ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνος αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια
  • Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο Στρασβούργο
  • Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (Του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Τον κίνδυνο ενός νέου γύρου αλλαγής των συνόρων και πολέμου στα Βαλκάνια και διχοτόμησης της Κύπρου, στα πλαίσια της διαδικασίας προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε χτες στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Χιλ - Ρόμπλες. Η Αλ. Παπαρήγα πραγματοποιεί σημαντική διήμερη επίσκεψη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Ισπανό Χ. Μ. Χιλ - Ρόμπλες κράτησε περισσότερο από μια ώρα και θίχτηκε το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη χώρα μας. Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης και ο Μ. Κοψίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σώματος Χ. Μ. Χιλ - Ρόμπλες δήλωσε ότι άκουσε με πολύ ενδιαφέρον μια διαφορετική άποψη για ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα, όπως η κρίση στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι η κρίση στην περιοχή αποτελεί ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα και γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να κρατήσει μια αρκετά προσεκτική στάση. Επανέλαβε, όμως, ότι η Ολομέλεια του Στρασβούργου υποστηρίζει το αμετάβλητο των συνόρων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου. Οσον αφορά τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμ. Τζεμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις φαίνονται εντυπωσιακές, αλλά τις αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ηρεμία, γιατί εκτιμά ότι προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, υπό το πρίσμα μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Β. Μάρτενς, με τον οποίο είχε μια πολύ εγκάρδια συζήτηση, ενώ χτες βράδυ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη συνάντηση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς (GUE/ NGL). Σήμερα, η Αλέκα Παπαρήγα πρόκειται να συναντηθεί και με τους προέδρους όλων των άλλων ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να σταματήσουν οι επεμβάσεις στην περιοχή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα Βαλκάνια και την Κύπρο, τόνισε:

"Αναφέρθηκα σε δύο ζητήματα: Στον κίνδυνο ενός νέου γύρου αλλαγής των συνόρων και πολέμου στα Βαλκάνια, πράγμα που θα μεταφέρει την κρίση προς τα κάτω και προς τα ελληνικά σύνορα και δεύτερον, στο πρόβλημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου. Εμείς πια βλέπουμε ότι όταν η ΕΕ λέει συνομιλίες για το Κυπριακό εννοεί την ένταξη της μισής Κύπρου. Αν αυτό δεν είναι διχοτόμηση, τι άλλο είναι;", είπε, για να προσθέσει πως "η διχοτόμηση θα 'ναι συμφορά", ενώ μπορεί ν' αποτελέσει "πηγή ανάφλεξης για ολόκληρη την περιοχή, αφού η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί, αλλά σε καίρια γεωστρατηγική θέση". Και η Αλ. Παπαρήγα συνέχισε: "Υπογράμμισα την ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης και οι αντιπρόσωποί τους να ανησυχήσουν για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Από τη στιγμή που συνεχίζεται η διανομή σφαιρών επιρροής και αγορών, η εξαθλίωση και ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτα. Για μας, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι διανομές".

Ειδικότερα, η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε για την απειλή πολέμου στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση - και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία - έχουν κάνει "έναν αδελφοκτόνο διαμελισμό" των ζωνών επιρροής με τις ΗΠΑ και αυτό μπορεί να επισημανθεί, τόσο στην έντονη παρουσία των Αμερικανών στα Νότια Βαλκάνια, όσο, π.χ., και στη γαλλική παρουσία στην Αφρική.

Για τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις Τζεμ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Η Τουρκία είναι δευτεραγωνιστής, ας το πω έτσι, στην περιοχή, όσον αφορά την προώθηση των περιφερειακών σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων". Αν δεν είχε τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δε θα μπορούσε η ηγεσία της Τουρκίας να λέει και να κάνει τέτοια πράγματα. Οταν άλλους λαούς τους περιορίζουν και δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματά τους, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι κλείνουν τα αυτιά. Το ίδιο κάνουν, όταν επίσημες ηγεσίες παραβιάζουν, όχι μόνο φραστικά, αλλά και στην πράξη ανθρώπινα και γενικότερα δικαιώματα. Το θέμα είναι ποιος δίνει το "πράσινο φως" σε αυτές τις ενέργειες".

Χάπι - θαύμα εξασφαλίζει εκσυγχρονισμό του ανθρώπινου μυαλού

Κυβ. Εκπρόσωπος: Σοβαρές πλέον οι ελπίδες της οικονομικής ανάπτυξης και της εισόδου της δραχμής στο ΕΥΡΩ

Στις τελευταίες, τυπικού χαρακτήρα, διαδικαστικές λεπτομέρειες βρίσκεται- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ρ" - η κοινή επιτροπή Διατροφής και Φαρμάκων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για την έγκριση και τη μαζική παραγωγή και κυκλοφορία ενός χαπιού - θαύματος,το οποίο εξασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό του ανθρώπινου μυαλού.

Το χάπι, στο οποίο έχουν δώσει το όνομα "Ερμής" - από τον αρχαίο ελληνικό θεό του εμπορίου - αποτελεί το προϊόν πολυετούς έρευνας 12 ομάδων επιστημόνων, διαφόρων ειδικοτήτων, από ισάριθμα πανεπιστήμια των 7 πλουσιότερων χωρών, που εργάζονταν συντονισμένα, υπό την καθοδήγηση του εγγονού του Μένγκελε, ο οποίος διαπρέπει ως επιστήμονας στις ΗΠΑ. Η έρευνα και όλες οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν αφιλοκερδώς από τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι το χάπι "Ερμής", θα εξασφαλίζει την εύκολη, ανώδυνη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προσαρμογή του ανθρώπινου μυαλού στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και των νόμων της αγοράς. Αφ' ενός θα επιδρά αποφασιστικά στα τμήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου, που καθορίζουν τα αισθήματα της πείνας και του πόνου και αφ' ετέρου, θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στη διαμόρφωση των ανθρώπινων συναισθημάτων και της συνείδησης, αφού θα εξαφανίσει σχεδόν αυτά της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της ανυπακοής και της αντίστασης.

Οπως μας δήλωσε μέλος της κοινής Επιτροπής του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ - το όνομα του οποίου, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε για ευνόητους λόγους - ο επαναστατικός ρόλος του χαπιού "Ερμής" βασίζεται σε δυο βασικά λειτουργίες: Πρώτον, στο μηδενισμό σχεδόν όλων των πολιτικών και κοινωνικών παρενεργειών από τις εφαρμοζόμενες και συνεχώς εντεινόμενες πολιτικές απελευθέρωσης και εξυγίανσης. Ακόμη και οι μακροχρόνια άνεργοι δε θα αισθάνονται το αίσθημα της πείνας, ούτε το συναίσθημα της εγκατάλειψης και της καταφρόνιας, μας είπε χαρακτηριστικά. Και δεύτερον, σ' ένα δυνατό και συνεχές αίσθημα ευφορίας, ανάμεικτο με μια πολλαπλάσια ικανότητα ευελιξίας, προσαρμοστικότητας και υπακοής, που θα εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη συνεχή και ανεμπόδιστη παραγωγική αξιοποίηση των πολιτών.

Οταν θέσαμε - αργά χτες βράδυ - υπόψη του κυβερνητικού εκπροσώπου τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο κ. Ρέππας δήλωσε: "Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στο "Ευρώ" ήταν έτσι και αλλιώς σίγουρη. Η σοβαρότατη, όμως, αυτή ανακάλυψη, νομίζω πως θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους. Ο δρόμος της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας είναι πλέον ορθάνοιχτος".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βήματα προς την απόσχιση

Η Αγκυρα "απαντά" στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ με τη δρομολόγηση διαδικασιών "προσάρτησης" των κατεχομένων

"Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου δε θα δεχτούν τα νομικά, πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα δημιουργήσει στο Νησί η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης". Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων, χτες στην Αγκυρα.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ,που είναι αρμόδιος για θέματα Κύπρου και ΕΕ, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι "η Κύπρος έχει ζωτική σημασία για την Τουρκία", για το λόγο αυτό "όποια βήματα κάνουν οι άλλοι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης, τα ίδια βήματα θα κάνει και η τουρκική πλευρά".

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, υπογραμμίζεται ότι "η διαδικασία ενοποίησης που ξεκίνησε μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης συμπληρώνεται και σε πολιτικό επίπεδο με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι "το πλαίσιο λύσης και οι παράμετροι που προβλέπονταν στο παρελθόν για το Κυπριακό έχουν εκλείψει με τις πιέσεις και τις απειλές του διδύμου Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων και τις παρεμβάσεις της ΕΕ, η οποία υπέκυψε στις πιέσεις αυτές". Σημείο αναφοράς για όλα αυτά είναι "η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο".

Πρωταρχικός σκοπός, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είναι "η εξασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κρατών στο Νησί" κι αυτό "απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα".

Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι "θα γίνουν τα βήματα που θα ολοκληρώσουν τις σχέσεις της ΤΔΒΚ με τη διεθνή κοινότητα" και ότι "τα βήματα στην κατεύθυνση αυτή θα εξεταστούν στο Πολιτικό Συμβουλευτικό Κέντρο που έχει συσταθεί μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών".

Τέλος, στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά και σε θέματα οικονομίας και ισχυροποίησης της τουρκοκυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν "συστάθηκε Κοινή Οικονομική Επιτροπή για την από κοινού επιλογή οικονομικής, νομισματικής, αναπτυξιακής στρατηγικής".

ΜΟΣΧΑ
Γιέλτσιν - Τσοχατζόπουλος για τους S-300

Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπ. Γιέλτσιν και ο υπουργός ΑμυναςΑ. Τσοχατζόπουλος.Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Αμυνας είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα τους θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τόσο ο Ελληνας υπουργός όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος άφησαν υπονοούμενα σε σχέση με το τι συμφώνησαν. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αμερικανικές αντιδράσεις σε σχέση με την προμήθεια πυραύλων S - 300 από την Κύπρο ή την Ελλάδα, είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να εξασφαλίσει την άμυνά της με ό,τι τη συμφέρει και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκβιασμός, πίεση ή παρεμπόδιση και ότι η Αθήνα θα κάνει τις αγορές της, σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον.

Χαιρετώντας τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος και, αστειευόμενος, είπε στον Ελληνα υπουργό να μην πούνε στους δημοσιογράφους αυτά που θα συζητήσουν. Οπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα ασφάλειας της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής στην οποία ανήκει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρωσία. Επιβεβαιώθηκε, πρόσθεσε, η προσέγγιση των εκτιμήσεων Αθήνας και Μόσχας στην επιδίωξη της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας, αλλά και επιβεβαιώθηκε η καλή σχέση των δύο χωρών, η διάθεση συνεργασίας τους τόσο σε διμερές επίπεδο περιλαμβανομένης και της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα όσο και της κοινής προσπάθειας Ελλάδας και Ρωσίας στους οργανισμούς Ασφαλείας που συμμετέχουν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ" ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε στον Ελληνα υπουργό Αμυνας ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην παράδοση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Το πρακτορείο επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι μετέδωσε ότι ο Γιέλτσιν διαβεβαίωσε τον Ελληνα υπουργό "για την απόφαση της Μόσχας να σεβαστεί το συμβόλαιο για την έγκαιρη παράδοση στην Κύπρο των πυραύλων S-300".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ