Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Αιγαίο έχει μοιραστεί

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στο προβλήματα που έχουν Ελλάδα και Τουρκία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σημείωσε:

"Θα 'λεγα ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό ότι το Ελληνοτουρκικό δεν είναι καθαρά Ελληνοτουρκικό. Ανεξάρτητα από τις ιστορικές καταβολές που έχει, ανεξάρτητα από την καταδικαστέα σοβινιστική στάση των κυρίαρχων κύκλων της Τουρκίας, πρέπει να το δούμε σαν μέρος του "πακέτου" Βαλκάνια - Αιγαίο - Κόλπος. Σ' αυτά τα πλαίσια αντιμετωπίζεται. Εμείς το είπαμε στη Βουλή: Ξέρουμε πολύ καλά ότι το Αιγαίο έχει μοιραστεί. Εχει τελειώσει ο σχεδιασμός. Τώρα ασχολούνται με τις λεπτομέρειες. Τι κομματάκι θα πάρει η Ελλάδα, τι κομμάτι θα πάρει η Τουρκία. Αυτά είναι εν γνώσει και της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης και υπάρχουν υπόγειες διαδρομές, όπου αυτά τα πράγματα γίνονται σε συνεννόηση. Και βεβαίως σήμερα η Ελλάδα θέλει να παραδώσει κάτι λιγότερο και η Τουρκία να πάρει κάτι περισσότερο. Και οι δύο όμως παίρνουν αποφάσεις που είναι σε βάρος των λαών τους".

Το "παραθυράκι"

Οσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή του, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Δυστυχώς το Διεθνές Δίκαιο το έχουν κουρελιάσει οι ίδιοι. Αυτό βέβαια δεν είναι λόγος να μη χρησιμοποιεί κανείς το Διεθνές Δίκαιο σαν ένα όπλο διπλωματικό. Αλλά το έχουν κουρελιάσει. Η μοιρασιά του Αιγαίου προβλέπει στην ουσία ένα αμερικανοκρατούμενο Αιγαίο και όχι ένα ελληνοτουρκικό Αιγαίο. Τώρα η φόρμουλα έχει βρεθεί. Ηδη υπάρχει η Συμφωνία της Μαδρίτης. Οπως θυμάστε, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε ένα κείμενο που μιλούσε για τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Ο όρος "ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας" ταυτίζεται και με μια σειρά διεκδικήσεις. Στη διπλωματία παίζει μεγάλο ρόλο ο όρος που υπάρχει στα διπλωματικά κείμενα, γιατί αποτελεί "παραθυράκι". Οι απλοί άνθρωποι μπορεί να μην πονηρεύονται και να μη δίνουν κακό περιεχόμενο σ' έναν όρο. Αλλά στη διπλωματική γλώσσα χρησιμοποιούνται αυστηρά όροι με συγκεκριμένο περιεχόμενο ερμηνείας. Γι' αυτό θέλει κανείς να είναι πολύ τυπικός στα κείμενα".

Πρυτανεύουν οι αρχές των συμφερόντων

Αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

"Μη φανταστείτε στο ελάχιστο ότι οι αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στην Τουρκία, έπαιξαν ρόλο στο Λουξεμβούργο. Την Τουρκία τη βλέπουν με μια επιφύλαξη και η Γερμανία, κυρίως, και ενδεχόμενα ορισμένες άλλες χώρες, που είναι πιο κοντά στη Γερμανία. Θέλουν η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά μια Τουρκία που θα 'ναι λιγότερο φιλοαμερικανική. Δε θέλουν, δηλαδή, μια Τουρκία που θα γίνει η φωνή των ΗΠΑ στην ΕΕ. Αν λοιπόν λύσουν και διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα, θα την κάνουν μέλος της ΕΕ, διότι θέλουν - μέσω της Τουρκίας - να βάλουν και αυτές πόδι στη Μ. Ανατολή. Αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Δεν αντιδρούν σε θέματα αρχών. Αντιδρούν για λόγους συμφερόντων. Να μη θεωρούμε ότι στην ΕΕ πρυτανεύουν οι αρχές. Πρυτανεύουν οι αρχές των συμφερόντων".

Για την κατάσταση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τόνισε:

"Ενα γενικότερο πρόβλημα, που έχει έκφραση και στην Κρήτη, είναι ότι ΟΤΕ και ΔΕΗ παραδίδονται με το "κλειδί στο χέρι" στις πολυεθνικές. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ συνδέονται με την άμυνα, την ανάπτυξη, έχουν στρατηγική σημασία".

Συνθήκες τρώγλης

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στα θέματα παιδείας τόνισε:

"Θεωρώ απαράδεχτο και πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα του Ηρακλείου να υπάρχει μια τέτοια άθλια κατάσταση στο 1ο και στο 2ο Τεχνικό Λύκειο. Είμαι βέβαιη ότι εκεί που πηγαίνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης υπάρχει μεγαλύτερη κυβερνητική αδιαφορία. Θα ήθελα να ζητήσω από τον υπουργό Παιδείας, και όχι να μας μεταφέρει στον ΟΣΚ ή σε διάφορα άλλα ταμεία, ν' αναλάβει προσωπική ευθύνη να αντιμετωπιστεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα, Μιλάμε για συνθήκες τρώγλης. Θεωρώ τα παιδιά, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές αληθινούς ήρωες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρένα (2022-06-22 00:00:00.0)
Το Αιγαίο ξεθωριάζει... (2003-09-19 00:00:00.0)
«Ζωτικά συμφέροντα» επικαλείται η Αγκυρα (2003-02-11 00:00:00.0)
Σε ...κρεβάτι ψυχανάλυσης ο διάλογος (1997-09-27 00:00:00.0)
Πού μας οδηγούν οι "φίλοι"; (1996-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ