ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση - κόλαφος για τους "παρκοδήμαρχους"

Παράνομη η ανάθεση "αστυνομικών καθηκόντων" από δήμους και κοινότητες σε ιδιωτικές εταιρίες. Ακυρες οι κλήσεις των "παρκοεταιριών"

Ηχηρό ράπισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δέχτηκαν χτες οι δήμαρχοι εκείνοι που χαρατσώνουν τους πολίτες, με τα πρόστιμα της "παράνομης" στάθμευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου χτες σε διάσκεψη έκρινε ότι είναι παράνομη η ανάθεση από δήμους και κοινότητες σε ιδιωτικές εταιρίες (ΝΠΙΔ) αστυνομικών καθηκόντων, όπως είναι η ανάληψη της ρύθμισης της στάθμευσης, η τοποθέτηση "δαγκανών" και οι κλήσεις, με τις οποίες αφειδώς "φιλοδωρούνταν" οι πολίτες της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε ότι σύμφωνα με το νόμο 2218/1994 και το Δημοτικό Κώδικα, οι ΟΤΑ μπορούν να αναθέτουν αστυνομικά καθήκοντα μόνο στο Δημόσιο και την ΕΛ. ΑΣ., ενώ σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί διάκρισης των εξουσιών.

Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή έβαλε φραγμό και έθεσε όρια στις επιδιώξεις όλων εκείνων, είτε εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε κυβερνητικών παραγόντων, που ήθελαν να εκχωρούν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εκρινε επίσης ότι είναι παράνομη η ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης από το Δήμο Αθήνας στην ιδιωτική εταιρία "Κοκκινάκης". Μετά τη σημαντική αυτή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι κλήσεις είναι άκυρες και οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει από τα παράνομα πρόστιμα Αβραμόπουλου. Με την απόφαση του Δικαστηρίου, καταρρίπτονται οι οποιεσδήποτε προφάσεις του δημάρχου Αθηναίων για τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση της ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι σε παρόμοιες αποφάσεις ελεγχόμενης στάθμευσης πρέπει να υπάρχει πάντα αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από τα 2/3 των συμβούλων και ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεδριάσεων που απαιτούνται για την ανάθεση του έργου. Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει απαραίτητο να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, πριν γίνει η ανάθεση, όπου θα αναφέρονται ζητήματα όπως οι πιθανοί χώροι στάθμευσης, οι επιπτώσεις που δημιουργούνται στους άλλους δήμους κλπ.

Ο Λ. Αυδής

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο οποίος άσκησε παρέμβαση κατά τη συζήτηση του θέματος στο ΣτΕ, υπέρ των συμφερόντων των δημοτών, δήλωσε σχετικά χτες το βράδυ: "Οπως συνάγεται από τις πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη μου, το ΣτΕ έθεσε όριο στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών. Οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, γιατί σταματούν την τάση να ανατίθενται ακόμα και δημόσιες εξουσίες, όπως οι αστυνομικές, σε ιδιώτες. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι δήμοι δεν μπορούν να αναθέτουν την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης απλώς και μόνο για να κερδοσκοπούν, αλλά πρέπει να διαθέτουν κυκλοφοριακές μελέτες, καθώς η σχετική αρμοδιότητα του δήμου αποβλέπει στην εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων των κατοίκων της πόλης. Δεν παραλείπω να σημειώσω ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δίνουν και ένα μάθημα σ' αυτούς που εμεθόδευσαν την παράνομη και διάτρητη διαδικασία ανάθεσης της ελεγχόμενης στάθμευσης από το Δήμο Αθηναίων".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος,διά των εκπροσώπων του, απέφυγε χτες οποιοδήποτε σχόλιο, υποστηρίζοντας ότι θα αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο Περικλής Γκιουλέας υποψήφιος δήμαρχος
  • Εγινε η συνέλευση της "Δημοκρατικής Ενότητας"
  • Κάλεσμα σε όλο το λαό της πόλης να ενώσει τις δυνάμεις του για μια δημοτική αρχή δραστήρια και αγωνιστική

Ο Περικλής Γκιουλέας εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση της "Δημοκρατικής Ενότητας" υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει η παράταξη στις ερχόμενες εκλογές. Η καθημερινή του πάλη, οι αγώνες του, η στάση ζωής που κρατά, η συμμετοχή του στις ζυμώσεις και στις κινητοποιήσεις για την επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του λαού, ήταν τα βασικά κριτήρια με τα οποία η Γραμματεία της παράταξης προχώρησε σ' αυτήν την πρόταση, τόνισε το μέλος της Γραμματείας και δημοτικός σύμβουλος Γ. Στρούντζας.

Από την πλευρά του ο Περικλής Γκιουλέας δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα όπως απαιτείται με την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάλεσε επίσης τα μέλη της παράταξης να συσπειρωθούν και όλοι μαζί να δώσουν τη μάχη στις εκλογές που έρχονται.

Το Νέο Ηράκλειο επισήμανε, είναι μια πόλη που δεν αποκλείεται να επωμιστεί το "σχεδιασμό" για την υλοποίηση των έργων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι κάτοικοι πρέπει να επαγρυπνούν προκειμένου να αποτρέψουν έργα που θα υποβαθμίσουν την πόλη. Πρέπει επίσης να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ο σημερινός δήμαρχος εφαρμόζει πιστά. Χαρακτηριστικά ανέφερε, η δημοτική αρχή το έτος 1997 εισέπραξε 900 εκατομμύρια δραχμές από τους δημότες ως ανταποδοτικά τέλη και διέθεσε για τις υπηρεσίες αυτές (καθαριότητα, φωτισμός) μόνο τα 440 εκατομμύρια. Ο λαός επιπλέον, που θα έπρεπε να είναι ο κυρίαρχος, όχι μόνο δε λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, αλλά ούτε καν ενημερώνεται. Η υπερφορολόγηση των δημοτών, η διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων, η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο λαός, είναι οι στόχοι που όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να αντιπαλέψουμε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων και στην προγραμματική διακήρυξη της "Δημοκρατικής Ενότητας", είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας που πρέπει να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα και κοινωνική προσφορά. Να ενημερώνει το δημότη και να ενεργεί με διαφάνεια. Να έλκει τον πολίτη στην κοινωνική δραστηριότητα. Να προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία. Να συμπαρίσταται στους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και να μην τους υπονομεύει. Να αντιδρά στις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Να εκφράζει την αντίθεσή της στη χρησιμοποίηση των ΕΟΚικών κονδυλίων με τρόπους και διαδικασίες, που διαβρώνουν συνειδήσεις και διαφθείρουν άτομα και φορείς. Να αναδειχτεί σε θεσμό υπεράσπισης της ειρήνης.

Παράλληλα ο Περικλής Γκιουλέας κάλεσε όλο το λαό του Νέου Ηρακλείου να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου στις εκλογές που έρχονται να διασφαλίσουν μια δημοτική αρχή δραστήρια και αγωνιστική, που θα μάχεται για το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της και θα παλέψει για την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αναπτύχθηκε παράλληλα ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα της περιοχής και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί το μέτωπο για την αντιμετώπισή τους.

ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
Με τον Ν. Βασιλειάδη η "Δημοκρατική Συνεργασία"

Υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Συκεών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι ο επικεφαλής της παράταξης από το 1994 και δημοτικός σύμβουλος Ν. Βασιλειάδης,αποφάσισε η συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης "Δημοκρατική Συνεργασία Συκεών".

Η Κίνηση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του Δήμου Συκεών, σε κάθε αγωνιστή και σκεπτόμενο πολίτη να συμπορευτούν για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών που ακολουθούνται, προτείνοντας το παρακάτω σχέδιο δράσης:

- Συνεχή αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της με αρμοδιότητες και πόρους χωρίς πρόσθετες φορολογίες.

- Καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και ακύρωση όσων έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον.

- Αποκλεισμός κάθε ίχνους πελατειακού χαρακτήρα στις προσλήψεις, για να σταματήσει ριζικά η ανάγκη να καταφύγει κανείς σε οποιοδήποτε ρουσφέτι.

- Κανένας νέος φόρος στους δημότες.

- Καμία υποχώρηση στο περιβάλλον.

- Αγωνιστική διεκδίκηση των πόρων που δικαιούται ο δήμος από την κεντρική εξουσία και αυτών που παρακρατούνται παράνομα και αυτών που οφείλει να δώσει για πλήρη οικονομική κάλυψη του απαραίτητου κοινωνικού της έργου.

- Ενάντια στην ανεργία και την αντιλαϊκή πολιτική.

- Πρωτοπόρα συμμετοχή στους αγώνες για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία, για υγεία, κοινωνική πρόνοια, πολιτισμό και λαϊκό αθλητισμό.

- Εκστρατεία ενάντια στα ναρκωτικά και στην πολιτική υποκατάστασης, ανοχής και διάδοσής τους.

- Ενάντια στον αμερικανικό και ΝΑΤΟικό παρεμβατισμό πολέμου στα διάφορα σημεία του πλανήτη μας, ενώ η Κίνηση δηλώνει αποφασισμένη να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ειρήνη στην περιοχή.

Ποιος είναι ο Περ. Γκιουλέας

Ο Περικλής Γκιουλέας γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά. Είναι φυσικός - ηλεκτρονικός. Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά και ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ). Επί σειρά ετών υπήρξε γραμματέας του συλλόγου ειδικευμένων φυσικών. Εργάστηκε στο Ιονοσφαιρικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δίδαξε στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών της Σιβιτανιδείου. Διατέλεσε μέλος ΔΕΠ στην έδρα της φυσικής του ΕΜΠ. Δραστηριοποιείται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι δημοτικός σύμβουλος στο Νέο Ηράκλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ