ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο οδηγεί σε ανάφλεξη στα Βαλκάνια

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή του συνεδρίαση συζήτησε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Το ΠΓ κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

1. Οι εξελίξεις, που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, δείχνουν ότι μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που σκοπό έχει τον παραπέρα διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το μοίρασμα νέων ζωνών επιρροής, κατά κύριο λόγο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Το συνολικό σχέδιο που προωθείται έχει κατά πάσα πιθανότητα επιδίωξη, στο επόμενο διάστημα, την απόσπαση από τη σημερινή Γιουγκοσλαβία, εκτός του Κοσσυφοπεδίου, των περιοχών του Μαυροβουνίου, της Βοϊβοντίνας και του Σατζάκι. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Θα δώσει αέρα σε κυβερνήσεις και σε αντιδραστικές και εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις να προβάλλουν αξιώσεις αλλαγής συνόρων, στο όνομα της υπεράσπισης των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων εθνοτήτων, στο όνομα υπαρκτών ή και ανύπαρκτων προβλημάτων. Οι ιμπεριαλιστές δεν εγγυώνται ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Κανένας λαός δεν επιτρέπεται να ξεχνάει τη γνωστή και δοκιμασμένη από πολύ παλιά πολιτική των ιμπεριαλιστών, που προβλέπει συγκρότηση αξόνων και αντιαξόνων για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγες ορέξεις τους και να χτυπηθεί κάθε περήφανος και αδούλωτος λαός που αντιστέκεται. Αν δεν μπει φραγμός στα νέα σχέδια παραπέρα διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, θα προστεθούν νέα προβλήματα στους λαούς και στις μειονότητες, που υποφέρουν από το πλιάτσικο και την καταπίεση.

2. Το ΚΚΕ κατηγορηματικά δηλώνει ότι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει η αλβανική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και κάθε άλλη μειονότητα, στα πλαίσια των υφισταμένων κρατών και συνόρων, μπορούν και πρέπει να διευθετούνται από τους ίδιους τους λαούς, σε συνδυασμό με την πάλη κατά της πολιτικής τού "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζουν για τα δικά τους συμφέροντα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι λαοί της Βαλκανικής γνωρίζουν τι κινδύνους αντιπροσωπεύει η ιμπεριαλιστική "προστασία", που ειδικά σήμερα ένα στόχο έχει: Να κυριαρχήσουν σε όλα τα Βαλκάνια μικρά, αδύναμα και κατακερματισμένα κράτη, εξαρτήματα των ισχυρών δυνάμεων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, να επιβληθούν νέα μέτρα και εμπάργκο, καινούριες δηλαδή οικονομικές κυρώσεις κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας, εγκυμονούν νέους μεγάλους κινδύνους. Από πού αντλούν το δικαίωμα οι ιμπεριαλιστές να αποφασίζουν για την εξαθλίωση, τη γενοκτονία και το μακέλεμα των λαών; Ποιος τους κάλεσε;

3. Με τα δεδομένα που κυριαρχούν στα Βαλκάνια και τους φανερούς πια σχεδιασμούς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απόσχει από κάθε τέτοιου είδους ανοιχτή ή συγκαλυμμένη επιθετική δραστηριότητα και να αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο επέμβασης, που ετοιμάζεται στα επιτελεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και της ΔΕΕ - στην οποία η χώρα μας έχει αυτό το διάστημα την προεδρία.

Το ΚΚΕ, καλεί πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας να δεσμευτούν τουλάχιστον στην υποστήριξη των πιο κάτω:

  • Επιμονή στη θέση για μη αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική και ανάληψη πρωτοβουλιών και αναζήτησης των προσφορότερων τρόπων, ώστε όλες οι βαλκανικές χώρες να δεσμευτούν από κοινού ότι τα υπάρχοντα σύνορα είναι σεβαστά και δε διεκδικούν εδάφη από άλλες χώρες.
  • Καμιά υποστήριξη στη χρήση βίας ή στην απειλή χρήσης βίας κατά της Σερβίας. Καταγγελία του εμπάργκο.
  • Καμιά συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που στρέφονται κατά της Σερβίας και της ακεραιότητας της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

4. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας, το λαό μας, να επαγρυπνεί και να συμπαραταχτεί σ' ένα κίνημα αντίστασης κατά των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ΔΕΕ στα Βαλκάνια.

Η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων δεν είναι μονόδρομος!

Οι μειονότητες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους παλεύοντας κατά της πολιτικής των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ως γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Σε ρόλο πρωταγωνιστή οι ΗΠΑ...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Συστάσεις αυτοσυγκράτησης και λήψης μέτρων για τον τερματισμό της βίας προς τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές του Κόσσοβου έδωσε χτες ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "εξαιρετικά ανησυχητική", ο Αμερικανός απεσταλμένος κάλεσε τη σερβική κυβέρνηση και τους ηγέτες των Αλβανόφωνων να "σταματήσουν αμέσως τη βία", υποστηρίζοντας πως "καθήκον" του Βελιγραδίου "είναι να πάρει μέτρα για να σταματήσει τη βία, η οποία θα πρέπει να σταματήσει και από τις δυο πλευρές".

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο Γκέλμπαρντ τόνισε πως η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων εμπιστοσύνης στο Κόσσοβο και να ανοίξει διάλογο, ώστε να τεθεί τέλος "σ' αυτήν την κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε έναν κύκλο βίας εξαιρετικά ανησυχητικό".

Στο μεταξύ, η Αλβανία φάνηκε σχεδόν έτοιμη να ζητήσει από το ΝΑΤΟ την αποστολή στρατευμάτων στα σύνορά της με τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.Σύμφωνα με όσα δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Περικλί Τέτα δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο, τονίζοντας, ωστόσο, πως "ανάλογα με τις συζητήσεις που θα γίνουν για το πρόβλημα, θα ζητηθεί και η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο". Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας πως προσωπική του πεποίθηση είναι η εξασφάλιση της επιτήρησης των συνόρων, ώστε "να αποκτήσουν αξιοπιστία οι δηλώσεις μας ότι δεν επιτρέπουμε την αποστολή όπλων που στρέφονται κατά της ειρήνης"! Σύμφωνα με τον Τέτα, η αλβανική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων μέσω των συνόρων της στο Κοσσυφοπέδιο και τους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί από την αστυνομία εκατοντάδες λαθρέμποροι.

Ενδεχομένως, το ζήτημα να τεθεί σήμερα από την αλβανική αντιπροσωπεία στην έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με θέμα τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας ιταλικής εφημερίδας "ΙΛ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ", σύμφωνα με το οποίο εκατοντάδες νεαροί Αλβανοί του Κοσσόβου εκπαιδεύονταν, μέχρι τις αρχές του χρόνου, σε στρατόπεδα ανταρτών στην Αλβανία. Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι παρόμοια, αλλά μικρότερα στρατόπεδα υπάρχουν στην ΠΓΔΜ, στη Σουηδία και στο Μαυροβούνιο, τα οποία υποστηρίζεται πως χρηματοδοτούνται, με παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων), από την αλβανική ομογένεια της Ελβετίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, τα γεγονότα στο Κόσσοβο απασχολούσαν και τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Στην Αγκυρα,το νέο τουρκικό ισλαμικό Κόμμα της Αρετής ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο ενεργή πολιτική ως προς την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και να δηλώσει τη "σαφή υποστήριξή της στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου". Ο Ισμαϊλ Αλπτεκίν, επικεφαλής του κόμματος, πρότεινε, μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να μεταβεί χωρίς καθυστέρηση στην Πρίστινα για να συναντήσει τους ηγέτες της "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" και να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να τους υποστηρίξει μέχρις εσχάτων!

Τέλος, στη Μόσχα, ο απόηχος των αποφάσεων της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό στο Λονδίνο γινόταν και χτες αισθητός. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι θα ήταν "αντιπαραγωγικό" να "επικεντρωθεί αποκλειστικά στις κυρώσεις" για να κάμψει το Βελιγράδι.

"Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό", είπε ο Πριμακόφ και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να δραματοποιούμε τις σχέσεις με τους Δυτικούς εταίρους μας, εξαιτίας της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο".

Αναφερόμενος στις άλλες δυνάμεις που συναποτελούν την Ομάδα Επαφής, ο Πριμακόφ είπε "μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε μερικά προβλήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Ομάδα καταρρέουν" (!). Οπως είπε επί λέξει χαρακτηριστικά: "Ολα τα μέλη της Ομάδας Επαφής ενδιαφέρονται για τη σταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ρωσία δίνει έμφαση στον τερματισμό των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από τη μια και στον τερματισμό της χρήσης μαζικής ισχύος από την άλλη. Ετσι πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση"...

Αργότερα, ο Ρώσος ηγέτης, Μπορίς Γιέλτσιν, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αποστολή Ρώσων κυανοκράνων στο Κόσσοβο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως η Μόσχα "δεν μπορεί να ανακατευτεί" στην περιοχή.

Αρνούνται να θάψουν τους νεκρούς

Οι κάτοικοι της πόλης Πρεκάζ στο Κοσσυφοπέδιο, όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις και στους Αλβανούς, αρνήθηκαν χτες να θάψουν τους νεκρούς τους, αν δεν πραγματοποιηθεί πρώτα νεκροψία σε όλα τα πτώματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες Αλβανοί έφθασαν χτες στο Πρεκάζ για να παραβρεθούν στις κηδείες των συγγενών τους. Ωστόσο, αρκετοί από τους συγγενείς των θυμάτων αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην ταφή των νεκρών τους, απαιτώντας από ιατροδικαστές της διεθνούς κοινότητας να κάνουν νεκροψία για να διαπιστωθεί εάν τα θύματα εκτελέστηκαν από τη σερβική αστυνομία.

  • Τη σχεδιαζόμενη επέμβαση των ΕΕ, Γερμανίας, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο κατήγγειλαν με χτεσινό τους ψήφισμα τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Λάρισας.
Βαλκανικός τοίχος απομόνωσης για τη Σερβία

Η Ουάσιγκτον επέβαλε την πολιτική της σε πέντε βαλκανικές χώρες, οι οποίες χτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση που δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στη Σερβία

Οι αμερικανικές απαιτήσεις για τη δημιουργία της εικόνας μιας Σερβίαςαπομονωμένης από τους γείτονές της στα Βαλκάνια, υιοθετήθηκαν - δίχως πολλές αντιρρήσεις - από πέντε βαλκανικές χώρες, οι οποίες, στον ένα ή στον άλλο βαθμό έχουν να αντιμετωπίσουν μειονοτικά ζητήματα.

Παίζοντας με τη φωτιά, αφού αυτό απαιτούν τα αμερικανικά συμφέροντα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Τουρκία και η Ελλάδα, υιοθέτησαν κοινή δήλωση, η οποία αξιοποιείται για να εντείνει την πίεση προς τη Σερβία. Στη δήλωση αυτή οι πέντε βαλκανικές χώρες, (μέσω των υπουργών τους Εξωτερικών) όλες εξαρτήματα της αμερικανικής πολιτικής, ζητούν από το Βελιγράδι την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στο Κόσσοβο, την επιστροφή των διεθνών παρατηρητών στην περιοχή σαν μέσο πρόληψης, και με συγκαλυμμένο τρόπο επισημαίνουν στη Γιουγκοσλαβία πως η επάνοδός της στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται από το αν θα ικανοποιήσει τα πιο πάνω αιτήματα.

Η Κοινή Δήλωση

"Οι υπουργοί, αναφέρει η Κοινή Δήλωση, εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσσοβο και τις σοβαρότατες συνέπειες που μπορεί να έχει η ενδοφυλετική διένεξη και η πιθανή διάχυση σε όλη την περιοχή.

Οι υπουργοί δηλώνουν τη δέσμευσή τους στα κράτη τους να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή της Ν/Α Ευρώπης.

Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι το πρώτο βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις στο Κόσσοβο είναι η έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των σερβικών αρχών και της αλβανικής εθνότητας και καλούν και τα δύο μέρη να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα δύο μέρη πρέπει να καταδικάσουν και να απορρίψουν τη χρήση βίας σαν μέσο για να λυθεί η διαμάχη.

Οι υπουργοί λυπούνται ειλικρινά για την άσκηση βίας από τη σερβική αστυνομία για την κατάπνιξη των ειρηνικών διαδηλώσεων στο Κόσσοβο και τη συνακόλουθη μη αναγκαία άσκηση βίας που είχε για αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα. Ταυτόχρονα, καλούν (ζητούν) απ' όλες τις οργανώσεις της αλβανικής εθνότητας στο Κόσσοβο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία και την τρομοκρατία σαν όπλο για την αλλαγή της κατάστασης.

Καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν σκοπό να πετύχουν πολιτικούς στόχους, όπως επίσης και τη βία για την επιβολή πολιτικής άποψης.

Καλούν, οι υπουργοί, γιαπλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών της αλβανικής μειονότητας και δηλώνουν ότι μια μακρόχρονη λύση στο πρόβλημα του Κόσσοβου μπορεί να βασιστεί μόνο στην πλήρη προστασία των δικαιωμάτων Αλβανών, Σέρβων και όλων των υπολοίπων που ζουν στο Κόσσοβο σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ελσίνκι, τη Χάρτα του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ.

Οι υπουργοί καλούν σε πλήρη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για την εκπαίδευση που συνάφθηκε το '96 μεταξύ Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα.

Υπογραμμίζουν πως η λύση για το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του απόλυτου σεβασμού των υπαρχόντων συνόρων. Καλούν όλες τις οργανώσεις της αλβανικής εθνότητας να αρνηθούν κάθε αποσχιστική πολιτική και να δείξουν πλήρη σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Καλούν το Βελιγράδι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την πρέπουσα υπευθυνότητα και να αναζητήσει κοινά αποδεκτές λύσεις βασισμένη στην παραχώρηση ευρείας αυτονομίας για το Κόσσοβο μέσα στα όρια της ΟΔΓ.

Πιστεύουν ότι η προσέγγιση ΟΔΓ στη διεθνή κοινότητα θα είναι προς όφελος της χώρας και θα ισχυροποιήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αναγνωρίζουν ότι οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος προς την επίλυση του προβλήματος θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι υπουργοί καλούν την ΟΔΓ να επιτρέψει την επιστροφή όλων των διεθνών παρατηρητών στο Κόσσοβο σαν έκφραση μιας προληπτικής διπλωματίας.

Δηλώνουν την ετοιμότητα των χωρών τους να παίξουν έναν ενεργό ρόλο σ' όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται να βρεθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το πρόβλημα του Κόσσοβου. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουν τις ενέργειες (πρωτοβουλίες) των ΗΠΑ, της ΕΕ, καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να υποστηρίξουν αυτήν τη δήλωση και να συμμετάσχουν στις προσπάθειες που γίνονται για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή".

Σχολιάζοντας το κείμενο της δήλωσης, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως αποτελεί "τέκνο" της αμερικανικής διπλωματίας και πρώτος στόχος του είναι να κλιμακώσει την πίεση προς τη Σερβία, υπογραμμίζοντας την "απομόνωσή" της μεταξύ των γειτόνων της.

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, επίσης, πως στο κείμενο εμμέσως "ζωγραφίζεται" αυτός που θεωρείται υπεύθυνος για την έκρηξη, στην παράγραφο που κάνει λόγο για το ρόλο της γιουγκοσλαβικής αστυνομίας στις "ειρηνικές διαδηλώσεις" των Κοσσοβάρων και υπογραμμίζουν πως πέντε χώρες με μειονοτικά προβλήματα ανοίγουν την πόρτα για ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα.

Ανεπίτρεπτος ο περιορισμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου

Ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι "ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε δικαστικές αποφάσεις είναι ανεπίτρεπτος" ("Βήμα" 1/3/98). Στην απόφαση αυτή υπήρξε άμεση απάντηση και σε σωστή κατεύθυνση από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Στη συνέχεια όμως έχουμε τη διατύπωση μιας σειράς απόψεων που υποστηρίζουν την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πρώτος, ο οποίος έδωσε και τη γραμμή, ήταν ο καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος, που υποστήριξε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των δικαστικών αποφάσεων είναι αντίθετος με την αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από τις άλλες εξουσίες και γι' αυτό ο οποιοσδήποτε κοινοβουλευτικός έλεγχος "δεν πρέπει να γίνεται κάτω από συνθήκες που δίνουν την εντύπωση ότι παραβιάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης" ("Καθημερινή" 1/3/98).

Στη συνέχεια ο Π. Παυλόπουλος, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (αλήθεια αμείβεται και ως καθηγητής, χωρίς να ασκεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, άρθρο 56 αρ. 4, τα καθήκοντά του;), υποστήριξε ότι "δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτός ο οποιοσδήποτε ευθύς και άμεσος έλεγχος της νομοθετικής εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού ελέγχου... επί των αποφάσεων που συνιστούν... άσκηση δικαιοδοτικού λειτουργήματος" ("Νέα" 3/3/98). Δηλαδή υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δικαστικών αποφάσεων.

Σειρά πήρε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη (υπάρχουν και γι' αυτήν ερωτηματικά για το αν πληρώνεται από το Πανεπιστήμιο, χωρίς να ασκεί τα καθήκοντά της, από τότε που πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής), υποστήριξε σε συνέντευξή της στην ΕΡΑ-1, ότι "αν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης και δεχόμουν επερώτηση βουλευτή για την υπόθεση Πουρσανίδη, θα απαντούσα ότι η ερώτηση δεν έχει αντικείμενο, δεδομένου ότι άπτεται της δικαιοδοτικής κρίσης και της ελεύθερης στάθμισης των δεδομένων συγκεκριμένης υπόθεσης, συγκεκριμένου δικαστηρίου".

Με κάποια καθυστέρηση ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντσας, αποφαίνεται: "Το δικαίωμα των δικαστικών αποφάσεων ανήκει από τη φύση του στο νομικό μοναχά κόσμο. Αυτός γνωρίζει τους δαιδάλους των κανόνων του Δικαίου. Αυτός πρέπει και δικαιούται να κρίνει" ("Βήμα" 8/3/98).

Δε θέλουμε αναφερθούμε - αν και προκαλούμαστε - σε αποφάσεις της δικαιοσύνης του τύπου: ο κατηγορούμενος σκότωσε "σε άγνωστο τόπο, σε άγνωστο χρόνο, άγνωστο αριθμό ανθρώπων". Η στην καταδίκη δεκάδων κομμουνιστών, στα 1950 - 1960, ως κατασκόπων για την πολιτική τους δράση, και την εκτέλεση ορισμένων, όπως του Νίκου Μπελογιάννη. Η ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου, στελέχωσε σε σημαντικό βαθμό την πρώτη κυβέρνηση της χούντας.

Ολα αυτά σημαίνουν, όμως, ότι η δικαιοσύνη, παρά τις διακηρύξεις, δεν είναι ανεξάρτητη. Αλλά πώς να είναι ανεξάρτητη, αφού οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου) εκλέγονται από την κυβέρνηση; Δηλαδή οι ανώτατοι δικαστικοί ή έχουν προαχθεί από την κυβέρνηση ή περιμένουν να προαχθούν από αυτήν. Αυτοί με τη σειρά τους ουσιαστικά συγκροτούν τα ανώτατα όργανα για τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, τις πειθαρχικές διώξεις δικαστών. Είναι φανερό λοιπόν ότι ελέγχεται απόλυτα η δικαιοσύνη από την κυβέρνηση.

Αλλά πέρα απ' αυτό, υπάρχει ένα ουσιαστικότερο ζήτημα. Το Σύνταγμα ορίζει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ' το λαό (άρθρο 1 παρ. 2). Και το ερώτημα είναι: Πώς πηγάζει η δικαστική εξουσία απ' το λαό; Μη μου πείτε ότι επειδή οι αποφάσεις εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού! (άρθρο 26 παρ.3). Αυτό θα ήταν αστείο.

Κατά συνέπεια η Βουλή, ως όργανο έκφρασης, στο βαθμό που εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, που τα μέλη της είναι αιρετά και λογοδοτούν στο λαό, έχει δικαίωμα να κρίνει απεριόριστα τη δικαιοσύνη μαζί και τις δικαστικές αποφάσεις.

Γι' αυτό μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η φιλολογία για το απαράδεκτο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στις δικαστικές αποφάσεις απ' τη Βουλή, είναι ανεπίτρεπτη.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Δέσμευση για πτυχιούχους ψυχολογίας

Τη δέσμευση ότι σύντομα θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέλαβε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος.

Το θέμα έφερε με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,τονίζοντας ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα χρόνων για τους πτυχιούχους ψυχολογίας του ενιαίου τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, στους οποίους δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου, παρά την αντίθετη γνωμάτευση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ο υφυπουργός είπε ότι κακώς δε χορηγείται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου στη συγκεκριμένη κατηγορία πτυχιούχων και προανήγγειλε ερμηνευτική διάταξη σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αρθεί η αδικία.

"ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"
Οχι στην αποσταθεροποίηση στο Κόσσοβο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στο Κόσσοβο καλεί η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" τις νέες και τους νέους της Αθήνας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 μ. μ. έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΔΥΕΘ
Κρίκος στην αλυσίδα εστιών πολέμου

Ως έναν ακόμη κρίκο της αλυσίδας εστιών πολέμου που προκαλεί ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για το μοίρασμα των Βαλκανίων χαρακτηρίζει τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, το νέο αιματοκύλισμα στην πληγωμένη Γιουγκοσλαβία, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ αναφέρει: "Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μακριά από τη χώρα μας. Οι αμερικάνικες βάσεις του θανάτου στον τόπο μας είναι σκορπισμένες σε διάφορα μέρη και συχνά χρησιμοποιούνται από τους Αμερικάνους όποτε και όπως αυτοί θέλουν. Δυστυχώς και η σημερινή μας κυβέρνηση ξέρει μόνο να τους λέει "ευχαριστώ"". Τέλος η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να οργανωθεί γύρω από το ειρηνικό κίνημα και να σταματήσει το δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού, καταγγέλλοντας πως οι Αμερικάνοι συμπεριφέρονται στη χώρα μας σαν να 'ναι προτεκτοράτο, αγνοώντας τις θελήσεις του λαού μας. Καλεί το λαό να απαιτήσει να φύγουν από τη χώρα μας οι αμερικάνικες βάσεις και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ που με τις ενέργειές του τρομοκρατεί τους λαούς όλου του κόσμου.

Σκοπιανοί στρατιώτες σε περιπολία στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ