ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρέστα για τον τζόγο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Χωρίς κανένα πρόσχημα, τόσο ο εκλεκτός της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο προβεβλημένος από το ΠΑΣΟΚ Θρ. Λαζαρίδης έκαναν καθαρό ότι θα επιβάλουν, για λογαριασμό της κυβέρνησης και εξ ονόματος των επιχειρηματιών του τζόγου, τη μετατροπή των δήμων σε παραμάγαζα της μαφίας!

Την κάθετη αντίθεσή τους στο νόμο 2515/97, ο οποίος με το άρθρο 8 προβλέπει τη μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας χορήγησης και ανάκλησης των αδειών διενέργειας "ψυχαγωγικών και τεχνικών παιγνίων", εξέφρασαν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες που πήραν μέρος σε ημερίδα της ΚΕΔΚΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα.

Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - όλων των πολιτικών αποχρώσεων - αρνήθηκαν έτσι τη μετατροπή των δήμων σε "νταβατζήδες του τζόγου", όπως επιχειρεί η κυβέρνηση.

Σκληρό μάθημα πήρε και το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ - στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρός της, δήμαρχος Καλαμαριάς και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρ. Λαζαρίδης - το οποίο, με προχτεσινοβραδινή του απόφαση, τάσσεται στην ουσία υπέρ της εφαρμογής του νόμου, ζητώντας κάποιες τεχνικής φύσεως τροποποιήσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της μεταφοράς αυτής της "τζογαδόρικης αρμοδιότητας" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τάχθηκαν, εκτός των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης - ως όφειλαν - μόνο ο δήμαρχος της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Λάρισας Χρ. Καφφές,εν μέρει ο δήμαρχος Κατερίνης, περιέργως ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και φυσιολογικά ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών που ασχολούνται μ' αυτά τα παίγνια, ενώ όλοι οι άλλοι ομιλητές στην ημερίδα δήλωσαν με έμφαση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πει ΟΧΙ και να μην εφαρμόσει το σχετικό νόμο.

Η αντίδραση αυτή των αιρετών της ΤΑ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Θρ. Λαζαρίδη - ο οποίος ανέλαβε το βαρύ έργο να υπερασπιστεί στην ουσία το νόμο- αναγκάζοντάς τον να ψάχνει να βρει "τερτίπια" για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ν' απαντήσει στην κατηγορία περί πολιτικών και άλλων δεσμεύσεων της ΚΕΔΚΕ.

Κυβέρνηση - ΚΕΔΚΕ - επιχειρηματίες, υπέρ

Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Λάρισας - ο οποίος δεν παρέλειψε να δηλώσει τη συμφωνία του με τη μεταφορά στην ΤΑ του τζόγου - ο δήμαρχος Αθηναίων κήρυξε την έναρξη της ημερίδας.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Απ. Κοιμήσης,πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις διατάξεις του νόμου και εξέθεσε τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ σε ό,τι αφορά κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις που πρέπει - όπως είπε - να γίνουν.

Αυτές αφορούν κυρίως στη συμμετοχή και αστυνομικών - μαζί με τη δημοτική αστυνομία και το ΣΔΟΕ - στον έλεγχο των καταστημάτων που θα έχουν παίγνια, στην ισχύ του Αυτόφωρου για τους παραβάτες, στη δυνατότητα των δήμων να χωροθετούν τις δραστηριότητες τζόγου, στην αλλαγή του κανονισμού για το είδος των τραπεζιών για παίγνια, στη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ στην Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή, που θα καθορίζει αν ένα παίγνιο είναι τυχερό ή τεχνικό.

Στα "αιτήματα" του εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ απάντησαν η Αγγελική Βλάχου εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γ. Ξένος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και ο Π. Γεωργακόπουλος Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ αποτελούν πλαίσιο συζητήσεων για αλλαγές στο νόμο (γιατί όχι άλλωστε, αφού δεν αλλοιώνουν την ουσία του).

Στα ίδια σχεδόν πλαίσια κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου του ΣΔΟΕΚ. Δούβη και της ΠΟΕ - ΟΤΑ Οδυσ. Θαλάσση.Και βέβαια του εκπροσώπου των επιχειρηματιών του τζόγου Π. Τσιμογιάννη.

ΟΧΙ από τους αιρετούς

Το συναινετικό κλίμα αντιστράφηκε παντελώς με τις παρεμβάσεις των δημάρχων κι άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Π. Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου, υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέσμια, καλείται να εφαρμόσει ένα νόμο με τον οποίο δε συμφωνεί, τόνισε ότι "σήμερα εδώ πρέπει να δηλώσουμε καθαρά πως ζητάμε την απομάκρυνση όλων των παιγνίων από τους δήμους μας" και δήλωσε ότι ο ίδιος και ο δήμος Ταύρου δεν πρόκειται να ανανεώσει παλιές άδειες ή να χορηγήσει νέες.

Κατά της ανάληψης της αρμοδιότητας τάχθηκε και ο Γ. Μυστακόπουλος,δήμαρχος Αιγάλεω. Ο δήμαρχος Τρικάλων Κ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το νόμο, κατηγόρησε το υπουργείο οικονομικών ότι ενδιαφέρεται μόνο, για να γεμίζει τα ταμεία του κράτους - "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" είπε χαρακτηριστικά - και υπογράμμισε την ανάγκη να περιφρουρηθεί η θεσμική αξιοπιστία της ΤΑ.

Ο Γρ. Καχριμανίδης,δήμαρχος Καλαμπάκας τόνισε ότι οι αιρετοί έχουν υποχρέωση να προστατέψουν την κοινωνία κι ιδιαίτερα τη νεολαία από τον τζόγο κι αναφέρθηκε σε παραδείγματα τραγικών επιπτώσεων που έχει ο τζόγος στους νέους ανθρώπους.

"Ερχόμενος εδώ νόμιζα ότι θα αποφασίζαμε να διώξουμε τον τζόγο από τις πόλεις και τα χωριά μας και άλλα ακούω", είπε ο Γ. Πούλιος πρόεδρος κοινότητας από την Καρδίτσα.

Καταπέλτης ήταν στην παρέμβασή του, ο Κ. Μακρυνόλης,δήμαρχος Βιλλίων και ΓΓ της ΤΕΔΚΝΑ, λέγοντας ότι "το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ έχει πρωτοκλασάτα στελέχη που δε θέλουν να "κοντράρουν" την πολιτεία" κι αναφέρθηκε στην απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να μη δεχτεί το νόμο.

Με "προφάσεις εν αμαρτίαις" προσπάθησε να απαντήσει - κλείνοντας την ημερίδα - ο Θρ. Λαζαρίδης. "Αν δεν αποδεχτούμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην ΤΑ θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς και η κοινωνία ουδόλως θα ωφεληθεί", είπε. Κι έσπευσε να δηλώσει υπακοή στο νόμο διότι "ζούμε σε ένα κράτος δικαίου". Και όταν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες ζήτησαν να καταγραφεί η αντίθεσή τους ο κ. Λαζαρίδης απάντησε λέγοντας "δεν είμαστε όργανο για να αποφασίσουμε"...

(ΓΓ της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Ταύρου, Αιγάλεω, Τρικάλων, Καλαμπάκας, δημοτικός σύμβουλος Συκεών Θεσσαλονίκης και Καβάλας, πρόεδρος Κοινότητας της Καρδίτσας)

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
"Μόνο με κινητοποιήσεις θα δοθούν λύσεις"!

Συνάντηση του Λεων. Αυδή με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων του Αγίου Παύλου. Η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων το βασικό πρόβλημα της περιοχής

"Αν δε φωνάξετε και δεν κινητοποιηθείτε δε θα υπάρξουν λύσεις στα προβλήματά σας. Μόνο αν αγωνιστείτε θ' αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς θα είμαστε μαζί σας".

Με αυτήν την προτροπή απευθύνθηκε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και υποψήφιος δήμαρχος Λεων. Αυδής, στους εκπροσώπους των κατοίκων και των επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής του Αγίου Παύλου,κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στα γραφεία της Κίνησης.

Η έλλειψη ελεύθερων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι άσχημες συνθήκες για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής και η εξοντωτική φορολογία των καταστηματαρχών από το δήμο, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα της περιοχής των 70.000 κατοίκων και των 5.000 μαθητών.

Ενα από τα βασικά προβλήματα της περιοχής είναι η αξιοποίηση του "Κινηματοθεάτρου Αλκαζάρ", ως χώρου που θα στεγαστεί Πνευματικό και Αθλητικό Κέντρο. Αντίθετα, με την πρόταση του Δήμου Αθηναίων που σχεδιάζει να κατασκευάσει υπόγειο γκαράζ με αντίστοιχη διαμόρφωση του χώρου επιφάνειας. Πρόταση που είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, αφού όπως τόνισε στη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Συλλόγου "Λαρισαϊκός": "Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στα Λιόσια λόγω της έλλειψης γηπέδου στην περιοχή μας. Φέτος, εξασφαλίσαμε με δυσκολία δύο ώρες προπόνησης στο γήπεδο του Ολυμπιακού Λιοσίων". Ο σύλλογος προπονεί 130 παιδιά σε διάφορα τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου και υπάρχει κίνδυνος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σωματείου να διαλυθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα, λόγω έλλειψης γηπέδων...

Αλλο σημαντικό πρόβλημα της περιοχής είναι η ελλιπής φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων. Οπως επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου,"τα συνεργεία καθαριότητας επισκέφθηκαν το χώρο, όταν επρόκειτο να διεξαχθούν οι εξετάσεις για το δημόσιο. Παλιότερα ειδοποιήσαμε συνεργείο του δήμου για να κάνει απολύμανση. Μας ρώτησαν αν υπάρχει κανένα κρούσμα μηνιγγίτιδας για να έρθουν. Τελικά δεν ήρθαν, γιατί, κατά τη γνώμη τους, δεν υπήρχε λόγος"...

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών μίλησαν για "μαρασμό των καταστημάτων από τα υπερβολικά δημοτικά τέλη", ενώ αναφέρθηκαν και στη συρρίκνωση που απειλεί τα μαγαζιά της περιοχής.

"Υπάρχουν γειτονιές - υπνωτήρια και γειτονιές - φιγούρα. Στις πρώτες τα σκουπίδια ξεχειλίζουν απ' τους κάδους, ενώ οι άλλες καθαρίζονται πολύ καλά, αφού τις θέλουν βιτρίνες",επισήμανε ο Λεων. Αυδής. Ακόμα τόνισε: "Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" υποστηρίζει τα αιτήματα που αποτελούν κοινή θέση για τους συλλόγους και φορείς της περιοχής", αλλά επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των κατοίκων για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους χώρους και ειδικά για την περίπτωση του "Αλκαζάρ", δεσμεύτηκε ότι η παράταξη θα εξετάσει τους τρόπους για να προωθήσει το αίτημα, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσαν τα θερινά σινεμά, όταν δε λειτουργούν όπως και κάποιοι χώροι του ΟΣΚ που λειτουργούν ως γκαράζ, να μετατρέπονται σε αλάνες.

ΝΙΚΑΙΑ
Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς
  • Τα σοβαρότατα εμπόδια που ορθώνει η κυβερνητική πολιτική στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης αναδείχτηκαν στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε η "Δημοκρατική Ενότητα"
  • Ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα η τακτική της σημερινής δημοτικής αρχής
  • Βέρα Νικολα'ϊδου: Πρέπει να βγουν όλοι στο δρόμο

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς της παιδείας στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε η "Δημοκρατική Ενότητα". Συζητήθηκεο αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα ανατροπής του στην πράξη, αν η ίδια η κυβέρνηση δεν τον αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, και καθημερινά μεγαλώνουν. Επίσης στη συζήτηση τέθηκαν και τα ειδικότερα προβλήματα της παιδείας στη Νίκαια, καθώς και η παντελής απουσία της σημερινής δημοτικής αρχής, που όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για τη λύση τους, αλλά, αντίθετα, στηρίζει με κάθε τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης που προκαλεί αυτά τα προβλήματα.

"Διαδηλώνουμε όχι μόνο ενάντια στο νέο νόμο, απαιτώντας την απόσυρσή του, αλλά και για την αναβάθμιση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης",τόνισε η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφια δήμαρχος Βέρα Νικολαϊδου,προσθέτοντας: "Οι μόνοι τρόποι που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα μπροστά στην αναλγησία της κυβέρνησης είναι να βγουν οι μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές στους δρόμους".

Αναφερόμενη η Βέρα Νικολαϊδου στα έργα και τις ημέρες της σημερινής δημοτικής αρχής της πόλης και του δημάρχου Βασίλη Τράπαλη υπογράμμισε ότι επί 3,5 χρόνια όχι μόνο δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αγωνιστεί μαζί με τους φορείς της παιδείας, αλλά στηρίζει το νέο νόμο, μετέχοντας στα όργανα που έχουν συσταθεί, ενώ παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της "Δημοκρατικής Ενότητας" δεν έχει δεχτεί να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τη στάση του δημάρχου καταδίκασαν όλοι οι μετέχοντες στη συζήτηση.

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που ανέφερε η Βέρα Νικολαϊδου για τα πραγματοποιούμενα έργα κτιριακής υποδομής στην πόλη. Συγκεκριμένα η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" αποκάλυψε ότι τα διατιθέμενα κονδύλια επισκευών σχολείων κάθε χρόνο μειώνονται. Ενώ το 1996 ο ΟΣΚ είχε δώσει 223 εκατομμύρια, το 1997 έπεσαν στα 123 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, όπως επισημάνθηκε, πολλά από τα έργα που εμφανίζει ο Δήμος ότι πραγματοποιήθηκαν είναι, ουσιαστικά, έργα - μαϊμού. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία που παραδίδονται αυτό το διάστημα ή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, είναι σχολεία που ξεκίνησαν πριν το 1995, όταν δήμαρχος ήταν η Βέρα Νικολαϊδου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Β. Καϊράκης, αφού επισήμανε ότι ο νόμος ψηφίστηκε με μηδέν διάλογο από τη μεριά της κυβέρνησης με τους φορείς της παιδείας τόνισε: "Ο νόμος αυτός είναι 100% ταξικός. Χωρίζει τα παιδιά ανάλογα με το βαλάντιο του μπαμπά". Οπως επισημάνθηκε από διάφορα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νίκαιας: "Η πολιτεία ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με την εκπαίδευση, ούτε με τον πολιτισμό. Σήμερα το ελληνικό σχολείο δέχεται τον πλέον ενορχηστρωμένο πόλεμο. Αιχμή του δόρατος της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης είναι ο νόμος 2525/97. Με αυτόν επιδιώκεται το ξεθεμέλιωμα όποιων δημοκρατικών χαρακτηριστικών έχει το δημόσιο σχολείο".

Την άμεση κατάργηση του ν. 2525 ζήτησε η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Τζένη Βουρλιώτη υπογραμμίζοντας: "Η πολιτεία δολοφονεί τη μαθητική ιδιότητα, ξεριζώνοντας τα παιδιά από το φυσικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο". Και πρόσθεσε: "Είμαστε μια μικρή χώρα και καλό θα ήταν να είμαστε και μια μορφωμένη χώρα".

Ο σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γ. Βαγενάς, αναφερόμενος στη στάση του δημάρχου Β. Τράπαλη, είπε: "Είδατε πουθενά καμία συμμετοχή του δημάρχου στους αγώνες που γίνονται; Γιατί άραγε; Διότι στηρίζει με νύχια και με δόντια την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η δημοτική αρχή πρέπει να αλλάξει".

Την απειλή πνευματικήςγενοκτονίας επισήμανε ο συνταξιούχος Λυκειάρχης Α. Πετράκης.Οικογένειες ακόμα και με εισόδημα τριών ή τεσσάρων εκατομμυρίων δε θα μπορούν να βάλουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε, τονίζοντας: "Η στέρηση της δωρεάν παιδείας από το λαό είναι έγκλημα εθνικής προδοσίας. Το λαό τον θέλουν αποβλακωμένο και ημιμαθή". Ο πρόεδρος Δασκάλων και νηπιαγωγών Β. Μίχος κατήγγειλε ότι ο αντινομάρχης Πειραιά για θέματα παιδείας παρακρατά ποσά από τα σχολεία για να τα δώσει επιλεκτικά, κάνοντας πολιτικά παιχνίδια. Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Λαγωνίκας επισήμανε ότι πολλοί από την κυβερνητική παράταξη στα λόγια είναι υπέρμαχοι των αγώνων, όταν όμως φτάνουν στο "διά ταύτα" ακολουθούν τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως συνέβη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που ενέκρινε το ν. 2525. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κούλα Κυριακοπούλου τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το δρόμο του αγώνα. "Αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας θα είναι να μην μπορούν να βγάλουν ούτε το λύκειο", είπε. Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωαννίδης.

Να σημειωθεί ότι αν και είχε κληθεί δεν ήρθε στην εκδήλωση η αρμόδια αντιδήμαρχος Νίκαιας.

Γ. Κ.

ΡΕΝΤΗΣ
Για ένα δήμο που να βαδίζει πραγματικά αριστερά

Συγκροτήθηκε η Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία

Με στόχο να ενώσει τις φωνές, τη διαμαρτυρία, την αντίσταση και τη διάθεση για αγώνα της κάθε Ρεντιώτισσας, του κάθε Ρεντιώτη. Με στόχο να δώσει διέξοδο και προοπτική στα προβλήματά τους, να εκφράσει τις προσδοκίες τους, να μετατραπεί σε πόλο έλξης και φορέα αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης στα χέρια του ρεντιώτικου λαού, συγκροτήθηκε η Δημοτική Κίνηση Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία,η οποία προχτές το βράδυ στο Δημαρχείο της πόλης συζήτησε με τους φίλους και οπαδούς της, τις βασικές θέσεις της για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και εξέλεξε την προσωρινή γραμματεία της Κίνησης.

Μπαίνοντας στην ουσία των προβλημάτων που ταλανίζουν τον δήμο ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Φιορεντής τόνισε ότι τα τρία χρόνια από τις τελευταίες εκλογές στο Δήμο του Ρέντη είναι ενδεικτικά για την πορεία που ακολούθησε η σημερινή δημοτική αρχή. Η φορολογία των δημοτών, χρόνο με το χρόνοαυξάνεται.Για διεκδίκηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε λόγος να γίνεται. Οσα έργα γίνονται, χρηματοδοτούνται βασικά από τους ίδιους τους Ρεντιώτες. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός στο Δήμο του Ρέντη αποτελούν εμπορεύσιμο είδος. Οι ιδιώτες που είναι στο Δήμο με χορηγίες και διαφημίσεις, διαλαλούν την πραμάτεια τους. Η ΔΕΠΑΡ (δημοτική επιχείρηση αθλητισμού - πολιτισμού Ρέντη) χρηματοδοτείται με τεράστια ποσά από το ταμείο του Δήμου και για την παντρειά της με τους ιδιώτες, παίρνει προίκα σχεδόν όλη την ακίνητη περιουσία του Δήμου!

Ακόμα και οι προεκλογικοί λεονταρισμοί για τις πολυκατοικίες Μπολτσή μετατράπηκαν μέσα από παλινωδίες, σε μια κατ' αρχήν θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που όμως στην πράξη αποδυναμώνεται αφού κανένα μέτρο δεν παίρνεται για την προώθησή της και την υπεράσπιση του τεράστιου χώρου στην καρδιά του Δήμου. Ο Μ. Φιορεντής ανέφερε ότι με βάση επίσημα στοιχεία το 30% των δημοτών ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Η ανεργία στο Ρέντη φτάνει το 25%,ενώ "διακρίνεται" για το πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Μ. Φιορεντής, εξαιτίας όλων των παραπάνω ο Ρέντης αποτελεί πόλο έλξης και για τους εμπόρους ναρκωτικών!

"Οι επιλογές - κατέληξε ο Μ. Φιορεντής - της δημοτικής αρχής υλοποιούνται με την ευρύτατη συναίνεση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο δήμαρχος και ο πολιτικός του φορέας που μας σερβίρουν μάλιστα το όραμά τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ρέντη σε "αριστερό" περιτύλιγμα. Συνυπεύθυνοι είναι όλοι εκείνοι οι υποψήφιοι του '94 και οι συνδυασμοί τους, που εκ των υστέρων δέθηκαν στο άρμα του Δημάρχου και που σήμερα τον στηρίζουν στην πολιτική που ακολουθεί. Οι Ρεντιώτες δεν πρέπει να στέκονται αδιάφορα απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, να την αντιμετωπίζουν αμήχανα και παθητικά.Το πρότυπο του αγωνιστή Δημάρχου που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή επίθεση, που δεν μπαίνει στο τσεπάκι των υπουργών, που αρνείται το ρόλο του κυβερνητικού υπαλλήλου, είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ".

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Υποψήφιος ο Χρ. Τσακίρης

Ο δήμαρχος που από το 1978 μέχρι το 1990 ήταν ο αναμορφωτής της Σταυρούπολης, ο πιστός αγωνιστής του λαού που στάθηκε πάντα μπροστάρης στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των δημοτών, ο Χρ. Τσακίρης,θα είναι ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Σταυρούπολης και ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης.

Αυτό αποφάσισαν τα μέλη και οι φίλοι της Κίνησης σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν δημότες από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, που δήλωσαν δημόσια ότι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για ένα δήμο στην υπηρεσία όλων των δημοτών, για ένα δήμο πολιτικά υπεύθυνο, ανυποχώρητο, διεκδικητικό, κόντρα στις σημερινές πολιτικές που επιβάλλουν δημάρχους υποτακτικούς στις επιλογές της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της ΕΕ.

Μετά την ομόφωνη ανακήρυξή του ως υποψήφιος δήμαρχος, ο Χρ. Τσακίρης κάλεσε το λαό της Σταυρούπολης να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της παράταξης, προκειμένου να παύσει ο δήμος να αποτελεί μία δεύτερη εφορία και να βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα των δημοτών. Εχουμε υποχρέωση, τόνισε, να ξαναδώσουμε το δήμο στα χέρια του λαού της πόλης, να τον ξανακάνουμε μετερίζι των αγώνων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στρατευτούν ενεργά στη ΔΑΚ και να αγωνιστούν, ώστε να φύγουν από το δήμο οι υπερασπιστές των συμφερόντων των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των τρωκτικών των δημοσίων έργων και των κοινοτικών κονδυλίων. Επίσης κάλεσε τους δημότες να απαλλάξουν τη Σταυρούπολη από τους εμπνευστές των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών του δήμου και να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ΤΑ.

Τέλος, ο Χρ. Τσακίρης τόνισε πως είναι αισιόδοξος ότι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές οι δημότες θα ψηφίσουν έτσι ώστε "να ξαναρχίσει το δημιουργικό έργο μας που για 8 χρόνια σταμάτησε η σημερινή διοίκηση".

Την Καθαρή Δευτέρα στο Πέραμα

Φέτος τα "κούλουμα" στη Χωράφα θα έχουν και κάτι ξέχωρα σημαντικό: Την έναρξη της φύτευσης 70.000 δέντρων!

Στο πανέμορφο δάσος της Χωράφας, θα γιορτάσει ο λαός του Περάματος την Καθαρά Δευτέρα. Εκεί, στο τεράστιο ξέφωτο που προσφέρεται για χαρταετό, οι Περαματιώτες, όχι μόνο θα γευτούν τη ζεστή παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, ταραμά, και κρασί που προσφέρει ο Δήμος, αλλά θα συμμετέχουν και στην αναδασωτική επιχείρηση "πρασινίζοντας τα βουνά". Η επίσημη έναρξη της επιχείρησης που στόχο έχει να φυτευτούν 70.000 δέντρα, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, ενώ το γλέντι θα έχει ξεκινήσει ήδη από τις 10 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα του Δήμου Περάματος τονίζεται χαρακτηριστικά: "Εχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον πολυπληθέστερο εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας σε ολόκληρη της περιοχή του Πειραιά, γεγονός που οφείλεται στο τεράστιο ξέφωτο της Χωράφας που προσφέρεται για χαρταετό - μακριά από σπίτια και ηλεκτροφόρα σύρματα - και το υπέροχο δάσος που το περιβάλλει. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως την περσινή Καθαρή Δευτέρα συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα".

Η δενδροφύτευση του βουνού πάνω απ' το Πέραμα δεν είναι καινούρια υπόθεση. Η επιχείρηση, όμως, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Στη φωτογραφία ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, μαζί με παιδιά της πόλης σε προηγούμενη εξόρμηση δενδροφύτευσης στο βουνό

Χαράς ευαγγέλια για τους νονούς των τυχερών παιχνιδιων η κοινή θέση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για τη μετατροπή των δήμων σε παραρτήματα της μαφίας

Ο Λεων. Αυδής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ