ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Συντονισμός δράσης των σωματείων

Ζητούν την πληρωμή των νυχτερινών, αργιών και υπερωριών. Ενέργεια τρομοκρατίας στο Κρατικό της Νίκαιας, όπου ο διευθυντής ζητά στοιχεία για όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκονται οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση στέλνουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία του Συγκροτήματος Δυτικής Αττικής και Πειραιά ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την άμεση έγκριση και πληρωμή των νυχτερινών, αργιών και υπερωριών, καθώς και την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ΔΣ των Συλλόγων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Ασκληπιείο Βούλας, Δρομοκαϊτειο, Δυτικής Αττικής, Θριάσιο, Μεταξά, Ψυχιατρικό Αττικής και Γενικό Κρατικό Νίκαιας,καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση της έγκρισης νυχτερινής εργασίας, αργιών, εφημεριών λοιπού επιστημονικού προσωπικού, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση όλου του προσωπικού για το 1998, εκτός των γιατρών, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε δύο κατηγορίες.

Μάλιστα, ο συντονισμός των σωματείων και η επίσχεση εργασίας στο Κρατικό της Νίκαιας οδήγησαν σε ενέργειες τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι, ο διευθυντής του Κρατικού Νίκαιας Αντ. Χριστοφιλόπουλος με εγκύκλιό του - που θυμίζουν άλλες εποχές - προς όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου ζητά "ονομαστικούς πίνακες του προσωπικού που θα μετέχει στις κινητοποιήσεις". Και συνεχίζει: "Σε περίπτωση κατά την οποία δεν προσκομίζονται οι σχετικοί πίνακες εντός της ως άνω καθορισμένης χρονικής προθεσμίας ή δεν υποβάλλονται καθόλου τέτοιοι πίνακες, τότε περιλαμβανομένου και του προϊσταμένου θα θεωρείται ότι το προσωπικό βρίσκεται και συμμετέχει στην κινητοποίηση. Σε περίπτωση κατά την οποία προσωπικό βρίσκεται στο χώρο εργασίας, χωρίς όμως να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του, τότε θα έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκεται η Πενταμελής Επιτροπή των Γιατρών της ΕΙΝΑΠ του Κρατικού Νίκαιας,η οποία, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει: "Εχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου μας, επειδή όλοι δουλεύουμε μέσα τον ίδιο χώρο κι έχουμε παρόμοια προβλήματα". Η πενταμελής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι η συμπαράσταση αυτή δεν έχει μόνο ηθικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην υπονομεύεται η κινητοποίηση του σωματείου. Τέλος, καταδικάζει κάθε διοικητική απόπειρα να επηρεαστούν οι εργαζόμενοι στις συνδικαλιστικές τους επιλογές.

"Εμείς - υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων στο συγκρότημα Δυτικής Αττικής και Πειραιά - έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς και τον ελληνικό λαό εξακολουθούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας από την 1.1.1998 μέχρι σήμερα, χωρίς να πληρωνόμαστε νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες και εφημερίες. Αντίθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αρνείται να κάνει προσλήψεις, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν υπερωρίες για την κάλυψη των κενών. Ταυτόχρονα, όμως, δεν καταβάλλει τις αμοιβές για τα νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες, θεωρώντας την ευαισθησία των εργαζομένων στην υγεία ως αδυναμία να αντισταθούν και να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους".

Πανελλαδικήαπεργίατης ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει για τις 31.3.1998 24ωρη πανελλαδική απεργία και 5ωρη στάση στο Λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και να συγκροτήσουν, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, ένα μέτωπο αντίστασης, αναδεικνύοντας τη δύναμη των σωματείων σε κάθε χώρο.

  • Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα,ο οποίος υιοθέτησε τα αιτήματά της και δήλωσε υποστήριξη στις κινητοποιήσεις.
ΤΖΑΝΕΙΟ
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

"Το ΚΚΕ επιμένει στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, στη διάρκεια της περιοδείας του στο νοσοκομείο

Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του ΚΚΕ για την τύχη που επιφυλάσσει στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας η κυβερνητική πολιτική και κατά τη χτεσινή περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά. Το νοσοκομείο, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διευθυντικών του στελεχών και του προέδρου του Γιάννη Μουζουράκη, είναι από τα καλύτερα της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, παρά τα όποια θετικά βήματα γίνονται με τη δημιουργία νέας μονάδας που αναμένεται να λειτουργήσει το 2000.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν στο 30% των οργανικών θέσεων. Επίσης, από τις 78 θέσεις που προβλέπονται για το προσωπικό εστίασης, είναι καλυμμένες μόλις οι 38 και έχουν προκηρυχτεί προσλήψεις ακόμα 10 ατόμων, αλλά με εξάμηνη σύμβαση. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε τραπεζοκόμος καθεμία εργαζόμενη εξυπηρετεί στην καλύτερη περίπτωση 80 ασθενείς, ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που μία τραπεζοκόμος υποχρεώνεται να εξυπηρετήσει 100 ή και 120 ασθενείς. Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν ακόμα στο προσωπικό καθαριότητας.

Τις ελλείψεις σε προσωπικό παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Ο Γ. Μουζουράκης είπε ότι με καλή διαχείριση και αποφυγή των σπαταλών μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα. Ομως γιατροί του νοσοκομείου επισήμαναν στον Σπ. Χαλβατζή ότι οι οικονομίες γίνονται σε βάρος των ασθενών.

Το 1998 θα σημάνει την απαρχή των ζυμώσεων για μετοχοποιήσεις και των νοσοκομείων είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων Μ. Στελάτος,προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να θέσει τέρμα στην αναμονή και να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων."Αγωνιζόμαστε για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού και όχι μόνο για τις υπερωρίες μας", τόνισε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις το 1998, μειώνοντας ταυτόχρονα, στο όνομα της οικονομικής πολιτικής, και τις υπερωρίες του προσωπικού. "Η χαριστική βολή δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τώρα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη της ένταξης στην ΟΝΕ", υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης του νοσοκομείου.

"Στη γενικότερη περικοπή των δαπανών και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, μπαίνει από το παράθυρο και η μετοχοποίηση", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι ήδη στα νοσοκομεία έχουν εκχωρηθεί τομείς όπως η καθαριότητα σε ιδιώτες εργολάβους, κάτι που λόγω της φύσεως αυτής της εργασίας δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις. Αναφερόμενος ακολούθως στις συνενώσεις νοσοκομείων είπε ότι δε γίνονται για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά για να περάσουν τμήματά της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

"Το ΚΚΕ επιμένει στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, καλώντας τους εργαζόμενους, πριν σημειωθεί έμφραγμα, να δυναμώσουν και συντονίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. "Αλλος δρόμος από τη μαχητική διεκδίκηση των λύσεων στα προβλήματα δεν υπάρχει. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι γιατροί, το νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, πρέπει να συντονίσουν την πάλη τους με τον αγώνα συνολικά των σωματείων των άλλων εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση εκφράζει, όχι λίγες φορές, ένα αντι - ανθρώπινο πρόσωπο".

Εκρηκτική κατάσταση στους τυφλούς

Τη Δευτέρα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ώρα 1 μμ, οργανώνει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας

"Η έλλειψη ουσιαστικής διάθεσης της κυβέρνησης για την επίλυση των αιτημάτων των τυφλών έχει δημιουργήσει στο χώρο αυτό πραγματικά αδιέξοδα και μια άνευ προηγουμένου εκρηκτική κατάσταση, που ενισχύεται μάλιστα από τις τελευταίες εξελίξεις της εθνικής οικονομίας και τις δυσμενείς προοπτικές για την κοινωνική πολιτική", καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ).

Αντιπροσωπεία του ΠΣΤ είχε προχτές βράδυ συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα,όπου εισέπραξε και πάλι την "οικονομική στενότητα" ως απάντηση στα βασικά αιτήματα των τυφλών. Ο ΠΣΤ ζητά, εδώ και χρόνια, τη χορήγηση επιδόματος 10 Ημερομίσθιων του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΕΑ) στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τυφλούς και 20 ΗΕΑ για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τους ανίκανους προς εργασία. Μάλιστα ο ΠΣΤ ζητά τη "δέσμευση της κυβέρνησης για αναγνώριση τελικού χρόνου ωρίμανσης εντός δύο ετών κλιμακωτά".

Ο υπουργός αντιπαρήλθε το αίτημα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (25.2.1998) για αυξήσεις κατά 10% για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) από 1.1.1998. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 3.500 δραχμές, καθώς το επίδομα για τους τυφλούς είναι 31.500 δραχμές. Αλλά και το ποσό των 31.500 άρχισαν να το εισπράττουν τις τελευταίες μέρες, καθώς οι αυξήσεις - κατά 15% ή 4.110 για το 1997 - δόθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Ούτε καν τη δέσμευση για κλιμακωτή εφαρμογή του αιτήματος δεν άκουσαν απ' τον υπουργό.

Το άλλο βασικό αίτημα του ΠΣΤ είναι η χορήγηση κάρτας μετακίνησης χωρίς οικονομικούς περιορισμούς. "Αποτελεί για τους τυφλούς ζήτημα προσωπικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας να διατηρηθεί αυτό το μέτρο εντελώς απαλλαγμένο από οποιαδήποτε άλλο συμψηφισμό ή οικονομικό κριτήριο, τονίζει ο ΠΣΤ. Είναι, συνεχίζει, για μας αρχή ιδεολογίας, ουσίας και κοινωνικών μέτρων και γι' αυτό συσπειρώνει όλους τους τυφλούς της χώρας και προβάλλεται ως στρατηγικό προπύργιο της θέλησης για αντίσταση μπροστά στο φάσμα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων που θα διεκδικήσουμε με όλους τους νόμιμους και πρόσφορους τρόπους".

Και σε αυτό το αίτημα οι τυφλοί εισέπραξαν την απάντηση για έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης, η οποία θα έχει και πάλι οικονομικά κριτήρια και ενδέχεται να έχουν αυξηθεί κατ' ελάχιστο τα όρια.

Ο ΠΣΤ καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα (23.3.1998) στα Γραφεία του Συνδέσμου, ώρα 1 μμ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Οδηγίες για τη μηνιγγίτιδα

Εγκύκλιο και ενημερωτικό φυλλάδιο για την "αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας", προς όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία απέστειλε το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας.Στο φυλλάδιο επισημαίνεται ότι την εποχή αυτή παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση περιστατικών μικροβιακής μηνιγγίτιδας. Επιπλέον, οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση ως προς τη διαφορική διάγνωση της μηνιγγίτιδας.

Το Κέντρο εφιστά την προσοχή των γιατρών στην αναζήτηση των συμπτωμάτων της μηνιγγίτιδας προκειμένου να αρχίσει έγκαιρα η ενδεδειγμένη θεραπεία. Τα συμπτώματα είναι έντονη κεφαλαλγία, υψηλός πυρετός, δυσκαμψία, έμετοι και αιμορραγικό εξάνθημα.

Εάν υπάρχει κλινική υποψία της μηνιγγίτιδας και εάν μέσα σε μισή ώρα δεν υπάρχει δυνατότητα εργαστηριακής τεκμηρίωσης της διάγνωσης με εξέταση Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού, επιβάλλεται η άμεση έναρξη της θεραπείας.

Σημειώνεται ότι προτεραιότητα της αντιμετώπισης είναι η άμεση έναρξη θεραπευτικής αγωγής και όχι η μεταφορά σε τριτοβάθμιο Κέντρο, καθώς κατά τη μεταφορά των ασθενών με υποψία μικροβιακής μηνιγγίτιδας έχουν παρατηρηθεί θάνατοι. Η επείγουσα έναρξη της θεραπείας σε παιδιά και ενήλικες πρέπει να γίνεται στο Περιφερειακό Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρεται ο ασθενής. Το περιστατικό διακομίζεται όταν η κλινική κατάσταση του ασθενή επιβάλλει νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το Νοσοκομείο δε διαθέτει Μονάδα.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των εμφανισθέντων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας (θανατηφόρων και μη) κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, που δε διαφέρουν αναλογικά από τα εμφανιζόμενα στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Στο Νομό Αρκαδίας, όπου εμφανίστηκαν τρία κρούσματα, έγινε ενημέρωση του πληθυσμού για το νόσημα και τους τρόπους πρόληψής του, ενώ διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος και τα δείγματα στάλθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, απ' όπου αναμένονται τα αποτελέσματα σε δύο μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ