Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Υπονομεύεται η λειτουργία των κοινωφελών οργανισμών στο Ηράκλειο

Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και το 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο

(Αποστολή Γ. ΖΑΓΓΑΝΑΣ).-

Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της ιδιωτικοποίησης, αλλά και στο μείζον πρόβλημα της παιδείας βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επισκεπτόμενη το Ηράκλειο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος αποτελούμενης από τους: Μ. Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Ν. Κοψίδη,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, Τηλ. Δημουλά,μέλος της ΚΕ και γραμματέα Περιοχής Κρήτης, Ν. Μανουσάκη,μέλος Γραφείου Περιοχής και Μ. Συντυχάκη,γραμματέα της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ (Λινοπεράματα) όπου και είχε συζήτηση με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους, στους οποίους παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα των εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε ακόμα το 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου, όπου αντίκρισε μια πρωτοφανή, απαράδεκτη κτιριακή υποδομή, προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια... και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση - ενημέρωση με καθηγητές και μαθητές.

Τέλος το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων της Αλικαρνασσού για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ και αργά το βράδυ παραβρέθηκε και μίλησε σε συνεστίαση της ΝΕ Ηρακλείου του Κόμματος.

Στη χτεσινή επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα γενικότερα και τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσία από τη διεύθυνση και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων. Ως μείζον πρόβλημα αναδείχτηκε το ζήτημα της μείωσης του απασχολούμενου τεχνικού προσωπικού του ΟΤΕ, καθώς από τους εργαζόμενους αρκετός αριθμός φεύγει με σύνταξη κλπ., αλλά δε γίνονται προσλήψεις νέων εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μην επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών, αλλά και να υπάρχει μια ασυνέχεια στην ύπαρξη του κατάλληλου προσωπικού - εκπαιδευμένου που να εξασφαλίζει την ικανοποίηση και των μελλοντικών αναγκών.

Αυτή η κατάσταση, όπως τονίστηκε, οδηγεί στην υποβάθμιση και στη μη ανταπόκριση του ΟΤΕ στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες.

Βεβαίως, απαντώντας στη μείωση του προσωπικού του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι τόνισαν πως όχι μόνο δεν περισσεύει προσωπικό για μείωση, αλλά αν αναπτυσσόταν ο Οργανισμός δυναμικά σε σύγχρονες λειτουργίες παροχής υπηρεσιών και προϊόντων θα χρειαζόταν και άλλος, περισσότερος αριθμός εργαζομένων. Κατά τα άλλα, όπως ενημέρωσε η διεύθυνση, η "ψηφιακοποιημένη" υποδομή προχωρά και συμπληρώνεται με δίκτυο σύνδεσης οπτικών ινών.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, εκφράζοντας και τις ανησυχίες όλων των εργαζομένων του ΟΤΕ, ζήτησε να οριοθετηθούν και προς τη μεριά της ανάπτυξης οι στόχοι, αλλά και ο ρόλος που πρέπει να παίζει ο ΟΤΕ στο εσωτερικό ως μοχλός ανάπτυξης και εθνικής ασφάλειας.

Εντονη εκδηλώθηκε η ανησυχία και στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (Λινοπεράματα), τον οποίο επισκέφθηκε λίγο αργότερα, το μεσημέρι, η Αλ. Παπαρήγα. Το πρόβλημα της έλλειψης και συνεχούς μείωσης του προσωπικού οξύνεται και ταυτόχρονα οι εργολάβοι αναλαμβάνουν να καλύψουν μέρος από το έργο της ΔΕΗ... Βεβαίως αναδείχτηκε και το πρόβλημα με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, με τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής που καθυστερεί σχετικά.

Προγραμματισμένη εγκατάλειψη

Μιλώντας στους εργαζόμενους τόσο του ΟΤΕ όσο και της ΔΕΗ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως δεν είναι τυχαίο ότι μειώνεται το προσωπικό και ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια προγραμματισμένη εγκατάλειψη και φθορά και υποσκάπτεται η λειτουργία τους. Απαντώντας συγκεκριμένα γιατί έχουμε έλλειψη αντί προσλήψεων προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται σε εργολάβους υπηρεσίες τους, τόνισε: Ηδη έχει αποφασιστεί μια πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (και του ΟΤΕ). Ιδιωτικοποιείται το "φιλέτο" που βγάζει κέρδη στις πολυεθνικές. Ταυτόχρονα προωθείται η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της μονιμότητας και η δημιουργία τριών κατηγοριών εργαζομένων, που ωφελεί το κεφάλαιο.

Κύριος λόγος που ΔΕΗ και ΟΤΕ μεθοδεύεται να περάσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι όχι οικονομικοί, αλλά στρατιωτικοπολιτικοί, που έχουν σχέση με ξένα συμφέροντα, που θέλουν να ελέγχουν τους στρατηγικής σημασίας τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Γι' αυτό και χρειάζεται συστηματικός και οργανωμένος αγώνας από τα κάτω προς τα πάνω και ενημέρωση του λαού. Χρειάζεται ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο με διάθεση για αντίσταση και ρήξη με την πολιτική αυτή, για να μείνουν ΟΤΕ - ΔΕΗ στο Δημόσιο και να αναπτυχθούν σε όφελος του λαού.

Συγκλονιστική εμπειρία

Μια συγκλονιστική εμπειρία είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επισκεπτόμενη, χτες το μεσημέρι, το 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου, όπου περιόδευσε σε χώρους εκπαίδευσης των μαθητών και μίλησε με καθηγητές και μαθητές. Αντικρίζοντας τις παλιές, μουχλιασμένες στην κυριολεξία, χωρίς παράθυρο ορισμένες, άλλες μεταλλικές πρόχειρες λυόμενες κατασκευές, που χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έκανε λόγο για αίσχος που προσβάλλει τους μαθητές και τους δασκάλους τους, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ενώ τόνισε πως είναι ηρωισμός από τους μαθητές και τους καθηγητές να κάνουν μάθημα σε τέτοιες αίθουσες - τρώγλες.

Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η Αλ. Παπαρήγα αφού συνέστησε στους μαθητές να μην οδηγηθούν στην απέχθεια κατά της εκπαίδευσης λόγω αυτής της κατάστασης, με δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων, δηλώνοντας πως είναι ντροπή αυτή η κατάσταση.

Προηγουμένως η Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε στο διδακτικό προσωπικό των σχολείων τις προτάσεις του ΚΚΕ για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ