Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διευρύνεται η αντίσταση στη σαρωτική πολιτική
  • Συνέχεια στις κινητοποιήσεις στις ΔΕΚΟ, με τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση αύριο στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Τρεις βασικούς άξονες πάλης έθεσε η ΕΣΑΚ στη χτεσινή συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε και η προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 9 του Απρίλη, όπου αποφάσισε να συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ

Απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία",το οποίο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε χτες - κάτω από την πίεση των εξελίξεων - ότι η τρίωρη στάση εργασίας,που έχει ήδη προκηρυχτεί για την ΟΑ, τον ΟΣΕ, την ΕΘΕΛ, τους ΗΣΑΠ, τον ΟΛΠ και τα ΚΑΕ, την Πέμπτη 2 του Απρίλη από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ,θα επεκταθεί σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Η ΓΣΕΕ κάνει σε ανακοίνωσή της λόγο για "προσχηματικό διάλογο" και καταγγέλλει "προειλημμένες αποφάσεις και αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές".

Η αυριανή στάση εργασίας συνοδεύεται από συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της χτεσινής τρίωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων της ΟΑ,που κάλυψε με απόφασή της και η ΓΣΕΕ, και του απογευματινού συλλαλητηρίου, στα πλαίσια της αντίδρασης στην ευρύτερη αντεργατική έφοδο της κυβέρνησης στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" - η οποία παίζει το ρόλο του "πιλότου" για τις αντεργατικές ανατροπές - όσο και στις άλλες ΔΕΚΟ.

Η αντίδραση των εργαζομένων στην προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συνεχίζεται, μια και Ομοσπονδίες και Συνδικάτα ετοιμάζονται να αντιδράσουν παραπέρα στη γενικευμένη επίθεση. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η 48ωρη απεργία που θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, στις 8 και 9 του Απρίλη, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίησή τους.Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, προεδρείων των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων του Λεκανοπεδίου,ώστε να συζητηθεί ο τρόπος συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή", στις άλλες ΔΕΚΟ και τράπεζες, καθώς και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κορυφωθούν σε αυτή τη φάση, με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 9 του Απρίλη.Απεργία για την ίδια μέρα κήρυξε χτες, επιτέλους και μετά από πιέσεις της βάσης, και η ΑΔΕΔΥ,η οποία θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με νέα απεργία το Μάη. Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που θα τη συνοδεύουν, φέρνουν στο προσκήνιο τα αιτήματα για ικανοποιητικές συμβάσεις, προστασία των εργασιακών σχέσεων, σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στην Αθήνα, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη συνεδρίαση, τα στελέχη της ΕΣΑΚ ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για την επίθεση στα θεμελιακά δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, από την κυβερνητική πολιτική. Πέρα από αυτό, έθεσαν προτάσεις για την ένταση της πάλης των εργαζομένων, τον τρόπο οργάνωσής της, τα μέτωπα που πρέπει να ανοιχτούν, τις συσπειρώσεις που πρέπει να γίνουν.

Οι θέσεις της παράταξης - οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας - αφορούν σε τρεις βασικούς άξονες - "κλειδιά" - όπως τονίζεται - για την ανάπτυξη της πάλης:

  • Την υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, για πλήρη απασχόληση και απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων "ευελιξίας", τα οποία έχουν στόχο την κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Την ένταξη των ΔΕΚΟ στο δημόσιο κατά 100% και την κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίησή τους με οποιαδήποτε μορφή.
  • Την αποχώρηση από κάθε μορφή "κοινωνικού διαλόγου", για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις ώστε να απομονωθεί η κυβέρνηση και να της αφαιρεθούν τα άλλοθι που εξασφαλίζει από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Την Παρασκευή 3 Απρίλη,έξι μέρες πριν την πανελλαδική απεργία, θα γίνει και η επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι σήμερα στο συλλαλητήριο (2005-06-16 00:00:00.0)
Συντονισμός ...κατά μόνας (1998-05-07 00:00:00.0)
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων (1998-04-04 00:00:00.0)
Οργισμένο συλλαλητήριο (1998-04-03 00:00:00.0)
Απεργιακή κλιμάκωση (1998-01-24 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στη (ν)τροπολογία (1998-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ