ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
Οι πλειοψηφίες των ΔΣ μπλοκάρουν τους αγώνες

Η μεγάλη συμμετοχή των δασκάλων και νηπιαγωγών στην προχτεσινή 24ωρη απεργία, που έφτασε το 80%, δε φαίνεται να "συγκίνησε" την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ. Ακολουθώντας την τακτική της κωλυσιεργίας, απέρριψε χτες την πρόταση του εκπροσώπου της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" για έκτακτη συνεδρίαση, με θέμα την υλοποίηση της απόφασης της τελευταίας γενικής συνέλευσης των προέδρων των συλλόγων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις το επόμενο δεκαήμερο.

Ιδια ακριβώς είναι και η τακτική της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Στη χτεσινή συνεδρίασή του, αντί να ασχοληθεί με το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων του κλάδου, διαφάνηκε ότι οι παρατάξεις, πλην της ΔΕΕ (ο εκπρόσωπος των "Παρεμβάσεων" απουσίαζε), επιλέγουν την τακτική της κωλυσιεργίας, καθώς προτάχθηκαν εκκρεμότητες από προηγούμενα συμβούλια!

Στο ΔΣ της ΔΟΕ, ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ Θαν. Γκεσούλης πρότεινε συνεδρίαση, για να αποφασιστεί 48ωρη απεργία 10 - 11 Μάρτη, με συλλαλητήρια στα μεγάλα αστικά κέντρα την πρώτη μέρα και γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους τη δεύτερη μέρα. Τόνισε ότι το ΔΣ της ΔΟΕ έχει χρέος να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση, με δεδομένα την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η προχτεσινή 24ωρη απεργία, αλλά και τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού το υπουργείο Παιδείας προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού Ν.2525. Σημείωσε επίσης ότι το ΔΣ πρέπει να διαμορφώσει σχετική εισήγηση - πρόταση με πρόγραμμα δράσης, σε συντονισμό, πάντα, με τους άλλους φορείς, το οποίο θα εξυπηρετεί την κλιμάκωση του αγώνα, με ένταση, διάρκεια και προοπτική, για την κατάργηση του ν. 2525 και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ο Θ. Γκεσούλης υπογράμμισε πως η ΔΕΕ θεωρεί χρέος της πλειοψηφίας του ΔΣ την επανεξέταση της θέσης της για το ν. 2525, λαμβάνοντας υπόψη της τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων, όπως τις μετέφεραν οι πρόεδροι στην πρόσφατη ολομέλεια. Ετσι, να απαιτήσει, όπως και όλοι οι άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς, την κατάργηση αυτού του νόμου και όχι μόνο κάποιων ρυθμίσεων.

Τέλος, σημείωσε ότι η ΔΟΕ πρέπει να καλέσει τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς να μην δεχτούν στο σχολείο και στην τάξη κανέναν αξιολογητή και όχι να αναδεικνύει το Σώμα Μονίμων Αξιολογητών σαν το κυρίαρχο πρόβλημα. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του διαγωνισμού της ντροπής του ΑΣΕΠ που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην ΟΛΜΕ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, προτάχτηκαν άλλες ...εκκρεμότητες. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ Σ. Σάββας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για καθυστέρηση στον ορισμό νέων γενικών συνελεύσεων, οι οποίες θα αποφασίσουν νέο πρόγραμμα δράσης (το ΔΣ έχει δεσμευτεί για γενικές συνελεύσεις στο πρώτο 10ήμερο του Μάρτη). Τελικά, αποφασίστηκε να συνεδριάσει σήμερα το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να ορίσει τα επόμενα βήματα του κλάδου. Στη χτεσινή συνεδρίαση, με ευθύνη ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝεργασίας, αποφασίστηκε να κηρυχτεί στις 6 Μάρτη 3ωρη στάση εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναπληρωτές να συμμετάσχουν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ διαφώνησε με αυτή την επιλεκτική στάση εργασίας, σημειώνοντας ότι ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει χωριστές και ομαδικές κινήσεις. Η ΔΕΕ πρότεινε το όλο θέμα των αναπληρωτών και της επετηρίδας να απασχολήσουν τον κλάδο μέσα από τις μαζικές του διαδικασίες και το σχεδιασμό των επόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε ως εναλλακτική πρόταση να γίνει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας για όλο τον κλάδο με προβολή, κύρια, του αιτήματος της διατήρησης της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία όλων των αδιόριστων εκπαιδευτικών, πρόταση η οποία απορρίφτηκε.

3Ο ΤΕΛ - 1Η ΤΕΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Κινδυνεύουν οι μαθητές!

Κάθε μέρα αναγκάζονται να διασχίζουν μια ερημική σκοτεινή περιοχή, όπου τους επιτίθενται διάφοροι εξωσχολικοί. Ζητούν μέτρα προστασίας, αλλά δήμαρχος και Αστυνομία παραπέμπουν ο ένας στον άλλον

Τη φύλαξη του σχολείου τους, απαίτησαν χτες μαθητές, γονείς και καθηγητές του 3ου ΤΕΛ και της 1ης ΤΕΣ Αμαρουσίου, από την Αστυνομική Διεύθυνση και το δήμαρχο της πόλης Π. Τζανίκο.Η απαίτησή τους αυτή έχει να κάνει με μια ιδιαιτερότητα των σχολείων τους: Βρίσκονται σε ερημική περιοχή και οι ίδιοι είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν μια μεγάλη απόσταση, με αποτέλεσμα να δέχονται επιθέσεις από διάφορους αγνώστους που δρουν στην περιοχή. Μαθητές και καθηγητές καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά, όπως αυτό της περασμένης βδομάδας, όταν εξωσχολικοί μπήκαν σε αίθουσα την ώρα του μαθήματος και χτύπησαν ένα μαθητή, ενώ δε δίστασαν να χτυπήσουν και τον καθηγητή που προσπάθησε να μπει στη μέση.

Με απόφαση των 15μελών μαθητικών συμβουλίων τους, οι μαθητές κατέλαβαν συμβολικά το σχολείο τους, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο προαύλιο και με πορεία, μαζί με τους καθηγητές και γονείς τους, έφτασαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Εκεί απαίτησαν από τον διοικητή Κ. Μακρυαλέα,να πάρει μέτρα.

"Καθημερινά δεχόμαστε απειλές, φοβόμαστε να διασχίσουμε το κτήμα που μεσολαβεί από το χώρο του σχολείου ως το σταθμό του τρένου, γιατί δεν υπάρχει φωτισμός στο χώρο, παρά μόνο τις μέρες που έχει ποδόσφαιρο δίπλα, μάλιστα, πρόσφατα έκαψαν το αυτοκίνητο του διευθυντή του 3ου ΤΕΛ", είπαν στον διοικητή του Τμήματος. Η τελευταίος τους απάντησε ότι το Τμήμα διαθέτει μόνο ένα περιπολικό για όλο το Μαρούσι και δεν μπορεί να περιφρουρήσει όλο το χώρο της ΣΕΛΕΤΕ. Τους παρέπεμψε δε στο δήμαρχο.

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο. Εκεί ο δήμαρχος τους απάντησε ότι δε φέρει καμία αρμοδιότητα για τη φύλαξη ούτε και πρόκειται άλλωστε να κάνει κάτι, αρνούμενος να συζητήσει με την αντιπροσωπεία των μαθητών και των καθηγητών, για το θέμα.

Οι μαθητές, μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του σχολείου τους μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Μιλώντας στο "Ρ", το μέλος του 15μελούς συμβουλίου του 3ου ΤΕΛ Αμαρουσίου Παναγιώτης Καράμπελας σημείωσε: "Επανειλημμένως έχουμε προσφύγει μαζί με το σύλλογο των καθηγητών και τους γονείς στο δήμαρχο και τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και δεν έχει γίνει τίποτα. Εχουμε κτιριακό πρόβλημα, δεν έχουμε καθόλου θέρμανση όλο το χρόνο, το ΤΕΛ παίρνει τη μισή επιδότηση από το κονδύλι που δίνει το υπουργείο Παιδείας στο Δήμο και, το πιο σημαντικό, κινδυνεύει καθημερινά η ζωή όλων μας από εξωσχολικούς. Δεν πάει άλλο!".

ΣΑΜΟΣ
Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία

Συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα οι κινητοποιήσεις των μαθητών γυμνασίων και λυκείων της Σάμου και της Ικαρίας, με καταλήψεις των σχολείων, ενάντια στην κατεδάφιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης που επιβάλλει ο νόμος 2525/97 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη είναι το ΕΠΛ Σάμου, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Σάμου, τα Λύκεια Καρλοβασίου, Μαραθοκάμπου, Αγ. Κηρύκου και Εύδηλου, η ΤΕΣ Σάμου και Ικαρίας.

Οι μαθητές αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκούνται από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του νομάρχη, να σταματήσουν οι καταλήψεις, διεκδικώντας δημόσια δωρεάν παιδεία, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, αύξηση των διορισμών των καθηγητών από την επετηρίδα, αναβάθμιση των ΤΕΛ, ΓΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΣ, δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 24ωρη πανελλαδική απεργία των Ομοσπονδιών την περασμένη Τετάρτη, στην οποία μετείχαν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές, πραγματοποιώντας πορεία στην πόλη της Σάμου, ενώ αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΜΕ επισκέφθηκε σχολεία του νησιού και μίλησε με τους μαθητές.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Σάμου, την οποία υπογράφουν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, καταγγέλλουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο, ο οποίος προωθεί την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι "τα αιτήματα των μαθητών είναι και δική μας υπόθεση και ότι πρέπει όλοι μαζί, από κοινού, να απαιτήσουμε αγωνιστικά, ουσιαστική και σύγχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία", καλώντας την κοινωνία της Σάμου να σταθεί αλληλέγγυα στους αγώνες τους για την ανατροπή του νόμου 2525.

ΣΕΛΕΤΕ
Ο πολιτισμός ενοχλεί τον διευθυντή

Την απρόκλητη φραστική επίθεση του διευθυντή της ΣΕΛΕΤΕ στους σπουδαστές της σχολής, από τους οποίους απαίτησε με απειλές για μηνύσεις να απελευθερώσουν μια εγκαταλειμμένη αίθουσα που τη μετέτρεψαν σε πολιτιστικό στέκι, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας". Το στέκι αυτό δημιούργησαν οι σπουδαστές μέσω του Συλλόγου τους και της Κινηματογραφικής Λέσχης που έχουν ιδρύσει.

"Με απειλές για μηνύσεις η "εκσυγχρονιστική" διορισμένη διοίκηση της ΣΕΛΕΤΕ, η οποία προωθεί με κάθε τρόπο την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην παιδεία, έστειλε το μήνυμά της. Μήνυμα που συμπλέει απόλυτα με το ανταγωνιστικό προφίλ που πρέπει να έχουν οι σπουδαστές και η σχολή σύμφωνα με τις προσταγές της "Λευκής Βίβλου" και της ΕΕ. Στο ανταγωνιστικό αυτό κλίμα, στη λογική ο θάνατός σου η ζωή μου, στα πρότυπα της υποκουλτούρας και της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας, δε χωρά η συλλογική δημιουργία, δε χωρά ένα πολιτιστικό στέκι" σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ. Και συνεχίζουν:

"Είναι ενοχλητικό για την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς τους οι σπουδαστές να αγωνίζονται και να εκφράζονται συλλογικά. Είναι ενοχλητικές οι φωτογραφίες του Μάνου Λοϊζου ή του Μπέρτολντ Μπρεχτ στο στέκι, αναφέρονται σε μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση από αυτή του Λαμπράκη και των πολυεθνικών, σε μια πρόταση που βάζει μπρος τη συλλογικότητα, που ξυπνά συνειδήσεις, αφυπνίζει το λαό, τον εμπνέει να αντιπαλεύει πολιτικές σαν και τη σημερινή. Πολιτική που πρέπει μια και καλή να τη βάλουν στο περιθώριο οι σπουδαστές με αγώνες μαζικούς διεκδικητικούς μαζί με όλο το λαό αλλά και με δυνάμωμα των ΠΚΣ στις επερχόμενες σπουδαστικές εκλογές της 1η Απρίλη".

Από 17 μέχρι 27 του Μάρτη τα μηχανογραφικά

Από τις 17 μέχρι και 27 του Μάρτη του 1998 καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν οπωσδήποτε τα δικαιολογητικά τους και το μηχανογραφικό τους δελτίο στις παραπάνω ημερομηνίες, γιατί η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και δε γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου θα υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο λύκειο αποφοίτησής τους και οι απόφοιτοι λυκείου που έλαβαν έστω και μια φορά μέρος στις Γενικές Εξετάσεις μεταξύ των ετών 1983 - 1997 στο ίδιο λύκειο που είχαν υποβάλει τότε τα δικαιολογητικά τους.

Οι υποψήφιοι που είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με απολυτήριο ή επικυρωμένο αντίγραφο και μια μικρή φωτογραφία. Ο υποψήφιος υποβάλλει τα δικαιολογητικά του ο ίδιος ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ