ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις

Συνάντηση σήμερα Επιτροπής των παγόπληκτων με τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι δεντροκαλλιεργητές του Νομού Λάρισας για να διεκδικήσουν δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός στα δέντρα. Οι ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα - ο Νομός Λάρισας είναι πρώτος στη χώρα στην καλλιέργεια αμυγδαλιών, ενώ ευρέως καλλιεργούνται και ροδακινιές και αχλαδιές - είναι ολοκληρωτικές, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μετά τη μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση παγόπληκτων που έγινε προ ημερών στην περιοχή του Συκουρίου, ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Τύρναβο, στο "Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο". Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Β. Δεληνάσιος,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, τόνισε ότι ενώ για τέταρτη συνεχή χρονιά η περιοχή πλήττεται από τον παγετό, οι κυβερνητικοί αδιαφορούν και δε λαμβάνουν ούτε προληπτικά μέτρα - δεν προχωρούν οι μελέτες για εγκατάσταση συστήματος αντιπαγετικής προστασίας - ούτε αλλάζουν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνονται δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική αδιαφορία προκαλεί την οργή και αγανάκτηση των δεντροκαλλιεργητών - ιδιαίτερα εκείνων που δε διαθέτουν άλλη πηγή αγροτικού εισοδήματος - που ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους.

Σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο "Χανδρής", όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ), έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση Επιτροπής των παγόπληκτων με τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα (θα συμμετέχουν και βουλευτές της Λάρισας) για να του θέσουν τα αιτήματα των παγόπληκτων, που αφορούν:

  • Την αναγνώριση του 100% των ζημιών που προκλήθηκαν στο στάδιο της καρπόδεσης και όχι της ανθοφορίας.
  • Τη σωστή και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς και την αποζημίωση των πληγέντων στην περίοδο της συγκομιδής.
  • Την ειδική μεταχείριση από την πολιτεία για τις περιοχές όπου τα δέντρα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια.
  • Τη διευκόλυνση των πληγέντων με άτοκα δάνεια, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δεντροκαλλιέργεια.
  • Την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται η ζημιά από 0% έως 100% σε όποιο στάδιο κι αν γίνεται (ανθοφορία ή καρποφορία) και εξαιτίας οποιασδήποτε θεομηνίας.
  • Την εγκατάσταση δοκιμαστικά ανεμομεικτών για αντιπαγετική προστασία.
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 6 του Απρίλη

Ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί στις 11 του Μάη με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ημέρα αγώνα είναι η Δευτέρα 6 του Απρίλη για τους ελαιοπαραγωγούς, όπου σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας θα γίνουν συλλαλητήρια ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Οι ελαιοπαραγωγοί για άλλη μια φορά θα διεκδικήσουν συντονισμένα λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους και την ικανοποίηση των κρίσιμων αιτημάτων. Μετά τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί με την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 11 του Μάη στην Αθήνα.

Αγωνιστικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων την ερχόμενη Δευτέρα έχουν πάρει ήδη οι Συντονιστικές Επιτροπές Λέσβου,Χανίων και Αιγίου,καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στην Κέρκυρα και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές.

Στη Λέσβο, μετά από πλατιά σύσκεψη Συνεταιρισμών, Αγροτικών Συλλόγων και κοινοταρχών, αποφασίστηκε να γίνει αγωνιστική συγκέντρωση όλων των ελαιοπαραγωγών του νησιού στον Παπάδο στις 7.30 μμ.Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της Δευτέρας και να ενώσουν τη δική τους φωνή στο να παρθούν μέτρα που να δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Στα Χανιά, μετά από συνεδρίαση της παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αποφασίστηκε να γίνει συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών του νομού, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10 πμ.Κλιμάκια της ΣΕΑ συνεχίζουν τις περιοδείες του στα χωριά των Χανίων, όπου εκφράζεται η αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών και η διάθεση για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας.

Στην Κέρκυρα μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας του νησιού αποφασίστηκε να γίνουν παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα τρία συλλαλητήρια στις 7.30 μμ. Οι ελαιοπαραγωγοί του βόρειου τμήματος του νησιού θα συγκεντρωθούν στους Καρουσάδες,του κεντρικού στους Λιαπάδες και του νότιου στη Λευκίμμη.

Στο Αίγιο, όπου επίσης έχει ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση αγωνιστικής κινητοποίησης στις 6 του Απρίλη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνεδρίαζε αργά χτες βράδυ με θέμα την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και να καθοριστεί ο τόπος και η ώρα που θα γίνει το συλλαλητήριο.

ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Ανάκληση των απολύσεων απαιτούν οι εργαζόμενοι

Κατάληψη στα γραφεία χτες και σήμερα

Σε διήμερη κατάληψη των γραφείων της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σερρών προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της Ενωσης, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις 10 συναδέλφων τους που ανακοινώθηκαν από τη Διοίκηση στις 30 του Μάρτη. Παράλληλα καταγγέλλουν πως το "εξυγιαντικό" πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΑΤΕ ουσιαστικά οδηγεί σε όξυνση των οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων της Ενωσης, ενώ προσθέτει και νέες επιπτώσεις στην παραπέρα πορεία της. Μέσα από τη διήμερη μαζική κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι προειδοποιούν τη διοίκηση της Ενωσης πως πρέπει επιτέλους να σταματήσει την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα και να φροντίσει για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει και για τη βελτίωση της πορείας της οργάνωσης.

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Ενωσης καταγγέλλουν ότι η επιμονή των μελών του ΔΣ της ΕΑΣ και των τεχνοκρατών της ΑΤΕ, αλλά και της Ενωσης στο "εξυγιαντικό" πρόγραμμα οδήγησε στη βάρβαρη και απάνθρωπη λογική των απολύσεων. Μάλιστα σημειώνουν πως ακόμη και αν τελικά επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού του προσωπικού στα 174 άτομα, η οργάνωση θα ταλανίζεται για αόριστο χρονικό διάστημα, αφού ο στόχος ισοσκελισμού των αποτελεσμάτων χρήσης φαίνεται ανέφικτος. Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου επισημαίνουν πως για να μπορέσει να λειτουργήσει η Ενωση χρειάζονται πιο ουσιαστικά μέτρα στην κατεύθυνση της αύξησης του τζίρου, της καλύτερης οργάνωσης των υπηρεσιών της, της ανεύρεσης των απαραίτητων οικονομικών πόρων, της καλύτερης ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, της εκπαίδευσης του προσωπικού και της ικανοποίησης των μελών - αγροτών της Ενωσης.

Μα θυμίσουμε πως στα πλαίσια του εξυγιαντικού προγράμματος δεκάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν με την τακτική της εθελούσιας εξόδου και πολλοί από αυτούς ακόμη δεν έχουν πάρει όλο το ποσό της αποζημίωσης εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας της Ενωσης. Παράλληλα μέσα στον προηγούμενο χρόνο εκποιήθηκαν τα σούπερ μάρκετ της Ενωσης, ενώ όπως φαίνεται η εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων θα συνεχιστεί. Ο φόβος λοιπόν για οριστικό κλείσιμο της συνεταιριστικής οργάνωσης είναι υπαρκτός και βάσιμη η αγωνία των εργαζομένων και των μελών της Ενωσης για το μέλλον της.

Στις Βρυξέλλες παραπέμπει ο Τζουμάκας!

Αρνήθηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας να συναντήσει τους καπνοπαραγωγούς του Νομού Σερρών που ζητάνε να μην εφαρμοστεί η ποινή μείωσης του πριμ κατά 20% που τους επέβαλε η ΕΕ, εξαιτίας της καθυστέρησης στην υπογραφή των συμβολαίων για την περσινή σοδειά, και τους διαμήνυσε να πάνε να βρούνε το δίκιο τους στην ΕΕ. Η απαράδεκτη αυτή τακτική του υπουργού, στη δεδομένη φάση, έρχεται να στηρίξει τις εκβιαστικές μεθόδους των καπνεμπόρων, που όπως και πέρσι σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των αγροτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν εξευτελιστικές τιμές για την αγορά του προϊόντος. Φέτος η ψαλίδα κυμαίνεται από 1.560 δρχ. έως 2.460 η ανώτατη τιμή, που δίνεται σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις.

Οπως καταγγέλλουν οι καπνοπαραγωγοί, η απόφαση της ΕΕ να μειώσει το πριμ στους παραγωγούς κατά 20% είναι κατάφωρα άδικη, αφού η ευθύνη για την καθυστέρηση βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους εμπόρους.

Η πληροφορία σχετικά με την απαράδεκτη τακτική του υπουργού ήρθε από τον νομάρχη Σερρών Α. Καρυπίδη.Μιλώντας στο "Ρ" ανέφερε πως ένας από τους διευθυντές του γραφείου του υπουργού επικοινώνησε τηλεφωνικά και ακύρωσε το προγραμματισμένο ραντεβού που είχε για χτες στις 12.30 μ.μ., δηλώνοντας πως ο υπουργός αρνείται να δεχτεί τους καπνοπαραγωγούς και να συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα τους προέτρεψε να υποβάλουν ενστάσεις στις Βρυξέλλες για να βρουν το δίκιο τους. Σχολιάζοντας το γεγονός ο νομάρχης Σερρών κατήγγειλε αρχικά τον υπουργό πως δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του νομού και δήλωσε: "Η μείωση κατά 232 δρχ. στο κιλό, για το νομό θα σημάνει απώλεια 1.250 εκατομμυρίων δραχμών και αυτό θα συμβεί εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης να προστατέψει τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και του εμπαιγμού από την πλευρά των εμπόρων".

Την ίδια ώρα εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά του '96, ενώ από τη σοδειά του '97, μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί μόλις 466 τόνοι από τη συνολική ποσόστωση του νομού που είναι 5.662 τόνοι και σε λίγες μέρες κλείνει η περίοδος αγορών.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Να σταματήσει η κοροϊδία με την ισοτιμία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ποια ισοτιμία θα ισχύσει τελικά για τις τιμές και τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων εσοδείας 1997 μετά την υποτίμηση της δραχμής, ζητά να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι κριτήριο για τις τιμές και τις επιδοτήσεις των προϊόντων εσοδείας 1997 θεωρείται η γενεσιουργός αιτία και όχι η υποτίμηση της δραχμής, για αυτό θα υπολογιστούν με την παλιά ισοτιμία. Απ' την άλλη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι οι κοινοτικές εισροές για τη γεωργία σε δραχμές θα είναι αυξημένες το 1998 λόγω της υποτίμησης, γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εισροών αφορά αγροτικά προϊόντα εσοδείας 1997. Οπως είναι φυσικό, επισημαίνεται στην Ερώτηση, οι αντιφατικές δηλώσεις των δυο υπουργών έχουν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στους αγρότες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτάει τους υπουργούς Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας:

  • Ποια ισοτιμία θα ισχύσει τελικά για τις τιμές και επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων εσοδείας 1997 που θα πληρωθούν μετά την υποτίμηση;
  • Δεν είναι άδικο και παράνομο να ισχύουν στην πράξη για τους αγρότες δύο ισοτιμίες στη διάρκεια του 1998, η παλιά για τις τιμές και επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων εσοδείας 1997 και η νέα για την αγορά των γεωργικών εφοδίων, καυσίμων και μηχανημάτων;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ