Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαβλέπουν πιθανότητα «αποσταθεροποίησης»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._ Η απουσία προόδου στη συμφιλίωση μεταξύ των εθνοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο σε συνδυασμό με την φτώχεια και την ανέχεια που μαστίζει την περιοχή αφότου έγινε (με την επέμβαση του '99) ΝΑΤΟικό και ευρωενωσιακό προτεκτοράτο, αποτελούν «κίνδυνο για μελλοντική κοινωνική αναταραχή» υποστήριξε χτες μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Λαμπέρτο Ζανιέρ, που είναι ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην περιοχή, Μπαν Κι-Μουν.

Ο Ζανιέρ πρόσθεσε πως η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIK) συνεχίζει να επικεντρώνει την προσοχή της στα ζητήματα που επιδρούν στις σχέσεις μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας, του σερβικού πληθυσμού και κοινοτήτων. Χαρακτήρισε σε γενικές γραμμές την κατάσταση «σταθερή αλλά με υπαρκτή την πιθανότητα αποσταθεροποίησης ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα» όπου κατοικούν περισσότερο Σέρβοι.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς είπε ότι παρά τα αρνητικά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο «μπορεί να εισέρθει σε ευοίωνη περίοδο» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα δημιουργήσει «ευκαιρία» για την έναρξη νέων συνομιλιών με στόχο τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος της επαρχίας, όπου η Σερβία (είπε ο Γέρεμιτς) «είναι έτοιμη να ξεκινήσει χωρίς προϋποθέσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Σκεντέρ Χισένι ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα εργάζεται τάχα «προς το συμφέρον όλων των πολιτών» αλλά ότι ο εκεί ρόλος της Σερβίας «δεν βοηθάει». Πρόσθεσε ότι η Σερβία συνεχίζει να βοηθάει τους «παράνομους θεσμούς» στο βόρειο Κόσσοβο, κάτι που, όπως είπε, «αποτελεί ανεύθυνη και απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα του Κοσσόβου» (μολονότι η περιοχή σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ συνεχίζει να αποτελεί τυπικά αναπόσαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ