Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπλοκή στο Κοζλοντούι

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το κλείσιμο απαρχαιωμένων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, αίτημα που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϋπόθεση για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Αυτό έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, ύστερα από πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού της Συμβουλίου.

Η Βουλγαρία δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την υποχρέωση να κλείσει τους τέσσερις αντιδραστήρες τύπου BBEP 440,υποχρέωση που ανέλαβε το 1993 σε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έναντι 23 εκατ. ECU για τον εκσυγχρονισμό του Κοζλοντούι. Κι αυτό γιατί δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω οικονομικών δυσκολιών, η σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων θερμοϋδροηλεκτρικών σταθμών,που θα αντικαταστήσουν τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος εξασφαλίζει πάνω από το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος της Βουλγαρίας.

Η χώρα αυτή μέσα στη δύνη των οικονομικών προβλημάτων δε διαθέτει το ποσό των 300 εκατ. δολ., που θα κοστίσει το κλείσιμο κάθε αντιδραστήρα. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραδεχτεί επίσημα ότι οι προθεσμίες για το κλείσιμο των τεσσάρων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι είναι ανέφικτες, όπως επισημαίνεται και σε έγγραφο που τιτλοφορείται "Κατευθυντήριες αρχές για τα προγράμματα πυρηνικής ασφάλειας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην περίοδο πριν τη σύνδεσή τους",που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΕ, το Νοέμβρη του 1997.

Η Σόφια επιμένει για παράταση της προθεσμίας, που αφορά τη διακοπή της λειτουργίας των παλιών αντιδραστήρων. Κάτι που θα τονίσει στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των χωρών που χρηματοδοτούν το σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το μήνα αυτό στο Λονδίνο.

Οι Βούλγαροι ειδικοί θα παρουσιάσουν λεπτομερείς αναλύσεις για την κατάσταση των τεσσάρων αντιδραστήρων και για τα μέχρι τώρα μέτρα εκσυγχρονισμού, με σκοπό την ασφαλέστερη λειτουργία τους. Το Μάρτη αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία εκσυγχρονισμού των δυο καινούριων αντιδραστήρων με ισχύ 1.000 Μεγαβάτ στο Κοζλοντούι από την κοινοπραξία μεταξύ της "Siemens", της "Framatom" και ρωσικών εταιριών αξίας 226 εκατ. δολ. Τις προκαταρκτικές μελέτες του έργου αναμένεται να αναλάβει η αμερικανική "Ουέστιγκχάουζ" με συμβόλαιο αξίας 70 εκατ. δολ, σύμφωνα με το διευθυντή του βουλγαρικού οργανισμού ηλεκτρισμού. Ολα δείχνουν ότι οι αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν για καιρό ακόμα κι ότι όλος ο καυγάς από την ΕΕ γίνεται για το ποιος θα ελέγχει τον τομέα ενέργειας της χώρας αυτής. Τίποτα περισσότερο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ