Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Σε ρόλο πρωταγωνιστή οι ΗΠΑ...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Συστάσεις αυτοσυγκράτησης και λήψης μέτρων για τον τερματισμό της βίας προς τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές του Κόσσοβου έδωσε χτες ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "εξαιρετικά ανησυχητική", ο Αμερικανός απεσταλμένος κάλεσε τη σερβική κυβέρνηση και τους ηγέτες των Αλβανόφωνων να "σταματήσουν αμέσως τη βία", υποστηρίζοντας πως "καθήκον" του Βελιγραδίου "είναι να πάρει μέτρα για να σταματήσει τη βία, η οποία θα πρέπει να σταματήσει και από τις δυο πλευρές".

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο Γκέλμπαρντ τόνισε πως η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων εμπιστοσύνης στο Κόσσοβο και να ανοίξει διάλογο, ώστε να τεθεί τέλος "σ' αυτήν την κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε έναν κύκλο βίας εξαιρετικά ανησυχητικό".

Στο μεταξύ, η Αλβανία φάνηκε σχεδόν έτοιμη να ζητήσει από το ΝΑΤΟ την αποστολή στρατευμάτων στα σύνορά της με τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.Σύμφωνα με όσα δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Περικλί Τέτα δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο, τονίζοντας, ωστόσο, πως "ανάλογα με τις συζητήσεις που θα γίνουν για το πρόβλημα, θα ζητηθεί και η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο". Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας πως προσωπική του πεποίθηση είναι η εξασφάλιση της επιτήρησης των συνόρων, ώστε "να αποκτήσουν αξιοπιστία οι δηλώσεις μας ότι δεν επιτρέπουμε την αποστολή όπλων που στρέφονται κατά της ειρήνης"! Σύμφωνα με τον Τέτα, η αλβανική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων μέσω των συνόρων της στο Κοσσυφοπέδιο και τους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί από την αστυνομία εκατοντάδες λαθρέμποροι.

Ενδεχομένως, το ζήτημα να τεθεί σήμερα από την αλβανική αντιπροσωπεία στην έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με θέμα τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας ιταλικής εφημερίδας "ΙΛ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ", σύμφωνα με το οποίο εκατοντάδες νεαροί Αλβανοί του Κοσσόβου εκπαιδεύονταν, μέχρι τις αρχές του χρόνου, σε στρατόπεδα ανταρτών στην Αλβανία. Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι παρόμοια, αλλά μικρότερα στρατόπεδα υπάρχουν στην ΠΓΔΜ, στη Σουηδία και στο Μαυροβούνιο, τα οποία υποστηρίζεται πως χρηματοδοτούνται, με παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων), από την αλβανική ομογένεια της Ελβετίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, τα γεγονότα στο Κόσσοβο απασχολούσαν και τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Στην Αγκυρα,το νέο τουρκικό ισλαμικό Κόμμα της Αρετής ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο ενεργή πολιτική ως προς την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και να δηλώσει τη "σαφή υποστήριξή της στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου". Ο Ισμαϊλ Αλπτεκίν, επικεφαλής του κόμματος, πρότεινε, μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να μεταβεί χωρίς καθυστέρηση στην Πρίστινα για να συναντήσει τους ηγέτες της "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" και να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να τους υποστηρίξει μέχρις εσχάτων!

Τέλος, στη Μόσχα, ο απόηχος των αποφάσεων της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό στο Λονδίνο γινόταν και χτες αισθητός. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι θα ήταν "αντιπαραγωγικό" να "επικεντρωθεί αποκλειστικά στις κυρώσεις" για να κάμψει το Βελιγράδι.

"Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό", είπε ο Πριμακόφ και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να δραματοποιούμε τις σχέσεις με τους Δυτικούς εταίρους μας, εξαιτίας της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο".

Αναφερόμενος στις άλλες δυνάμεις που συναποτελούν την Ομάδα Επαφής, ο Πριμακόφ είπε "μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε μερικά προβλήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Ομάδα καταρρέουν" (!). Οπως είπε επί λέξει χαρακτηριστικά: "Ολα τα μέλη της Ομάδας Επαφής ενδιαφέρονται για τη σταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ρωσία δίνει έμφαση στον τερματισμό των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από τη μια και στον τερματισμό της χρήσης μαζικής ισχύος από την άλλη. Ετσι πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση"...

Αργότερα, ο Ρώσος ηγέτης, Μπορίς Γιέλτσιν, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αποστολή Ρώσων κυανοκράνων στο Κόσσοβο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως η Μόσχα "δεν μπορεί να ανακατευτεί" στην περιοχή.

Αρνούνται να θάψουν τους νεκρούς

Οι κάτοικοι της πόλης Πρεκάζ στο Κοσσυφοπέδιο, όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις και στους Αλβανούς, αρνήθηκαν χτες να θάψουν τους νεκρούς τους, αν δεν πραγματοποιηθεί πρώτα νεκροψία σε όλα τα πτώματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες Αλβανοί έφθασαν χτες στο Πρεκάζ για να παραβρεθούν στις κηδείες των συγγενών τους. Ωστόσο, αρκετοί από τους συγγενείς των θυμάτων αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην ταφή των νεκρών τους, απαιτώντας από ιατροδικαστές της διεθνούς κοινότητας να κάνουν νεκροψία για να διαπιστωθεί εάν τα θύματα εκτελέστηκαν από τη σερβική αστυνομία.

  • Τη σχεδιαζόμενη επέμβαση των ΕΕ, Γερμανίας, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο κατήγγειλαν με χτεσινό τους ψήφισμα τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Λάρισας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ