόμμα της.

Μένουν για πάντα στη μνήμη μας η συντροφική επικοινωνία του Νίκου Καλούδη με τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ο μειλίχιος χαρακτήρας του, η αφοσίωσή του στα συμφέροντα των πολλών,κόντρα στην ιδιοτέλεια και αρπακτικότητα των κεφαλαιοκρατών και των υπηρετών τους.

Κώστας και Κούλα Μαραγκουδάκη

  • Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή Νίκου Καλούδη και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιάννης Θεωνάς

  • Επίσης στη μνήμη του Νίκου Καλούδη και αντί για στεφάνι στον τάφο του, πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η Αγγελική Μίχου 20.000 δρχ., μέσω της ΚΟ Βύρωνα και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ.
  • Λόγω αδυναμίας να παραβρεθώ στην κηδεία του Νίκου Καλούδη και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Πειραιά.

Δημήτρης Κολιαράκης

  • Στη μνήμη του αγαπητού και συντρόφου Νίκου Καλούδη, προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.

Ο σύντροφός του Κώστας Κουλούρης

  • Η Ρίτσα Τσιακίρη προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη του Νίκου Καλούδη και της Αννας Κολοζώφ.
Ο Νίκος Καλούδης

Ο Νίκος Καλούδης ενώ καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο των Καλαβρύτων

Από την ομιλία του Ν. Καλούδη στο 25ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΛΟΥΔΗ

Πλήθος συλλυπητήρια τηλεγραφήματα κατακλύζουν τα γραφεία της ΚΕ, ενώ πολλά στέλνονται στην οικογένειά του, για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή Νίκου Καλούδη,που έφυγε από κοντά μας προχτές, μετά από πολύχρονη πάλη με τη βαριά αρρώστια του. Σ' όλα τα συλλυπητήρια εξαίρονται το ήθος και η ευγενική μορφή του Ν. Καλούδη, όπως και οι αγώνες του στο ναυτεργατικό κίνημα και, γενικότερα, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για τα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ, για κοινωνική προκοπή και σοσιαλισμό.

Ο Νίκος Καλούδης, που πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων, συνδικαλιστικό στέλεχος του ναυτεργατικού κινήματος, ηγετικό στέλεχος της θρυλικής ΟΕΝΟ (Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων) αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, εκλέχτηκε και υπηρέτησε το λαό και το ΚΚΕ από ανώτατες ηγετικές θέσεις (μέλος του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ) τίμησε με τους αγώνες του την τάξη του, την εργατική τάξη με την πρωτοπόρα δράση του σ' όλη του τη ζωή.

Η κηδεία του Ν. Καλούδη γίνεται σήμερα Πέμπτη 26 του Φλεβάρη στο Νεκροταφείο της Καισαριανής και παράκληση της οικογένειάς του είναι, αντί για στεφάνι στην κηδεία του, τα χρήματα να δοθούν στο ΚΚΕ, προς τιμήν των 80 χρόνων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ