Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο σωτηρίας

Θετικά τα συμπεράσματα από την πρώτη πλατιά συζήτηση που έγινε πάνω στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικο - πολιτικού μετώπου δράσης.

Το κάλεσμα της ΚΕ βρήκε ανταπόκριση. Μεγάλη η συμμετοχή σ' αυτή την ανοιχτή συνάντηση. Πολιτικοί παράγοντες, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εργαζόμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι, γυναίκες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος. Ολοι παρόντες σ' αυτό το προσκλητήριο, καταθέτοντας τους δικούς τους προβληματισμούς, τις δικές τους απόψεις, εμπειρίες, αλλά και εφικτές προτάσεις.

Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός πολιτικού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου. Ενα αγωνιστικό μέτωπο που θα ζυμωθεί στη βάση, πάνω στα καθημερινά καυτά προβλήματα, χωρίς φυσικά παρεμβάσεις. Ενα συσπειρωτικό μέτωπο με βασικό στόχο το άνοιγμα ενός άλλου νέου δρόμου αντίστασης, πάλης και αντεπίθεσης, ενάντια στο σημερινό αμαρτωλό δικομματικό κατεστημένο. Σαφώς και είναι δύσκολος αυτός ο άλλος δρόμος, δίνει όμως διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.

Μια πολύχρονη πολύπλευρη εθνική πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση, έφερε το έθνος και το λαό στο χείλος του γκρεμού. Τα εθνικά θέματα στη σκακιέρα του ξένου παράγοντα μειώνοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια. Μονόπλευρη βασανιστική λιτότητα, χωρίς ημερομηνία λήξης. Ανεργία και υποαπασχόληση σε υψηλό ποσοστό. Οικονομική εξαθλίωση. Κοινωνικές κατακτήσεις καταργούνται. Μικρομεσαίοι και αγρότες σε οικονομική χρεοκοπία. Η παιδεία υποβαθμίζεται. Τα ναρκωτικά θερίζουν τη νεολαία. Πρωτόγνωρη η καθημερινή εγκληματικότητα. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο σ' αυτό τον τόπο. Καταντήσαμε τριτοκοσμική χώρα, καλυπτόμενοι πίσω από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα δύο εναλλασσόμενα κόμματα με τις συμμαχικές τους τσόντες, κινούνται και ενεργούν κάτω απ' το αυστηρό βλέμμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανίκανα να εφαρμόσουν μια εθνική και στοιχειώδη φιλολαϊκή πολιτική. Διαχειρίζονται την εξουσία σαν απλοί εντολοδόχοι του καπιταλιστικού συστήματος. Ολα έρχονται πακέτο.

Τα 3/4 του πληθυσμού ανησυχούν αγωνιούν, αγανακτούν, φωνάζουν καθημερινά στο πεζοδρόμιο ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Με μαζικές κινητοποιήσεις αγρότες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ζητούν άλλο δρόμο πλεύσης. Μια άλλη πολιτική ικανή να δώσει λύσεις.

Σ' αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, έρχεται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για ένα δημοκρατικό μέτωπο σωτηρίας.

Το μήνυμα απ' τη συνάντηση - συζήτηση, είναι καθοριστικό: συσπείρωση στη βάση και αδιαπραγμάτευτος συνεχής αγώνας. Το μήνυμα πέρασε και στο χώρο της Αριστεράς. Κόμματα και κινήσεις που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, καλούνται να πάρουν θέση και να απαντήσουν με υπευθυνότητα. Ας κάνουν το δεύτερο βήμα παραμερίζοντας ιδεολογήματα και μικροκομματικές διαφορές. Ας μπουν στη μάχη πάνω σ' αυτά που μας ενώνουν. Και μας ενώνουν πολλά.

Οσοι πιστεύουν ότι εδώ και τώρα πρέπει ν' αλλάξουμε πορεία, ας δηλώσουν παρόν.

Το ΚΚΕ έκανε το χρέος του και δεν είναι η πρώτη φορά. Εκανε το πρώτο βήμα, έδωσε το στίγμα, άπλωσε το χέρι καλόκαρδα, ας του το δώσουμε. Ο λαός το περιμένει. Αύριο θα είναι αργά και θα κριθούμε όλοι.

Μπάμπης ΠΑΠΑΓΙΑΛΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ