Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εκρηκτική η κατάσταση

Οι συγκρούσεις στρατού διαδηλωτών συνεχίζονται στην Μπανγκόκ
Οι συγκρούσεις στρατού διαδηλωτών συνεχίζονται στην Μπανγκόκ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Ταϊλάνδη, μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπχισίτ Βετζατζίβα και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης του Ενωμένου Μετώπου για τη Δημοκρατία και κατά της Δικτατορίας (UDD), γνωστούς ως διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα». Χτες εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επανέλαβε πρόταση για εκεχειρία, που ήρθε από τη Γερουσία, την οποία επί της ουσίας απέρριψε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός θα αποσυρθεί μόνο αν τα «Κόκκινα Πουκάμισα» λύσουν την κατάληψη της Μπανγκόκ και τερματίσουν τις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την πλευρά της κυβέρνησης, οι αρχές επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή στην «ηρεμία», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε κλοιό διαδηλώσεων, όπου «δρουν ανεξέλεγκτα τρομοκράτες, δράττοντας την ευκαιρία να επιτεθούν στις αρχές του κράτους». Στρατός και κυβερνητικές δυνάμεις απευθύνουν δε προειδοποίηση ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια τερματισμού των κινητοποιήσεων.

Τα «Κόκκινα Πουκάμισα» αρχικά εμφανίστηκαν πρόθυμοι να προσέλθουν σε άνευ όρων συνομιλίες αρκεί να μη συμμετείχαν σε αυτές 40 μέλη της Γερουσίας, που ζητούν την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων τους, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν δώσει απάντηση εάν θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους τελικά από την πολιορκία της Μπανγκόκ, όπου έχουν παρατάξει στην πρώτη γραμμή γυναίκες και μικρά παιδιά, σαν ασπίδες στα πυρά του στρατού...

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να δεσμεύεται ότι εάν τα Κόκκινα Πουκάμισα τερματίσουν τις κινητοποιήσεις, ο στρατός θα σταματήσει με τη σειρά του τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών και θα δώσει εντολή κατάπαυσης του πυρός.

Χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας συνεχίστηκαν οι οδομαχίες στην Μπανγκόκ, μεταξύ στρατού και διαδηλωτών, με τους νεκρούς να είναι επίσημα 37 και οι τραυματίες να ξεπερνούν τους 282.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Κόκκινα Πουκάμισα» απαιτούν την άμεση κήρυξη εκλογών, υποστηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, που εγκατέλειψε τη χώρα αντιμετωπίζοντας σκάνδαλα διαφθοράς και καταχρήσεων. Ο Α. Βετζατζίβα που ηγείται της σημερινής κυβέρνησης, από την άλλη πλευρά κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι κατέλαβε την εξουσία με άνομα μέσα και αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος του στρατού. Στις τάξεις των διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί και μεγάλη μερίδα των λαϊκών στρωμάτων, σε μία προσπάθεια να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα που πλήττουν την εργατική τάξη και την αγροτιά στη χώρα, ελλείψει άλλης πολιτικής εναλλακτικής διεξόδου.

Στην πραγματικότητα, τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης υποστηρίζουν και εξυπηρετούν τα ίδια αστικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ