Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο οδηγεί σε ανάφλεξη στα Βαλκάνια

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή του συνεδρίαση συζήτησε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Το ΠΓ κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

1. Οι εξελίξεις, που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, δείχνουν ότι μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που σκοπό έχει τον παραπέρα διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το μοίρασμα νέων ζωνών επιρροής, κατά κύριο λόγο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Το συνολικό σχέδιο που προωθείται έχει κατά πάσα πιθανότητα επιδίωξη, στο επόμενο διάστημα, την απόσπαση από τη σημερινή Γιουγκοσλαβία, εκτός του Κοσσυφοπεδίου, των περιοχών του Μαυροβουνίου, της Βοϊβοντίνας και του Σατζάκι. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Θα δώσει αέρα σε κυβερνήσεις και σε αντιδραστικές και εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις να προβάλλουν αξιώσεις αλλαγής συνόρων, στο όνομα της υπεράσπισης των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων εθνοτήτων, στο όνομα υπαρκτών ή και ανύπαρκτων προβλημάτων. Οι ιμπεριαλιστές δεν εγγυώνται ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Κανένας λαός δεν επιτρέπεται να ξεχνάει τη γνωστή και δοκιμασμένη από πολύ παλιά πολιτική των ιμπεριαλιστών, που προβλέπει συγκρότηση αξόνων και αντιαξόνων για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγες ορέξεις τους και να χτυπηθεί κάθε περήφανος και αδούλωτος λαός που αντιστέκεται. Αν δεν μπει φραγμός στα νέα σχέδια παραπέρα διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, θα προστεθούν νέα προβλήματα στους λαούς και στις μειονότητες, που υποφέρουν από το πλιάτσικο και την καταπίεση.

2. Το ΚΚΕ κατηγορηματικά δηλώνει ότι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει η αλβανική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και κάθε άλλη μειονότητα, στα πλαίσια των υφισταμένων κρατών και συνόρων, μπορούν και πρέπει να διευθετούνται από τους ίδιους τους λαούς, σε συνδυασμό με την πάλη κατά της πολιτικής τού "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζουν για τα δικά τους συμφέροντα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι λαοί της Βαλκανικής γνωρίζουν τι κινδύνους αντιπροσωπεύει η ιμπεριαλιστική "προστασία", που ειδικά σήμερα ένα στόχο έχει: Να κυριαρχήσουν σε όλα τα Βαλκάνια μικρά, αδύναμα και κατακερματισμένα κράτη, εξαρτήματα των ισχυρών δυνάμεων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, να επιβληθούν νέα μέτρα και εμπάργκο, καινούριες δηλαδή οικονομικές κυρώσεις κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας, εγκυμονούν νέους μεγάλους κινδύνους. Από πού αντλούν το δικαίωμα οι ιμπεριαλιστές να αποφασίζουν για την εξαθλίωση, τη γενοκτονία και το μακέλεμα των λαών; Ποιος τους κάλεσε;

3. Με τα δεδομένα που κυριαρχούν στα Βαλκάνια και τους φανερούς πια σχεδιασμούς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απόσχει από κάθε τέτοιου είδους ανοιχτή ή συγκαλυμμένη επιθετική δραστηριότητα και να αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο επέμβασης, που ετοιμάζεται στα επιτελεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και της ΔΕΕ - στην οποία η χώρα μας έχει αυτό το διάστημα την προεδρία.

Το ΚΚΕ, καλεί πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας να δεσμευτούν τουλάχιστον στην υποστήριξη των πιο κάτω:

  • Επιμονή στη θέση για μη αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική και ανάληψη πρωτοβουλιών και αναζήτησης των προσφορότερων τρόπων, ώστε όλες οι βαλκανικές χώρες να δεσμευτούν από κοινού ότι τα υπάρχοντα σύνορα είναι σεβαστά και δε διεκδικούν εδάφη από άλλες χώρες.
  • Καμιά υποστήριξη στη χρήση βίας ή στην απειλή χρήσης βίας κατά της Σερβίας. Καταγγελία του εμπάργκο.
  • Καμιά συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που στρέφονται κατά της Σερβίας και της ακεραιότητας της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

4. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας, το λαό μας, να επαγρυπνεί και να συμπαραταχτεί σ' ένα κίνημα αντίστασης κατά των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ΔΕΕ στα Βαλκάνια.

Η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων δεν είναι μονόδρομος!

Οι μειονότητες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους παλεύοντας κατά της πολιτικής των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ως γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ