ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Διεκδικούν αγωνιστικά το δίκιο τους

Πραγματοποίησαν χτες μαχητικό συλλαλητήριο στις Σέρρες και απαίτησαν να πληρώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι το άδικο πρόστιμο της παρακράτησης του 20% επί της πριμοδότησης στα καπνά της ποικιλίας "μπασμά" που επέβαλε η ΕΕ

Κρατώντας μαύρες σημαίες και με την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών, πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαχητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Κατέλαβαν συμβολικά τη Νομαρχία και απαίτησαν την κατάργηση της ποινής που επέβαλε η ΕΕ στους καλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά, καταδικάζοντάς τους να χάσουν το 20% της πριμοδότησης.

Η ποινή αυτή επιβλήθηκε επειδή η υπογραφή των συμβολαίων με τους καπνεμπόρους για την περσινή σοδειά έγινε εκπρόθεσμα, εξαιτίας των εκβιασμών των καπνεμπόρων. Οι καπνοπαραγωγοί κατήγγειλαν ως μοναδικούς υπεύθυνους τους καπνεμπόρους και την κυβέρνηση, γιατί οι μεν πρώτοι στην προσπάθειά τους να αγοράσουν με χαμηλές τιμές δεν πήγαν να διαπραγματευτούν έγκαιρα με τις Ομάδες Παραγωγών, η δε κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να πιέσει στην εμπρόθεσμη σύναψη των συμβολαίων, αφήνοντας ασύδοτους και ατιμώρητους τους εμπόρους, οι οποίοι τελικά είναι και οι μόνοι κερδισμένοι.Από νωρίς χτες το πρωί οι καπνοπαραγωγοί άρχισαν να καταφθάνουν από κάθε καπνοχώρι της περιοχής και συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο της νομαρχίας αποκλείοντας για τρεις ώρες την κεντρική οδό της πόλης. Συμπαραστάτες στον αγώνα των καπνοπαραγωγών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι της ΕΑΣ Σερρών και της ΚΡΕΣΕΡ ΑΕ, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ.

Μιλώντας ο Γιάννης Πίσαρης, πρόεδρος της ΣΕΑ Καπνοπαραγωγών που συστάθηκε τις τελευταίες μέρες μετά την κοινοποίηση της κατάφωρα άδικης και καταστροφικής απόφασης της ΕΕ που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1.250 εκατομ. δραχμών από τους 5.120 καπνοπαραγωγούς του νομού, τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα τους και τους προειδοποίησε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.

Οι αγωνιζόμενοι καπνοπαραγωγοί εκτός από την κατάργηση της ποινής απαιτούν να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που τους οφείλουν οι εταιρίες ΑΤΙΚ και Πετρίδη, αύξηση της τιμής στο προϊόν 100 δρχ. πάνω από τη μέση περσινή τιμή, το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή από παραγωγό σε παραγωγό να μην υπερβαίνει τις 200 δρχ, και τέλος τη διασφάλιση της αποπληρωμής των καπνών της εσοδείας 1997 με κατάθεση εγγυητικής επιστολής από μέρους των καπνεμπορικών εταιριών που θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των καπνών.

Στο συλλαλητήριο μίλησε και ο πρόεδρος της ΚΑΠΝΙΚΗΣ Κ. Πελτεκιάδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι Ελληνες καπνέμποροι παίζουν το ρόλο των μεσητάδων για τις πολυεθνικές, ενώ αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης ανέφερε ότι νόμοι υπάρχουν για να προστατέψουν τους καπνοπαραγωγούς, αλλά οι αρμόδιοι δε θέλουν να τους εφαρμόσουν και έτσι τους αφήνουν έρμαια στα χέρια των κερδοσκόπων.

Κρίσιμη μέρα για την πορεία των κινητοποιήσεων θα είναι η επόμενη Πέμπτη οπότε η ΣΕΑ των καπνοπαραγωγών, μαζί με τους 7 βουλευτές του νομού θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας. Πάντως, οι καπνοπαραγωγοί των Σερρών προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων και αποκλεισμό των συνόρων στον Προμαχώνα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
"Φιέστα" εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής

Την ώρα που τα επιτελεία των Βρυξελλών ανακοίνωναν μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 4,4%, ο πρωθυπουργός δήλωνε την υποτέλειά του στο "μοντέλο" πολιτικής της ΕΕ

Την ίδια ώρα που τα επιτελεία των Βρυξελλών ανακοίνωναν μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών κατά 4,4% και της απασχόλησης κατά 3%, μέσα στο 1997, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωνε υποταγή στο "μοντέλο" της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες ο Τομέας Συνεταιριστικού και Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εξωραϊσει, τις ολέθριες συνέπειες της "Ατζέντας 2000" και των επικείμενων καταστροφικών αναθεωρήσεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα, καθώς και τις οδυνηρές επιπτώσεις της υποτίμησης της δραχμής, που από κοινού θα οδηγήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά την πίστη του στη διεθνοποίηση της αγοράς και ότι η "Ατζέντα 2000" αποτελεί μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για το ξεκίνημα του νέου αιώνα. Επίσης ξαναέφερε το ψευτοεπιχείρημα περί βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας. Και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την ερήμωση της υπαίθρου που θα επιφέρει η "Ατζέντα 2000", τα "βάφτισε" μέτρα για βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Οσον αφορά την αναθεώρηση της ΚΟΑ για βόειο κρέας, γάλα και σιτηρά, ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν τη χώρα μας, αφού "εμείς είμαστε ελλειμματικοί" και μάλλον θα του έφτασε η αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα που πρότεινε η Κομισιόν κατά 18.400 τόνους. Για τις καταστροφικές προτάσεις σε λάδι, καπνά, καθώς και τις επικείμενες δυσμενείς προτάσεις σε αμπελο-οινικά και βαμβάκι είπε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει συμμαχίες για να διαπραγματευτεί, ενόψει το νέου γύρου συζήτησης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει πάρει ήδη μέτρα για την ταφόπλακα των μεσογειακών προϊόντων.

Αναφερόμενος επίσης στα όσα ορίζει η "Ατζέντα 2000" ομολόγησε ότι οι πόροι για τη γεωργία δεν είναι επαρκείς, αλλά η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να γίνει στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της αγοράς και των ανοιχτών συνόρων, γιατί... έτσι θα αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός της Κίνας του ενός δισεκατομμυρίου πληθυσμού.Σχετικά με το κυβερνητικό έργο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρίες - που μόνο τους μικρομεσαίους αγρότες δε θα εξυπηρετούν - στην τράπεζα γης που θα μαζέψει τα χωράφια των ξεκληρισμένων αγροτών και στο νομοσχέδιο - κοροϊδία για τους νέους αγρότες και την εκπαίδευσή τους.

Στην ομιλία του επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποτίμηση της δραχμής και τα οφέλη που δήθεν θα αποκομίσουν οι αγρότες από τη δραχμική αύξηση των επιδοτήσεων και τις ανταγωνιστικές τιμές που προκύπτουν για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ξέχασε... όμως να αναφερθεί στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, που επέφερε η υποτίμηση της δραχμής για τους αγρότες και στις ποσοστώσεις, που λειτουργούν ως τροχοπέδη στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.

Τα προκλητικά και υποκριτικά λεγόμενα του πρωθυπουργού δε σταμάτησαν στα παραπάνω και τα όσα προβλήματα έθεσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αυτός τα κατάλαβε κάπως έτσι: "Υπήρχαν - είπε - κινητοποιήσεις ορισμένων αγροτών το Φλεβάρη. Η θέση μας είναι ότι εμείς ως πολιτεία, ως Ελλάδα, δεν μπορούμε να εγγυόμαστε εισοδήματα σε ορισμένο ύψος, δεν υπάρχει εγγύηση του αγροτικού εισοδήματος. Πρέπει να κάνουμε υποδομές πρέπει να δίνουμε ενισχύσεις, πρέπει να αντιμετωπίζουμε καταστροφές. Αλλά δεν μπορεί εσαεί και πάντα, όπως δουλεύει ο καθένας και ό,τι να δουλεύει και ό,τι να παράγει, όποια ποιότητα και υπό όποιες συνθήκες, να έχει ένα συγκεκριμένο εισόδημα, το οποίο μάλιστα κατά ορισμένους θα πρέπει να αυξάνεται και κάθε χρόνο. Αυτή είναι μια άποψη ξένη προς τη δικιά μας αντίληψη και για τη λειτουργία της οικονομίας. Γι' αυτό και τις κινητοποιήσεις πρέπει να τις κρίνουμε από αυτή τη σκοπιά". Και συνεχίζοντας τον προκλητικό χαβά του κατέληξε: "Ο καθένας μπορεί να καταλαμβάνει ένα δρόμο και να δημιουργεί κοινωνική αναταραχή. Αλλά το κριτήριο δεν είναι αν έχει αυτή τη δυνατότητα ή εάν έχει χάσει 2-3 ή 20-30 δραχμές"!

Κι αφού ο πρωθυπουργός είπε όσα είχε να πει, οι Στ. Τζουμάκας υπουργός Γεωργίας, Κ. Σκανδαλίδης γραμματέας του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Ειρήνη Λαμπράκη μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι άλλοι ομιλητές που ακολούθησαν, δεν είχαν τίποτε περισσότερο να προσθέσουν.

Η κυβέρνηση στηρίζει τους καπνέμπορους

Με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου κατήγγειλε την καταλήστευση των παραγωγών του Νομού Σερρών από τους εμπόρους με την κάλυψη της κυβέρνησης

Την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική, που εκτός των άλλων στηρίζει τους εμπόρους, οι οποίοι κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών,κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,σχετικά με τους καπνοπαραγωγούς του Νομού Σερρών.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής στην απάντησή του, αφού επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεσμεύσεις που δεν επιτρέπουν την αποζημίωση των παραγωγών, προσπάθησε ούτε λίγο ούτε πολύ να ρίξει τις ευθύνες στους ίδιους τους αγρότες. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν έχουν ευθύνη μόνο οι έμποροι, αλλά και "όσοι ξεσήκωναν τους αγρότες" για να μην υπογράψουν συμβόλαια.

Στην παρατήρηση του Στ. Παναγιώτου ότι οι αγρότες θα αντιδράσουν αγωνιστικά στον εμπαιγμό, ο υφυπουργός κατέφυγε στο γνώριμο κυβερνητικό μοτίβο απέχθειας σε κάθε μορφή αγώνα, λέγοντας ότι οι πολιτικές των κινητοποιήσεων είναι "αδιέξοδες".

"Πρώτη και κύρια ευθύνη για την επιβολή προστίμου 20% στην πριμοδότηση των καπνοπαραγωγών φέρει η κυβέρνηση και το υπουργείο σας γιατί άφησαν τους καπνέμπορους να καταστρατηγήσουν βασικά άρθρα των συμβολαίων και να αγοράσουν τα καπνά σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που υπέγραψαν στα συμβόλαια" κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο Στ. Παναγιώτου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγούνται οι αγρότες στο δρόμο του αγώνα όπως κάνουν στις Σέρρες με την κατάληψη της νομαρχίας. Και σημείωσε: "Ξεκάθαρα υποστηρίζετε τα συμφέροντα των καπνέμπορων και ενώ γνωρίζατε όλες τις παραπάνω παρανομίες, δεν πήρατε κανένα μέτρο σε βάρος τους".

Αποκαλυπτικά για τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής ήταν και τα στοιχεία που κατέθεσε ο Στ. Παναγιώτου. Σύμφωνα με αυτά ενώ το 1988 καλλιεργούνταν 95.000 στρέμματα, σήμερα φτάνουν μόλις στα 52.500 στρέμματα, ενώ από τους 9.000 παραγωγούς, σήμερα έχουν μείνει 5.900.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέες μαζικές καταδίκες αγροτών

Με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκαν χτες άλλοι 30 αγρότες από το "αγροτοδικείο" της Λάρισας, που δουλεύει πυρετωδώς, επί ένα και πλέον χρόνο, μοιράζοντας αφειδώς ποινές σε ξωμάχους του νομού, επειδή πήραν μέρος σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Μέσα σε λίγη ώρα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο "ξεπέταξε" τέσσερις δίκες και επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή σε 30 συνολικά αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στις 13 Μάρτη του 1995. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι - όπως φάνηκε και στην ακροαματική διαδικασία - σ' εκείνη την κινητοποίηση, που είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα, οι δρόμοι δεν είχαν αποκλειστεί.

Στη Λάρισα ιδιαίτερα, αλλά και σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία, χιλιάδες αγωνιστές της αγροτιάς έχουν καταδικαστεί στα "αγροτοδικεία" σκοπιμότητας της κυβέρνησης και πάρα πολλοί περιμένουν στη σειρά, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε χωριό της περιοχής να έχει καταδικασθέντες ή υπόδικους αγρότες. Βεβαίως, η εκδικητική μανία της κυβέρνησης εναντίον των Θεσσαλών αγροτών εξηγείται, καθότι αυτοί πρωτοστάτησαν και πρωταγωνίστησαν στις κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο μέλλον. Αλλά η δικαστική τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί σ' όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πάνω από 10.000 αγρότες να σέρνονται στα δικαστήρια.

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν, πολλές φορές, δηλώσει πως η άδικη, εκδικητική, τρομοκρατική δικαστική ποινή αποτελεί τίτλο τιμής για τους αγωνιστές της αγροτιάς και το κρίμα, η ντροπή και το όνειδος βαρύνουν την κυβέρνηση που θέτει υπό διωγμό τους αγρότες, που αποτελούν το 20% και πλέον του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας, είναι εργαζόμενοι νοικοκυραίοι και τίμιοι πολίτες, δημιουργώντας έτσι μέγα ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Και, βεβαίως, επειδή οι κυβερνώντες δε φαίνονται ν' αλλάζουν τακτική και πολιτική, αναζητούνται δικαστές που θα τολμήσουν να σταθμίσουν το άδικο της ποινικοποίησης των αγώνων για ν' αποδώσουν το δίκιο, συντασσόμενοι με το λαϊκό αίσθημα που προσβάλλεται από την κατάφωρη αδικία και με την κοινή γνώμη που αντιδρά στη δίωξη και καταδίκη κοινωνικών αγωνιστών.

Συντονίζονται οι ελαιοπαραγωγοί

Αγωνιστικά συντονίζονται οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, μπρος στα τραγικά αδιέξοδα, που έχουν δημιουργηθεί φέτος στον τομέα του ελαιολάδου, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση.

Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η δραματική πτώση της τιμής του λαδιού και την ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να δοθούν λύσεις, θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 22 του Μάρτη στην Αθήνα, πλατιά σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα (ΣΕΑ) και Αγροτικών Φορέων από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της αυριανής σύσκεψης, πήρε η ΣΕΑ ελαιοπαραγωγών της Λέσβου και την πρόσκληση έχουν ήδη αποδεχτεί οι ΣΕΑ των αγροτών από τις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Η σύσκεψη ξεκινά αύριο στις 10.30 το πρωί και θα γίνει στην αίθουσα των Μανταμαδιωτών(Γ Σεπτεμβρίου 39, 3ος όροφος).

Σε αδιέξοδο οι βοοτρόφοι

Η υπερχρέωση και το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο κλάδος της βοοτροφίας, ήταν το κύριο θέμα στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι βοοτρόφοι όλης της χώρας, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Βόειου Κρέατος και Γάλακτος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η αδυναμία των βοοτρόφων να πληρώσουν τα χρέη τους προς την Αγροτική Τράπεζα, η οποία οφείλεται κυρίως στην επιβολή των αρνητικών Νομισματικών Εξισωτικών Ποσών (ΝΕΠ) (1983-1989), αλλά και στα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ, στους υψηλούς τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια. Η αναγκαστική εκποίηση των περιουσιών τους, που επιχειρεί η ΑΤΕ, οδηγεί στο μαρασμό και την οικονομική χρεοκοπία χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων.

Οι βοοτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση και την ΑΤΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. "Ζητάμε διόρθωση και όχι διαγραφή των οφειλών. Δε ζητάμε χάρη, ζητάμε την επιστροφή μέρους του κλαπέντος εισοδήματός μας", ειπώθηκε χαρακτηριστικά χτες.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου κατήγγειλε την αντικτηνοτροφική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ, που "εκφράζεται με τις απαράδεκτα χαμηλές ποσοστώσεις για το γάλα και τον αριθμό των επιδοτούμενων ζώων και τροφοδοτεί σε καθημερινή βάση καταστάσεις χρεοκοπίας των κτηνοτρόφων". Επίσης αναφέρθηκε στις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει η "Ατζέντα 2000" και η καταστροφική αναθεώρηση της ΚΟΑ βόειου κρέατος και γάλακτος και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των βοοτρόφων, για την επιβίωση των νοικοκυριών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ