ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν αύριο δάσκαλοι και καθηγητές

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας αφού δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τη μορφωτική και οικονομική αναβάθμισή τους. Την ίδια μέρα θα γίνουν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν την κατάργηση του νόμου 2525/97 και αγωνίζονται για ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, να μην απολυθούν 15.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, να μην περάσει η αξιολόγηση, να μην εκδιωχθούν οι μαθητές από το λύκειο, να μη γίνει ο διαγωνισμός πρόσληψης του ΑΣΕΠ. Επίσης, διεκδικούν την επαναφορά της επετηρίδας, 12χρονη υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση, στήριξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και συλλαλητήριο, δίνοντας στον αγώνα τους τέτοιο προσανατολισμό έτσι ώστε να χτυπά στην ουσία της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Βομβιστικές ενέργειες σε γραφεία υπουργών
  • Εκρήξεις στα γραφεία των Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππα
  • Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τις επιθέσεις και τονίζει ότι η "επαγρύπνηση και η ενωμένη πάλη για τα οξυμένα προβλήματα είναι η καλύτερη αντίδραση"

"Τυφλές" βομβιστικές ενέργειες στα γραφεία του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και του υφυπουργού Χρ. Πρωτόπαππα, σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 5 χτες το απόγευμα αναστατώνοντας το κέντρο της Αθήνας.

Τα γραφεία που βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία - στην οδό Ακαδημίας και Σίνα - υπέστησαν ζημιές πέντε εκατομμυρίων δραχμών περίπου, ενώ οι υπάλληλοι που ήταν μέσα σε αυτά απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες πυρπόλησαν γκαζάκια με βενζίνη, έξω από τις εισόδους των γραφείων.

Οι βομβιστές προκάλεσαν τις εκρήξεις απροειδοποίητα, ενώ τα κίνητρά τους διευκρινίστηκαν αργότερα με τηλεφώνημα αγνώστου στον ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα "Αθηναϊκή". Σύμφωνα με το τηλεφώνημα, την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα "Τα παιδιά του Νοέμβρη" που είχε πρωτοεμφανιστεί πέρσι κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, με ανάλογη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Οι βομβιστές κατηγορούν τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας για ξεπούλημα των αγώνων των εργαζομένων και καυτηριάζουν τον τρόπο νομιμοποίησης των αλλοδαπών.

Μετά τις εκρήξεις ακολούθησε πυρκαγιά, που επέτεινε περισσότερο τον πανικό και τη σύγχυση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δώδεκα άνδρες.

Το ΚΚΕ

Τις βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία των Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππα καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Ενέργειες σαν αυτές στα γραφεία των Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππα - ενέργειες καταδικαστέες - σε μια στιγμή που αυξάνεται κατακόρυφα η αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων, μπορούν να αξιοποιηθούν για τον αποπροσανατολισμό και την υπονόμευση των αγώνων τους. Η λαϊκή επαγρύπνηση και η ενωμένη πάλη για τα οξυμένα προβλήματα είναι η καλύτερη αντίδραση".

Ακριβότερα τα φιλμ απ' τη ζωή!

Αποκαλυπτική έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών την περίοδο 1945 - 1962

Τι κοστίζει περισσότερο; Μια ανθρώπινη ζωή - αν αυτή μπορεί να κοστολογηθεί - ή ένα φιλμ της "Kodak"; Για τους υπεύθυνους των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών, που γίνονταν στις ΗΠΑ επί 17 χρόνια, κοστίζει περισσότερο ένα φιλμ που καταγράφει στιγμές ζωής από την ίδια τη ζωή.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει έκθεση 100.000 σελίδων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών μόνο ως προς την επίδραση του Ιωδίου 131 στις περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς. Η διαταχθείσα από το Κογκρέσο έκθεση, εκδόθηκε πρόσφατα, με καθυστέρηση 15 χρόνων. Η μελέτη αφορούσε 150 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια των 215 ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών που έγιναν στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1945 - 1962.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών σκόπιμα κάποιοι χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα, στρατιωτικοί εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια σαν θεατές, ενώ δεν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας των κατοίκων των γειτονικών περιοχών. Αντίθετα, είχαν ειδοποιηθεί για τις προγραμματισμένες πυρηνικές δοκιμές εταιρίες, όπως η "Kodak" για να προφυλάξει τα στοκ των φιλμ της!

Μολονότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ισχυριζόταν μέχρι το 1963 ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από τις ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές, εν τούτοις η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση του Ιωδίου 131 ευθύνεται για 10.000 - 75.000 νέα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς. Επίσης, 120 - 153 εκατομμύρια Κιουρί απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μόνο από τις εκρήξεις στη Νεβάδα, που αύξησαν τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς στην περιοχή κατά 5 - 10%. Σημειώνεται ότι οι καρκίνοι θυρεοειδούς από το Τσέρνομπιλ αποδείχτηκαν δεκαπλάσιοι από όσους αναμένονταν, με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής,τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι διεθνείς ιατρικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ότι σκόπιμα έγινε συγκάλυψη των επιπτώσεων της ραδιενέργειας. Ζητούν να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία στον ιατρικό κόσμο, να δοθούν επειγόντως τα αποτελέσματα των ερευνών για όλες τις επιπτώσεις στην υγεία από την αύξηση και των υπολοίπων ραδιοϊσοτόπων (κυρίως Στροντίου 90 και Καισίου 137) από τις ίδιες πυρηνικές δοκιμές και να ετοιμαστεί πρόγραμμα επιμόρφωσης των γιατρών για την προφύλαξη του κοινού από νέα πιθανά πυρηνικά ατυχήματα.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟ
Νέα "κόλπα", για να φορτωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προτείνοντας στη νομαρχία να λάβει ακόμη και "προσωρινές" λύσεις για τη διάθεση των απορριμμάτων

Με διάφορα "κόλπα" προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της για την τελεσίδικη τιμωρία της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της ρύπανσης του ποταμού Κουρουπητού Χανίων, που λειτουργεί σαν ανεξέλεγκτη χωματερή, γεγονός που θα μας κάνει διεθνώς ρεζίλι.

Με πρόσφατη επιστολή του ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ που απευθύνει προς τη Νομαρχία και το Δήμο Χανίων τούς καλεί να βρουν έστω και μια προσωρινή "λύση" για τη διάθεση των απορριμμάτων, προκειμένου να κλείσει αμέσως ο Κουρουπητός. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, επέρχεται σύντομα η τελεσίδικη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα τιμωρεί τη χώρα μας με πρόστιμο 10 εκατομμυρίων την ημέρα και μάλιστα αναδρομικά, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά και για θέμα προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον καλεί τους φορείς του νομού να προχωρήσουν στην όπως όπως προσωρινή "λύση" αποκομιδής των απορριμμάτων και τα έξοδα να τα αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Να σημειώσουμε ότι η πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καλούσε τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις Κοινοτικές Οδηγίες και να κλείσει την ανεξέλεγκτη χωματερή του Κουρουπητού, εφαρμόζοντας παράλληλα νόμιμες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, πάρθηκε το 1994. Από τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ακολουθώντας την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, επιζητούσε συνεχώς από τους τοπικούς φορείς να "βγάλουν το φίδι από την τρύπα". Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα και κάτω από το βάρος της επερχόμενης τελεσίδικης απόφασης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έφτασε στο σημείο να απειλήσει τη Νομαρχία Χανίων ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα περικοπούν από αντίστοιχα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που δικαιούται ο νομός!

Τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το "κόλπο" της προσωρινής "λύσης" που προτείνει, προσπαθεί να αποφύγει το πρόστιμο και να φορτώσει όλες τις ευθύνες για το διεθνές ρεζίλεμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διελκυστίνδας αυτής προτάθηκε ακόμη και η μεταφορά των σκουπιδιών των Χανίων στο γειτονικό Νομό Ρεθύμνου, κάτι το οποίο απορρίφθηκε. Μόνη λύση είναι η κατασκευή μόνιμης Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία όμως δεν προχωρά γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κηρύξει αρχαιολογικό το μοναδικό χώρο που έχει εγκρίνει ως κατάλληλο το ...ΥΠΕΧΩΔΕ!

Οι γονείς ζητούν προσλήψεις στο ΙΒΣΑ

Τα τελευταία τρία χρόνια η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (ΙΒΣΑ), οι οποίοι δεν παρέχουν την αγωγή και εκπαίδευση που θα 'πρεπε. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφονηπιακών Σταθμών ΙΒΣΑ Καλλιθέας απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας και ζητεί να γίνουν προσλήψεις στους σταθμούς. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, ζητεί να λαμβάνονται προσωρινά μέτρα κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, όπως όταν απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκπαιδευτικό προσωπικό, έχει βλάβη το σχολικό λεωφορείο ή αρρωσταίνει ο οδηγός του.

Οταν απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκπαιδευτικό προσωπικό με χρόνια ασθένεια, ο Σύλλογος ζητεί να υπάρξει το νομικό καθεστώς ούτως ώστε να αντικαθίσταται προσωρινά με εκπαιδευτικό προσωπικό αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών, όπως γίνεται στα σχολεία του υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, αναφέρει ότι όταν έχει βλάβη το σχολικό ή αρρωσταίνει ο οδηγός, τα δρομολόγια δε γίνονται. Και τότε, όμως, οι γονείς πληρώνουν για τη χρήση του σχολικού. Ο Σύλλογος προτείνει να υπάρξει το νομικό καθεστώς ούτως ώστε να μπορεί ο ΙΒΣΑ να μισθώνει από τουριστικό γραφείο ένα πουλμανάκι με οδηγό- με έξοδα του ΙΒΣΑ - για να γίνονται τα δρομολόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Απάτη το "ενιαίο" ψηφοδέλτιο

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας,με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απάτη του "ενιαίου" ψηφοδελτίου των παρατάξεων ΠΑΣΚ,ΔΑΚΕ,ΣΥΝ,καθώς και τις απαράδεκτες και εκβιαστικές πιέσεις που υφίστανται οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί, να μεταταχθούν "οικειοθελώς" στις Νομαρχίες, παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων, ότι θα παραμείνουν διοικητικά στο υπουργείο Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και την αδρανή και συμβιβασμένη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, που δεν πήραν καμία θέση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, διευκολύνοντας το πέρασμα αντεργατικών μέτρων που οδηγούν τους εργαζόμενους σε συνθήκες φτώχειας και εργασιακού μεσαίωνα.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", καταγγέλλει την απάτη του "ενιαίου" ψηφοδελτίου και κατεβαίνει στις εκλογές με δικό της ψηφοδέλτιο, καλώντας όλους τους συναδέλφους να δώσουν ένα μάθημα σε αυτούς που τους υποτιμούν και τους θέλουν αδρανείς, συμβιβασμένους στις δύσκολες συνθήκες. "Πλαισιώνοντας το ψηφοδέλτιο της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", τονίζεται στην ανακοίνωση, ψηφίζουμε αγωνιστές συναδέλφους, συγκροτώντας κοινό μέτωπο αντίστασης και αγώνα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου".

Λεζάντα 1ου

Το κτίριο όπου έγιναν οι εκρήξεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ