Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Βαλκανικός τοίχος απομόνωσης για τη Σερβία

Η Ουάσιγκτον επέβαλε την πολιτική της σε πέντε βαλκανικές χώρες, οι οποίες χτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση που δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στη Σερβία

Οι αμερικανικές απαιτήσεις για τη δημιουργία της εικόνας μιας Σερβίαςαπομονωμένης από τους γείτονές της στα Βαλκάνια, υιοθετήθηκαν - δίχως πολλές αντιρρήσεις - από πέντε βαλκανικές χώρες, οι οποίες, στον ένα ή στον άλλο βαθμό έχουν να αντιμετωπίσουν μειονοτικά ζητήματα.

Παίζοντας με τη φωτιά, αφού αυτό απαιτούν τα αμερικανικά συμφέροντα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Τουρκία και η Ελλάδα, υιοθέτησαν κοινή δήλωση, η οποία αξιοποιείται για να εντείνει την πίεση προς τη Σερβία. Στη δήλωση αυτή οι πέντε βαλκανικές χώρες, (μέσω των υπουργών τους Εξωτερικών) όλες εξαρτήματα της αμερικανικής πολιτικής, ζητούν από το Βελιγράδι την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στο Κόσσοβο, την επιστροφή των διεθνών παρατηρητών στην περιοχή σαν μέσο πρόληψης, και με συγκαλυμμένο τρόπο επισημαίνουν στη Γιουγκοσλαβία πως η επάνοδός της στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται από το αν θα ικανοποιήσει τα πιο πάνω αιτήματα.

Η Κοινή Δήλωση

"Οι υπουργοί, αναφέρει η Κοινή Δήλωση, εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσσοβο και τις σοβαρότατες συνέπειες που μπορεί να έχει η ενδοφυλετική διένεξη και η πιθανή διάχυση σε όλη την περιοχή.

Οι υπουργοί δηλώνουν τη δέσμευσή τους στα κράτη τους να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή της Ν/Α Ευρώπης.

Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι το πρώτο βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις στο Κόσσοβο είναι η έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των σερβικών αρχών και της αλβανικής εθνότητας και καλούν και τα δύο μέρη να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα δύο μέρη πρέπει να καταδικάσουν και να απορρίψουν τη χρήση βίας σαν μέσο για να λυθεί η διαμάχη.

Οι υπουργοί λυπούνται ειλικρινά για την άσκηση βίας από τη σερβική αστυνομία για την κατάπνιξη των ειρηνικών διαδηλώσεων στο Κόσσοβο και τη συνακόλουθη μη αναγκαία άσκηση βίας που είχε για αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα. Ταυτόχρονα, καλούν (ζητούν) απ' όλες τις οργανώσεις της αλβανικής εθνότητας στο Κόσσοβο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία και την τρομοκρατία σαν όπλο για την αλλαγή της κατάστασης.

Καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν σκοπό να πετύχουν πολιτικούς στόχους, όπως επίσης και τη βία για την επιβολή πολιτικής άποψης.

Καλούν, οι υπουργοί, γιαπλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών της αλβανικής μειονότητας και δηλώνουν ότι μια μακρόχρονη λύση στο πρόβλημα του Κόσσοβου μπορεί να βασιστεί μόνο στην πλήρη προστασία των δικαιωμάτων Αλβανών, Σέρβων και όλων των υπολοίπων που ζουν στο Κόσσοβο σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ελσίνκι, τη Χάρτα του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ.

Οι υπουργοί καλούν σε πλήρη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για την εκπαίδευση που συνάφθηκε το '96 μεταξύ Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα.

Υπογραμμίζουν πως η λύση για το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του απόλυτου σεβασμού των υπαρχόντων συνόρων. Καλούν όλες τις οργανώσεις της αλβανικής εθνότητας να αρνηθούν κάθε αποσχιστική πολιτική και να δείξουν πλήρη σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Καλούν το Βελιγράδι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την πρέπουσα υπευθυνότητα και να αναζητήσει κοινά αποδεκτές λύσεις βασισμένη στην παραχώρηση ευρείας αυτονομίας για το Κόσσοβο μέσα στα όρια της ΟΔΓ.

Πιστεύουν ότι η προσέγγιση ΟΔΓ στη διεθνή κοινότητα θα είναι προς όφελος της χώρας και θα ισχυροποιήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αναγνωρίζουν ότι οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος προς την επίλυση του προβλήματος θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι υπουργοί καλούν την ΟΔΓ να επιτρέψει την επιστροφή όλων των διεθνών παρατηρητών στο Κόσσοβο σαν έκφραση μιας προληπτικής διπλωματίας.

Δηλώνουν την ετοιμότητα των χωρών τους να παίξουν έναν ενεργό ρόλο σ' όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται να βρεθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το πρόβλημα του Κόσσοβου. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουν τις ενέργειες (πρωτοβουλίες) των ΗΠΑ, της ΕΕ, καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να υποστηρίξουν αυτήν τη δήλωση και να συμμετάσχουν στις προσπάθειες που γίνονται για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή".

Σχολιάζοντας το κείμενο της δήλωσης, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως αποτελεί "τέκνο" της αμερικανικής διπλωματίας και πρώτος στόχος του είναι να κλιμακώσει την πίεση προς τη Σερβία, υπογραμμίζοντας την "απομόνωσή" της μεταξύ των γειτόνων της.

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, επίσης, πως στο κείμενο εμμέσως "ζωγραφίζεται" αυτός που θεωρείται υπεύθυνος για την έκρηξη, στην παράγραφο που κάνει λόγο για το ρόλο της γιουγκοσλαβικής αστυνομίας στις "ειρηνικές διαδηλώσεις" των Κοσσοβάρων και υπογραμμίζουν πως πέντε χώρες με μειονοτικά προβλήματα ανοίγουν την πόρτα για ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβλέπουν πιθανότητα «αποσταθεροποίησης» (2010-05-19 00:00:00.0)
«Ζυμώσεις» για το τελικό κείμενο (2001-02-23 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί χειρισμοί... (1999-08-06 00:00:00.0)
Επικίνδυνες προθέσεις (1998-11-07 00:00:00.0)
Η βία συνεχίζεται, ενώ "νέες ιδέες" συζητιούνται... (1998-07-14 00:00:00.0)
Σερβική πρόταση διαλόγου (1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ