ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι άνεργοι είναι ΕΔΩ!

Συγκροτήθηκε χτες η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων, η οποία καλεί σε πάλη ενάντια στην εξαθλίωση. Το πρώτο βήμα η συμμετοχή στη συγκέντρωση της 5 Μάρτη

Να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή, κόντρα στις πολιτικές που τους οδηγούν στην εξαθλίωση, αποφάσισαν χτες, άνεργοι από διάφορους κλάδους, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Προσωρινής Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Αθήνας. Οι άνεργοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και προχώρησαν στη συγκρότηση, σε σταθερή βάση, της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων.Επίσης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 5 Μάρτη με δικό τους μπλοκ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας, αλλά και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η οποία παραχώρησε χώρο στα γραφεία της, για έδρα της επιτροπής ανέργων.

Το άνοιγμα της σύσκεψης έκανε η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής,η οποία τόνισε πως "είναι ανάγκη των καιρών να γίνει και να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια".

Ο Δ. Θανασόπουλος,μέλος της προσωρινής επιτροπής, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, σημείωσε: "Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι να πούμε τον πόνο μας και να δείξουμε τον ένοχο αυτής της κατάστασης. Ο δεύτερος, είναι να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση". Επισήμανε ότι η ανεργία αποκτά τεράστιες διαστάσεις, και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και τις μεγάλες ηλικίες τα τελευταία χρόνια.

"Η ανεργία - είπε - είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο. Φέρνει δεινά, όχι μόνο στον ίδιο τον άνεργο, αλλά και σε αυτόν που ακόμα έχει την τύχη να εργάζεται, γιατί η ανεργία μπαίνει τροχοπέδη στις διεκδικήσεις του και τον αναγκάζει να υποκύπτει στις απειλές του εργοδότη". Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν πολιτικές εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης και στις ηγεσίες των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι "αν οι κυβερνώντες ήξεραν πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αντιδρούσαν, θα σκέφτονταν πολύ να πάρουν μέτρα σε βάρος μας".

Τέλος, τόνισε ότι "είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε το πρόβλημα, να προωθήσουμε το δίκιο του ανέργου, να μας νιώσουν καλά οι κρατούντες. Αλλωστε, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε".

Ο Κ. Λεπίδης σημείωσε ότι "η πρωτοβουλία είναι καλή, εμπρός να κάνουμε δυνατό το κίνημα ανέργων σε όλη την Ελλάδα". Ο Χ. Μηνάς άνεργος τσαγκάρης, σημείωσε: "δουλεύω από το 1950 στο κλάδο. Είμαι 60 χρονών και έχω μείνει χωρίς σύνταξη. Πρέπει να αγωνιστούμε γιατί είναι γνωστό ότι αν δε φωνάξεις, δε σου δίνει κανείς". Ο Π. Βήχος απ' το Σύλλογο Μουσικών,σημείωσε ότι από τους 6.000 μουσικούς της χώρας, μόνο το 5% δουλεύει 5νθήμερο, το 25% δυο μέρες τη βδομάδα και οι υπόλοιποι όπου και όταν τύχει....

Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται η αποφασιστικότητα των ανέργων να παλέψουν για: Καταγραφή και άμεση επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της μερικής απασχόλησης. Δημόσιες επενδύσεις και άλλα.

Αγώνας ενάντια στη διάλυση της Ζώνης

"Θα αναγκαστείτε να δώσετε λύσεις"!Αυτό διαμήνυσαν στην κυβέρνηση χτες οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος και εκπρόσωποι φορέων που πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και πορεία στα γραφεία του ΟΛΠ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους τόνισε: "Η κυβέρνηση δίνει τεράστιες ενισχύσεις στους νέους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας, υπονομεύει όμως τη λειτουργία της Ζώνης, παρά τις δεσμεύσεις της. Από την άλλη έχουμε τον ΟΛΠ που θέλει να καταργήσει τον επισκευαστικό χώρο στο Μόλο της ΔΕΗ και να ξεφορτώνει εκεί αυτοκίνητα. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια διάλυσης της Ζώνης.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,αναφέρθηκε στο διυπουργικό όργανο που έχει συσταθεί εδώ και 2,5 χρόνια και από τότε δεν έχει κάνει τίποτα, καθώς και ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κατ' αρχήν κατήγγειλε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του οργανισμού,ενώ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της Ζώνης θα σταθούν στο πλευρό των λιμενεργατών ενάντια σ' αυτήν την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης.Στα ζητήματα που αφορούν τη Ζώνη, καταδικάστηκε η προσπάθεια του ΟΛΠ να καταργήσει χώρο στο Μόλο της ΔΕΗ, καθώς και το γεγονός ότι πάνω από 50 πλοία ξεχειμωνιάζουν στη Ζώνη και στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να έρχονται δουλιές και να φεύγουν επειδή δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι.

Συνεχίζουν σε ΓΚΡΕΪΤ - ATTIK

Σε συμπαράσταση καλεί η "Εργατική Ενότητα". Αλληλεγγύη από τη ΝΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(του ανταποκριτή μας).-

Ακαρπες αποβαίνουν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των καπνεμπορικών επιχειρήσεων ΑΤΤΙΚ και ΓΚΡΕΪΤ για να κάμψουν το ηθικό των εργαζομένων, που εδώ και 15 μέρες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Η "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" καλεί τα συνδικάτα να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ. Επίσης, αναφερόμενη στα επεισόδια που σημειώθηκαν προχτές έξω από το εργοστάσιο, τονίζει: "Στα επεισόδια στο χώρο του εργοστασίου, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, αντί να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, επέλεξε να παίζει το ρόλο του πυροσβέστη. Το ολίσθημά του γίνεται ακόμη βαρύτερο, γιατί, εν αγνοία των οργάνων του ΕΚΘ και των εργαζομένων, πήρε μέρος σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, με στόχο να υπογράψουν συμφωνία, με βάση τις υποσχέσεις του Χαρδαλιά και να συμφωνήσουν να λύσουν την επίσχεση".

Επίσης, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Καπνεργατών καλεί τη διοίκηση του ΕΚΘ να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πάρει θέση, καταγγέλλοντας τη στάση των προέδρων του ΕΚΘ και της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

Τους συγκεντρωμένους έξω από το εργοστάσιο απεργούς επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΝΑΣ, με επικεφαλής το νομαρχιακό σύμβουλο Μιχ. Σπυριδάκη και εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους. "Αθλια και εγκληματική είναι η στάση της εργοδοσίας και θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, γιατί διαπράττουν κατ' εξακολούθηση έγκλημα σε βάρος αθώων ανθρώπων, που προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους και γνωρίζουν την καταλήστευση του κόπου τους", δήλωσε ο Μιχ. Σπυριδάκης.

Επίσης, σε μήνυμα της ΝΑΣ προς τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης, αναφέρεται ότι η περίπτωση της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ είναι ένα ακόμη δείγμα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που, με την "εκσυγχρονιστική" της πρόσοψη, επιβάλλει καθεστώς και εργατικές σχέσεις Μεσαίωνα.

Μαίνεται ο ανταγωνισμός στις θάλασσες

Οι ναυτεργάτες καλούνται να πληρώσουν τη "νύφη" του ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει ενόψει της άρσης του καμποτάζ

"Θα σας διαλύσω"! Αυτό διαμήνυσε στους ναυτεργάτες, αλλά και στους ανταγωνιστές του εφοπλιστές, ο Περικλής Παναγόπουλος,πλοιοκτήτης των SUPERFAST FERRIES,ο οποίος σε μια επίδειξη ισχύος ενόψει της άρσης του καμποτάζ, από προχτές το βράδυ έβαλε το νεότευκτο πλοίο του, SUPERFAST III,στο "παρθενικό" του ταξίδι να "αλωνίσει" το Αιγαίο. Για να κάνει πιο σαφές το μήνυμά του προς τους κυριότερους ανταγωνιστές του, που είναι οι "Μινωικές Γραμμές" και η ΑΝΕΚ,κανόνισε το πλοίο του, προχτές το βράδυ, να ξεκινήσει δυόμισι ώρες περίπου μετά τα πλοία των κρητικών εταιριών, για να φτάσει γρηγορότερα από αυτά στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Τη "νύφη" του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών θα κληθούν να πληρώσουν οι ναυτεργάτες, των οποίων οι συνθήκες αμοιβής και εργασίας θεωρούνται πλέον "πολυτέλεια" από τους εφοπλιστές.

Επιπλέον απόδειξη του τι πρόκειται να γίνει με την άρση του καμποτάζ, εκτός από την επίδειξη του Π. Παναγόπουλου, αποτελεί και η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας και προέδρου των "Μινωικών Γραμμών" Παντελή Σφηνιά ότι ενόψει της άρσης του προστατευτισμού, οι μόνες εταιρίες που θα μείνουν είναι η δική του, η ΑΝΕΚ και ο όμιλος "Επιχειρήσεις Αττικής" του Π. Παναγόπουλου, στον οποίο ανήκει η εταιρία SUPERFAST FERRIES! Η δήλωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθούν από τη διοίκηση της Ενωσης οι εφοπλιστές Στρίντζης,Αγαπητός,Αγούδημος και άλλοι.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις 16 Φλεβάρη. Σταθμός των κινητοποιήσεων θα αποτελέσει η πανναυτεργατική συγκέντρωση που θα γίνει στις 5 Μάρτη στις 11 το πρωί στη συμβολή Ακτής Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας.

Σκοτώθηκε 32χρονος στη Ζώνη

Θανάσιμα τραυματίστηκε χτες το πρωί ο 32χρονος Θεοφάνης Μυρισιώτης,εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που έπεσε με το μηχανάκι του πάνω σε σταθμευμένη καρότσα νταλίκας στο Μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Ο άτυχος εργάτης είχε μόλις σχολάσει από τη δουλιά του και πήρε το μηχανάκι του για να φύγει, επειδή όμως ήταν σκοτάδι δε διέκρινε την καρότσα, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω. Οπως κατήγγειλαν εργάτες της Ζώνης, το ατύχημα αυτό είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας που επικρατεί στο λιμάνι, δεν παίρνονται μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα όποιος θέλει να μπαίνει και να κάνει ό,τι θέλει, βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Κλειστές βρήκαν τις πόρτες του ΟΛΠ, όταν έφτασαν οι εργάτες της Ζώνης. Ανοιξαν, όμως, κάτω από την επιμονή τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ