Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βήματα προς την απόσχιση

Η Αγκυρα "απαντά" στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ με τη δρομολόγηση διαδικασιών "προσάρτησης" των κατεχομένων

"Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου δε θα δεχτούν τα νομικά, πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα δημιουργήσει στο Νησί η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης". Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων, χτες στην Αγκυρα.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ,που είναι αρμόδιος για θέματα Κύπρου και ΕΕ, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι "η Κύπρος έχει ζωτική σημασία για την Τουρκία", για το λόγο αυτό "όποια βήματα κάνουν οι άλλοι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης, τα ίδια βήματα θα κάνει και η τουρκική πλευρά".

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, υπογραμμίζεται ότι "η διαδικασία ενοποίησης που ξεκίνησε μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης συμπληρώνεται και σε πολιτικό επίπεδο με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι "το πλαίσιο λύσης και οι παράμετροι που προβλέπονταν στο παρελθόν για το Κυπριακό έχουν εκλείψει με τις πιέσεις και τις απειλές του διδύμου Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων και τις παρεμβάσεις της ΕΕ, η οποία υπέκυψε στις πιέσεις αυτές". Σημείο αναφοράς για όλα αυτά είναι "η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο".

Πρωταρχικός σκοπός, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είναι "η εξασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κρατών στο Νησί" κι αυτό "απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα".

Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι "θα γίνουν τα βήματα που θα ολοκληρώσουν τις σχέσεις της ΤΔΒΚ με τη διεθνή κοινότητα" και ότι "τα βήματα στην κατεύθυνση αυτή θα εξεταστούν στο Πολιτικό Συμβουλευτικό Κέντρο που έχει συσταθεί μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών".

Τέλος, στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά και σε θέματα οικονομίας και ισχυροποίησης της τουρκοκυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν "συστάθηκε Κοινή Οικονομική Επιτροπή για την από κοινού επιλογή οικονομικής, νομισματικής, αναπτυξιακής στρατηγικής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα Ενεργειακά καταλύτης για το Κυπριακό (2019-09-07 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τις εντατικές συνομιλίες (2010-01-16 00:00:00.0)
Διαφωνία κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για τις συλλογικές συμβάσεις υπαλλήλων (2005-01-12 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-09 00:00:00.0)
Προβληματίζουν οι προκλητικές δηλώσεις (1997-07-22 00:00:00.0)
Εμμονή στους ίδιους προσανατολισμούς (1996-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ