ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ενστάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω... έλλειψης μελέτης

Γιάννης Θεωνάς: Να απορριφθεί το "νέο μανιφέστο του καπιταλισμού"

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Το Ευρωκοινοβούλιο, είναι το πρώτο Κοινοβούλιο στον κόσμο που πήρε δημόσια θέση για τις μέχρι τώρα, με πλήρη μυστικότητα, διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τη σύναψη μιας Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις (ΠΣΕ).

Στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών, στις οποίες μετέχουν και τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, ως μέλη του ΟΟΣΑ, είναι η δημιουργία παγκόσμιου καταστατικού χάρτη, που θα εξασφαλίζει την πλήρη απελευθέρωση των επενδύσεων και θα εγγυάται την ασφάλειά τους από τις όποιες κρατικές παρεμβάσεις.

Η αρχή της απελευθέρωσης των επενδύσεων, σημαίνει ουσιαστικά ότι τα κράτη που θα υιοθετήσουν τη συμφωνία, δε θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν όρους ή περιορισμούς στις τοποθετήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων, απ' όπου και αν προέρχονται. Η αρχή της προστασίας και της ασφάλειας των επενδύσεων μάλιστα, υποχρεώνει τα κράτη που θα υπογράψουν τη συμφωνία, να αποζημιώνουν τους επενδυτές για οποιαδήποτε ζημιά υποστούν, εξαιτίας παραλείψεων ή πράξεων των κρατών.

Προαπαιτούμενο για την κύρωση: κάποια μελέτη, προσιτή στο κοινό!

Το Ευρωκοινοβούλιο προσέγγισε το θέμα, εξετάζοντας την έκθεση που εκπόνησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Ντόρφλερ,εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του Σώματος. Το Σώμα διαπιστώνει ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμιά μελέτη στην ΕΕ για τις επιπτώσεις της ΠΣΕ σε σημαντικούς τομείς, όπως η κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, η πνευματική ιδιοκτησία, η αναπτυξιακή πολιτική και οι περιφερειακές συμφωνίες.

Το Ευρωκοινοβούλιο εκτιμά, λοιπόν, ότι τα Κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, δεν πρέπει να υπογράψουν ή να κυρώσουν την ΠΣΕ, εφόσον δεν υπάρξει κάποια μελέτη, προσιτή στο κοινό, που θα εξετάζει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας, στην Κοινοτική Νομοθεσία και τις Κοινοτικές Πολιτικές.

Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του, όσον αφορά τη σύναψη της συμφωνίας, ώστε το Σώμα να έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει, αν το κρίνει απαραίτητο, τη σύναψη της ΠΣΕ. Παράλληλα, καλούνται το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το οριστικό σχέδιο της ΠΣΕ για διεξοδική εξέταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεδομένου ότι η συμφωνία μπορεί να θίγει συνταγματικές διατάξεις της Ενωσης.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, πολλοί ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι η ΠΣΕ χαρακτηρίζεται από σοβαρή έλλειψη ισορροπίας, γιατί ενώ υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των επενδυτών, οι συμβαλλόμενες χώρες αναλαμβάνουν βαριές υποχρεώσεις, οι οποίες μπορεί να αφήσουν απροστάτευτους τους πολίτες τους. Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες διατάξεις της ΠΣΕ για τις απαλλοτριώσεις, την προστασία των επενδύσεων, τη μεταφορά κεφαλαίων και κερδών και τις αποζημιώσεις, κρίνονται από το Σώμα υπερβολικές έως απαράδεκτες.

Είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την εκτίμηση του Σώματος, τα κράτη - μέλη να μην μπορούν να θέσουν όρους ή περιορισμούς, για να προστατέψουν την υγεία των πολιτών, να εμποδίσουν την παραγωγή ανεπιθύμητων προϊόντων (π. χ. μεταλλαγμένων) ή να διαφοροποιήσουν τη φορολογία τους, ανάλογα με τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους. Αντίθετα, θα διατρέχουν τον κίνδυνο να καταδικαστούν στην καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων για την υιοθέτηση μέτρων που αντανακλούν τις εθνικές τους επιλογές, θα θίγουν όμως τα συμφέροντα των επενδυτών.

ΚΚΕ: να απορριφθεί άμεσα

"Την άμεση απόρριψη της πολυμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις", ζήτησε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς,υπογραμμίζοντας τις τραγικές συνέπειες για τους λαούς και την οικονομία των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, που θα έχει το νέο αυτό "μανιφέστο του παγκόσμιου καπιταλισμού".

"Η συμφωνία αυτή στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, διαμορφώθηκε εν κρυπτώ από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ερήμην των εθνικών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Τονίζοντας ότι "οι συνέπειες από την εφαρμογή της θα είναι τραγικές για τους λαούς και την οικονομία των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών" ο Γιάννης Θεωνάς επισήμανε ότι "οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές, αυτές που οι αξιωματούχοι της Επιτροπής ονομάζουν "παγκόσμιους παίχτες", που θα μπορούν να επιβάλλουν πλήρως τους όρους τους και θα μπορούν να σύρουν ακόμα και στα δικαστήρια τις κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να αποτρέψουν οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού της ασυδοσίας τους".

"Το νέο αυτό "μανιφέστο του παγκόσμιου καπιταλισμού", κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα οδηγήσει στην πλήρη ανατροπή των κοινωνικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και, σε συνδυασμό με την ΟΝΕ, θα οδηγήσει σε μια πλήρως απορυθμισμένη αγορά, όπου τα περιθώρια άσκησης κρατικής πολιτικής συρρικνώνονται θεαματικά σε όφελος των πολυεθνικών ομίλων, των διεθνών τραπεζών και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ"

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
θυσιάζονται στις επιδιώξεις της ΕΕ

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα

Την εμμονή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χτυπάει το ελληνικό ελαιόλαδο και κατ' επέκταση τους ελαιοπαραγωγούς, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Σωτηρλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που υπέβαλλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε την αμείωτη πτώση των τιμών, που μηδενίζει το εισόδημα των παραγωγών, την ίδια στιγμή που θησαυρίζουν οι έμποροι και οι κάθε λογής μεσάζοντες, ενώ οι τιμές παρέμβασης είναι εξευτελιστικές.

Στην προσπάθειά του να απολογηθεί ο υφυπουργός Υγείας κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς όπως "υπερβολές και άκαιρη αντιπολιτευτική διάθεση", ενώ στη συνέχεια έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών. Παρά τη φραστική αναγνώριση όμως, ο υφυπουργός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ότι οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιτρέπουν την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των εν λόγω παραγωγών, αφού δεν επιτρέπεται εθνική πολιτική. Απέδωσε την πρωτοφανή μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών στην υψηλή παραγωγή που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ξεπεράστηκε το πλαφόν), τις χαμηλές τιμές άλλων χωρών και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Οι απαντήσεις του υφυπουργού αποδείχνουν ότι οι φόβοι των παραγωγών είναι δικαιολογημένοι, αφού στην ουσία η κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική της ΕΕ, που χτυπάει το ελαιόλαδο προωθώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών των ΗΠΑ, που προωθούν το σπορέλαιο.

Ο κομμουνιστής βουλευτής αντέκρουσε το επιχείρημα ότι πέφτουν οι τιμές λόγω της αυξημένης παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι ο καταναλωτής εξακολουθεί παρ' όλα αυτά να αγοράζει ακριβά το ελαιόλαδο. Οι απώλειες τόνισε είναι τεράστιες και μόνο στη Λέσβο - όπου προχθές υπήρξε κινητοποίηση των παραγωγών - ανέρχονται στα 15 δισ. δρχ. Ο Στρ. Κόρακας ζήτησε την κατάργηση του πλαφόν παραγωγής με πραγματικό έλεγχο της παραγωγής, την ενίσχυση των παραγωγών, την απαγόρευση εισαγωγών από τρίτες χώρες, την ενθάρρυνση της τυποποίησης και την πάταξη της αισχροκέρδειας.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή

Ο αναπτυξιακός νόμος κάθε άλλο παρά εστιάζεται στο υπ' αριθμόν ένα θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους, δηλαδή την ανεργία και την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας.Αυτό επισήμανε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Στη σύντομη παρέμβαση της δευτερολογίας του, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε τις εκτιμήσεις του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβα για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας πως η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου "είναι μόνο η αρχή", αφού "η κυβέρνηση θέλει να παραπλανά τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι η μονιμότητα δεν πρέπει να θιχτεί", καταλήγοντας ότι η στόχευση είναι στη "σαρωτική επίθεση στις εργασιακές σχέσεις".

Στη συνέχεια εστιάζοντας στην κυβερνητική πολιτική για τη βιομηχανία, επισήμανε ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας, παρ' ότι ακούστηκαν πολλά περί ανάπτυξης, "δεν ακούστηκε κανένας στόχος για το κύριο, που είναι η απασχόληση και πώς θα ανέβει και θα αναπτυχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας". Συμπλήρωσε δε ότι πρέπει να αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι "γιατί μέσα στα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν μπήκε ο όρος της απασχόλησης".

Αναφερόμενος στις σχετικές μειώσεις των αναπτυξιακών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "δεν αλλάζουν οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησης", αλλά απλώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου που στοχεύει στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Πρόσθεσε δε πως "τα κριτήρια που δίνονται για τις νέες επιχειρήσεις δε θα επιτρέψουν σε κανέναν νέο άνθρωπο να ενταχθεί, αφού είναι πολύ υψηλές οι οικονομικές απαιτήσεις", αντίθετα είπε "πάλι ενισχύεται το μεγάλο κεφάλαιο".

Τέλος, σχετικά με όσα προβλέπονται για τις ενισχύσεις συνεταιριστικών οργανώσεων, ο Νίκος Γκατζής ζήτησε να ενταχθούν όλοι οι συνεταιρισμοί, κάθε μορφής, στον αναπτυξιακό νόμο.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Κορόνες ... "άσφαιρης" κριτικής

Στο λαό της Αττικής μίλησε χτες ο Δ. Τσοβόλας από την πλατεία Δαβάκη, στο Αιγάλεω. Παρά τις προβλέψεις των κύκλων του κόμματος για μαζική συμμετοχή, ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΔΗΚΚΙ, μερικές εκατοντάδες οπαδών του, δεν ήταν αρκετός να γεμίσει την όχι ιδιαίτερα μεγάλη πλατεία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο της λεγόμενης "εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης για την πραγματική και ολόπλευρη ανάπτυξη της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη". Επέκρινε ευθύς εξαρχής τα κόμματα που το ΔΗΚΚΙ είχε καλέσει να συγκροτήσουν μαζί το "πατριωτικό δημοκρατικό λαϊκό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό", λέγοντας ότι "έμμεσα πλην σαφώς απάντησαν αρνητικά". Ετσι δικαιολόγησε την τακτική του κινήματος να απευθυνθεί απευθείας στο λαό για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου. Θεώρησε τη χτεσινή συγκέντρωση ως"μεγαλειώδη και απαρχή της συγκρότησης του μετώπου".

Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας, επέκρινε δριμύτητα την κυβέρνηση Σημίτη με υψηλές κορόνες περί υποτέλειας και ξεπουλήματος, χωρίς όμως να ψελλίσει λέξη για τους υπεύθυνους αυτής της πολιτικής και την εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στάθηκε επίσης στα ζητήματα της οικονομίας, όμως οι προτάσεις του δεν έπεισαν παρά μόνο για μια άλλη διαχείριση του ίδιου πλαισίου που στηρίζουν οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, προέβλεψε ότι "στις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις το ΔΗΚΚΙ θα αναδειχτεί σε καθοριστικό παράγοντα" και κάλεσε για πλατιά στήριξη του δρόμου που προτείνει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, επικρίνοντας γενικόλογα τα κόμματα εκείνα εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, "που συνεργάζονται με τον νεοφιλελευθερισμό", όπως είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ