ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Αιγαίο έχει μοιραστεί

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στο προβλήματα που έχουν Ελλάδα και Τουρκία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σημείωσε:

"Θα 'λεγα ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό ότι το Ελληνοτουρκικό δεν είναι καθαρά Ελληνοτουρκικό. Ανεξάρτητα από τις ιστορικές καταβολές που έχει, ανεξάρτητα από την καταδικαστέα σοβινιστική στάση των κυρίαρχων κύκλων της Τουρκίας, πρέπει να το δούμε σαν μέρος του "πακέτου" Βαλκάνια - Αιγαίο - Κόλπος. Σ' αυτά τα πλαίσια αντιμετωπίζεται. Εμείς το είπαμε στη Βουλή: Ξέρουμε πολύ καλά ότι το Αιγαίο έχει μοιραστεί. Εχει τελειώσει ο σχεδιασμός. Τώρα ασχολούνται με τις λεπτομέρειες. Τι κομματάκι θα πάρει η Ελλάδα, τι κομμάτι θα πάρει η Τουρκία. Αυτά είναι εν γνώσει και της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης και υπάρχουν υπόγειες διαδρομές, όπου αυτά τα πράγματα γίνονται σε συνεννόηση. Και βεβαίως σήμερα η Ελλάδα θέλει να παραδώσει κάτι λιγότερο και η Τουρκία να πάρει κάτι περισσότερο. Και οι δύο όμως παίρνουν αποφάσεις που είναι σε βάρος των λαών τους".

Το "παραθυράκι"

Οσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή του, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Δυστυχώς το Διεθνές Δίκαιο το έχουν κουρελιάσει οι ίδιοι. Αυτό βέβαια δεν είναι λόγος να μη χρησιμοποιεί κανείς το Διεθνές Δίκαιο σαν ένα όπλο διπλωματικό. Αλλά το έχουν κουρελιάσει. Η μοιρασιά του Αιγαίου προβλέπει στην ουσία ένα αμερικανοκρατούμενο Αιγαίο και όχι ένα ελληνοτουρκικό Αιγαίο. Τώρα η φόρμουλα έχει βρεθεί. Ηδη υπάρχει η Συμφωνία της Μαδρίτης. Οπως θυμάστε, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε ένα κείμενο που μιλούσε για τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Ο όρος "ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας" ταυτίζεται και με μια σειρά διεκδικήσεις. Στη διπλωματία παίζει μεγάλο ρόλο ο όρος που υπάρχει στα διπλωματικά κείμενα, γιατί αποτελεί "παραθυράκι". Οι απλοί άνθρωποι μπορεί να μην πονηρεύονται και να μη δίνουν κακό περιεχόμενο σ' έναν όρο. Αλλά στη διπλωματική γλώσσα χρησιμοποιούνται αυστηρά όροι με συγκεκριμένο περιεχόμενο ερμηνείας. Γι' αυτό θέλει κανείς να είναι πολύ τυπικός στα κείμενα".

Πρυτανεύουν οι αρχές των συμφερόντων

Αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

"Μη φανταστείτε στο ελάχιστο ότι οι αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στην Τουρκία, έπαιξαν ρόλο στο Λουξεμβούργο. Την Τουρκία τη βλέπουν με μια επιφύλαξη και η Γερμανία, κυρίως, και ενδεχόμενα ορισμένες άλλες χώρες, που είναι πιο κοντά στη Γερμανία. Θέλουν η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά μια Τουρκία που θα 'ναι λιγότερο φιλοαμερικανική. Δε θέλουν, δηλαδή, μια Τουρκία που θα γίνει η φωνή των ΗΠΑ στην ΕΕ. Αν λοιπόν λύσουν και διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα, θα την κάνουν μέλος της ΕΕ, διότι θέλουν - μέσω της Τουρκίας - να βάλουν και αυτές πόδι στη Μ. Ανατολή. Αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Δεν αντιδρούν σε θέματα αρχών. Αντιδρούν για λόγους συμφερόντων. Να μη θεωρούμε ότι στην ΕΕ πρυτανεύουν οι αρχές. Πρυτανεύουν οι αρχές των συμφερόντων".

Για την κατάσταση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τόνισε:

"Ενα γενικότερο πρόβλημα, που έχει έκφραση και στην Κρήτη, είναι ότι ΟΤΕ και ΔΕΗ παραδίδονται με το "κλειδί στο χέρι" στις πολυεθνικές. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ συνδέονται με την άμυνα, την ανάπτυξη, έχουν στρατηγική σημασία".

Συνθήκες τρώγλης

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στα θέματα παιδείας τόνισε:

"Θεωρώ απαράδεχτο και πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα του Ηρακλείου να υπάρχει μια τέτοια άθλια κατάσταση στο 1ο και στο 2ο Τεχνικό Λύκειο. Είμαι βέβαιη ότι εκεί που πηγαίνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης υπάρχει μεγαλύτερη κυβερνητική αδιαφορία. Θα ήθελα να ζητήσω από τον υπουργό Παιδείας, και όχι να μας μεταφέρει στον ΟΣΚ ή σε διάφορα άλλα ταμεία, ν' αναλάβει προσωπική ευθύνη να αντιμετωπιστεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα, Μιλάμε για συνθήκες τρώγλης. Θεωρώ τα παιδιά, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές αληθινούς ήρωες".

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Υπονομεύεται η λειτουργία των κοινωφελών οργανισμών στο Ηράκλειο

Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και το 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο

(Αποστολή Γ. ΖΑΓΓΑΝΑΣ).-

Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της ιδιωτικοποίησης, αλλά και στο μείζον πρόβλημα της παιδείας βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επισκεπτόμενη το Ηράκλειο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος αποτελούμενης από τους: Μ. Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Ν. Κοψίδη,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, Τηλ. Δημουλά,μέλος της ΚΕ και γραμματέα Περιοχής Κρήτης, Ν. Μανουσάκη,μέλος Γραφείου Περιοχής και Μ. Συντυχάκη,γραμματέα της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ (Λινοπεράματα) όπου και είχε συζήτηση με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους, στους οποίους παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα των εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε ακόμα το 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου, όπου αντίκρισε μια πρωτοφανή, απαράδεκτη κτιριακή υποδομή, προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια... και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση - ενημέρωση με καθηγητές και μαθητές.

Τέλος το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων της Αλικαρνασσού για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ και αργά το βράδυ παραβρέθηκε και μίλησε σε συνεστίαση της ΝΕ Ηρακλείου του Κόμματος.

Στη χτεσινή επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα γενικότερα και τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσία από τη διεύθυνση και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων. Ως μείζον πρόβλημα αναδείχτηκε το ζήτημα της μείωσης του απασχολούμενου τεχνικού προσωπικού του ΟΤΕ, καθώς από τους εργαζόμενους αρκετός αριθμός φεύγει με σύνταξη κλπ., αλλά δε γίνονται προσλήψεις νέων εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μην επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών, αλλά και να υπάρχει μια ασυνέχεια στην ύπαρξη του κατάλληλου προσωπικού - εκπαιδευμένου που να εξασφαλίζει την ικανοποίηση και των μελλοντικών αναγκών.

Αυτή η κατάσταση, όπως τονίστηκε, οδηγεί στην υποβάθμιση και στη μη ανταπόκριση του ΟΤΕ στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες.

Βεβαίως, απαντώντας στη μείωση του προσωπικού του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι τόνισαν πως όχι μόνο δεν περισσεύει προσωπικό για μείωση, αλλά αν αναπτυσσόταν ο Οργανισμός δυναμικά σε σύγχρονες λειτουργίες παροχής υπηρεσιών και προϊόντων θα χρειαζόταν και άλλος, περισσότερος αριθμός εργαζομένων. Κατά τα άλλα, όπως ενημέρωσε η διεύθυνση, η "ψηφιακοποιημένη" υποδομή προχωρά και συμπληρώνεται με δίκτυο σύνδεσης οπτικών ινών.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, εκφράζοντας και τις ανησυχίες όλων των εργαζομένων του ΟΤΕ, ζήτησε να οριοθετηθούν και προς τη μεριά της ανάπτυξης οι στόχοι, αλλά και ο ρόλος που πρέπει να παίζει ο ΟΤΕ στο εσωτερικό ως μοχλός ανάπτυξης και εθνικής ασφάλειας.

Εντονη εκδηλώθηκε η ανησυχία και στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (Λινοπεράματα), τον οποίο επισκέφθηκε λίγο αργότερα, το μεσημέρι, η Αλ. Παπαρήγα. Το πρόβλημα της έλλειψης και συνεχούς μείωσης του προσωπικού οξύνεται και ταυτόχρονα οι εργολάβοι αναλαμβάνουν να καλύψουν μέρος από το έργο της ΔΕΗ... Βεβαίως αναδείχτηκε και το πρόβλημα με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, με τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής που καθυστερεί σχετικά.

Προγραμματισμένη εγκατάλειψη

Μιλώντας στους εργαζόμενους τόσο του ΟΤΕ όσο και της ΔΕΗ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως δεν είναι τυχαίο ότι μειώνεται το προσωπικό και ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια προγραμματισμένη εγκατάλειψη και φθορά και υποσκάπτεται η λειτουργία τους. Απαντώντας συγκεκριμένα γιατί έχουμε έλλειψη αντί προσλήψεων προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται σε εργολάβους υπηρεσίες τους, τόνισε: Ηδη έχει αποφασιστεί μια πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (και του ΟΤΕ). Ιδιωτικοποιείται το "φιλέτο" που βγάζει κέρδη στις πολυεθνικές. Ταυτόχρονα προωθείται η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της μονιμότητας και η δημιουργία τριών κατηγοριών εργαζομένων, που ωφελεί το κεφάλαιο.

Κύριος λόγος που ΔΕΗ και ΟΤΕ μεθοδεύεται να περάσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι όχι οικονομικοί, αλλά στρατιωτικοπολιτικοί, που έχουν σχέση με ξένα συμφέροντα, που θέλουν να ελέγχουν τους στρατηγικής σημασίας τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Γι' αυτό και χρειάζεται συστηματικός και οργανωμένος αγώνας από τα κάτω προς τα πάνω και ενημέρωση του λαού. Χρειάζεται ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο με διάθεση για αντίσταση και ρήξη με την πολιτική αυτή, για να μείνουν ΟΤΕ - ΔΕΗ στο Δημόσιο και να αναπτυχθούν σε όφελος του λαού.

Συγκλονιστική εμπειρία

Μια συγκλονιστική εμπειρία είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επισκεπτόμενη, χτες το μεσημέρι, το 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου, όπου περιόδευσε σε χώρους εκπαίδευσης των μαθητών και μίλησε με καθηγητές και μαθητές. Αντικρίζοντας τις παλιές, μουχλιασμένες στην κυριολεξία, χωρίς παράθυρο ορισμένες, άλλες μεταλλικές πρόχειρες λυόμενες κατασκευές, που χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έκανε λόγο για αίσχος που προσβάλλει τους μαθητές και τους δασκάλους τους, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ενώ τόνισε πως είναι ηρωισμός από τους μαθητές και τους καθηγητές να κάνουν μάθημα σε τέτοιες αίθουσες - τρώγλες.

Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η Αλ. Παπαρήγα αφού συνέστησε στους μαθητές να μην οδηγηθούν στην απέχθεια κατά της εκπαίδευσης λόγω αυτής της κατάστασης, με δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων, δηλώνοντας πως είναι ντροπή αυτή η κατάσταση.

Προηγουμένως η Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε στο διδακτικό προσωπικό των σχολείων τις προτάσεις του ΚΚΕ για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία.

Εγκληματική η λειτουργία της ΕΛΒΙΕΞ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ

Το σκάνδαλο της συνέχισης λειτουργίας του εργοστασίου ELBIEΞ δίπλα στις πηγές της Τούμπας που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, με τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής, καταγγέλλει στην Επιτροπή της ΕΕ, με Ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, υπενθυμίζοντάς της ότι σε απάντηση προηγούμενης Ερώτησής του στις 30.10.1996 για το ίδιο θέμα, η Επιτροπή υπογράμμιζε ότι "η έγκριση εκμετάλλευσης του εργοστασίου ELBIEΞ αποσύρθηκε στις 14.1.1994 και για την προσφυγή του εργοστασίου δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση, μολονότι έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες".

"Δύο χρόνια μετά την απάντηση της Επιτροπής, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το εργοστάσιο συνεχίζει απρόσκοπτα την εγκληματική λειτουργία του, παρά τις διαμαρτυρίες των χιλιάδων κατοίκων των 53 χωριών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού της περιοχής".

Ο Γ. Θεωνάς υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες των εθνικών και των κοινοτικών αρχών για τη συνέχιση της λειτουργίας του εν λόγω εργοστασίου, ιδιαίτερα μετά την υποχρέωση που είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν "σφαιρική λύση για την παροχέτευση ύδατος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων", την "επίλυση του προβλήματος του αποχετευτικού δικτύου" και την "παρουσίαση έκθεσης σχετικά με το βαθμό εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ποιότητα του ύδατος από το 1997", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση της Επιτροπής σε Ερώτησή του (Η - 907/96) σχετικά με τις επιπτώσεις από τη μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει άμεσα η λειτουργία του εργοστασίου ELBIEΞ, να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα για τη διαμόρφωση και ολοκλήρωση υδρευτικών και αποχετευτικών δικτύων στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και να παρουσιάσει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για την ποιότητα του ύδατος στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου παραβιάζονται κατάφωρα στο βωμό του κέρδους.

Αγώνας για δικαιώματα

Χαιρετισμούς της Αλ. Παπαρήγα σε εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που οργάνωσε ο σύλλογος γυναικών Ρεθύμνου με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας και για να τιμήσει ένα εκλεκτό της μέλος, παρακολούθησε προχτές το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο Ρέθυμνο.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε η αγωνίστρια Ολυμπία Παπουτσιδάκη για τους αγώνες της, όπου ήταν προσκαλεσμένη η Αλ. Παπαρήγα, παραβρέθηκαν ο νομάρχης Ρεθύμνου Μ. Λίτινας, ο δήμαρχος της πόλης Δ. Αρχοντάκης και οι τοπικές αρχές.

Στη σύντομη ομιλία - παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας σήμερα και στο γυναικείο κίνημα για να τονίσει ότι: η γυναίκα με τη συλλογική δράση και τη συμμετοχή της στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες πέτυχε αρκετές νίκες και κέρδισε κάποια δικαιώματα. Ομως τα όποια δικαιώματα κέρδισε δεν ανταποκρίνονται ούτε στις πραγματικές δυνατότητες της γυναίκας, ούτε στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής και φθάνουν τόσο όσο να μη θίγονται οι αιτίες που γενούν την ανισότητα και τη διπλή καταπίεση της γυναίκας.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, τα γυναικεία προβλήματα είναι τέτοια που για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται όχι μόνο "γυναικείος αγώνας", μα ο αγώνας αυτός να δένεται με την πάλη για γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα, με την πάλη του συνδικαλιστικού και μαζικού κινήματος γενικότερα.

Ωστόσο, η χειραφέτηση της γυναίκας δεν μπορεί να γίνει παρά μονάχα στις συνθήκες της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, είπε. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα γυναικών σε μια κοινωνία βαθιά διαιρεμένη, όπου επεκτείνονται οι ζώνες φτώχειας, η ανεργία, είτε έχουμε εκατομμύρια ανέργους.

Νωρίτερα το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε το Σύλλογο των κατοίκων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, όπου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Μ. Κονδουράκη για τα προβλήματα της περιοχής αυτής.

Μέτωπο σωτηρίας

Θετικά τα συμπεράσματα από την πρώτη πλατιά συζήτηση που έγινε πάνω στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικο - πολιτικού μετώπου δράσης.

Το κάλεσμα της ΚΕ βρήκε ανταπόκριση. Μεγάλη η συμμετοχή σ' αυτή την ανοιχτή συνάντηση. Πολιτικοί παράγοντες, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εργαζόμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι, γυναίκες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος. Ολοι παρόντες σ' αυτό το προσκλητήριο, καταθέτοντας τους δικούς τους προβληματισμούς, τις δικές τους απόψεις, εμπειρίες, αλλά και εφικτές προτάσεις.

Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός πολιτικού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου. Ενα αγωνιστικό μέτωπο που θα ζυμωθεί στη βάση, πάνω στα καθημερινά καυτά προβλήματα, χωρίς φυσικά παρεμβάσεις. Ενα συσπειρωτικό μέτωπο με βασικό στόχο το άνοιγμα ενός άλλου νέου δρόμου αντίστασης, πάλης και αντεπίθεσης, ενάντια στο σημερινό αμαρτωλό δικομματικό κατεστημένο. Σαφώς και είναι δύσκολος αυτός ο άλλος δρόμος, δίνει όμως διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.

Μια πολύχρονη πολύπλευρη εθνική πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση, έφερε το έθνος και το λαό στο χείλος του γκρεμού. Τα εθνικά θέματα στη σκακιέρα του ξένου παράγοντα μειώνοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια. Μονόπλευρη βασανιστική λιτότητα, χωρίς ημερομηνία λήξης. Ανεργία και υποαπασχόληση σε υψηλό ποσοστό. Οικονομική εξαθλίωση. Κοινωνικές κατακτήσεις καταργούνται. Μικρομεσαίοι και αγρότες σε οικονομική χρεοκοπία. Η παιδεία υποβαθμίζεται. Τα ναρκωτικά θερίζουν τη νεολαία. Πρωτόγνωρη η καθημερινή εγκληματικότητα. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο σ' αυτό τον τόπο. Καταντήσαμε τριτοκοσμική χώρα, καλυπτόμενοι πίσω από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα δύο εναλλασσόμενα κόμματα με τις συμμαχικές τους τσόντες, κινούνται και ενεργούν κάτω απ' το αυστηρό βλέμμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανίκανα να εφαρμόσουν μια εθνική και στοιχειώδη φιλολαϊκή πολιτική. Διαχειρίζονται την εξουσία σαν απλοί εντολοδόχοι του καπιταλιστικού συστήματος. Ολα έρχονται πακέτο.

Τα 3/4 του πληθυσμού ανησυχούν αγωνιούν, αγανακτούν, φωνάζουν καθημερινά στο πεζοδρόμιο ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Με μαζικές κινητοποιήσεις αγρότες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ζητούν άλλο δρόμο πλεύσης. Μια άλλη πολιτική ικανή να δώσει λύσεις.

Σ' αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, έρχεται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για ένα δημοκρατικό μέτωπο σωτηρίας.

Το μήνυμα απ' τη συνάντηση - συζήτηση, είναι καθοριστικό: συσπείρωση στη βάση και αδιαπραγμάτευτος συνεχής αγώνας. Το μήνυμα πέρασε και στο χώρο της Αριστεράς. Κόμματα και κινήσεις που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, καλούνται να πάρουν θέση και να απαντήσουν με υπευθυνότητα. Ας κάνουν το δεύτερο βήμα παραμερίζοντας ιδεολογήματα και μικροκομματικές διαφορές. Ας μπουν στη μάχη πάνω σ' αυτά που μας ενώνουν. Και μας ενώνουν πολλά.

Οσοι πιστεύουν ότι εδώ και τώρα πρέπει ν' αλλάξουμε πορεία, ας δηλώσουν παρόν.

Το ΚΚΕ έκανε το χρέος του και δεν είναι η πρώτη φορά. Εκανε το πρώτο βήμα, έδωσε το στίγμα, άπλωσε το χέρι καλόκαρδα, ας του το δώσουμε. Ο λαός το περιμένει. Αύριο θα είναι αργά και θα κριθούμε όλοι.

Μπάμπης ΠΑΠΑΓΙΑΛΙΑΣ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗΣ
Ενας ξεχωριστός κομμουνιστής

Πέρασαν 95 χρόνια από τις 25.2.1903 που γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας, κοντά στο Βόλο και 40 χρόνια από τις 7.3.1958, που άφησε άξαφνα και πρόωρα, στα 55 χρόνια του, την τελευταία του πνοή, πικραμένος, πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, ο ξεχωριστός άνθρωπος, ο λαμπρός διανοούμενος μαρξιστής, ο ξακουστός επιστήμονας, το φωτεινό ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Μιλτιάδης Πορφυρογένης.

Γόνος γνωστής, εύπορης πατριαρχικής οικογένειας, συγκλονίζεται από τη θλιβερή ζωή των ταπεινών και καταφρονημένων συνανθρώπων του, απαρνιέται την εύκολη, άνετη και γεμάτη δελεαστικές υποσχέσεις ζωή και ρίχνεται ολόψυχα και ολόσωμα, με απόλυτη αυταπάρνηση, στον αγώνα για το γκρέμισμα αυτής της σκληρής και απάνθρωπης κοινωνίας, που γεννάει τη δυστυχία και για το στήσιμο της ωραίας κοινωνίας της ευτυχίας, της κοινωνίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού - διεθνισμού. Στον αγώνα του αυτό διέθεσε αφειδώλευτα όλα τα πλούσια πνευματικά και ψυχικά του χαρίσματα και για μετερίζι διάλεξε, ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος και το φωτεινό αυτό μυαλό, το ΚΚΕ. Και έζησε και πέθανε κομμουνιστής. Αναπληρωματικό μέλος το 1934 και τακτικό το 1935 της ΚΕ του ΚΚΕ, εκλεγμένος βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1932 και του 1936, ένας από τους ηγέτες του ΕΑΜ, υπουργός το 1944 και το 1947 στην κυβέρνηση του Βουνού και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου πριν το θάνατό του. Στη μνήμη του και με τη συγκινητική ανάμνηση των αξέχαστων ημερών που πέρασα μαζί του μετά τους παράνομους ερχομούς του στην Αθήνα, στα φοβερά χρόνια της μισαλλοδοξίας, προσφέρω 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Νίκος ΚΟΪΝΗΣ

Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία

Ολοκληρώνεται σήμερα η τετραήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στην Κρήτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, με επίσκεψη στο Νομό Λασιθίου. Το σημερινό πρόγραμμα της περιοδείαςέχει ως εξής:

- Επίσκεψη και περιοδεία στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

- Στις 9.30 πμ συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.

- Στις 10.30 πμ συνάντηση με μαζικούς φορείς στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ