ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διευρύνεται η αντίσταση στη σαρωτική πολιτική
  • Συνέχεια στις κινητοποιήσεις στις ΔΕΚΟ, με τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση αύριο στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Τρεις βασικούς άξονες πάλης έθεσε η ΕΣΑΚ στη χτεσινή συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε και η προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 9 του Απρίλη, όπου αποφάσισε να συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ

Απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία",το οποίο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε χτες - κάτω από την πίεση των εξελίξεων - ότι η τρίωρη στάση εργασίας,που έχει ήδη προκηρυχτεί για την ΟΑ, τον ΟΣΕ, την ΕΘΕΛ, τους ΗΣΑΠ, τον ΟΛΠ και τα ΚΑΕ, την Πέμπτη 2 του Απρίλη από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ,θα επεκταθεί σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Η ΓΣΕΕ κάνει σε ανακοίνωσή της λόγο για "προσχηματικό διάλογο" και καταγγέλλει "προειλημμένες αποφάσεις και αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές".

Η αυριανή στάση εργασίας συνοδεύεται από συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της χτεσινής τρίωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων της ΟΑ,που κάλυψε με απόφασή της και η ΓΣΕΕ, και του απογευματινού συλλαλητηρίου, στα πλαίσια της αντίδρασης στην ευρύτερη αντεργατική έφοδο της κυβέρνησης στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" - η οποία παίζει το ρόλο του "πιλότου" για τις αντεργατικές ανατροπές - όσο και στις άλλες ΔΕΚΟ.

Η αντίδραση των εργαζομένων στην προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συνεχίζεται, μια και Ομοσπονδίες και Συνδικάτα ετοιμάζονται να αντιδράσουν παραπέρα στη γενικευμένη επίθεση. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η 48ωρη απεργία που θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, στις 8 και 9 του Απρίλη, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίησή τους.Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, προεδρείων των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων του Λεκανοπεδίου,ώστε να συζητηθεί ο τρόπος συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή", στις άλλες ΔΕΚΟ και τράπεζες, καθώς και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κορυφωθούν σε αυτή τη φάση, με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 9 του Απρίλη.Απεργία για την ίδια μέρα κήρυξε χτες, επιτέλους και μετά από πιέσεις της βάσης, και η ΑΔΕΔΥ,η οποία θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με νέα απεργία το Μάη. Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που θα τη συνοδεύουν, φέρνουν στο προσκήνιο τα αιτήματα για ικανοποιητικές συμβάσεις, προστασία των εργασιακών σχέσεων, σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στην Αθήνα, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη συνεδρίαση, τα στελέχη της ΕΣΑΚ ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για την επίθεση στα θεμελιακά δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, από την κυβερνητική πολιτική. Πέρα από αυτό, έθεσαν προτάσεις για την ένταση της πάλης των εργαζομένων, τον τρόπο οργάνωσής της, τα μέτωπα που πρέπει να ανοιχτούν, τις συσπειρώσεις που πρέπει να γίνουν.

Οι θέσεις της παράταξης - οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας - αφορούν σε τρεις βασικούς άξονες - "κλειδιά" - όπως τονίζεται - για την ανάπτυξη της πάλης:

  • Την υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, για πλήρη απασχόληση και απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων "ευελιξίας", τα οποία έχουν στόχο την κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Την ένταξη των ΔΕΚΟ στο δημόσιο κατά 100% και την κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίησή τους με οποιαδήποτε μορφή.
  • Την αποχώρηση από κάθε μορφή "κοινωνικού διαλόγου", για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις ώστε να απομονωθεί η κυβέρνηση και να της αφαιρεθούν τα άλλοθι που εξασφαλίζει από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Την Παρασκευή 3 Απρίλη,έξι μέρες πριν την πανελλαδική απεργία, θα γίνει και η επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Προσκλητήριο για γενικευμένη αντεπίθεση

Το κείμενο των θέσεων, που υπέβαλαν χτες στη ΓΣΕΕ οι τρεις εκτελεστικοί σύμβουλοι της ΕΣΑΚ. Τρία σημεία - κλειδιά για τη συσπείρωση και το ξεδίπλωμα της πάλης: - Υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή την πλήρη απασχόληση - ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο και κατηγορηματική αντίθεση σε όλες τις μορφές ιδιωτικοποίησης - Αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο"

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ,μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, Γ. Σταυρόπουλος, Χ. Κατσώτης,κατέθεσαν στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της Συνομοσπονδίας το παρακάτω κείμενο:

"Η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Από το 1992 η ΕΣΑΚ, ερμηνεύοντας - όπως αποδείχτηκε σωστά - τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με επιμονή, ανέδειξε τι έμελλε να ακολουθήσει. Και ακολούθησαν "Λευκή" και "Πράσινη Βίβλος", το ξεθεμελίωμα εργατικών κατακτήσεων.

Ηρθαν οι βίαιες ανατροπές στα μέχρι πρόσφατα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις, στα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, που δημιουργούν συνολικά πολύ χειρότερους όρους για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Και ενώ οι στόχοι κεφαλαίου, κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης "έβγαζαν μάτι", η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πήρε μέρος στο σικέ παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου", δίνοντας χέρι βοηθείας στην προώθηση των αντεργατικών στόχων.

Αυτή η γραμμή της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν αφύπνιζε τους εργαζόμενους, αλλά τους εφησύχαζε, ήθελε να τους αποκοιμήσει και καλλιεργούσε τον ευρωπαϊκό "μονόδρομο". Αν το συνδικαλιστικό κίνημα είχε ενημερωθεί και προετοιμαστεί έγκαιρα από τα όργανά του, πολλά από τα μέτρα πιθανά να είχαν αποτραπεί.

Το τι ακολούθησε τον "κοινωνικό διάλογο" είναι γνωστό. Επίθεση στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ,με πρώτες ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, την αμυντική βιομηχανία. Πρόκληση των βιομηχάνων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την ΕΓΣΣΕ. Υποτίμηση της δραχμής και του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης "για το καλό της". Πολλαπλασιασμός των υπερκερδών και του βαθμού εκμετάλλευσης.Δηλώσεις της κυβέρνησης, διά του υπουργού Εργασίας, για νομοθετική "ρύθμιση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας", που "στα ελληνικά" σημαίνει κατάργηση της πλήρους απασχόλησης, του 8ωρου, της Κυριακής αργίας, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αυτή η πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι αποσπασματική και εφήμερη, έχει μακρόπνοους στόχους.Η ουσία και ο χαρακτήρας της έχουν να κάνουν με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με την αξιοποίηση της "κρίσης" του συστήματος για ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου στα συρτάρια των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των τραπεζών, με τη μακροημέρευση του εκμεταλλευτικού συστήματος μέσα από αναπροσαρμογές και εκσυγχρονισμούς, που, ταυτόχρονα, συνεπάγονται εξαθλίωση, φτώχεια, ανεργία, παρατεταμένη λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, αφαίρεση κάθε σημαντικής κατάκτησης για την εργατική τάξη.

Στοχεύουν, ταυτόχρονα, να συντρίψουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων. Να χτυπήσουν τη συλλογική, αγωνιστική στάση, αντικαθιστώντας τη με τις λογικές της ατομικής λύσης και της απογοήτευσης. Οσο η ενσωμάτωση της χώρας θα προχωρά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΟΝΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, τόσο η κατάσταση για τους εργατοϋπαλλήλους θα χειροτερεύει. Η γενικευμένη αυτή επίθεση πιστεύουμε ότι μπορεί να αναχαιτιστεί. Οχι όμως με τη γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού και των δήθεν αντιπροτάσεων.

Η αναχαίτιση μπορεί να γίνει με γενικευμένη αντεπίθεση σε πανελλαδική εμβέλεια, με συντονισμό συνολικά του Μαζικού Λαϊκού Κινήματος, με ευέλικτη αξιοποίηση μορφών πάλης και κυρίως με την αντιπαράθεση συγκεκριμένων στόχων πάλης.

Στην κατεύθυνση αυτή, επιβάλλεται να δράσουν τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και επιτροπές, συντονιστικά και πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους, εργοστάσια και περιοχές. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι μεγάλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση πανεργατικού πανελλαδικού αγώνα, με σχεδιασμό, οργάνωση, κλιμάκωση και συνέχεια. Δραστηριότητες αποσπασματικές, και αναποτελεσματικές είναι και γίνονται για την τιμή των όπλων".

Τρεις κεντρικοί άξονες πάλης

"Η ΔΑΣ προτείνει, στα πλαίσια αυτά, τρία σημεία - κλειδιά για συσπείρωση και ξεδίπλωμα της πάλης:

1. Υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή την πλήρη απασχόληση και συνολική απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης, που στοχεύουν μέσα από τις "ευέλικτες μορφές" να καταργήσουν το ωράριο, να πάρουν πίσω επιδόματα, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις και συλλογικές συμβάσεις. 2. Εμμονή για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο και κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση, είτε με τη μορφή της "αποκρατικοποίησης", είτε με την επωνυμία "μετοχοποίηση", είτε με το προσωνύμιο "εκχώρηση δραστηριοτήτων και τομέων στους ιδιώτες".

Απαίτηση για δημόσιο τομέα, σύγχρονο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, με ποιότητα υπηρεσιών στον πολίτη και βασικά με κοινωνική προσφορά.

3. Αποχώρηση από κάθε μορφής περιεχομένου "κοινωνικό διάλογο" είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις εργασιακές σχέσεις, έτσι που να απομονωθεί η κυβέρνηση και να της αφαιρεθούν η νομιμοποίηση και τα άλλοθι που εξασφαλίζει από τη συνένοχη συμμετοχή.

Η προβολή, βέβαια, και η πρόταση των τριών αυτών σημείων καθόλου δε σημαίνει ότι και άλλοι στόχοι, όπως η πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την επιβίωση των ανέργων, τα κοινωνικά κονδύλια, τη βαριά φορολογία, για τα προβλήματα της Υγείας, της Παιδείας θα παραμεριστούν.

Η βάση, όμως, της συσπείρωσης χρειάζεται να ξεκινά και να στηρίζεται στα τρία προηγούμενα σημεία, που θα σηματοδοτούν στην πράξη κι όχι στα λόγια γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική που εφαρμόζεται.

Στη βάση αυτή, θα είναι χρήσιμο το συνδικαλιστικό κίνημα να βάλει και τα πολιτικά κόμματα μπροστά στις ευθύνες τους.

Να απαιτήσουμε να πάρουν θέση. Σήμερα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Η με τον Κρουπ θα τοποθετηθούν ή με τον άνεργο. Η με το Αμστερνταμ ή με το συνεπή αγώνα.

Τα μέτρα είναι σκληρά. Αδιέξοδα, όμως, δεν υπάρχουν. Το μεγαλύτερο αδιέξοδο είναι η απραξία και η αδράνεια. Αμεσα, λοιπόν, προτείνουμε την κήρυξη στάσεων εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ,ώστε συντονισμένα να αντεπιτεθούμε στη διάλυση της "Ολυμπιακής" και πανστρατιά προετοιμασίας για την πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία στις 9 Απρίλη".

"Κύμα" αντιδράσεων

"Κύμα" αντιδράσεων έχει προκαλέσει η γενικευμένη επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος θεμελιακών εργατικών κατακτήσεων.

Την αντιδημοκρατική παρέμβαση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων της "Ολυμπιακής", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού,σημειώνοντας πως αποτελεί "πρόβα τζενεράλε για την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα".

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της "Ολυμπιακής", εκφράζει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.Καταγγέλλει τα αντεργατικά μέτρα, που εξάγγειλε η κυβέρνηση, και με επιστολή της στον πρωθυπουργό ζητά ανάκληση του νομοσχεδίου.

Τον εργασιακό μεσαίωνα, που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και σημειώνει ότι η υποτίμηση καθίσταται το πρόσχημα για τη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και πρώτο δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής είναι η "Ολυμπιακή".

"Επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση των εργασιακών κατακτήσεων", επισημαίνει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επιχειρείται: Κατάργηση του 8ωρου, επέκταση του θεσμού της μερικής απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατοχύρωση των κατάπτυστων "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης", αποδυνάμωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης κλπ.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου χαρακτηρίζει προκλητική την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλει υποχρεωτικά 9ωρο ή 10ωρο. Επίσης, καταγγέλλει "την αντιδημοκρατική - αντεργατική μεθόδευση της κυβέρνησης να καταθέσει αιφνιδιαστικά στη Βουλή νομοσχέδιο που επιβάλλει, με τη μορφή "δικτατορίας", την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ", προκειμένου αυτή να ξεπουληθεί πιο εύκολα στη "ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ" και σε άλλους".

Επικίνδυνη για το λαό και τα συμφέροντά του, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο και καταγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην "Ολυμπιακή". Με ανακοίνωσή τους τα σωματεία της "Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης" καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και καλούν τη ΓΣΕΕ ν' αναλάβει τις ευθύνες της, να μπει μπροστά και να καθοδηγήσει την αντίσταση των εργαζομένων. Τα σωματεία της Ζώνης εκτιμούν ότι στο μέτωπο της αστικής τάξης οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο.

Το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ-Τραπεζών και επισημαίνει ότι αν τα σχέδια της κυβέρνησης περάσουν στην "Ολυμπιακή", οι αντιδραστικές αλλαγές θα επεκταθούν σε όλο τον δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Να βγει ο λαός στο δρόμο

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται από χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση, με αφορμή τη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, παίζοντας ταυτόχρονα το εκβιαστικό "χαρτί" των πρόωρων εκλογών.

"Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι ο αντιδραστικός της κατήφορος τηναπομονώνει από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, επιχειρεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους ρίχνοντας πλαγίως το χαρτί πρόωρων εκλογών. Για το λαό, όταν ξέρει να χρησιμοποιεί την ψήφο του, οι εκλογές είναι μια ακόμα ευκαιρία.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, έχουν μόνο ένα δρόμο για να ανακόψουν αυτή την πολιτική: Να βγουν στο δρόμο και μέσα από τον πανελλαδικό, μαζικό και ενωμένο αγώνα τους, μέσα από τη μεθοδευμένη, συστηματική και οργανωμένη σύγκρουση και ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική να μετατρέψουν τις εκλογές, δημοτικές και νομαρχιακές, και τις εθνικές όποτε και αν γίνουν, σε κόλαφο για την κυβέρνηση, παίρνοντας υπόψη τους ότι το θέμα δεν είναι ν' αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς.

Δε φτάνει, ειδικά σήμερα, η καταδίκη της κυβέρνησης Σημίτη. Πρέπει να καταδικαστεί και η πολιτική των "4 ελευθεριών" του Μάαστριχτ: Της κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικής δύναμης. Αλλιώς δεν πρόκειται ν' ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή πολιτική".

"Σύγχρονη μορφή δικτατορίας"

Σχετικά με τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" η Αλέκα Παπαρήγα,σε άλλη δήλωσή της, επισήμανε: "Είναι η σύγχρονη μορφή της δικτατορίας. Δε χρειάζεται στρατός για να γίνει δικτατορία. Ο οικονομικός καταναγκασμός και το πιστόλι στον κρόταφο μέσω της απόλυσης είναι εξίσου κακό. Δε μας εκπλήσσουν αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης και θέλω να προσθέσω το εξής σχόλιο: Ποτέ δεν είναι αργά. Οσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια ο λαός σύσσωμος να ματαιώσει ορισμένα αντιλαϊκά σχέδια και να ανοίξει το δρόμο για βαθιές αλλαγές".

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της χώρας

Σε αστυνομικό κλοιό το "Μακεδονία Παλλάς", όπου κατευθύνθηκε η πορεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ενα βροντερό ΟΧΙ στο ξεπούλημα της χώρας και στο "σάρωμα" των κατακτήσεών τους, είπαν χθες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Ενα κατηγορηματικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, της ΔΕΘ, του ΟΥΘ, του ΟΑΘ, της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", "Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είναι η αρχή, όλα βγήκαν στο σφυρί", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση και πορεία.

Οι εργαζόμενοι πολλών οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται άμεσα, όπως του ΟΥΘ, της ΔΕΘ και της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης έφτασαν γύρω στις 7 το απόγευμα στο χώρο της συγκέντρωσης σχηματίζοντας μεγάλα μπλοκ.Επίσης, μεγάλη προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία στην Καμάρα και μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή των εργαζομένων της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, της Ομοσπονδίας των εμφιαλωμένων ποτών, του ΙΓΜΕ, της ΒΑΛΚΑΝ, της ΠΕΡΣΙ, όλων των συνταξιουχικών σωματείων, του παραρτήματος του ΟΤΕ κλπ. Συμμετείχαν ακόμη κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Χρ. Κόφφα, γραμματέα της Οργάνωσης, και τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αγ. Σαχίνης, επικεφαλής της ΔΑΚΘ, αντιπροσωπείες της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", του ΔΗΚΚΙ, του ΣΥΝ κ.ά.

"Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται γιατί εμείς δημιουργούμε τον πλούτο αυτής της κοινωνίας πουλώντας την εργατική μας δύναμη. Εχουμε αγοράσει πολύ ακριβά αυτόν τον δημόσιο πλούτο και έχουμε τον πρώτο λόγο εμείς και όχι η κυβέρνηση. Είναι δημόσια περιουσία και μας ανήκει, είναι η ίδια μας η χώρα που σήμερα ξεπουλιέται", είπε στην ομιλία του ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση μαζί με τη δημόσια περιουσία θέλει να πουλήσει και εμάς μαζί, θέλει να παραδώσει μαζί με τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες και την εργατική τάξη αλυσοδεμένη χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε ΔΕΘ, ΟΛΘ, ΟΥΘ, την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης και την "Ολυμπιακή".

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", όπου παρατιθόταν δείπνο στους συμμετέχοντες στο ΦΟΡΟΥΜ για τα Βαλκάνια με ομιλητή τον Γ. Παπαντωνίου. Σκοπός των εργαζομένων ήταν να επιδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον υπουργό. Οταν οι διαδηλωτές, ακολουθώντας την παραλιακή οδό, έφτασαν γύρω στις 8.30 σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από το "Μακεδονία Παλλάς", μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες και αστυνομικά οχήματα που είχαν αποκλείσει τους δρόμους και την παραλία, εμποδίζοντας κάθε πρόσβαση προς το ξενοδοχείο, τους σταμάτησαν. Τελικά οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις επιλογές της.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ηρθε η σειρά και των άλλων ΔΕΚΟ

Τώρα είναι η σειρά των συγκοινωνιών, των Ταχυδρομείων και των σιδηροδρόμων,είπε με τον πλέον κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης να καταφέρει αλλεπάλληλα χτυπήματα τύπου "Ολυμπιακής" στις ΔΕΚΟ και στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σ' αυτές. Επικαλούμενος τα ψευδεπίγραφα περί "προσπάθειας εξυγίανσης των δημοσίων επιχειρήσεων", ο Γ. Παπαντωνίου είπε ορθά κοφτά ότι αν δεν "επιτυγχάνεται συμφωνία με τους εργαζόμενους" στις κυβερνητικές επιλογές, "στις 4 επιχειρήσεις για τις οποίες έχουμε νομοθετήσει, θα υπάρχει παρέμβαση της εθνικής μας αντιπροσωπείας".

Σε ό,τι αφορά τον πραξικοπηματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών αποφάσεων, ο υπουργός προσπάθησε να τις περιβάλει με το μανδύα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το κυβερνών κόμμα στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι "η λειτουργία της Βουλής σε μία δημοκρατία είναι η ίδια η ουσία. Δεν είναι αυταρχισμός, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται αδιέξοδο, "διαιτητής" δεν πρέπει να είναι άλλος από τον κυρίαρχο λαό, όπως εκφράζεται από τους 300 αντιπροσώπους του έθνους"!

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Στα πλαίσια των στάσεων εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ, δε θα κυκλοφορήσουν αύριο Πέμπτη από τις 5 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ: Λεωφορεία, τρένα, και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος στην περιοχή της Αττικής. Τα τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 4 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ