ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεξέλεγκτοι στις "βρωμοδουλιές"

Τουλάχιστον επικίνδυνη και αντιδημοκρατική είναι η άποψη που εξέφρασε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυρωθεί η σύμβαση για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τη λογική του Κ. Σημίτη, ούτε η Βουλή, ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να ελέγχουν και να κυρώνουν συμβάσεις, αλλά οι - διορισμένες και απόλυτα ελεγχόμενες - διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Στο όνομα ότι "η Βουλή δεν πρέπει να εκδίδει συγχωροχάρτια και να μετατρέπεται σε πλυντήριο συμβάσεων", ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επιβάλει την άποψη ότι δεν πρέπει ουσιαστικά να ασκείται κανένας έλεγχος από το Κοινοβούλιο και στην πραγματικότητα να αφήνεται ασύδοτη η κυβέρνηση να αναθέτει τις "δουλιές". Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια ανεξέλεγκτη και αδιαφανής διαδικασία κύρωσης των συμβάσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, εξυπηρετεί περίφημα τα συμφέροντα των "μεγάλων αφεντικών". Γι' αυτό, εξάλλου, θέλει να το επιβάλει και ο Κ. Σημίτης.

Δεν έχουμε, βέβαια, καμία αυταπάτη για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις δυνατότητές του. Συνήθως, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ή να ανατρέψει προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Ωστόσο, από αυτό το σημείο, μέχρι να μην περνάει τίποτα από τη Βουλή, η απόσταση είναι μεγάλη.

Χρόνια πολλά!

Τη Δευτέρα 9 του Μάρτη, "το Ποντίκι" γίνεται 19 χρόνων, αλλά όπως μας πληροφορεί δε γιορτάζει, ούτε δέχεται επισκέψεις - αυτά τα αφήνει για του χρόνου που θα γιορτάσει τα 20χρονά του. Κι όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του, ελπίζει ότι δε θα ισχύσει και εδώ ό,τι λέμε γενικώς για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων: "οι κακές μέρες πέρασαν, θα 'ρθουν και χειρότερες"!

Και μεις δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε "χρόνια πολλά" και να τα "εκατοστήσει"!

Ατέλειωτη... δημαγωγία

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημαγωγούσαν επί χρόνια γύρω από την υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων".

Και έχει σημασία, τόσο ότι αυτά τα λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος, όσο και ότι τα λέει στη συμπρωτεύουσα. Διότι, πρώτον, το κόμμα του κυρίου Κωνσταντόπουλου πρωτοστατούσε τότε, στα χρόνια της δημαγωγίας, υπέρ των "μακεδονομαχο - σκοπιανοφαγικών" συλλαλητηρίων. Δεύτερον, διότι σε αυτή την πόλη, στη Θεσσαλονίκη, πρωτοστατούσε κι αυτός, τότε, στα χρόνια της δημαγωγίας, στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ώστε να κηρυχτεί "ανεπιθύμητο πρόσωπο" η Αλέκα Παπαρήγα, λόγω της θέσης του ΚΚΕ για το Σκοπιανό.

Γιατί τα λέμε τώρα όλα αυτά. Για να σημειώσουμε ότι για κάποιους τα χρόνια της δημαγωγίας δεν τελειώνουν ποτέ.

Ανέκδοτα...

"Ολοι έχουν λόγο να είναι φίλα προσκείμενοι απέναντι σε μια κυβέρνηση πρωτοφανώς αποτελεσματική" (!), δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας, ομιλώντας για την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.

Και βεβαίως, δεν μπορούμε παρά να το αναγνωρίσουμε. Είναι μερικές φορές, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει "πρωτοφανή" ανέκδοτα. Μιλάμε για πολύ γέλιο...

Βέβαια είναι και μερικοί που δεν μπορούν να γελάσουν. Ειδικά εκείνοι που υφίστανται την "πρωτοφανή αποτελεσματικότητα" της κυβέρνησης. Οπως, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και ο κατάλογος συνεχίζεται. Αλλά μην πτοείστε κύριε Ρέππα. Μην ασχολείστε με αυτό το... λαουτζίκο, που δεν μπορεί να καταλάβει το... χιούμορ σας.

Οι εμπρηστές

Μια εδώ

βάζουν μπουρλότο,

μια πηγαίνουν

παραπέρα,

μες στις φλόγες

άκρη σ' άκρη

ετυλίξαν πια

τη σφαίρα,

στάχτη κι αίμα,

όπου "πατάνε"

και οδύνη

στον αέρα!

Μια εδώ

σπέρνουν τον τρόμο

μια εκεί

οι ολετήρες

και μετά

σαν "πυροσβέστες"

τρέχουν τάχα

και "σωτήρες"

αχ, τον κόσμο

ποιος θα σώσει

απ' του ολέθρου

τις σπείρες!

Ο οίστρος

... το ανέφικτο...

Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε και ποια αιτήματα θεώρησαν ανέφικτα οι κυβερνητικοί τοποτηρητές στην Εύβοια. Οι αντιπρόσωποι του Σωματείου Ανέργων ζήτησαν τη συμπαράστασή τους, για να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, επίδομα και στους νέους ανέργους, σφράγισμα των βιβλιαρίων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλα, παρόμοια μέτρα στήριξης των ανέργων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Εθεσαν, επίσης, μια σειρά συγκεκριμένα μέτρα, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Για παράδειγμα, τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Λευκολίθου, για την ουσιαστική και προς όφελος της χώρας αξιοποίηση του σημαντικού αυτού ορυκτού, αντί του ξεπουλήματός του. Την κατασκευή δασοβιομηχανικού συγκροτήματος ή τη διεκδίκηση από το δημόσιο των τσιφλικιών Μπέικερ, για την παραγωγική αξιοποίησή τους.

Ολες αυτές και άλλες παρόμοιες προτάσεις και μέτρα θεωρήθηκαν ανέφικτα. Κατά τ' άλλα, η ανάπτυξη αποτελεί τον πρώτο στόχο της κυβέρνησης...

... και η κοροϊδία

Να μην αδικήσουμε, όμως, τους κυβερνώντες. Στα εφικτά περιλαμβάνουν και κάτι ακόμη. Είναι τα διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης, επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης κλπ., τα οποία προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με ιδιαίτερη ζέση και φροντίδα και συνήθως, μετατρέπονται σε πεδίο κερδοσκοπικής ασυδοσίας διάφορων "αετονύχηδων" της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Ε, δεν μπορούσε, να μην γίνουν τέτοια σεμινάρια στη μαστιζόμενη από την ανεργία περιοχή του Μαντουδιού. Η ιδιωτική εταιρία, που τα ανέλαβε, ονομάζεται ΜΑΣΤΕΡ ΚΕΚ και τα έχει τελειώσει από τις 13 Δεκέμβρη του 1995. Τι μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης έκανε, το αφήνουμε στη... φαντασία του καθένα. Το σίγουρο, πάντως, είναι, πως η ανεργία δε μειώθηκε στο παραμικρό.

Υπάρχει, όμως κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Η εν λόγω εταιρία εισέπραξε και τα χρήματα, που δικαιούνται οι "καταρτιζόμενοι" και δύο χρόνια τώρα, δεν τους δίνει τη β δόση, με το "έτσι θέλω". Οταν δε, οι "καταρτιζόμενοι" άνεργοι απευθύνθηκαν στον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα, ο τελευταίος τους παρέπεμψε στα δικαστήρια...

Αλλωστε, είναι κι αυτός ένας ακόμη εφικτός δρόμος...

Το εφικτό...

Τσακίζει κόκαλα η ανεργία στην Εύβοια, αλλά ο Νομάρχης και ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου, φαίνεται πως ζουν σε άλλα μήκη κύματος. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη το γεγονός, της αρνητικής τους τοποθέτησης απέναντι στα αιτήματα του σωματείου ανέργων, όταν αυτά τους τέθηκαν από τους αντιπροσώπους του.

Τα αιτήματά σας δε γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση, γι' αυτό και πρέπει να δείτε το εφικτό, συμβούλευσαν τους άνεργους ο Νομάρχης και ο πρόεδρος του ΕΚ Εύβοιας. Και όπου "εφικτό", βέβαια, εννοούσαν ένα επίδομα 200.000 δραχμών, για το οποίο υπάρχει ήδη μια κυβερνητική υπόσχεση.

Αν αναρωτιέστε τι ρόλο παίζουν και οι δύο, των εκλεγμένων από το λαό και τους εργάτες αντίστοιχα της περιοχής ή των κυβερνητικών εκπροσώπων και τοποτηρητών, νομίζουμε πως η απάντηση περιέχεται ξεκάθαρη στη στάση τους...

Μαθήματα ιδιωτικοποιήσεων

Μαθήματα ιδιωτικοποιήσεων παρέδιδε προχτες ο πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας, Γ. Δασκαλάκης - και στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου - ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την παράδοση της τράπεζας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οπως εκμυστηρεύτηκε σε "πηγαδάκι" με δημοσιογράφους, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, του είπε: "Ετσι κάνουν ιδιωτικοποιήσεις. Οχι όπως εσείς οι εκσυγχρονιστές που ξεσηκώνετε όλο τον κόσμο εναντίον σας". Για να προσθέσει στη συνέχεια, πως, όταν ο... έκπληκτος Γ. Παπαντωνίου τον ρώτησε αν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί και επίσημα ότι η Γενική ιδιωτικοποιείται, βεβαίως πρέπει να γνωστοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Είδατε προόδους τα στελέχη της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Μήπως ο Σημίτης θα πρέπει να προσλάβει τον Δασκαλάκη σαν εκπαιδευτή των... άτολμων σε θέματα ιδιωτικοποίησης "εκσυγχρονιστών";

Για να μην υπάρχει, δηλαδή, καμία αμφιβολία για το ρόλο της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", η οποία το μόνο που επιδιώκει είναι να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Ειρηνοποιοί

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ οι ΗΠΑ ακονίζουν τα μαχαίρια τους, κάνουν δηλώσεις επί δηλώσεων για παρέμβαση στο Κόσσοβο, καθώς και τις ανάλογες προετοιμασίες, από την άλλη, οι υπόλοιποι "μεγάλοι" της Ευρώπης κάνουν προσπάθειες να μπουν στο παιχνίδι, όπως κι η Ρωσία.

***

Ταυτόχρονα, στο Κόσσοβο η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, μέσα σε μια αναμπουμπούλα που φαίνεται πολύ ανεξέλεγκτη για να είναι και... πραγματικά εκτός ελέγχου.

***

Μέσα στον όλο χαμό λοιπόν, εμφανίστηκε ο Πάγκαλος, με χαμόγελα αισιοδοξίας και δηλώσεις περί ανησυχίας και ελληνικής μεσολάβησης, ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές (που δεν ξέρουμε καλά - καλά ποιες είναι ακόμα).

***

Για φώτα στο βάθος του σκοταδιού μίλαγε, για εκατέρωθεν υποχωρήσεις, για ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα πολλά, μέχρι και για συνάντηση ειρήνευσης στην Αθήνα είπε δειλά - δειλά.

***

Οχι πως έχουμε κανένα πρόβλημα με τις ειρηνεύσεις και την επίλυση των διαφορών χωρίς θύματα, αντίθετα φυσικά. Αλλά θεωρεί η κυβέρνηση ότι είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε πως μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο;

***

Πώς να το κάνουμε; ισχυρή δύναμη υπεράσπισης και διασφάλισης της ειρήνης στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα έτοιμοι να υιοθετήσουν κάθε απαίτηση των Αμερικάνων, γίνεται; Εμ, δε γίνεται!

***

Τα λεχθέντα Πάγκαλου περί διαφοροποίησης από την επιλογή των ΗΠΑ για επέμβαση δεν αξίζουν σχολιασμού. Τίποτε συγκεκριμένο δεν είπε ο άνθρωπος και αν ακόμη είπε και κάτι, δεν το εννοούσε...

***

Είναι κι αυτά, σαν τα προχτεσινά... φοβερά και τρομερά, που είπεστη Βουλή, για το συγκρότημα Λαμπράκη...

Μελετημένα... ξεπουλήματα

"Σκοπεύει η κυβέρνηση στο βωμό μιας μαζικής και βιαστικής ιδιωτικοποίησης να ανατρέψει το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο;", ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ.

Τι να σας πούμε κύριε πρόεδρε. Πάντως, αν η κυβέρνηση προβεί σε όλα αυτά χωρίς "βιαστικές", αλλά με... "μελετημένες" και όχι "μαζικές", αλλά σε "μία μία" ιδιωτικοποιήσεις, προφανώς εσείς και το κόμμα σας δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Αυτό θα πει "σύγχρονη Αριστερά": Προπαντός "μελέτη" στις ιδιωτικοποιήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ